ajme. izvinjavam se moderatorima ako sam ista pogresila, ali naslov teme, kao i solidan broj postova koje sam procitala me je naveo da postavim saljivo, zapravo retoricko pitanje o tome da li je dac potreban (kao i naslov teme). i ovde ima zaista kvalitetnih komentara i podataka. vecinu razumem, ali ne sve, necu da se pravim pametna.
uvek kazem da se malo preteruje sa brojkama i te ovo te ono te ako grafik pokazuje ovako onda je tako i slicno. ili potpuno verovanje recenzentima i sl.
a davno citala sam dosta o upsampling i o tome da je 24 bita potrebbno npr. studiju (ne obicnim ljudima) i pri masteringu i onda je objasnjeno kro teoriju prostiranja zsvuka i ama svaasta, kao i sto sam razumela pola komentara, a pola nisam poptuno, nemam zivaca da nadjem sta i kakotacno, oprostite mi ako lupetam.
ali definitivno mislim i da se mnogi ljudi tripuju.. ali ne mogu , niti cu osporavati da se razlike mogu cuti.
recimo, najveca razlika u mom zivotu je bila fakticki blind test izmedju mesec dana u kucnom studiju odredjenom muzicara i kompozitora na monitoriam (igrala se ja malo muzike i snimanja), i soka kad sam se vratila kuci na , sasvim pristojak hifi istem, mene su bolele usi, mislila sam da je nesto pokvareno, ama celu paniku napravila, a da nisam znala tacno za sta su monitori i razlike itd. jeedva se navikla, ali onda mi crklo pojacalo, i ja odlucim da uzmem manje monitore do 200eu, aktivne jelte, na kraju zavrsim na presonus 3.5 bt verziji i.. odusevljena sam. nek "padnem u ocima" onima koji su da nesto mora biti barem 500 ili koliko evra, ali ja sam cula izuzetnu razliku, itek onda lepo skontala kakav zvuk volim i sta se tu dogodilo. od tad, samo monitori, i slusalice koje teze slicnome- ne da ih ubadam, ali kao to mi je zelja, naravno opet u budzetu, jer necu da apostanem manijak, 80% slusam monitore.
ali zaista verujem da je bitan faktor i istancan sluh mnogo pre nego da nesto kosta 1000+ eu.
ali, isprva i ponajvise, smatram da je poenta u slusanju i uzivanju. ne da iskljucujem analitiku, i to je mnogima deo uzivanja. dakle, uzivanje pobedjuje