Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

Ja sam problem sa lagom resio kad sam uradio update FW 0006>0007, sintetika se blago pokvarila (AS SSD) ali je lag nestao, sto se vidi i po WEI, skocio sa 6.0>7.9 za primary disk.

E da, isti problem sam i ja imao sa W7 instalacijom, trajala je mnogo duze nego sto bi trebalo.

Poslednja izmena:
Sledeci put probajte instalaciju win-a sa usb-a

Probao, isto je.

Hmm onda je samo do SSD-a i tog firmware

Šta to? Spora instalacija Windowsa? Meni je prošla super brzo (W7 x64), pratio sam instalaciju, i bio sam otprilike u fazonu :Klanjanje

Ne sećam se tačno, 15, maksimalno 20 minuta (sa DVD-a).

da ali koji si FW imao na ssd-u

0006 je bio prilikom instalacije, 0007 sam ubacio kasnije, bio je instaliran Windows i programi.

Zastoj u instalaciji Windowsa 7 nema veze sa firmwerom an SSD-u jer se isto dešava i kod instalacije Windowsa na sata HDD.

Da kojim slucajem u BIOS-u nije ostao upaljen floppy? Tada se desavaju ti viseminutni zastoji.

Da, sad vidim da je bio uključen floppy kao treći boot device, nakon HDD/SSD i DVD-a. Isključio sam floppy pa ćemo vidjeti kako će biti na sledećoj instalaciji windowsa :)

Jenostavno na nekim masinama win7 instalacija ide sporo... neznam uzrok, nisam obracao paznju na floppy, ali posto se desava i na laptopovima neverujem da je to uzrok...

Platforma: Intel X58, RST drajveri (v9.6), SATA-II

Nekad (od oktobra posle godine je kod mene) i sad (pre neki dan uslikano)... nikada Win reinstaliran, nikada nista obrisano, nikada secure erase radjen. Doduse, to be fair, ovaj prvi test je iz januara, jer sam se tek tad nakanio da instaliram Intel RST drajvere, koji su doneli blagi boost performansi, tako da je pre poredjenje januar vs. oktobar.

Zakljucak: usporenje... koje usporenje? :smoke:

Koliko je popunjen taj tvoj disk? Pitam jer imam isti disk i evo sada trenutno je popunjeno 103 GB, slobodno 16 GB, a bilo je i momentada kada je bio pun do cepa, tipa 100 MB slobodno, i evo bas sam sad pustio AS ponovo, primeti se razlika u testovima :)

1. slika - disk nakacen samo na stari Win, testiran tako prazan
2. slika - instaliran novi Win na njemu (negde u aprilu)
3. slika - danas (bez reinstalacije)

Ista platforma, nista nije menjano, firmware 007 od starta.

Prilozi

• as_ssd_clean.png
    as_ssd_clean.png
    58.9 KB · Pregleda: 58
  • as_ssd_win.png
    as_ssd_win.png
    57.1 KB · Pregleda: 58
  • as-ssd-bench.png
    as-ssd-bench.png
    37.7 KB · Pregleda: 61
Nekih 25-30 giga slobodno, standardno... nije go k'o pistaolj, ako si na to ciljao ;)
S tim sto mi je trenutno tek 12GB slobodno - zalegao Battlefield na SSD, *** :D

Ista prica i dalje, usporenja nema... sve je u margini greske samog testa ;)

Pazi, sa 100MB slobodno je vec kriticno, i to veoma... mislim, em ne treba SSD (pa ni HDD, kad smo vec kod toga) popunjavati do samog vrha, to je opste poznata stvar... em sto mislim da tada jednostavno nema dovoljno slobodnog mesta da pravilno funkcionise TRIM/GC. Bas si preterao sa tek 100 mega slobodnih :)
Anyway, iskusio sam i ja usporenje jednom prilikom, i to bas drasticno i primetno... sasvim slucajno, pre neki dan. Ne znam tacno sta sam radio, ali mislim da sam se tad drndao sa RST drajverima, koji su mi izazivali blokiranje kompa i smrzavanje (bez BSOD-a)... pa, da predupredim ja to, prebacim se u IDE mod, te odmah nakon butovanja, pokrenem AS SSD. Tu ocekujem oko 310-320 poena, to mi je manje-vise standardna vrednost za IDE mod.
Medjutim, kolone za upis bile kriminalne, reda velicine po 20-ak mega po sekundi... sam test se oduzio, vala... a krajnji skor bio uzasan. Ja vec poceo da se ceskam po glavi, mislim se sta mi je ciniti... ili je nesto ozbiljno stradalo, ili pak TRIM/GC ne odradi svoj posao... vec se spremam i da opalim jedan secure erase :)
Ipak, resih da ga pustim da idle-uje par minuta, jer se secam da sam citao svojevremeno u nekom testu kako je GC na C300 veoma agresivan, i vec nakon kojeg minuta vraca pune brzine. I bukvalno, nije proslo vise od dva-tri minuta - pokrecem test, sve je OK, write tera punom parom za IDE mod, krajnji skor bio 316.

Hm... Verovatno je do mog sistema onda, mada imam poslednji RST driver, evo sad probao i msahci, isti djavo, ili je u pitanju verzija fw-a, manje verovatno, posto bi sigurno bilo na netu nesto o tome. Ne drzim ga naravno punog do cepa, to sam se malo zaneo sa instalacijama, i pogledam tako slucajno, ostalo ispod 100 MB :D Probacu da stavim novi Win na drugi disk, pa da ga tamo testiram, cisto da budem siguran da nije do diska.

Anyway, iskusio sam i ja usporenje jednom prilikom, i to bas drasticno i primetno... sasvim slucajno, pre neki dan. Ne znam tacno sta sam radio, ali mislim da sam se tad drndao sa RST drajverima, koji su mi izazivali blokiranje kompa i smrzavanje (bez BSOD-a)
Jel' možeš malo konretnije reći o ovim zamrzavanjima? Meni se dešavaju u zadnje vrijeme, sve se totalno zamrzne, ali totalno, miš ne reaguje, tastatura ne reaguje, grafik za torent ostane zaleđen u stanju u kojem je bio, ništa se ne dešava, CTRL+ALT+DEL ne radi, ništa, jedino radi "hladni reset" na kućištu.

Nedavno mi se desilo (ne sjećam se u kojoj prilici) da mi se kompjuter resetovao ali prije dizanja Windowsa me pitao nešto što nikad do sada nisam doživio, pitao me BIOS da li da učita default podešavanja BIOS-a ili da odem u BIOS i sam podesim stvari, to nikad do sada nisam vidio. Rekao sam mu da učita default i on je nakon toga podigao Windows sa drugog hard diska (baš sa HDD a ne sa C300) pa sam vidio da ću ipak morati u BIOS da podesio da se sistem diže sa C300. Nakon toga sam vidio da mi RST drajveri ne rade pa sam zaključio da je to zato što je u BIOS-u po defaultu podešeno da radi u IDE a ne u AHCI režimu a on je BIOS vratio na default, pa sam opet otišao u BIOS i podesio AHCI i nakon toga RST prijavljuje da radi u SysTrayu dole kod sata.

Ali sad imam ta povremena totalna zamrzavanja kod kojih moram raditi hladni reset, danas se to desilo dva puta :(

Imaš li ideju ili ima li neko drugi ideju do koje komponente bi mogla biti ova zamrzavanja? Do C300? Šta bih mogao uraditi da pokušam to otkloniti? RST koji je instaliran je verzije 10.1.0.1008. ali do sada nije bilo nikakvih problema.

Taj reset koji je i BIOS zeznuo lici na problem sa napajanjem/plocom/baterijom na ploci. A i totalno zamrzavanje sistema lici na isto, tj. ne na problem sa SSD-om.

OT: stavio sam C300 kao primarni SSD u laptopu (do sada X25-M jer znam da RADI), cesto se zamrzavao disk (upali se lampica i ne gasi, tacno kao da ceka na C300 da nesto uradi) - i nista od tog momenta. Radi mis, rade drugi diskovi, sve dok program ne pokusa da pristupi SSD-u moze da nastavi.
Izgleda da je bio u pitanju poznati Intel LPM bug, jer posle iskljucivanja LPM-a radi sve (mada sam mislio da je 007 Firmware to ispravio, ali izgleda da nije).
Pogledaj u ta dva smera.

Isto to zamrzavanje iskusio sam i ja sa čim sam kupio M4 - radi miš i sve, ali ne i disk. Kada sam instalirao sistem sve je lepo radilo kod su bili MS AHCI drajveri, ali jedno sat vremena po instaliranju RST - freeze. Ja se zabrinuo da nije do novog M4, ali malo googlanja i našao rešenje.

Problem je u implementaciji LPM (Link Power Management) u okviru Intel RST 10.X drajvera koja je loše urađenja. Video sam na netu da se dešava ćesto na SF i C300/M4 diskovima (konkretno sam rešenje našao na OCZ forumu).
Rešenje je da isključiš LPM na portu na koji ti je nakačen SSD - ja sam to odmah uradio i više nije bilo ni jednog "freeza".

Da ne tražiš po temama (već sam o tome pisao u temi o RST drajverima), pod pretpostavkom da ti je disk na portu 0 (ako nije stavi odgovarajući port) ubaci sledeće u registry:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor\Parameters\Port0]
“LPM”=dword:00000000
“LPMDSTATE”=dword:00000000
“DIPM”=dword:00000000

Već više od mesec dana sve radi ko sat, nije bilo freezova, tako da sad po default-u čim instaliram neki SSD isključim LPM na portu od SSD-a, baš su na SSD-u našli da štede struju.
EDIT: iz nekog razloga BM menja u ključu gore u services ubaca space.

Poslednja izmena:
Jel' možeš malo konretnije reći o ovim zamrzavanjima? Meni se dešavaju u zadnje vrijeme, sve se totalno zamrzne, ali totalno, miš ne reaguje, tastatura ne reaguje, grafik za torent ostane zaleđen u stanju u kojem je bio, ništa se ne dešava, CTRL+ALT+DEL ne radi, ništa, jedino radi "hladni reset" na kućištu.
Deluje mi kao ono sto sam imao :)
Nedavno mi se desilo (ne sjećam se u kojoj prilici) da mi se kompjuter resetovao ali prije dizanja Windowsa me pitao nešto što nikad do sada nisam doživio, pitao me BIOS da li da učita default podešavanja BIOS-a ili da odem u BIOS i sam podesim stvari, to nikad do sada nisam vidio. Rekao sam mu da učita default i on je nakon toga podigao Windows sa drugog hard diska (baš sa HDD a ne sa C300) pa sam vidio da ću ipak morati u BIOS da podesio da se sistem diže sa C300. Nakon toga sam vidio da mi RST drajveri ne rade pa sam zaključio da je to zato što je u BIOS-u po defaultu podešeno da radi u IDE a ne u AHCI režimu a on je BIOS vratio na default, pa sam opet otišao u BIOS i podesio AHCI i nakon toga RST prijavljuje da radi u SysTrayu dole kod sata.
Cisto da te umirim - ovo moze da se desi iz bilo kojeg razloga, bukvalno "eto, dunulo mu" fazon... ne mora da znaci da je zbog ikakvih problema sa SSD-om :)

Isto kao sto je slucaj i sa izborom primarnog diska za podizanje sistema (meni se uvek poremeti kada mi ostane fles uboden, pa pokusava sa njega da butuje :D), a isti je slucaj i za IDE/AHCI setovanje... IDE je default, uvek bilo ;)
Ali sad imam ta povremena totalna zamrzavanja kod kojih moram raditi hladni reset, danas se to desilo dva puta :(

Imaš li ideju ili ima li neko drugi ideju do koje komponente bi mogla biti ova zamrzavanja? Do C300? Šta bih mogao uraditi da pokušam to otkloniti? RST koji je instaliran je verzije 10.1.0.1008. ali do sada nije bilo nikakvih problema.
Moja ideja je - RST drajveri v10.1.1008. Upravo ti koje ti imas.
Naime, oni su mene *zaklali*. Ali bukvalno.

Skoro godinu dana ja teram ovaj SSD sa onim matorim v9.6.0.1014, i nikada ni jedan jedini problem, sve radi savrseno - SSD ni da stucne, brzine uvek maximalne. Nesto se resim da pridignem novi Win (uletela nVIDIA umesto ATi-ja, a to nikad nije dobra kombinacija na sistemu :p), opeglam sve friske drajvere, sve po P.S.-u... ali mi djavo ne mira, hocu da vidim mogu li da prebacim famoznih 599 poena u AS SSD-u, tj. da vidim vise i tu 600-tku :)
A posto je nakon tih v9.6.0.1014 izbacen i v10.1.0.1008, resih da krenem postupno, tj. da probam prvo njih, vidim sta i kako, tj. koliko baca... a onda za kraj i finalne (poslednje) v10.6.0.1022, koji ce mi i biti na svezem sistemu. Ali eto, u medjuvremenu da probam i v10.1.0.1008.

Instaliram, provrtim par puta bench... nista, to je to, pretty much isti skorovi, 600 cu da vidim na kukovo leto :)
Aj' rek'o nek ostane jos danas-sutra, ako treba GC/TRIM u pozadini da porade malo, mozda dobijem negde boost i nategnem jos taj jedan poJen :D... pa onda gazim v10.6.0.1022 preko toga i privodim kraju testiranje.
Medjutim, krece horor... nakon sto mi je par dana (pre toga, tj. od kako sam ih instalirao) radilo normalno, jedno jutro ja palim komp i odma' se zalecem na AS SSD... test se prekida, uz poruku da je to "mozda zato sto mi je overklokovana masina" (WTF, ovo prvi put vidim!?). Pokrecem ponovo - smrze se. Ceo komp. Mis i vergla po ekranu, ali nista ne moze da se pokrene. Da bi, nakon izvesnog vremena, i mis otkazao poslusnost.
Restartujem, ponovo ulecem u Win... aj' kao nista ne diram, palim Operu i gledam neki klip na YouTube-u... pljas, smrze se. Opet ista prica. Ja vec poceo da se prpam, iskreno.
Onda se setim ove mighty-eve price o LPM-u, pa rek'o da pogledam za to (iako do tad apsolutno nikakvih problema nisam imao sa istim, kao sto rekoh)... nadjem u registry-u stavke, pogasim za sve portove. Mislim se: huh, dobro je, resen problem. I radi tako neko vreme, nekih par sati... pa opet - pljas, smrzavanje.
Tad vec nastade opasna "dupe gace zvace" situacija, ne znam sta sad... mislim se vec da SSD nesto otkazuje... ipak, sednem da malo porazmislim, pa da vidim kakva je situacija: a) besprekorno mi radilo sa v9.6 prakticno godinu dana... a problemi krecu kako instalirah v10.1. Fine, vraticu se na v9.6; b) ili cu da idem na v10.6, poslednje; c) ili cu da se vratim na MS AHCI drajvere; d) ili pak u IDE mod :)
Onda rekoh daj da probam IDE, to mi trenutno najlakse... posle mogu MS AHCI, ili pak nove/stare RST... al' ovo mi zasad najlakse, samo jedan klik u BIOSu, a tako cu i da izolujem problem - jel' nesto do RST drajvera ili pak do samog SSD-a.

Odradim tako, restart... bojazljivo snjuvam po Win-u, sve cekam kada ce da me strefi ponovo :D... medjutim - nista. Sve radi. Pokrecem neke igre, net, YT (mada nije to nek reper, znalo je da se smrzne i u leru)... sve deluje OK. AS SSD - radi, ne prekida, zavrsava test, baca (za IDE mod) normalnih ~315 poena.
Sad rekoh da vidim, sta me to zeza u AHCI modu... aj' reko' da probam odma sa najnovijim RST drajverima, pa cu posle eventualno da se zezam sa drugim solucijama. Vrcem na AHCI u BIOSu, ulecem u Win brzinom munje, isto tako i pokrecem instalaciju v10.6.0.1022 (da preduhitrim ono smrzavanje :d), zavrsava se, trazi restart... ajde bre, restartuj se, naravno!... ulazi ponovo u Win - radi. Pokrecem AS SSD - radi, ne smrzava nista, baca ~590 skor. Igre, net, YT... standardna prica... sve radi. Tako je vec nedelju dana, da kucnem u drvo ;)
LPM je ostao na disabled u registry-u, nisam se trudio da ga vracam (ionako nema nikakvu svrhu na desktop masini)... ali bitno je da sve radi. Pomirio sam se i sa tim da 600 poena na ovoj konfi verovatno nikad necu videti (mada ostaje da se vidi sta ce biti nakon secure rease-a i novog Windows-a :p), ali neka, bitno je da sve radi normalno :)

Tako da to ti je to, moja horor prica sa happy end-om... prebacuj se i ti na v10.6.0.1022, pa vidi hoce li pomoci.

Ja sam na 10.6.0.1002 od kada sam instalirao sistem kad sam dobio M4 pre mesec dana.

Jedini freeze sam dobio nekih sat vremena po instalaciji RST-a, kompjuter otišao u idle/sleep jer sam izašao iz kuće, a još nisam bio podesio sva power management setovanja.

Vratim se kući, mrdmem miša, monitor se ukljući, vidim desktop, miš radi, tj. kursor se mrda, ali sve ostalo zamrznuto. Samo je hladni restart pomogao.

Nije mi baš bilo svejedno, M4 mi tek stigao iz USa i ne bih mogao da ga zamenim bar mesec dana, ali mi bilo čudno što je zaglavio dok je komp bio idle i pročačkao malo po netu i našao ono za LPM.

Odmah ga isključio i evo za nekih mesec nada svakodnevne upotrebe kompa od 8 ujutru do 1 noću nisam imao ni jedan freeze, BSOD i sl. ne računajući onaj prvi dok nisam isljučio LPM.

Ne vidim čemu LPM u desktop mašini, tako da ne boli da se disableuje. Da odmogne neće, a meni je pomoglo :)

Kao sto vidis - svakom je drugacije :)
Meni radi jedna verzija kako valja, tebi druga, Vaderu pak treca (dobro, njemu u manjoj meri, ipak trenutno ima probleme :p)... mada, to be honest, meni je LPM disabled bio i pre instalacije v10.6.0.1002 drajvera, pa je moguce da bih opet imao iste probleme kao i sa prethodnom verzijom kada bih to ukljucio. A ipak, ne bih bas da experimentisem :p

Uglavnom, sa v9.6 nijedan jedini problem nije bio ni sa LPM na "on", to je sigurno... na jaaaako dug period. Mada sada procitah tvoj prethodni post, kazes da su ovi problemi poceli da se pojavljuju tek sa v10.x?
U svakom slucaju - ti simptomi su nam svima (bili) isti. To je to... problemi sa RST drajverima.

Evo sad sam stavio RST 10.6.0.1002. Prije i nakon instalacije sam odvrtio par testova i skoro svi rezultati su sada bolji, a i jedni i drugi rezultati su bolji od onih koje sam imao prije mjesec i po :), a sada je C300 i nešto više popunjen nego tada, mada ne previše, sad je na 48% a tada je bio 41%.

LPM nisam dirao nikad, tako da je uključen, pa ću vidjeti. S tim da sam ja odavno bio na 10.1.1008 i nisam imao nikakvih problemi, ovo sa totalnim zamrzavanjem mi se dešava tek od nedavno. Usput, ono da mi se sistem zaglavi pa kod podizanja BIOS traži da učita default opodešavanja ili da ja odmah podesima neka svoja, to mi se ponovo desilo prije dva dana, dakle dva puta u neke dve sedmice. Kompjuter sam prije toga ostavio i kad sam se vratio monitori su bili u sleep režimu ali se nisu htjeli upaliti mrdanjm miša ili diranjem tastature, morao sam hladni reset, i nakon toga je išlo to BIOS pitanje.

Vidjeću kako će sada biti.

1. Go to Start-> Run..

2. Type in RegEdit and hit the Enter Key..

3. Go to the following Key location to insert or configure the registry keys for LPM:

Code:

HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Ser vices\\iaStor\\Parameters\\

4a. Right click "Parameters" select "New" then name it "Port0".

4b. Left click "Port0" to open and in the pane with Name/Type/Data, Right click select "New" then "DWORD" and name the new value "LPM".

4c. Repeat 4a/4b "LPMDSTATE" and "DIPM"

5. When you want to ad the other Ports also to registry, then repeat the steps from 4a to 4c and name it Port1, Port2, Port3, Port4 and Port5

Šta praktično znači 4c korak , da li su portovi samo intel SATA priključci ili svi ?

Da, ova procedura se odnosi samo na portove u okviru Intelovog SATA kontrolera, ne i na portove koji su vezani na razne JMicron, Marvell, ASMedia i ostale SATA kontrolere koji se nalaze na pločama.

@Vader

Ovo sa zaglavljivanjem BIOSa tokom podizanja sistema i traženja da se učitaju default podešavanja ne deluje kao da je povezano sa SSDom. Liči mi pre na standardnu proceduru kod ASUS ploča kad dođe do problema sa overclockingom, pa kad se ploča ne podigne, drugi put prilikom pokušaja paljenja iskače poruka "overclocking failed" i ponudi da se učitaju default podešavanja ili da se ručno podesi po želji. Naravno ovo ne mora da bude usko vezano sa overclockingom, skoro sam se susreo sa jednom starom ASUS pločom koja je iz čista mira počela da odbija da se upali, a kad se posle N pokušaja upali prijavi overclocking failed (iako procesor na njoj nikad nije bio overclockovan), sad u ovom mom slučaju šta je zveknulo ploča ili CPU, mrzelo me da se bakćem sa istraživanjem. :)

Hvala na informacijama. Hm...kod mene ništa nije overklokovano. Što se tiče toga što je neko ranije pominjao da je možda do baterije ne znam može li se to desiti jer ploča nije stara, imam je dve i po godine. Ploče budu i dosta starije pa baterija ne bude problem. Moja ploča na staroj mašini koja je sada kod sestre je isto Asus (A7N8X) i zna se nekad, mada rijetko, desiti da BIOS ne dozvoli pokretanje Windowsa jer se FSB iz nepoznatih razloga vrati na 100 MHz (u pitanju je stari Intel Barton procesor) pa moram da ručno u BIOS-u stavim 166 MHz za FSB i tada sve opet normalno radi. Ne znam zašto se to dešava. Isto ništa nije overklokovano.

Da, ova procedura se odnosi samo na portove u okviru Intelovog SATA kontrolera, ne i na portove koji su vezani na razne JMicron, Marvell, ASMedia i ostale SATA kontrolere koji se nalaze na pločama.

Ne razumem šta znači : Repeat 4a/4b "LPMDSTATE" and "DIPM". Da li to znači da treba izabrati Parameters - New - LPMDSTATE, pa onda s tim LPMDSTATE , ponoviti isto što i sa "Port0" ili ?

U registry za svaki port za koji hoćeš da isključiš LPM, na lokaciji [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor\Parameters] praviš novi ključ koji se zove PortN gde je N broj porta na kome isključuješ LPM.

U okviru svakog od tog ključa stavljaš tri DWORD (32 bit) value koje se zovu:LPM, LPMDSTATE i DIPM

Svaki DWORD treba da ima vrednost 00000000.

U registry za svaki port za koji hoćeš da isključiš LPM, na lokaciji [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor\Parameters] praviš novi ključ koji se zove PortN gde je N broj porta na kome isključuješ LPM.

Kako se kreira taj ključ, mislim u kakvoj aplikaciji ?

Vrh Dno