Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Sa tim se slažem kada je brend od starta to što jeste, ali velike oscilacije u cenu na Aliju za jedan isti proizvod pri čemu slikan sa drugačijim pakovanjem i slično, mi uliva sumnju da je možda kopija originala. Zato se ne bih usudio da uzimam sa Alija. Nikad nisi siguran da li je to to, dok ne vidiš u rukama, a onda je kasno. Ali svakako, ja planiram da pazarim jedan i svakako ću uzeti u Beogradu u jednoj radnji koja se bavi muzičkom opremom. Ovaj SMSL mogu samo da preporučim da je omba u odnosu na sve druge koji su bili čak i malo skuplji, jer se dobro pokazao na testu. Malo teže se nalazi kod nas ali topla preporuka za njega.

Za tvoj prvi DAC SMSL SU1 će ti biti i više nego dovoljan. Kupi i probaj. Jedan kolega ga je skoro uzeo za oko 50€. Ako ti se ne dopadne uvek možeš da ga prodaš za isti novac. Ja sam pisao o njemu

Procitao sam, ali ta kombinacija ne igra u mom slucaju, tj, odmah mi treba i pojacalo za slusalice, a to je vec previse za namenu ( i slusalice ) koju sam gore naveo. Hvala ti u svakom slucaju.
Srba prodaje dva donglića.
Svakako od njega možeš da dobiješ i preporuku i stručno mišljenje.
Moze li neki kontakt u pp, ranije sam gledao njegove rivjue, ali ne pratim to vec godinama, sigurno je na forumu covek, ali ne znam mu nick :)

Mozes Razmotriti Pored ovog Ifi Go Link sto je spomenuo hsv.stoned. I ovaj
Fosi Audio Ds2.

Najjeftiniji su iFi GO link (7200 din) i iFi GO link Max (9500 din), a od malo većih modela iFi Uno (8300 din).
Najverovatnije ce biti taj Ifi Go Link, u Gigatronu je 7.600 valjda, a mogu i da ga vratim ono u roku od 15 dana.
Hvala svima na preporukama, javicu vredi li ovo ista kad budem porucio.

pozdrav svima,

procitah celu temu ali ne nadjoh ono sto meni treba. uglavnom se pisalo o DAC-u kao zameni za PC zvucnu kartu ili pre ampu za sluske. mene zanima da li bih ista dobio da ga nakacim na Sony CD player od pre cetvrt veka, nista spec, cist prosek. ako bih dobio 20-30% bolji zvuk u onosu na DAC u Sony-ju, to bi vredelo svakog centa. generalno sam zadovoljan svojim sistemom ali ako mogu da ga unapredim za male pare, sto da ne?
video sam da ima opticki izlaz, dakle trebala bi mi neka napravica sa optickim ulazom (dakle ne moze npr Topping D10s). Hi-Fi mi je potpuno odvojen od kompa dakle, samo za Hi-Fi, mada je i TV nakacen na pojacalo ali ajde sada to nebitno.
budzet neka bude jedna zelena, ako je bas neki ultra best buy moze i nesto preko. i gde se to kupuje, neko uvozi sa alija pa livadi po oglasima ili kako?

tnx

Ja sam prošle nedelje uzeo novo Yamaha integrisano pojačalo S-501 i isto imam Sony CD player na kome slušam audio diskove. Planirao sam da uzmem DAC SMSL SU-1 MQA MQA-CD Audio Decoder i da ga povežem preko optičkog ulaza, ali me zanima da li ću dobiti neku značajnu promenu u odnosu na sada, pošto mi je povezano pojačalo sa zvučnom Creative Sound Blaster X-Fi PCI (70SB104000000) Sound Card. Ono što sam uradio, to je da sam otključao čip sa drugim drajverom koji postoji na skupljoj kartici, pa sam dobio sve opcije koje ima skuplja zvučna kartica ovog brenda. Zbog toga me zanima, da li bih dobio nešto značajno u kvalitetu zvuka da uzmem DAC? Videh da je sada na popustu 4000 dinara na Aliju.

Да ниси нешто погрешио, нигде нисам успео да нађем по тој цени? Чисто да не купиш погрешан DAC.

@boki78 jesam na Aliju. Ovo je neki endout popsut do 6 aprila. Evo slika.
1743621341157.png

Супер, то је феноменална цена! Такође то је одличан DAC, али не могу упоредити са твојом звучном, нисам имао прилике да је чујем.

Pa, predpostavljam da je DAC svakako bolji nego zvučna, jer je namenjen za to i ima noviji procesor. Za ovaj znam da se dobro pokazao, pa se razmišljam da li da ga pazarim. Ne znam koliko se dobija razlika u zvuku audio diska sa cd na pojačalo, jer druge formate i ne slušam. Samo audio i flac. Probao sam i Spotifaj ali očaj kvalitet zvuka, a Tidal je već tata mata što se kvaliteta tiče.

Искрено мислим да не можеш да погрешиш ако га купиш, поготово по овој цени. Чак и да ти се не свиђа звук продаћеш га без проблема. Колега @vladat1 је написао лепу рецензију, претпостављам да си погледао тему.

Jesam. Hvala svakako na savetu. Imam fore do 6 aprila da se odlučim. Cena je i više nego dobra kada se radi o ovom DAC uređaju.

Obožavam da gledam ovog čoveka i toliko ide u suštinu, da na kraju znaš da li ćeš kupiti to ili ne...

Naručio sam sa Alija Jcally JM12 dongle za 8 EUR. Pokupio je pozitivne komentare, a još bolje od kada je ekipa sa Audio Science Review otkrila da ima isti čip kao Fiio JA11 i da može da mu se ubaci njegov firmware, pa se ponaša isto kao Fiio dongle (malo skuplji) - dobija njihovu kontrolnu aplikaciju i parametrički EQ.

samo da napisem svoje iskustvo vezano za SMSL SU-1. kupio sam ga, prikacio optikom na obican Sony CD player star cetvrt veka, cincevima na pojacalo. ja ne cujem ama bas nikakvu razliku :) pun YT ljudi koji dizu ovaj DAC u nebesa, ne profi YTeri (ali i oni) pa da kazes da su placeni nego fazon kao kada bih ja snimio video i okacio na YT. brdo takvih videa po YT i to bas ovaj moj scenario gde kupe najjeftiniji DVD player koji koriste samo kao transport a DAC im svira. da pomisli covek da ce da ti poraste djoka za 2cm cim kupis ovaj DAC :) ili sam gluv ko top ili je ovo cist hype i nista vise. cak sam guglao koji DAC ima ovaj moj Sony, neki cip koji ima SNR oko 100db i dinamicki raspon 92 ili obrnuto, a ovaj DAC sto kupih ima po 121db oba, rekao bi covek, bice razlika da i gluv cuje, kad ono...

ili nesto radim pogresno? :) prebadam cinceve sa DAC-a na CD player i cupam opticki kabl, vracam sve unazad, stvarno ne cujem nista.

Pusti Flac format da vidiš ima li razlike ali mislim da ako taj CD plejer ima dobar onda ćeš teško osetiti razliku. Ja isto koristim Sony CD plejer i Denon AV sa koga isto puštam, a sve ide na Yamaha pojačalo i osetim razliku sa Denona i sa Sonya iskreno da ti kažem. Nešto od elektronike iz 80 godina bolje zvuči na denonu, ima onako taj bas i kristalni zvuk, dok ovo ostalo Yamaha reže. Odustao sam od ovog SMSL SU 1, jer mi je par ljudi sa foruma reklo da je ista priča... Prva serija je bila dobra, ali od kako su se pojavili na aliju ovi sa popustom od 4000 dinara, nešto tu nije kako treba...

ovako- za bilo koga ko ne voza teze sluske- najtoplije preporuke za Tempotec Sonata BHD ili Pro , mada su skoro identicne, meni jeobicna zanimljvija jer ima 3 gaina i .lepsa lol.

kad mi je stigla, uz nove kablove, prvo sam isprobala KZ PRX (4th gen planarne) i KZ x HBB PR2 koje su poznate potome da ih je tesko vozati- ijaooo kakav zvuk, kakva promena u odnosu na graveaudio donglic !!..
kasnije.. iz dosade probam Fildeio X2 koje me uopste nisu odusevile, kad ono.... totalno druga prica.

ovo nije dongl, mngo po yt, reditu itd je koriste i externu muzicku, ili desktop dac- ko nema previse potreba zaista je super, posebno zatih 30 dolara, neverovatno.

e sad- sonata nije od "pravih" dacova koji nikako nemenjaju zvuk, ona ima malo warmish,malo basa ali.. neprimetno bas, samo trunku "ulepsa", ali ne an hi fi nacin nego onaj dac nacin lol.
uzela sam sa ovog linka, brzostiglosve dicno, ima i adapter sa usb C na usb A da bi se koristila u kompovima, a ma divnoca , possebno za te pare !!

ovako- za bilo koga ko ne voza teze sluske- najtoplije preporuke za Tempotec Sonata BHD ili Pro , mada su skoro identicne, meni jeobicna zanimljvija jer ima 3 gaina i .lepsa lol.

kad mi je stigla, uz nove kablove, prvo sam isprobala KZ PRX (4th gen planarne) i KZ x HBB PR2 koje su poznate potome da ih je tesko vozati- ijaooo kakav zvuk, kakva promena u odnosu na graveaudio donglic !!..
kasnije.. iz dosade probam Fildeio X2 koje me uopste nisu odusevile, kad ono.... totalno druga prica.

ovo nije dongl, mngo po yt, reditu itd je koriste i externu muzicku, ili desktop dac- ko nema previse potreba zaista je super, posebno zatih 30 dolara, neverovatno.

e sad- sonata nije od "pravih" dacova koji nikako nemenjaju zvuk, ona ima malo warmish,malo basa ali.. neprimetno bas, samo trunku "ulepsa", ali ne an hi fi nacin nego onaj dac nacin lol.
uzela sam sa ovog linka, brzostiglosve dicno, ima i adapter sa usb C na usb A da bi se koristila u kompovima, a ma divnoca , possebno za te pare !!

p.s. vozam laganice,ATH M30x, Fidelio X2, planarne IEMS neke...evo narucila ATH MSR7B- da li su Fosi K5 PRo ilislicni amp/dac dovoljni? ili ifi uno itd. meni sonata sve te lepo voza

Poslednja izmena:
Naručio sam sa Alija Jcally JM12 dongle za 8 EUR. Pokupio je pozitivne komentare, a još bolje od kada je ekipa sa Audio Science Review otkrila da ima isti čip kao Fiio JA11 i da može da mu se ubaci njegov firmware, pa se ponaša isto kao Fiio dongle (malo skuplji) - dobija njihovu kontrolnu aplikaciju i parametrički EQ.

Postavi molim te link. Baš me zanima. Ja obožavam te stvari. Da li si flešovao ?

samo da napisem svoje iskustvo vezano za SMSL SU-1. kupio sam ga, prikacio optikom na obican Sony CD player star cetvrt veka, cincevima na pojacalo. ja ne cujem ama bas nikakvu razliku :) pun YT ljudi koji dizu ovaj DAC u nebesa, ne profi YTeri (ali i oni) pa da kazes da su placeni nego fazon kao kada bih ja snimio video i okacio na YT. brdo takvih videa po YT i to bas ovaj moj scenario gde kupe najjeftiniji DVD player koji koriste samo kao transport a DAC im svira. da pomisli covek da ce da ti poraste djoka za 2cm cim kupis ovaj DAC :) ili sam gluv ko top ili je ovo cist hype i nista vise. cak sam guglao koji DAC ima ovaj moj Sony, neki cip koji ima SNR oko 100db i dinamicki raspon 92 ili obrnuto, a ovaj DAC sto kupih ima po 121db oba, rekao bi covek, bice razlika da i gluv cuje, kad ono...

ili nesto radim pogresno? :) prebadam cinceve sa DAC-a na CD player i cupam opticki kabl, vracam sve unazad, stvarno ne cujem nista.

Čiki, ja sam pisao o tom DAC u, posle Srbinog videa. Mene niko nije platio, a i ne podležem hajpu. Iskoristio sam oprmu koju sam imao da donesem zaključak. Ako stvarno kod tebe nema razlike, prodaj ga ovde na foumu. Nekog ćeš da usrećiš, a ti ćeš biti na nuli.

@vladat1 Procitao sam tvoj review. Zanima me tvoje mišljenje. Da li bi sa SMSL SU-1 imao bar 20% bolji zvuk. SMSL SU-1 bi bio povezan na PC (pustala bi se muzika preko Deezer-a). Zvucnici skromni Microlab FC 330. U planu mi je da SMSL SU -1 bude preko usb povezan na PC, RCA za Microlab FC 330, a posto mi je TV odmah tu pored njega bih optickim povezao za SMSl SU - 1. Svestan sam da zbog 2.1 sistema necu mozda dobiti neki boljitak (bio bih zadovoljan ako je i do 20% bolje) ali bih pomocu SMSL SU-1 povezao tv i Microlab FC330.

@vladat1 Procitao sam tvoj review. Zanima me tvoje mišljenje. Da li bi sa SMSL SU-1 imao bar 20% bolji zvuk. SMSL SU-1 bi bio povezan na PC (pustala bi se muzika preko Deezer-a). Zvucnici skromni Microlab FC 330. U planu mi je da SMSL SU -1 bude preko usb povezan na PC, RCA za Microlab FC 330, a posto mi je TV odmah tu pored njega bih optickim povezao za SMSl SU - 1. Svestan sam da zbog 2.1 sistema necu mozda dobiti neki boljitak (bio bih zadovoljan ako je i do 20% bolje) ali bih pomocu SMSL SU-1 povezao tv i Microlab FC330.

Ovo je vrlo nezahvalno pitanje. Sve to zavisi od sistema do sistema. Ima i dosta dodatnih faktora koji utiču za zvuk, a samim tim i konačni utisak. Kod Čikija izgleda nije leglo. Najbolje bi bilo da probaš, da se isproba u tvom sistemu. Ako si iz Jagodine ja sam voljan da ti dam na probu.

Bolji od čega? Ako nema očiglednih problema sa zvukom, šum, distorzija, to je to. DAC samo treba da ne unese probleme u konverziji u analogni signal. I to nije neka suptilna ezoterika, to ili je očigledno, ili radi kako treba.

I integruša ako nema navedene probleme nema nikakvu razliku.

I integruša ako nema navedene probleme nema nikakvu razliku.
Da integrusa na staroj Asus P5QL-Pro. Mislio da dobijem nesto bolji zvuk a vise sam za kupovinu DAC-a da preko SMSL SU-1 povezem i TV. Ne ocekujem cuda svestan sam toga.

Nazad
Vrh Dno