Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Nije, pogledaj ovaj video od čoveka koji je pravio FLAC. DAC dakle konvertovanje digitalnog u analogni, je jeftino, i savršeno. Jedino što postoji je loša implementacija, dakle visok noise floor, jer nije izolovano kako treba. Ova njena integruša na papiru je savršena Realtek’s ALC1200 HD audio codec 110 dB SNR, jedino ako su je loše implementirali, što je očigledno i primetno.

U kom smislu bolji? Da li čuješ neke smetnje u zvuku?
Ne primecujem nikakve smetnje u zvuku. Misljenja sam posto je integrisana zvucna da cu dobiti bar neki benefit. Da imam neku zvucnu mozda ne bih ni razmisljao o kupovini. Vise me vuce kao sto rekoh da SMSL SU-1 bude veza pomocu koje bi i PC i TV bili povezani na Microlab FC 330. Zelim da izbegnem koriscenje nekog audio switch-a nadajuci se da ce mi DAC bar malo poboljsati kvalitet. Zbog toga me i zbog cene privukao SMSL SU-1. Da imam neki bolji sistem sigurno bi isao na neki skuplji i kvalitetniji DAC.

Ako ti treba da lako povežeš to je druga stvar. Cena u audio opremi nije odmer kvaliteta, osim kod zvučnika i slušalica (a i to nije uvek). Zmijsko ulje se prodaje oko DAC, pojačala i kablova. Paprene cene za isti ili čak i gori kvalitet. Tako da ako nemaš smetnje, imaš isto iskustvo kao i da kupiš DAC od 10.000 evra.

P.S. Ono što ti je bitnije je da su pogašeni efekti u softveru za zvučnu, da ide sirov signal.

Poslednja izmena:
Тај микролаб, нарочито фабричка верзија није баш репер доброг звука за дак и боље звучне. Имао сам више микролаб система, унапређивао их, боље звучали али када сам за комп узео мали јамаха рисивер и 2.1 звучнике неупоредиво боље.
Tako da ako nemaš smetnje, imaš isto iskustvo kao i da kupiš DAC od 10.000 evra.
Не лажи човека. :)

Ako sa spotify slušaš teško da ćeš dobiti dobar zvuk, jer stream koji ide sa njega je kao najbolji mp3 format. Imaš par online stanica koje idu u formatu flac, pa najbolje sa njima za početak kao test. Možeš i neki audio disk da turiš u dvd rezač, pa da pustiš sa njega. Ono što je veoma bitno da se isprati ceo krug... Kod mene je slučaj ovakav... Izvor flac, dobra zvučna koja nije integrisana (aimp ima opciju da zvuk ide direktno kroz čip zvučne bez peglanja, tzv direct sound opcija na cd plejerima i pojačalima...), veza zvučne i pojačala optički, pojačalo sa kvalitetnim kablovima do kvalitetnih zvučnika... to je put i ako između kompa i pojačala staviš DAC i primetiš razliku onda ga svakako zadržavaš i furaš dalje sa njim. Ono što je bitno da naglasim, to je da postoje manje i više kompresovane flac verzije pesama 16bit, 24bit i frekventni opseg... Nadam se da sam ti pomogao barem malo.

Ako ideš optikom od PC do resivera, onda kartica tek nema nikakve veze, jer ne radi ništa, resiver (pojačalo) DAC radi konverziju u analogni signal. FLAC je lossless, nema veze koja je kompresija. Takođe 44.1/16bit je savršen i tako dizajniran od početka, kao što kaže moj potpis, bitan je mastering.

Ako ideš optikom od PC do resivera, onda kartica tek nema nikakve veze, jer ne radi ništa, resiver (pojačalo) DAC radi konverziju u analogni signal. FLAC je lossless, nema veze koja je kompresija. Takođe 44.1/16bit je savršen i tako dizajniran od početka, kao što kaže moj potpis, bitan je mastering.
Iako si mađioničar, ne prskaš ti to dovoljno magičnim prahom.
Mene nije sramota da bilo gde priznam da ne čujem razliku između MP3 192 i FLAC formata ali itekako čujem razliku kad je nešto masterizovano.
Generalno, strah od "propuštanja" je velik pa uvek idem na više postavljenu lestvicu iako logički znam da kad pustim muziku ja uvek uživam u njoj pre nego što se setim da je analiziram.

@vladat1

Naručio sam ga ovdje, ali nije još stigao. Navodno je ušao u Srbiju.

Ovo je tema na Audio Science Review gdje opisuju flešovanje Fiiovim firmverom, od strane 4. Planiram da ga isprobam takav kakav je sa svim slušalicama koje imam, a onda vjerovatno da ga flešujem.

@vladat1

Naručio sam ga ovdje, ali nije još stigao. Navodno je ušao u Srbiju.

Ovo je tema na Audio Science Review gdje opisuju flešovanje Fiiovim firmverom, od strane 4. Planiram da ga isprobam takav kakav je sa svim slušalicama koje imam, a onda vjerovatno da ga flešujem.

ovo je genijalna tema. Jedva čekam da mi stigne da ga isprobam

Ја користим два комада.
IMG_20250509_155135.jpg
Сребрени, BORIZSONIC, купио сам пре осам година, који сам мало преправио. Заменио сам му интегрално коло у излазном степену и уместо њега поставио хибрид и звук је постао далеко пријатнији, мекши и раскошнији.
Capture.PNG
Он ми је повезан са компјтером оптичким каблом.
Други је купљен пре две године на некој акцији, FiiO BR13. Платио сам га тада мање од 50 евра и њега користим за повезивање са лап топом и телефоном, пошто подржава LDAC кодек. Пробао сам га и на USB и на оптичком улазу и немам примедби. Ради само тако.

Људи, видео сам овде у теми брекет за кућиште, који се качи на спдиф конектор на плочи, па сам поручио то са Алија. Онда ћу из тог брекета, оптичким каблом у појачало. То је практично Рилтекова интегрисана. Јел морам нешто да енејблујем да би ми прорадио тај оптички излаз?
Није ми још стигао брекет, али питам унапред.

@tozovac nema potrebe da ništa dodatno čačkaš. Ako ima kada klikneš u donjem uglu na zvučnu karticu pores sata ono da biraš izlaz (spdif) to ti je to. Ja nemam integrisanu zvučnu, ali samo izaberem taj izlaz i zvuk ide preko optike.

Људи, видео сам овде у теми брекет за кућиште, који се качи на спдиф конектор на плочи, па сам поручио то са Алија. Онда ћу из тог брекета, оптичким каблом у појачало. То је практично Рилтекова интегрисана. Јел морам нешто да енејблујем да би ми прорадио тај оптички излаз?
Није ми још стигао брекет, али питам унапред
Ако мислиш на ово:
Capture.PNG
овакав сам купио пре 5-6 година. Треба само утакнути конектор на матичну и то је то. Исти користим путем оптичког за везу са DAC-ом са претходног поста. Све ради без проблема. Све што треба је у контроли звука одабрати куда звук отправити, као у мом случају.
Capture1.PNG

Poslednja izmena:
Ако мислиш на ово:
Pogledajte prilog 491315
овакав сам купио пре 5-6 година. Треба само утакнути конектор на матичну и то је то. Исти користим путем оптичког за везу са DAC-ом са претходног поста. Све ради без проблема.
Баш то сам поручио! Вероватно сам од тебе видео. Хвала ти!

Ако мислиш на ово:

овакав сам купио пре 5-6 година. Треба само утакнути конектор на матичну и то је то. Исти користим путем оптичког за везу са DAC-ом са претходног поста. Све ради без проблема. Све што треба је у контроли звука одабрати куда звук отправити, као у мом случају.
citala sam o ovome, a opnda se prica zakomplikovala jer navodno to ne moze u svaku plocu , valjda zbog konektora- dakle ne secam se, ali znam da se zakomplikovalo, pa sam i ja odustala od ove opcije.
posebno je je moj Dell Optiplex 7050 SFF- pa i ne znam da li mi je to opcija, nisam ga otvarala ne secam se.

2. da li je JCally JM12 spominjam ovde dovoljno dobar kao klasik dongle za planarne IEMs, ATH M30X/ ATH MSR7 i slicno?
koristim SOnatu Bhd ali ona je ipak vise portabilni Dac, nije vec portabilni DAc, a imam , Bocko preporucio dongle GraveAudio A6 (ne pamtim tacno modele), ali se pretiho cuju slusalice.

dakle da li da kupimovaj dongle za mob?

hvala puno !

citala sam o ovome, a opnda se prica zakomplikovala jer navodno to ne moze u svaku plocu , valjda zbog konektora- dakle ne secam se, ali znam da se zakomplikovalo, pa sam i ja odustala od ove opcije.
posebno je je moj Dell Optiplex 7050 SFF- pa i ne znam da li mi je to opcija, nisam ga otvarala ne secam se.

2. da li je JCally JM12 spominjam ovde dovoljno dobar kao klasik dongle za planarne IEMs, ATH M30X/ ATH MSR7 i slicno?
koristim SOnatu Bhd ali ona je ipak vise portabilni Dac, nije vec portabilni DAc, a imam , Bocko preporucio dongle GraveAudio A6 (ne pamtim tacno modele), ali se pretiho cuju slusalice.

dakle da li da kupimovaj dongle za mob?

hvala puno !
Да, не може ја сваку плочу јер свака плоча нема SPDIF конекцију. Колико знам, новије имају с неке већ уграђен оптички излаз поред стандардних 3,5mm портова.

Да, не може ја сваку плочу јер свака плоча нема SPDIF конекцију. Колико знам, новије имају с неке већ уграђен оптички излаз поред стандардних 3,5mm портова.
pa da.

ma ovaj DEll Optiplex je stariji, to sam uzela cisto da imam ako se nesto dogodi sa laptopom.
ne znam da li ima SPDIF konekciju, al optiku svakako nema- ali je imam na DAC-u lol

elem, da li postoji konsenzus oko toga kome, kako i zasto treba ili ne treba dac?

moja integrusa radi super, a promene sam primetila tek sa Tempotec Sonatom BH- ali to je DAC koji ipak "boji" zvuk (nisam pristalica toga inace), takoda jemozda do toga, jer ulepsa zvuk onako kako ja volim,- izuzeetno blago, ali cujem to perfektno. e sad, doalzimo i dotoga, svako cuje drugacije. da li to sto sam ex i pasivni "muzicar", odgajana uz muzicare i od cjaleta nasledila (apsolutni) sluh- ne znam.
ali ko zna za sta se sve tripujem a da ne znam. svesna sam toga. i uopste nisam za neke super brendove, meni omiljen IEMs chi-fi u poslednje vreme :D

neki drugi verovatno ovako
#lifegoals

elem, da li postoji konsenzus oko toga kome, kako i zasto treba ili ne treba dac?
Не, нити ће га икада бити. Прво, много људи и не зна шта је то DAC и чему служи. Затим, многи су одрасли у MP3 окружењу о њима је то довољно. Такође, много од аудио технике имају неке компјутерске звучнике и ту је прича о DAC-u бесмислена.
На једном страном форуму, водила се расправа о слепом преслушавања која се претворила у свађу. Најцрње је сазнање да преко 50% њих није знало основне појмове.
Рецимо, један се уписао тврдећи да је пробао и он и његови познаници да упоредо слушају mp320 и FLAC на слушалицама BOSE. Међутим, није знао да те слушалице, без обзира на високу цену, подржавају свега два кодекс, AAC и SBC. И никако ми објаснити да је то у ствари MP3. Џаба му објашњавали, он се закуцао на тврдњи да нико није чуо разлику.
Чак му ни графички приказ није помогао, то се не чује!
mp3vsflac_1.png
Сем тога, у целој причи главну улогу имају слух и укус. Ко слуша техно, реп, електронску музику, тешко да ће уочити те нијансе.
Сем тога, треба имати одличне слушалице или одличано појачало и звучне кутије и тек онда има смисла прича о DAC-u.
Да наведем, моје слушалице имају независан DAC, AK4332 + BT чипове, QCC5141 и по један диначички драјвер и по два високофреквентна ВА драјвера по слушалици. У таквој комбинацији и са подршком кодека: LDAC, LHDC, aptX-Adaptive уз aptx, SBC и AAC, свакако да се може чути разлика у звуку.
Али и даље ће остати расправа, јер џабе све набројано ако је слух појединаца такав да они то не могу чути а вољни су да учествују у расправи.
Зато нема и не може бити консензуса. Све је индивидуално и тако треба остати, Значи, без сувишне расправе.
Ко не чује разлику, њему сигурно не треба DAC, довољан му је и онај интегрисани на матичној или слушалицама.

@Gigy imaš i FLAC 96Khz, 16bit 1024kbps gde nećeš osetiti razliku u odnosu na 24bit, sem ako nema studio i opremu od 25000e. Skoro sam se cimao oko toga, pošto skidam FLAC sa neta i režem na audio cd kako bih puštao na cd plejeru, jer zvuk sa audio diska je najbolji. Vidim da dosta ljudi skladišti FLAC i pušta sa kompa na ozvučenje, ali ja to ne volim...

@Gigy imaš i FLAC 96Khz, 16bit 1024kbps gde nećeš osetiti razliku u odnosu na 24bit, sem ako nema studio i opremu od 25000e. Skoro sam se cimao oko toga, pošto skidam FLAC sa neta i režem na audio cd kako bih puštao na cd plejeru, jer zvuk sa audio diska je najbolji. Vidim da dosta ljudi skladišti FLAC i pušta sa kompa na ozvučenje, ali ja to ne volim...
Ок је то. Суштина расправе је mp3 vs FLAC.
Многи ин даље тврде да се кизмеђу mp3 320 и FLAC не може чути разлика.
Ок, нека и даље тврде. Њима и није намењена прича о FLAC i DAC опцијама.
Мени та расорава личи на свађу навијача два ривалска клубе, све до туче а на крају никаквог смисла.
Зато и кажем, ко не чује не треба ни да губи време на оваквој теми.

Svi sve čuju dok se ne stave pred slepi test.
A onda muk...
Inače niko ne čuje razliku između 16 i 24 bita. Kakva god da je oprema.
24 bita se koristi za neke druge stvari...

Svi sve čuju dok se ne stave pred slepi test.
A onda muk...
То је мало више мит, пошто не можеш рећи сви, пошто сви нису прошли тест.
Ту почиње и ту завршава управо та расправа.
Прошле године сам гледао лика, коме пусте синусоиду различите фреквенције и он каже тачно колико је то херца?
Постоје људи са истанлчаним слухом и чују и најмању нијансу у звуку и то у старту негира твоју тврдњу сви.
Музика је ствар слуха и укуса и зато нема смисла расправљати око тога.
Треба се држати теме, а то су DAC уређаји. Коме је то интересантно, приче о слепом слушању ту не игра никакву улогу. Једноставно, траже звук који прија њиховом уху и то је цела прича.

Ljudi, nadogradnja zvuka DAC ovima može. Modovanje u smislu kablova, sunđera, elektrolita, pa i to može. Kao hobi je zanimljivo. Promena uređaja je isto u redu, ali ispred svega je slušanje i uživanje u muzici.

DAC kao čip ili kao ceo uređaj sa kojim sve funkcijama? Kao što rekoh, ako ne čuješ očigledne smetnje, DAC koji imaš je sve što ti treba.
imaš i FLAC 96Khz, 16bit 1024kbps gde nećeš osetiti razliku u odnosu na 24bit, sem ako nema studio i opremu od 25000e.
16 bit vs 24 bit ne postoji razlika. Ne možeš da čuješ razliku nigde. Takođe skoro sva audio oprema ima low pass filter koja seče sve iznad 44.1 ili 48, jer bi inače oštetilo zvučnike ili degradiralo zvuk. I većina tih high res fajlova je samo uspsamling 44.1/16 od strane izdavačke kuće da prodaje maglu. Razliku čuješ u različitom masteru, ako te zanima stvarno kvalitet zvuka, zanima te koji mastering je u pitanju. Ko ga je bolje uradio, ako ima više opcija.

Студијски мастер је све само не 44/16. Раније се још снимало на тракама, данас је најбоља опција дсд. 44/16 је сониј/филипс стандард са више проблема него користи.
Има на нету свакаквог флака, често непроверен или конвертован са плоче. Све је то мућак варијанта. Купиш лепо мастер квалитет, *** није бесплатно, али звучи супер.
Разлике у звуку не даје само чип већ имплементација целог уређаја. Прво добар трафо и филтрација, па чип и излази. Да то има смисла треба пристојан преамп и амп, са правилни позиционираним звучницима у просторији. Без тога, купиш да имаш а не да извучеш шта даје.

Ljudi ne razumeju šta je 44.1/16. To je apsolutno iznad granica ljudskog sluha, pravljeno da savršeno uhvati analogni signal. Taj standard nema problema, apsolutno je superioran u odnosu na ploče. Ploče su krš tehnički, koji niti može precizan bas, i degradira se pri svakom puštanju. Mora posebno za njih da se miksuje, jer ne mogu da reprodukuju šta je snimljeno na masteru. Ono što ljudi vole kod njih je ta nesavršenost, i distorzija (to što zvuči mekano). Kao lapmaška pojačala, koja opet ubacuju distorziju. Distorzija sama po sebi nije loša, koristi se u audio produkciji. Ali ne mogu da se mešaju babe i žabe.

držimo se teme. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno