Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

Hmm, zavisi za sta... recimo za 2 SSD-a u RAID0 treba nesto novije (jer sve sa manje od IOP341 cipa radi max. 300-400MB/s). Mislim da je LSI 9211 najjeftinije u tom polju (to je samo kotrnoler za RAID0 i 1, bez cache-a). Mislim da je to overkill za 2 SSD-a. On je oko 200e.
Za nesto vise, oko 400e bi trebalo min.
Neki stariji 3Ware kontroler doduse bi mogao da zavrsi posao ako ti seq. nije previse bitan (nekih 400MB/s moze max.), jer je inace OK a posto su end-of-life mogu dosta jeftino da se nadju (<100e). Kontroleru su jako solidni, nisu low-end, samo su starija generacija sada.

Koliko vidim imas 7-icu ili vistu ..zar treba da se align i na njima ..ja sam mislio da oni sami to dobro rade, za razliku od xp-a
Kako vec rece alfa - oni prvi skorovi su bili na XP-u, bez alajnovanja i u IDE modu. Posle se preslo na W7, koji je doneo automatski align primarne (jedine :d) particije... a prebacio sam se i na AHCI i dobio dodatan boost ;)

Neki stariji 3Ware kontroler doduse bi mogao da zavrsi posao ako ti seq. nije previse bitan (nekih 400MB/s moze max.), jer je inace OK a posto su end-of-life mogu dosta jeftino da se nadju (<100e). Kontroleru su jako solidni, nisu low-end, samo su starija generacija sada.

npr koji model ? I da li su oni OSX kompatibilni, posto koliko vidim za LSI nema podrske (osx) ?

Ne znam tacne modele, pogledaj koji procesore imaju u sebi - IOP331/333/341 su im najnoviji pre nego sto ih je preuzeo LSI - imaju vani da se nadju bash jeftino (8-port za <100$). LSI je cak i retail rasprodao te modele za sitne pare.

Ne znam za OSX podrsku, nisam zainteresovan. Ali vecina novijih kontrolera ima driver za OSX. Ako ne mozes da nadjes ove 3Ware, pogledaj Promose (EX8350/4350/16350... u zavisnosti od broja portova). Podjednako dobar kontroler, skoro sam siguran da ima OSX podrsku, ali mislim da nisu podjednako laki za naci (po niskoj ceni).

Cisto da dopunim temu - evo kako se ovaj C300 ponasa nakon sto je dignut Win na njemu i vec solidno (40-ak GB) popunjen programima i igrama... da se uporedi sa prethodnim stanjem, kada je bio go k'o pistolj :p

Kao sto se sa slika moze primetiti, dok neki SSD-ovi imaju pad performansi nakon sto se instalira Win i standardni programi i aplikacije... ovaj radi jos bolje :d
AS SSD Benchmark vidi blagi boost u 4K delu, read i write... kao i nesto masivniji na 4K-64KThrd... kao i, na posletku, u samom krajnjem skoru. Doduse, malo je opao read za 4K-64KThrd...
CrystalDiskMark pak blagi boost u 4K write delu, sve ostalo je isto... ali nije ni opalo, sto je najbitnije :)
ATTO Disk Bechmark... prakticno sve isto, sam sto je jos malo poboljsan rad sa najsitnijim fajlovima.

HD Tach i HD Tune su ostali identicni, tako da njih nisam ni kacio.
A WEI je 7.7 :smoke:

Suma sumarum - performanse su ostale iste, cak i malko poboljsane... sad mi ostaje samo jos da probam RST drajvere, cisto da me zelja mine :D
Ovo je, naravno, sa default AHCI drajverima... a BTW, koga zanima, WEI index je tek 7.3 kada je SSD u IDE modu ;)

Prilozi

• AS SSD.png
    AS SSD.png
    37.7 KB · Pregleda: 81
  • CDM.png
    CDM.png
    52.4 KB · Pregleda: 65
  • ATTO.png
    ATTO.png
    52.2 KB · Pregleda: 54
Gledao sam sad ovo na temi a i neke testove, nema šta, sad mi je ovaj Crucial C300 128 GB favorit, samo još da vidim da li mogu da se odvojim od 200 € :)

Svidio mi se ovaj test jer ima dosta real life testova, a tu je C300 128 GB ispao jako dobar iako možda nije toliko briljirao na ponekim sintetičkim testovima. Vertex 2 je u samo par testova bio bolji ali je većinu testova dobio C300, a posebno me iznenadila brzina kopiranja velikog fajla iz jednog direktorija na drugi gdje je C300 bio skoro dva puta brži od Vertex 2. Svidjelo mi se što su testirali C300 i u SATA 2 i u SATA 3 režimu i pokazalo se da nema neke velike razlike u realnim aplikacijama.

CAR-e da li ti je cijeli disk jedna particija? Gledam ako uzmem ovaj od 128 GB to mi je naravno previše samo za sistem i programe pa bih stavio i igre, bar one zahtjevnije, pa razmišljam da li ga onda podijeliti na dve particije, i kolike. Pretpostavljam da nakon formatiranja disk ima oko 115 GB?

Gledao sam sad ovo na temi a i neke testove, nema šta, sad mi je ovaj Crucial C300 128 GB favorit, samo još da vidim da li mogu da se odvojim od 200 € :)
A koliko malopre cifra bese 300€ :p
Svidio mi se ovaj test jer ima dosta real life testova, a tu je C300 128 GB ispao jako dobar iako možda nije toliko briljirao na ponekim sintetičkim testovima. Vertex 2 je u samo par testova bio bolji ali je većinu testova dobio C300, a posebno me iznenadila brzina kopiranja velikog fajla iz jednog direktorija na drugi gdje je C300 bio skoro dva puta brži od Vertex 2. Svidjelo mi se što su testirali C300 i u SATA 2 i u SATA 3 režimu i pokazalo se da nema neke velike razlike u realnim aplikacijama.
Pazi, brzina na SATA-III kontroleru zasad najvise zavisi od samih drajvera za kontroler, koji se konstantno unapredjuju... secam se prvih grafika za C300 na SATA-III, ono je samo za sekvencijalno citanje radilo kako valja (sibalo onih 350-ak MB/s), dok su sve ostale kolone redom bile katastrofalne... i sam SSD je radio znatno sporije nego na SATA-II kontroleru, na istoj ploci. Sada se to malo popravilo, drajveri su bolji... a i Intel je uveo nativnu podrsku za SATA-III u svom P67/H67 cispetu.
CAR-e da li ti je cijeli disk jedna particija? Gledam ako uzmem ovaj od 128 GB to mi je naravno previše samo za sistem i programe pa bih stavio i igre, bar one zahtjevnije, pa razmišljam da li ga onda podijeliti na dve particije, i kolike. Pretpostavljam da nakon formatiranja disk ima oko 115 GB?
Trenutno jeste... naime, i ja sam hteo da imam dve particije (jednu za sistem, drugu za programe i igre), ali eto, instalirah Win "u kompletu" cisto da probam malo SSD kako se pokazuje u testovima, pa mi ostade tako. Ocekivao sam da ce da uspori vremenom, pa da mu osinem jedan secure erase, podelim na dve particije i dignem frisak Win... ali to nikako da se desi :p
Ipak, bice najverovatnije uskoro, jer planiram da menjam graficku... pa onda cu da dizem novi Win, sa svim najnovijim drajverima, da ne mesam sa ovim starim... a tom prilikom i da isparticionisem ovo propisno ;)

Sto se raspolozivog kapaciteta tice, to mozes da vidis sa prve strane onog testa sto si okacio (Capacity: 128 GB (119.24 GB usable)), kao i sa moje slike AS SSD Benchmark-a ;)
119GB raspolozivo :smoke:

Gledam još testova, ovo je simpatično :)

I attempted several times to slow the C300 SSD's down, in order to be able to test how quickly TRIM helped the drive speeds recover, but was unable to slow the drives at all. I tried several methods, even disabling TRIM and filling the entire drive with random data, then deleting this data leaving the blocks dirty. This had no effect on speeds, the C300 remained resilient and immune to my torture. This clearly indicates that GC does a great job in keeping the drives clean, and does its work in a very quick and efficient manner.

izvor

Koliko sam vidio uz C300 ne dolazi konvertor za 3.5"? Ako je tako moram onda i njega potražiti.

Koliko vidim postoje dve firmware verzije, 0001 i 0002, i druga je kažu osjetno bolja. Da li noviji modeli koji se sada kupe svi dolaze sa 0002 ili će možda morati da se flashuje? Pročitao sam da se flashovanjem briše sve sa diska pa treba opet instalirati OS i ostalo.

I attempted several times to slow the C300 SSD's down, in order to be able to test how quickly TRIM helped the drive speeds recover, but was unable to slow the drives at all. I tried several methods, even disabling TRIM and filling the entire drive with random data, then deleting this data leaving the blocks dirty. This had no effect on speeds, the C300 remained resilient and immune to my torture. This clearly indicates that GC does a great job in keeping the drives clean, and does its work in a very quick and efficient manner.

izvor

Koliko sam vidio uz C300 ne dolazi konvertor za 3.5"? Ako je tako moram onda i njega potražiti.

Koliko vidim postoje dve firmware verzije, 0001 i 0002, i druga je kažu osjetno bolja. Da li noviji modeli koji se sada kupe svi dolaze sa 0002 ili će možda morati da se flashuje? Pročitao sam da se flashovanjem briše sve sa diska pa treba opet instalirati OS i ostalo.

Uzmi C300 i ne razmisljaj puno:) ili sacekaj C400 ovaj novi taj ce jos vise da ubija. 'bem ti OCZ :)

Nisam ni znao da se sprema C400, sad sam pogledao, 128 GB će imati 415/175 MB/s, ne onoliko koliko se najavljuje za novi SF-2000 koji najavljuje 500/500 MB/s (ako ne slažu :)). Ali džaba sve kad imam SATA 2 ploču pa te brzine čitanja ionako ne mogu imati, mada taj nešto (ne previše) brži upis ne bi loše došao. Ali opet dosta je do cijene, kažu da bi C400 čak trebao biti jeftiniji:

The move to 25nm NAND gives us one major improvement: cost. The 512GB C400 will be priced at $825 in 1,000 unit quantities - that works out to be $1.611 per GB. The 256GB drive will go for $425, the 128GB at $210 and the 64GB somewhere above $100.

C400 bi navodno trebao imati 50,000 4KB random write IOPS (C300 ima 30,000).

Da li bi C400 od 128 GB kad izađe mogao koštati koliko sada košta C300 istog kapaciteta (znači 200 €)? Ima li šanse?

Opa, a biće i SATA 2 verzija:

The RealSSD C400v will settle for the SATA 3.0 Gbps interface, but also cost $100 less at the same capacity.

Ne nađoh kad se očekuje C400, zna li neko od vas?

Koliko su bitne vrijednosti na onim testovima koji su označeni sa 512K, 4K, 4KQD32, 4K-64Thrd? Na šta se one odnose? Pretpostavljam da je to čitanje/pisanje fajlova od 512 i 4 KB, ali ne znam na šta se odnose 4KQD32 i 4K-64Thrd. Šta je od toga najbitnije operativnom sistemu i u suštini cijeloj sistemskoj particiji, da li taj 4K test?

izvor
Iskreno - i sam stekoh takav nekakav utisak :p
Jednostavno, TRIM/GC, sta god da je - radi svoj posao savrseno. SSD je u svakom trenutku brz kao kada sam ga izvukao iz kutije.

I hvala na linku, sad cu da ga iscitam ;)

Ne, ne dolazi. Mada, nije da je preterano potreban - bez problema mozes da ostavis SSD i da visi sa kabla, ili pak samo da ga munes u stranu negde... tako sam bar ja uradio (kao i mnogi ovde), samo sam ga nabacio povrh DVD rezaca i to je to ;)
Postoje *tri* verzije firmvera... 0001, 0002 i 0006 :)
0006 je bas sveza, nekih mesec dana mozda ima. U sustini, kada bi sada kupovao C300, sasvim je sigurno da bi stigao sa 0002 firmverom, ako ne i 0006. 0001 je, mislim, stvar proslosti.
Sto se samih poboljsanja u verzijama tice, 0002 je doneo dosta toga unapredjenog u odnosu na 0001, pre svega na polju brzine i GC-a. Tako da je to definitivno najbolja verzija.
0006 je, sa druge strane... problematican. Nazovimo ga tako. Naime, veliki broj zalbi je pristigao na njega, raznih vrsta - od problema sa samim flesovanjem, te neuspesnim postupkom (iako se sve radilo "po propisima")... do problema sa samim uredjajem nakon flesovanja: losiji rezultati u sintetici nego sa 0002, neobjasnjivo "seckanje" koje se oseti u radu, a koje je pocelo da se dogadja nakon flesovanja 0006-ice itd.
Zbog svega toga - ja licno sam odlucio da batalim flesovanje na najnoviju verziju... da ne cackam mecku :)
Iako, naravno, ima i ljudi koji su sasvim uspesno odradili flash proceduru, i sve radi bez greske.

Inace, flesovanje sa 0001 na 0002 je destruktivno (brise se sve sa diska), sa 0002 na 0006 nije - podaci ostaju sacuvani (ali je backup, naravno - kao i uvek :p - preporucljiv ;))
A sa 0001 na 0006 direktno - ne moze. Mora postupno :)

Nisam ni znao da se sprema C400, sad sam pogledao, 128 GB će imati 415/175 MB/s, ne onoliko koliko se najavljuje za novi SF-2000 koji najavljuje 500/500 MB/s (ako ne slažu :)). Ali džaba sve kad imam SATA 2 ploču pa te brzine čitanja ionako ne mogu imati, mada taj nešto (ne previše) brži upis ne bi loše došao. Ali opet dosta je do cijene, kažu da bi C400 čak trebao biti jeftiniji:
Da, cene bi trebalo da budu ili iste/slicne, ili cak C400 da bude nesto jeftiniji.
Specifikacije vidis i sam kakve su, a sta da ti kazem - i C300 je po specifikacijama ispod SF diskova (bar na SATA-II kontroleru, posto nema SATA-III diskova sa SandForce kontrolerom), pa vidis i sam kako je u praksi... ;)

Zaista me ne bi cudilo da se prica opet ponovi :smoke:

Da li bi C400 od 128 GB kad izađe mogao koštati koliko sada košta C300 istog kapaciteta (znači 200 €)? Ima li šanse?
Moje misljenje je da ima, pre svega zbog nize cene proizvodnje, kako je navedeno u tekstu... ali ipak nakon mesec-dva. Cisto da prodje malo pocetni hype i da se namire oni sto uvek jure "najsvezije i najbrze" :p
Onda ocekujem C400 po istoj ceni kao i C300...

Jedino ako SSD ne bude opet razvalio kao C300, pa na konto toga mu dignu cenu i drze tako duuuugo... :D
Opa, a biće i SATA 2 verzija:

The RealSSD C400v will settle for the SATA 3.0 Gbps interface, but also cost $100 less at the same capacity.
Taman za tebe :p
Ne nađoh kad se očekuje C400, zna li neko od vas?
Februar... tako su bar najavili.
Sto znaci da bi svakog dana vec mogao da se pojavi po stranjskim prodavnicama ;)
Koliko su bitne vrijednosti na onim testovima koji su označeni sa 512K, 4K, 4KQD32, 4K-64Thrd? Na šta se one odnose? Pretpostavljam da je to čitanje/pisanje fajlova od 512 i 4 KB, ali ne znam na šta se odnose 4KQD32 i 4K-64Thrd. Šta je od toga najbitnije operativnom sistemu i u suštini cijeloj sistemskoj particiji, da li taj 4K test?

Te vrednosti - za jedan SSD koji se, naravno, koristi kao sistemski - su mnogo bitnije od onih velikih cifara sto stoje na kutijama, a koje oznacavaju sekvencijalnu brzinu transfera.
A sta tacno znace - bicu iskren i reci da ne znam :)... odnose se na male (manje) fajlove, to je sigurno, tj. klasicne sistemske... e sad, dali su bas 4KB i 512KB, zaista ne znam. U tom slucaju, stoji ono sto si pitao - sta su onda 4KQD32 i 4K-64Thrd?

Ali u svakom slucaju, to su najbitnije brojke za jedan SSD... i tu se pravi razlika izmedju SSD-ova.
Ne znam da li si mozda video neke (bas ove) cifre za novu Corsair-ovu P3 seriju SSD-ova, koji bi u sustini trebalo da budu prepakovani i unapredjeni C300 - koriste iste Marvell kontroler, imaju deklarisane brzine od 480/320 MB/s (256GB) i 410/210 MB/s (128GB)... sto je sve super, bajno i sjajno na prvi pogled... ali u ovim 512K i 4K testovima su tesko razocarenje, bas opasno podbacuju, te na kraju imaju krajnji skor u AS SSD-u ravno duplo manji od C300-tke.

CAR ti je već praktično odgovorio na ovo pitanje. U radu sistema najčešće se barata sa malim fajlovima, pa je zato najbolji pokazatelj performansi jednog diska njegovo baratanje upravo sa ovakvim fajlovima. Iz ovog razloga programi za testiranje, testiraju rad diska sa blokovima veličine 4K i 512K kao što si i video. A što se 4KQD32 i 4K-64Thrd testova tiče, oni služe da još bliže prikažu kako bi se disk snašao ako se koristi više aplikacija u isto vreme koje bi htele da čitaju/pišu po disku. 4KQD32 test je test čitanja/pisanja bloka od 4K sa dužinom reda za čekanje od 32 komande (QD - queue depth). Ovim se ustvari testira podrška za optimalno grupisanje komandi za čitanje ili upis koje se prosleđuju disku koji podržava NCQ tehnologiju (Native Command Queuing - http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing). 4K-64Thrd test je test čitanja/pisanja koje izvršavaju 64 niti istovremeno, ili jednostavno rečeno kao da 64 različite aplikacije hoće nešto da rade sa diskom. I ovaj test služi za proveri sposobnosti diska da optimalno grupiše "gomilu" komandi za rad koje mu stižu.

bez problema mozes da ostavis SSD i da visi sa kabla, ili pak samo da ga munes u stranu negde... tako sam bar ja uradio (kao i mnogi ovde), samo sam ga nabacio povrh DVD rezaca i to je to ;)

Stvarno? :)
Doduše on ne vibrira kao HDD pa bi to i moglo, ostao bi miran tamo gdje ga se stavi :)

Da, taj C400v bi mogao biti vrlo zanimljiv. Jako me zanima kakav će biti na testovima. Njemu je čitanje deklarisano na 265 MB/s (valjda zbog teoretskog SATA 2 limita) ali vidim da tvoj na SATA 2 ide i do 280 MB/s pa ćemo vidjeti da li će i C400v moći toliko ili su ga nekako ograničili na 265 MB/s misleći da ne može više :)

Tu piše da će cijena C400v biti i $100 dolara manje nego C400 na istom kapacitetu, pa ako će C400 128 GB biti $210 (na 1000 komada) onda će C400v 128 GB imati odličnu cijenu :)

Ako je cijena na 1000 komada $210 kolika bi mogla biti krajnja cijena jednog primjerka? Koji je odnos između ovih cijena?

Te vrednosti - za jedan SSD koji se, naravno, koristi kao sistemski - su mnogo bitnije od onih velikih cifara sto stoje na kutijama, a koje oznacavaju sekvencijalnu brzinu transfera.

Da, kažu da je sekvencijalno čitanje i pisanje čak i najmanje bitno, manje od radnom čitanja i pisanja (a upravo se sekvencijalne brzine najviše ističu kroz marketing :p), sekvencijalno znači ako kopiraš velike fajlove (ISO image ili HD film) ali to niko ne radi na sistemskoj particiji pa tu sekvencijalna brzina nije presudna.

mr.maX hvala na objašnjenjima :)

Na Crucial forumu na temi o datumu izlaska C400 je jedan koji radi u Crucialu rekao:

I spoke with our SSD Product Marketing Manager today, and we are shooting to release the M4 sometime in March.

Znači još čekanja :)

Stvarno? :)
Doduše on ne vibrira kao HDD pa bi to i moglo, ostao bi miran tamo gdje ga se stavi :)

Da... bez ikakvih problema.
Ne vibrira, ne greje se (sto znaci - ne smeta mu sto ga kod mene DVD-RW dogreva malo)... mogao bi bez ikakvih problema da visi sa kabla.
Da, taj C400v bi mogao biti vrlo zanimljiv. Jako me zanima kakav će biti na testovima. Njemu je čitanje deklarisano na 265 MB/s (valjda zbog teoretskog SATA 2 limita) ali vidim da tvoj na SATA 2 ide i do 280 MB/s pa ćemo vidjeti da li će i C400v moći toliko ili su ga nekako ograničili na 265 MB/s misleći da ne može više :)
Kao sto vec rekoh - i moj C300 je deklarisan na istih 265MB/s ;)
Za SATA-II ;)

A video si koliko baca...
Tu piše da će cijena C400v biti i $100 dolara manje nego C400 na istom kapacitetu, pa ako će C400 128 GB biti $210 (na 1000 komada) onda će C400v 128 GB imati odličnu cijenu :)

Ako je cijena na 1000 komada $210 kolika bi mogla biti krajnja cijena jednog primjerka? Koji je odnos između ovih cijena?
Eeeeee, to vec ne znam... a uvek me je interesovao ovaj odnos, i rad sam da naucim :)

Da, kažu da je sekvencijalno čitanje i pisanje čak i najmanje bitno, manje od radnom čitanja i pisanja (a upravo se sekvencijalne brzine najviše ističu kroz marketing :p), sekvencijalno znači ako kopiraš velike fajlove (ISO image ili HD film) ali to niko ne radi na sistemskoj particiji pa tu sekvencijalna brzina nije presudna.
Upravo tako ;)

I pored toga - sekvencijalno citanje/pisanje je ono sto "prodaje" SSD-ove, one krupne brojke na kutijama, i ono za sta se ljudi prvo zalepe kada vide proizvod :)
Kaaaaakva greska :D

Crucial’s M4 SSD will hit the shelves in mid-March. There’s a lot to be excited about; you’ll see proof in the C400/M4 reviews in a just a few weeks.

Sa Mircon bloga, vrijedi pročitati i ostatak teksta, malo o 25nm tehnologiji, deklarisanim i stvarnim kapacitetima diskova, dugovječnosti, performansama.

Može li se instalirati stariji firmware? Pošto neki (mnogi) imaju problema sa 0006 može li se instalirati 0002 preko 0006? Ovo pitam za slučaj da uzmem C300 i da on dođe sa 0006 verzijom. Ili ti koji dođu sa 0006 rade bolje od onih koje korisnici flashuju na 0006? Ako Crucial zna za probleme sa 0006 zna li se da li možda spremaju neki novi firmaware koji bi riješio te probleme?

Kad se SSD kupi pretpostavljam da ne dođe formatiran? Da li se prvo radi clean format (i na koji način, kojim programom?) ili mogu odmah da instaliram Windows 7 i kad dođem do dijela za formatiranje onda da mu kažem da formatira? Da li će on tada uradi clean format ili obični? Pretpostavljam da će to formatiranje u sklopu Win7 instalacije da uradi pravilan align particije?

Sve čekam da se pojavi C400 ali zasad još ništa, na zvaničnom forumu je juče objavljeno "No, there is not an exact date. I am still being told this month." Koliko sam vidio review za C300 su se počeli pojavljivati početkom februara prošle godine a sami diskovi krajem februara ili početkom marta. A zasad nema još ni testova za C400, ne znam da li će prvo oni izaći ili će prvo izaći C400 kojeg koliko sam vidio mnogi nestrpljivo čekaju. Pošto će mi prijatelj iz Beča dolaziti negdje 25. marta nadam se da će C400 do tada izaći u prodaju (ne samo u testovima) i da će imati finu cijenu, a to znači oko 200 € a toliko sigurno neće imati ali se nadam da bi C400v (SATA 2) mogao imati tu cijenu a on bi mi odgovarao. Ili da uzmem C300 koji je sada ispod 200 € (valjda samo u redcoon-u, kod ostalih je više), ionako je razlika u brzini između običnog HDD i C300 mnogo veća nego što će biti između C300 i C400 za koje sam negdje i pročitao da se onima koji imaju C300 ne isplati previše prelaziti na C400.

Bar da izađu testovi za C400 i C400v pa da vidim isplati li mi se čekati. Frka mi je jedino što (osim nestrpljivosti :d) moram tempirati prema tome kad bi mi ga prijatelj mogao donijeti, jer ako ga sad u martu ne kupi i ne donese neće ponovo dolaziti vjerovatno prije kraja aprila, a možda ni do maja.

Oni koji ne prate fanatično SSD scenu verovatno ne znaju da Crucial više nije jedini koji će implementirati novi Marvell kontroler (88SS9174). Osim Intel 510 serije koja je već najavljena gotovo istovremeno pojaviće se Plextor M2 serija kao i Corsair Performance 3 serija. Antitežu na tržištu će činiti proizvodi bazirani na novoj generaciji SandForce kontrolera. Momenat njihovog pojavljivanja svakako treba sačekati, a onda eventualno dobro proći kupovinom stare generacije po znatno povoljnijim cenama. Meni je manje značajno koji je SSD najbrži na tržištu već me zanima onaj koji će ponuditi barem 120GB po prihvatljivoj ceni. U obzir dolaze Intel, Marvell i SandForce diskovi prethodne, odnosno tekuće generacije.

... Da li se prvo radi clean format (i na koji način, kojim programom?) ili mogu odmah da instaliram Windows 7 i kad dođem do dijela za formatiranje onda da mu kažem da formatira? Da li će on tada uradi clean format ili obični? Pretpostavljam da će to formatiranje u sklopu Win7 instalacije da uradi pravilan align particije?

Sve čekam da se pojavi C400 ali zasad još ništa...
... Pošto će mi prijatelj iz Beča dolaziti negdje 25. marta nadam se da će...

... Frka mi je jedino što (osim nestrpljivosti :d) moram tempirati prema tome kad bi mi ga prijatelj mogao donijeti, jer ako ga sad u martu ne kupi i ne donese neće ponovo dolaziti vjerovatno prije kraja aprila, a možda ni do maja.

1. Ne, ne radi se prvo (na nov ssd) clean format. Sto bi to radio kad je nekoristen i kad ga formatiras bice sve 000)?
2. Mozes odma' W7 i kad dodjes do dela za formatiranje nek' napravi particiju od svog raspolozivog prostora na ssd.
3. Clean format se radi na ovim ssd sa sf1200 kontrolerom kad "uspore" ako vlasnik hoce da kratkotrajno povrati performanse. Clean format samo upise 000 na citavom raspolozivom prostoru u ssd, dakle isprazni od bilo kakvih podataka memoriju u ssd. Clean format mozes da radis recimo sa "Parted Magic" (o tome se pisalo dosta na forumu...).
4. W7 ce (morao bi) da sam uradi pravilno aligne particije.
5. Cekaj strpljivo da se pojavi C400 i da ode prva tura u prodaju da mu se vidi kako radi i da se otkriju falinke ako ih ima, ne budi besplatan tester proizvodjacu ssd-a ...
6. Zaboravi mart i prijatelja iz Beca u korelaciji sa C400 ...
7. Nema "frka mi je", jer to vodi pravo u nerazumno srljanje kupovine na precac!
Polako, smireno, razumno... Strpljenja molim.
Isplaniraj da ti prijatelj ponese ssd neki (C400 ili neki sf2000-2500) u maju i da se radujes sto ce biti u maju jer ce se do tada videti, nadamo se, kako radi nova generacija ssd-ova.

Bez ikakvog zezanja savetujem setnju uz Vrbas, zagledanje devojaka (ionako je 2-3 cure na 1 musko u BL) meditaciju i gledanje kako suma olistava ...
Znas za ono: "Strpljen spasen" ?

Poslednja izmena:
Na sve ovo sto je P307 napisao (a apsolutno je sve na mestu, narocito stavke 5, 6 i 7 ;))... ja bih se nadovezao samo na ono u vezi firmware-a:

Kao sto vec rekoh jednom - ne mozes flesovati 0002 firmware preko 0006. Takva mogucnost ne postoji, "vracanje unazad" nije opcija. Ne znam za prethodne verzije (mada verujem da je isti slucaj)... ali ovo je sigurno. Neko na Crucial-ovom forumu je resio da uradi to, pa i po cenu da zrtvuje jedan SSD... i zrtvovao je SSD :)
Ako ti stigne sa 0006 - to ti je sto ti je. Mozes samo da se nadas da je sve u redu. Takodje, ne vidim kakva bi razlika mogla da bude u uredjaju koji je fabricki flesovan sa 0006 u odnosu na onaj koji ce korisnik kod kuce - ali pravilno - flesovati sa tim istim 0006.
Pod "pravilno" podrazumevam nista vise sem da se pazljivo prati upustvo... te da ne ostane SSD u AHCI modu ili tako nesto, kao sto je bio slucaj u dosta navrata. Zaista, nista vise od toga sem da se ide "by the book".

Sto se tice novijih firmvera - ja licno zaista ne znam.

I za kraj, moj savet - cekaj C400. I jos bitnije - cekaj da vidis kako ce da se pokaze C400 ;)
Ne grlom u jagode :smoke:

OK, nisu vam loši savjeti :). Kod opcije da uzmem C300 više brine taj 0006 nego nešto drugo. Jer pitanje je koliko će se veće brzine kod C400 osjetiti u realnom radu, a jedino je to bitno (sintetički testovi nisu previše bitni, bar meni). I naravno bitna je pouzdanost, a to se neće vidjeti bez mjesec dana nakon što izađe u prodaju. I da, bitna je i cijena :), ako C400 bude skuplji od Vertex 3 (a C300 jeste skuplji od Vertex 2) onda će se vagati između C300, C400(v), Vertex 3. Mada Vertex 3 djeluje dosta dobro i nema onaj problem sa padom brzina pa je pitanje čime bi C400 opravdao veću cijenu, ali vidjećemo. Vidio sam da mnogi čekaju i neke Intelove, valjda 510, tako nešto, ne znam kad oni izlaze. Ali valjda će se sve vidjeti tokom aprila. Do tada će mi se Windows startati neke 3-4 minute :)

Nista, preostaje ti samo da cekas :smoke:

Jedan lik je izvukao 688 na C300 128 GB (doduše sa Sata 3 i ako se ne varam RST drajverima)

ssd.png

Ne kapiram, sta je tu cudno? Random writes cak mislim da sam video i visi od toga za 128GB verziju.

Ma misli na krajnji skor iskljucivo, uglavnom se krece do nekih 600 poena za 128GB verziju.

Upravo to, isti lik koji je toliko izvukao na C300 je sad kupio C400 i na njemu ima 644, a ja sam se sjetio da se ovde CAR žalio da nikako ne može da prebaci 600 pa kad sam vidio da je onaj izvukao 688 morao sam da postavim :D

Da li možda RST drajveri igraju neku ulogu u tome, koliko se dobija sa njima u odnosu na Windows AHCI drajvere?

Nazad
Vrh Dno