Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Kupio sam Sennheiser HD600 slušalice i gotovo svuda (izuzev na nekoliko mesta gde su rekli upravo suprotno) čitam da je neophodno da sa ovim slušalicama uparim neki dobar DAC/AMP. Ja sam recimo gledao FiiO K7.

Ima li u tom slučaju uopšte potrebe za kupovinom DAC/AMPa, i šta bih time dobio?
Hvala puno unapred.
postoji tema

HTPC nema ni optiku ni coax a pojačalo je stereo. Sad ide htpc -> TV preko hdmi -> pojačalo preko optike. Ima li potrebe da uzimam DAC pa preko njega da direktno kačim na pojačalo?

Pojačalo je Yamaha Rn-402d a dac nijesam ni razmatrao nego pitam da li treba i predlog koji da uzmem.

Hvala puno na odgovorima.
U osnovi, i meni je preko iMac-a zvuk i više nego dovoljno glasan, a čini mi se i da je kvalitetan (mada je moja referentna tačka Sennheiser HD4.40 koje sam pre toga godinama koristio).
Zato sam i imao dilemu da li je DAC/AMP samo marginalno poboljšanje u odnosu na kvalitet zvuka koji mi iMac pruža, odnosno da li su u pitanju nijanse ili je poboljšanje neupitno.
A od K7 mi je zapao za oko kao nešto što bi, po recenzijama, moglo da mi odgovara a da nije preskupo.
Nijanse su u pitanju, mislim da nema potrebe da bacas pare. Jedino ako bi mogao da proveris i uporedis pre kupovine.

Tv jeste zakačen preko optike al pc ide hdmi na tv pa onda preko njega na yamahu. Pitam da li bi bilo bolje da pc ide direktno na yamahu a kako ploča nema ni coax ni optical onda bih jedino preko dac mogao da se zakačim.

da li bi bilo bolje da pc ide direktno na yamahu a kako ploča nema ni coax ni optical onda bih jedino preko dac mogao da se zakačim.
Ako ploča stvarno na sebi nema spdif konektor (ne mislim na konekcije na kućištu računara), i ako na računaru imaš kvalitetne audio fajlove, onda je najbolja opcija za povezivanje PC-a i pojačala preko DAC-a (ima sasvim solidnih za oko 100-tinjak evra na Aliju).

Ako ploča stvarno na sebi nema spdif konektor (ne mislim na konekcije na kućištu računara), i ako na računaru imaš kvalitetne audio fajlove, onda je najbolja opcija za povezivanje PC-a i pojačala preko DAC-a (ima sasvim solidnih za oko 100-tinjak evra na Aliju).
Neki predlog?

To što ploča nema spdif out na zadnjem limu ne mora da znači da nema spdif interni priključak, 99,9% ga ima i u tom slučaju spdif izlaz dobijaš pomoću ovoga

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $6.36 33%OFF | SPDIF Optical and RCA Out Plate Cable Bracket for PC Motherboard

Proveri koji model ploče imaš i uputstvo za nju
Imam još uvek 1 komad, da si u Srbiji poslao bih ti. Ne verujem da bi bilo koji od jeftinijih dacova napravio bitnu razliku u odnosu na onaj u toj Yamahi.

Polako zozo.
Nema potrebe za takvom akrobatikom, zato što je hdmi, kojim je trenutno povezan željkov htpc na tv,
Digitalna veza daleko superiornija od optical spdif (aka Toslink).
Maksimum koji optički spdif može da propusti je stereo Lpcm od lossless ili dolby digital ex/dts es od lossy multikanalnih.
Sa druge strane, kroz hdmi putuje dolby true hd, atmos...itd.

Tako da je htpc-Tv veza optimalna, ne može bolje.
Sa druge strane, yamaha stereo risiver ima samo spdif vezu (koaksialnu takodje) i od tv do avr takodje mora da ide optički kabl. Ne postoji drugo rešenje.
(Osim da izvuče koaksial spdif sa matične, udene u pojačalo i potpuno zaobidje tv, ako želi da mu prilikom slušanja muzike sa pc, televizor bude ugašen, a da sliku ima na monitoru,
-što je malo verovatno i nezgrapno).

Pod tri, dac koji je ugradjen u yamaha pojačalo, je kvalitetniji od 90 posto dakova na aliexpres i u toj cenovno/zvučnoj klasi se ulaganje ne isplati i dodatno komplikuje setap.

Ploča je Gigabyte B550i Aorus Pro Ax i nema priključke za spdif na njoj. Znam kako izgleda taj bracket al ova to nema. Što se tiče muzike, to mi nije toliko bitno pošto yamaha ili koristi net radio ili "vuče" preko mreže muziku sa nas-a, mislio sam samo da li bi se što promijenilo kod filmova - zvuk mi je slabiji, moram da pojačam na 50% da bi bilo OK. Da li može biti problem do optičkog kabla tv-yamaha? Kontam da je to digitalna veza i tu nema mnogo filozofije (ili ima 🤔?), idu samo "nule i jedinice"...

Da li može biti problem do optičkog kabla tv-yamaha?
Ako fizički nije oštećen, ne bi trebalo.
Proveri podešavanja audio izlaza na TV, možda ima neka opcija da se stavi na maximum i naravno mora biti PCM stereo jer samo to podržava optička veza.

Valjda je prava tema.
Da li postoji DAC/AMP sa sledećim karakteristikama:
-DAC plus AMP za slušalice (2 izlaza za zvučnike i slušalice)
-Možda priključak za mikrofon ali to nije važno
-Po mogućstvu napajanje i digitalni signal preko USB-a
-Dobra softverska podrška (znam da se Creative, a naročito Asus nisu proslavili)
-Cena ispod 100e
-Najvažnije je da ima preklopnik između izlaza (slušalice i zvučnici). Nije mi jasno da ne ugrađuju ovu osnovnu funkciju, već moraš da čupaš slušalice svaki kada ih ne koristiš ili da gasiš zvučnike kad njih ne koristiš

Najpribližnije ovome i opcija koja mi se sviđa je IFI Uno, ali nema preklopnik.

Uglavnom nemaju preklopnik za prebacivanje između zvučnika i slušnika, nego 3,5 mm izlaz ima prioritet i kad je nešto konektovano na njega, RCA izlazi za zvučnike se gase.

Valjda je prava tema.
Da li postoji DAC/AMP sa sledećim karakteristikama:
-DAC plus AMP za slušalice (2 izlaza za zvučnike i slušalice)
-Možda priključak za mikrofon ali to nije važno
-Po mogućstvu napajanje i digitalni signal preko USB-a
-Dobra softverska podrška (znam da se Creative, a naročito Asus nisu proslavili)
-Cena ispod 100e
-Najvažnije je da ima preklopnik između izlaza (slušalice i zvučnici). Nije mi jasno da ne ugrađuju ovu osnovnu funkciju, već moraš da čupaš slušalice svaki kada ih ne koristiš ili da gasiš zvučnike kad njih ne koristiš

Najpribližnije ovome i opcija koja mi se sviđa je IFI Uno, ali nema preklopnik.
Ne znam da li si našao i kupio nešto u međuvremenu pošto je post od pre 5 meseci, ali sve te funkcije koje tražiš ima Sound BlasterX G6. Preko desktop programa se prebacuješ sa slušalica na zvučnike i obratno (zvučnici se kače preko optičkog kabla). Jedino što mu je cena oko 130 evra. Ja ga imam već par godina i radi savršeno, nema apsolutno nikakvog problema sa podrškom. Mislim da još samo Atom Element ima preklopnik, ali on je već mnogo skuplji.

Zadnjih 10 godina na racunaru imam zvucnu karticu Xonar DX koja mi uglavnom sluzi da mi eliminise sum koji mi dolazi iz kucista i malo poboljsa zvuk. Uglavnom mi sluzi za gledanje filmova, YT muzike, i ponekad slusam Flac ili mp3 muziku preko njega.

S obzirom da razmisljam da oslobodim PCI slot, upitao sam se da li bi mi neki USB DAC posluzio posto se zvucne kartice vise ne prave? Znaci, potrebno je da mi umanji sum i poboljsa zvuk koliko je moguce koji dalje ide na Denon pojacalo i zvucnike. Slusalice ne koristim uopste. Izbegao bih i dodatno napajanje jer mi je steker prepun, a od svih koje sam izguglao nekako mi se nametnuo dragonfly red kao najprimamljiviji. S obzirom da mu je cena ne manja od 150 evra zapitao sam se da li meni to uopste i treba, s obzirom da ne koristim slusalice i postoji li neko alternativno jeftinije resenje za ono sto meni treba?
Ne verujem da ista bolje mozes da dobijes. Stereo izlaz na DX/D1 je fenomenalneo odradjen. Umesto jednog (dovoljan je jedan) ima cak cetri opamp-ova, po dva za svaki kanal, u svakom se posebno pjacavaju gornji i donji deo sinusoide (isto kao kod ove zv. kartice https://www.htomega.com/hlo---opamps.html). Na stereo izlazu je Cirrus-Logic CS4398 DAC, koji se koristi recimo na CD plejerima, DAC-ovima od nekoliko hiljada evre (recimo Bryston https://www.stereophile.com/digitalprocessors/bryston_bda-1_da_converter) stim da je po meni ova varijanta izlaza sa cetri opampa bolja. Ne verujem da ljudsko bice moze da cuje razliku na blind testu izmedju DX i skupljeg DAC-a

Зависи од опреме и позиције.

Pozdrav drugari, trebala bi mi preporuka za neki dac-amp za isk hf2010, najbolje bi bilo neki usb stick poput davno hvaljenog lusya fever, ako mora i vise ok, ako bi imalo smisla za ove sluske. Hvala unapred.

Prelistaj i ovu temu: https://forum.benchmark.rs/threads/pojacala-za-slusalice.243386/page-24

Nekada su za 50-60e (na KP) mogli da se kupe chi-fi DAC/AMP, poput X6, ali sada je sve poskupelo, pa i kompakt DAC/dongle modeli.
Pogledaj ponudu FiiO i iFi (u 2-3 domaće prodavnice), mada opet kažem, cene su uveliko otišle preko 100e.

Najjeftiniji su iFi GO link (7200 din) i iFi GO link Max (9500 din), a od malo većih modela iFi Uno (8300 din).

Hvala ti za info, gledao i ja po KP kako i sta, to mi je za bratanca, cepa igrice ( to vec nisam upucen ) a i muziku sporadicno.
Mislio sam da mu ,malo unaredim zvuk, ove su me iznnadile sa odnosom cena-kvalitet, bas fin zvuk, cak i preko integruse.
Imam ja dosta bolju konfigu, al mi je u inostranstvu ( DT 1990 sa NFB 11.28 ) To svi znamo sta je, al ovo, rekoh da mozda neka usb varijanta da malko ispegla zvuk, al izgleda da je slaba vada od toga ( planirao ja jos u vrednosti sluski da dodam za zvuk ) onda, to mu je sto mu je, bar za sad.

Na Aliju ima tih donglića koliko hoćeš od nekoliko $ pa do $$$.

Znam druze, meni treba peporuka za nesto provereno, a ne nesto sto ce samo obojiti zvuk koji i sam sa EQ mogu uraditi, zato i pomenmuh hvaljeni
lusya dac-amp, ali, cini se da je ta era jeftinih a kvalitetnih dongl dek-empova izumla.
Sta, da uzimam konfigu (dac-amp) od 200e za sluske od 50e, pa sta cu dobiti, onih 2 procenta zvuka, pojma nemam, cirkus je nastao sa ponudom, i cenama, da je mozda najpametnije da se zdravorazumski povuce rucna zasad.

Poslednja izmena:
Znam druze, meni treba peporuka za nesto provereno, a ne nesto sto ce samo obojiti zvuk koji i sam sa EQ mogu uraditi, zato i pomenmuh hvaljeni
lusya dac-amp, ali, cini se da je ta era jeftinih a kvalitetnih dongl dek-empova izumla.
Sta, da uzimam konfigu (dac-amp) od 200e za sluske od 50e, pa sta cu dobiti, onih 2 procenta zvuka, pojma nemam, cirkus je nastao sa ponudom, i cenama, da je mozda najpametnije da se zdravorazumski povuce rucna zasad.

Za tvoj prvi DAC SMSL SU1 će ti biti i više nego dovoljan. Kupi i probaj. Jedan kolega ga je skoro uzeo za oko 50€. Ako ti se ne dopadne uvek možeš da ga prodaš za isti novac. Ja sam pisao o njemu

Mozes Razmotriti Pored ovog Ifi Go Link sto je spomenuo hsv.stoned. I ovaj
Fosi Audio Ds2.

Ja licno imam Shanling Up4 vec nekoliko godina za Portable varijante I prezadovoljan sam uredjajem al on ie vise BT Dac amp nego Klasicno usb iako moze i tako da radi na racunaru.

@zek to na aliju zaboravi kao preporuku. To su sve kineske kopije i tamo za živu glavu ne bih uzimao ovakve stvari, pogotovu što treba da traje i bude kvalitetno. Krivo mi je što je tako, ali sam više uvek da uzme ovde i ima garanciju, pri tome je original.

Nazad
Vrh Dno