Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

Koji guide kad gore piše šta sam sve radio? Pročitaj prvi pasus (ono između uvoda i prve slike :d)

Win 7 ima svoje drajvere za AHCI, ne treba mu ništa podmetati od drajvera prilikom instalacije OS-a, a sam W7 radi i alignment particija. Samo mu izgleda treba prvo skinuti mrak u Disk management-u pa onda može sve :D

Izašao je novi firmware 007 za Crucial RealSSD C300 seriju:

Link

Ja sam uradio update, ne vidim nikakve promene, sa 006 je radio super, sa ovim 007 za sada isto.

azc34ygv.jpg

Hvala za info u vezi novog fimvera... interesantno, u logu pise da je ispravljeno upravo ono na sta se veliki broj ljudi koji su uflesovali 0006 zalilo - neobjasnjivo seckanje/lagovanje prilikom rada, a koje je doslo upravo sa tim firmverom.
Jedno pitanje - mozes li da izvrtis AS SSD na SATA-II konektoru... bas me interesuje koliko poena baca C300 od 64GB u ovakvoj postavci, a i da napravimo neko poredjenje sa nasim 128GB modelima.

2 Falcon:
Cisto da ti prokomentarisem sve ovo... rezultati su ti - naravno - super, jedino ti preostaje jos eventualno ono sto sam ti u PM-u vec rekao - instalacija RST drajvera. I to najnovijih, v10.​1.​0.​1008.
Tada me mozda i pristignes, sa sve SATA-III brzinama :D:D:D

Jedna mi stvari samo nije jasna - zasto si menjao, tj. uopste hteo da menjas offset?
The way I see it - nebitno koji je, particija je pravilno alajnovana, i to je jedino sto je bitno ;)

Auh, ovako nesto mislim da jos nisam video... citam specifikacije i ne verujem! :D:D:D

Ja sam imao taj problem sa random zastajkivanjima, nisam mogao da provalim do cega je (sumnjao sam na C300). Ufleshovao sam ovaj 0007, za sad nisam primetio zastajkivanje (mada ni pre nije bilo cesto) :)

as-ssd-bench-c300-ctfdda.png

@Car
Nemogu da stavim RST drajvere kad mi je SATA 3 kontroler made by Marvell, nema efekta, a ni Marvell-ovi drajveri za sad ne podrzavaju TRIM...

Kupi ti normalnu plocu za SATA 3 portovima pa se javi :d

Ja sam imao taj problem sa random zastajkivanjima, nisam mogao da provalim do cega je (sumnjao sam na C300). Ufleshovao sam ovaj 0007, za sad nisam primetio zastajkivanje (mada ni pre nije bilo cesto) :)
Aha, nisam znao za ovaj detalj... pa sto ne prijavi, majku mu? :)

Makar meni na PM :p
@Car
Nemogu da stavim RST drajvere kad mi je SATA 3 kontroler made by Marvell, nema efekta, a ni Marvell-ovi drajveri za sad ne podrzavaju TRIM...
Ah da, zaboravih...
Kupi ti normalnu plocu za SATA 3 portovima pa se javi :d
Hehehehe, pa ovo bi pre moglo na tebe da se odnosi... kupi TI neku normalnu plocu sa SATA-III portovima :D
Hint - P67 ;)

I SATA-III, i RST... all in one :smoke:
Nikakav Marvell crap :p

P.S. Cisto za tebe, da gledas u ovaj score svaki put kad svratis u temu... moj C300 - u prici: "koj' ce meni SATA-III, kad i dvojka kida" :D

Respekt za rezultat (sad možeš da ostaviš lenjir :d)

Imam P55 ploču i i5 CPU, ne radim nikakav upgrade do Ivy Bridge ;)
Do tada nek radi ovako, ja sam više nego zadovoljan :)

PS. Evo ga i moj skor na SATA2 sa RST drajverima

Auh, ovako nesto mislim da jos nisam video... citam specifikacije i ne verujem! :D:D:D

A tek cena, prži :d

Šalim se, fantastična ploča za male pare, samo 70 evra košta, a odvaljuje koliko je dobra.

Link

Prebacio sam na SATA2, ovo su rezultati sa 0007 i RST drajverima, ostavicu ovako neko vreme...
Zanimljivo da mi je na 0006 (dok sam imao povremena zastajkivanja) WEI ocena bila 6.1, zbog samog diska koji je imao najslabiju ocenu. Posle ubacivanja 0007, nema vise zastajkivanja a WEI za disk je skocio na 7.9 (ko jos gleda WEI, al ajde, neki je indikator)

Poslednja izmena:
Prebacio sam na SATA2, ovo su rezultati sa 0007 i RST drajverima, ostavicu ovako neko vreme...
Ostavi tako - najbolje je, realno ;)
Zanimljivo da mi je na 0006 (dok sam imao povremena zastajkivanja) WEI ocena bila 6.1, zbog samog diska koji je imao najslabiju ocenu. Posle ubacivanja 0007, nema vise zastajkivanja a WEI za disk je skocio na 7.9 (ko jos gleda WEI, al ajde, neki je indikator)
Hmmm, mozda se i ja odlucim na flesovanje, cisto reda radi... na 0006 zaista nisam smeo, prpa me je 'vatala zbog mogucih problema sa tim istim zastajkivanjem (a nemogucnosti vracanja na besprekorni 0002)... ali sad, kada je 0007 kanda resio stvar, mozda i ja prodjem upgrade proceduru najpre na 0006, a potom i 0007 ;)

BTW, 7.9 za WEI... to ti je na SATA-II ili pak na SATA-III?

2 vkozomar:
Pa, za C300 mozda i nije toliko potreban SATA-III (za citanje jos i djene-djene, mada je tu rec prakticno samo o sekvencijalnom citanju, koje se tesko moze iskoristiti ;); ali za upis nikako nje potreban, ostaje na onih ~140MB/s i to je to)... ali za novije SSD-ove, sa dosta vecim (opet - sekvencijalnim) brzinama je i vise nego potreban.

P.S. Zastajkivanje u radu... problem koji se javio sa 0006 firmverom. Baci pogled na google ako te interesuje, a imas i jednu ogromnu temu na Crucial-ovom support forumu ;)

Meni je fabricki stigao sa 0006, to zastajkivanje sam imao mozda 2-3 puta u sat vremena rada na računaru ali pošto sam bio više u fazi instaliranja i podešavanja sistema u zadnjih 7 dana nego nekog konkretnog korišćenja, nisam mogao baš da ubodem prstom gde se tačno nalazi problem.

7.9 WEI je na SATA2, sa 0007

Brzina sekvencijalnog citanja se oseti kod npr. ucitavanja igara sa SSD ;)

Od skora se ponovih i evo prvih rezultata. Nisam instalirao RST drivere i ne znam da li da idem odmah na fw upgrade tj na 0007 ili da ne diram nista ako sve radi

prvi-test-fw0002.jpg

crystal-c300-64gb.jpg

U pitanju je Crucial C300 64GB, Win Home Premium x64.

Poslednja izmena od urednika:
Svakako probaj i Intel RST drajvere da vidimo razliku na tvom chipsetu/SSD.

Intel RST Driver

rst-as-ssd-c300-64gb-cr.jpg

rst-cm-c300-64gb-cr.jpg

OK ?? :d

Poslednja izmena od urednika:
e sad vec kida kako radi :D

Još malčice pa kao stariji brat :D Odličan rezultat ;)

Ma za " moj prvi ssd " ovo je OK a i omatorelo se pa je i " mladja sestra dobra " :). Samo da jos ubodem pravi win, nesto me ovaj home premium zeza

Cepni Ultimate :)

Još malčice pa kao stariji brat :D Odličan rezultat ;)

Bogami, ja se vec zabrinuh da ce me stici i prestici :D:D:D

P.S. Fina razlika se napravi sa RST drajverom u odnosu na Win-ov AHCI ;)
Jel' to RST u verziji 10?

Jeste, 10.xxxx nesto ... Generalno ocekivao sam rezultate ( tj molio se ) do 500, i sam sam se iznenadio sa 540 score-om ?1

Poslednja izmena:
Odlican skor, nema nikakve sumnje ;)
Da li je bas do verzije 10 (v10.1.0.1008, eto da budemo precizni :p), ili samo RST-a generalno... ne znam. U svakom slucaju, valjalo bi da se nakanim i ja vise da zamenim ove prethodne v9.6.0.1014 najnovijim, pa vidim ima li tu kakve razlike :)

A mogao bih da flesnem i firmware na 0007 :)

A sta mislis, zasto sam ja i dalje na 0002? ;)
Iako generalno nisam pristalica te "ako sve radi, ne cackaj" filozofije, te volim da imam poslednje verzije programa/apdejtova... za C300 konkretno ta prica, bogami, pije vodu. Bar za 0006 firmware - prvi sledeci koji je izbacen nakon 0002.

Mozes da bacis na search ovo, pisano je vec o tome... sto u ovoj temi konkretno, sto u nekim drugim... bilo je problema sa 0006 firmverom, i veliki broj korisnika ih je iskusio. Pa evo, sam Falcon rece da je imao povremena zastajkivanja u radu. Naravno, sa 0006 firmverom. Sa 0007, na srecu, to je nestalo.
Zato sam ja i dalje na 0002... sa kojim stvarno radi savrseno - i brzinski, i ovako, "na oko" :)
A nazalost, ipak ne postoji mogucnost da se sa 0002 prebaci direktno na 0007 :D

Ja tako razmisljam za svaki SSD - ako ne koristim firmware koji ima neki konkretan bug, ne diraj. Performanse nece skociti 50%. Nema razloga da se radi bekap i restore za mogucih 5% razlike (a i toliko ne znam da li bilo koji firmware za bilo koji SSD doneo).

Ja nikako da se javim, kupio sam C300 128 GB prije mjesec dana, subjektivni utisak je dosta dobar, prvo podizanje windowsa je bilo *wow* :d

Inače sama instalacija winsws 7 je potrajala dugo, nisam siguran da je to do C300 jer mi se isto dešavalo na sata HDD a radi se o tome da instalacija na par mjesta stane i stoji nekih 5 minuta, ništa se ne dešava, DVD se ne vrti a ni HDD ne radi, i onda nastavi, i tako je bilo čak tri puta, dva puta prije nego što dođe do onog dijela kad formatira HDD/SDD (tako mi je bilo i kad sam instalirao na sata HDD) a ovaj put je na sve to stalo i kod same instalacije koja ide nakon toga, ali na svu sreću instalacija je prošla. Kada isti Win7 image instaliram u Virtual Boxu sve prođe bez tih zastoja, pa stvarno ne znam u čemu je stvar. Ako je neko imao slična iskustva neka kaže jer me baš zanima do čega je ovo.

Nakon instalacije windowsa sam instalirao Operu i još nešto sitno i primjetio sam da mi rad u Operi laguje skoro svaki put kad gasim tab i kad otvarama novi tab. Instalirao sam i neke starije verzije Opere i bila je ista stvar. Testovi nisu dali rezultate kakvi bi se očekivali ali me to nije brinulo koliko ovaj lag jer veliki dio vremena za kompjuterom provodim u Operi. Instalirao sam Firefox i u njemu nisam imao te lagove, nisam znao da li je do C300 ili do čega već. Podigao sam stari windows na HDD-u i startanje je bolno sporo u odnosu na SSD, ali tamo nema laga u Operi, radi tečno. Sve je ovo bilo sa MSHACI drajverom, i nisam znao da li je to taj ozloglašeni lag na koji se žale sa 0006 verzijom. Sledeći dan sam se osmjelio i instalirao RST, naime čitao sam da su nekima problemi počeli tek kad su instalirali RST ali sam ih stavio da vidim šta će biti, ne znam zašto ali prva stvar koju sam uradio nakon instalacije je bila da odvrtim testove a ne da vidim kako radi u Operi, i testovi su bili dosta bolji, tek tada su ličili na ono kako to treba da izgleda. Nakon testova sam pokrenuo Operu i mojoj sreći nije bilo kraja kada sam vidio da više nema laga :)

I da vam kažem ovo: mnogo više znači tečan rad nego neki veliki rezultati na testovima, ja bih radije da mi sintetika daje slabije rezultate a da nema tog laga nego da imam puno na sintetici a da imam lag. Na svu sreću meni su se sa RST sredili i lag i sintetika.

Evo kako je to bilo kod mene sa MSAHCI

c300msahci.png

A evo RTS

c300rst.png

A evo danas nakon mjesec dana, sve je mrvicu bolje osim QD32

c300rstmjesec.png

Što se tiče AS SSD on mi je tada davao 533 a sada daje 530. Nemam tako dobre rezultate kao vi ali sam sasvim zadovoljan (imam Sata 2 P45 ploču), posebno što sam se riješio onog laga, radije bih da nemam lag pa makar imao i 20% manje na sintetici nego da imam lag a dobru sintetiku. Baš sam se bio prepao kod tog laga, jako je ružno izgledalo, bio sam presretan kad sam vidio da je RST to popravio. Ne planiram stavljati 0007, ne bih da čačkam. Ko planira da ga stavi neka pročita na Crucial forumu kakva su iskustva sa njim i da li je neko imao loša iskustva, ja nisam to čitao ali poželjno je pogledati kako stvari stoje ako neko planira da stavlja 0007.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno