Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Nije, pogledaj ovaj video od čoveka koji je pravio FLAC. DAC dakle konvertovanje digitalnog u analogni, je jeftino, i savršeno. Jedino što postoji je loša implementacija, dakle visok noise floor, jer nije izolovano kako treba. Ova njena integruša na papiru je savršena Realtek’s ALC1200 HD audio codec 110 dB SNR, jedino ako su je loše implementirali, što je očigledno i primetno.

U kom smislu bolji? Da li čuješ neke smetnje u zvuku?
Ne primecujem nikakve smetnje u zvuku. Misljenja sam posto je integrisana zvucna da cu dobiti bar neki benefit. Da imam neku zvucnu mozda ne bih ni razmisljao o kupovini. Vise me vuce kao sto rekoh da SMSL SU-1 bude veza pomocu koje bi i PC i TV bili povezani na Microlab FC 330. Zelim da izbegnem koriscenje nekog audio switch-a nadajuci se da ce mi DAC bar malo poboljsati kvalitet. Zbog toga me i zbog cene privukao SMSL SU-1. Da imam neki bolji sistem sigurno bi isao na neki skuplji i kvalitetniji DAC.

Ako ti treba da lako povežeš to je druga stvar. Cena u audio opremi nije odmer kvaliteta, osim kod zvučnika i slušalica (a i to nije uvek). Zmijsko ulje se prodaje oko DAC, pojačala i kablova. Paprene cene za isti ili čak i gori kvalitet. Tako da ako nemaš smetnje, imaš isto iskustvo kao i da kupiš DAC od 10.000 evra.

P.S. Ono što ti je bitnije je da su pogašeni efekti u softveru za zvučnu, da ide sirov signal.

Poslednja izmena:
Тај микролаб, нарочито фабричка верзија није баш репер доброг звука за дак и боље звучне. Имао сам више микролаб система, унапређивао их, боље звучали али када сам за комп узео мали јамаха рисивер и 2.1 звучнике неупоредиво боље.
Tako da ako nemaš smetnje, imaš isto iskustvo kao i da kupiš DAC od 10.000 evra.
Не лажи човека. :)

Ako sa spotify slušaš teško da ćeš dobiti dobar zvuk, jer stream koji ide sa njega je kao najbolji mp3 format. Imaš par online stanica koje idu u formatu flac, pa najbolje sa njima za početak kao test. Možeš i neki audio disk da turiš u dvd rezač, pa da pustiš sa njega. Ono što je veoma bitno da se isprati ceo krug... Kod mene je slučaj ovakav... Izvor flac, dobra zvučna koja nije integrisana (aimp ima opciju da zvuk ide direktno kroz čip zvučne bez peglanja, tzv direct sound opcija na cd plejerima i pojačalima...), veza zvučne i pojačala optički, pojačalo sa kvalitetnim kablovima do kvalitetnih zvučnika... to je put i ako između kompa i pojačala staviš DAC i primetiš razliku onda ga svakako zadržavaš i furaš dalje sa njim. Ono što je bitno da naglasim, to je da postoje manje i više kompresovane flac verzije pesama 16bit, 24bit i frekventni opseg... Nadam se da sam ti pomogao barem malo.

Ako ideš optikom od PC do resivera, onda kartica tek nema nikakve veze, jer ne radi ništa, resiver (pojačalo) DAC radi konverziju u analogni signal. FLAC je lossless, nema veze koja je kompresija. Takođe 44.1/16bit je savršen i tako dizajniran od početka, kao što kaže moj potpis, bitan je mastering.

Ako ideš optikom od PC do resivera, onda kartica tek nema nikakve veze, jer ne radi ništa, resiver (pojačalo) DAC radi konverziju u analogni signal. FLAC je lossless, nema veze koja je kompresija. Takođe 44.1/16bit je savršen i tako dizajniran od početka, kao što kaže moj potpis, bitan je mastering.
Iako si mađioničar, ne prskaš ti to dovoljno magičnim prahom.
Mene nije sramota da bilo gde priznam da ne čujem razliku između MP3 192 i FLAC formata ali itekako čujem razliku kad je nešto masterizovano.
Generalno, strah od "propuštanja" je velik pa uvek idem na više postavljenu lestvicu iako logički znam da kad pustim muziku ja uvek uživam u njoj pre nego što se setim da je analiziram.

@vladat1

Naručio sam ga ovdje, ali nije još stigao. Navodno je ušao u Srbiju.

Ovo je tema na Audio Science Review gdje opisuju flešovanje Fiiovim firmverom, od strane 4. Planiram da ga isprobam takav kakav je sa svim slušalicama koje imam, a onda vjerovatno da ga flešujem.

@vladat1

Naručio sam ga ovdje, ali nije još stigao. Navodno je ušao u Srbiju.

Ovo je tema na Audio Science Review gdje opisuju flešovanje Fiiovim firmverom, od strane 4. Planiram da ga isprobam takav kakav je sa svim slušalicama koje imam, a onda vjerovatno da ga flešujem.

ovo je genijalna tema. Jedva čekam da mi stigne da ga isprobam

previše se vrtite oko elektronike...teško da sve to ima smisla sa microlabovima i sličnim zvučnicima, bez uvrede...pametnije je uložiti u bolje zvučnike za početak...

@Altru bravo na savetu. Upravo sam to hteo napisati, jer bez dobrih zvučnika nećeš ni čuti nešto koliko loše zvuči na nekoj takvoj komponenti... Prvo zvučnici, pa onda unazad jedna po jedna komponenta dok ne dobiješ savršenstvo. Samo dobri zvučnici od 500e, pa na gore. Sve ispod toga je smešno. Ja planiram sledeće godine da pazarim Triangle Borea BR03 i mislim da je dobar izbor za njega isto...

@s4m3m4n

Не може се тек тако повући црта (500€) и рећи све испод је лоше а све изнад је супер, нису ствари тако једноставне. Добар звук је производ извора, појачала, звучника, каблова, DAC-a и свега осталог у ланцу репродукције. Интересантно да узимаш Triangle Borea BR03 јер су они испод 500€ а сам кажеш да су добри звучници. Кажем и ја да су добри јер их имам и стварно сам одушевљен са њима. Такође имам и S.M.S.L. SU -1 и врло сам задовољан.

@boki78 nećemo baš sad u glavu kada je cena u pitanju. :D Šalu na stranu, svakako sam planirao uzeti te zvučnike i naravno da sam vlasnik nekog od hotela Hilton, ne bih se razmišljao ispod 10K ceni. :D Drago mi je da si zadovoljan i ostaje samo savet sa tvoje strane koji bi mi dobro došao... Da li da idu na stalak ili na vitrinu na kojoj je TV kao što je na samom stajtu jedne radnje kod nas prikazan? Vidim da može u obe varijante, pa me zanima tvoj stil slušanja? SMSL SU-1 sam hteo uzeti, ali kada sam video ove od 4000 dinara odustao sam. Ipak bih uzeo nešto od ifi, fiio... ne bi to bilo skuplje da nije bolje. Svakako, imam averziju prema kineskim proizvodima i ovo mi ulilo sumnju da je u pitanju neka replika od 4000 dinara i ako je izgledalo sve isto... Dok ne naručiš, ne otvoriš ga, ne možeđ znati.

Samo dobri zvučnici od 500e, pa na gore

Ovo je mnogo šminkerski rečeno. Počeo sam sa nekim Grundinzima od 20€, pa sam se oduševljavao sa Monitorom D, pa sa zamenom kablova, pa modovanjem. Ne morao odmah 500€
SMSL SU-1 sam hteo uzeti, ali kada sam video ove od 4000 dinara odustao sam. Ipak bih uzeo nešto od ifi, fiio...

cena ništa ne znači, posebno danas. Pogledaj malo Stevin kanal

@s4m3m4n

Иако назив таквих звучника хоће да завара, никако витрина, сто, полица и слично, само сталци. Ако купујеш овде у продавници они имају и Triangle сталке, ако не имаш и на КП разноразне сталке.

@Altru bravo na savetu. Upravo sam to hteo napisati, jer bez dobrih zvučnika nećeš ni čuti nešto koliko loše zvuči na nekoj takvoj komponenti... Prvo zvučnici, pa onda unazad jedna po jedna komponenta dok ne dobiješ savršenstvo. Samo dobri zvučnici od 500e, pa na gore. Sve ispod toga je smešno. Ja planiram sledeće godine da pazarim Triangle Borea BR03 i mislim da je dobar izbor za njega isto...
sistem se pravi oko zvučnika...znam da je primamljivo da se sa 100inak evra "unapredi" zvuk, ali to kod digitalije nije baš lako...revival dac-ova je i nastao zbog niske cene izrade i jahanja na potrebi ljudi da sa malo ulaganja preporode sistem...retko ko bi iskeširao nekoliko hiljada evra za zvučnike, ali ljudi se već nekako snađu za koju stotinu evra i onda očekuju čuda...

još bolje je ako na zvučnike potrošiš i više od 500 evra :) nije to neka magična granica, ima finih i jeftinijih zvučnika, recimo monitor audio bronze 50 i 100 su takođe odlični zvučnici za još manje para...vrlo dobar hi-fi sistem može da se napravi oko toga...naravno, možemo sad do sutra da licitiramo, ima mnogo dobrih proizvođača i modela...

dac kad je lep dan možda može da zvuči nešto drugačije od drugog dac-a, ali samo možda...drugačije uglavnom ne znači bolje, a i bolje je često širok pojam...to šta ko čuje ili ne čuje je takođe početak divnih rasprava na hi-fi forumima :unsure:

@s4m3m4n

Иако назив таквих звучника хоће да завара, никако витрина, сто, полица и слично, само сталци. Ако купујеш овде у продавници они имају и Triangle сталке, ако не имаш и на КП разноразне сталке.

i stalke sam pravio :D

@boki78 hvala ti na savetu. Uzeću u istoj radnji na NBG ovde gde sam i pojačalo uzeo. Svakako ću onda stalke uzeti i nema zime. Sadašnji zvučnici su Pionir tro-sistemci, a ovi su dvo-sistemci. Nadam se da neću izgubiti nešto drastično u kvalitetu zvuka ili to nema veze toliko?

@boki78 hvala ti na savetu. Uzeću u istoj radnji na NBG ovde gde sam i pojačalo uzeo. Svakako ću onda stalke uzeti i nema zime. Sadašnji zvučnici su Pionir tro-sistemci, a ovi su dvo-sistemci. Nadam se da neću izgubiti nešto drastično u kvalitetu zvuka ili to nema veze toliko?

ne radi se to tako. Napiši koliko novca želiš da izvojiš, koliko je velika soba, koje pojačalo imaš, pa će mo da napavimo nešto.

У праву је колега @vladat1 али смо већ ушли у опасан offtopic јер је ово тема за DAC уређаје. Можда би било добро пребацити неке поруке у другу тему и тамо наставити.

Nazad
Vrh Dno