Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

S obzirom da sam već odlučio da kupim C300 iako bi možda moglo biti problema sa 0006 (o kojima sam danas čitao i na AnandTech forumu) sada je došla sjajna vijest sa Crucial foruma, nešto što mnogi odavno čekaju:

We’ve been monitoring the Crucial customer forums and are aware of the 0006 firmware issue being experienced by a small percentage of C300 owners. The Crucial Performance Lab is in the final stages of testing for a new firmware revision that addresses and corrects the version 0006 issue. Additionally, we’ve made an improvement to the firmware upgrade process so it will be able to be performed in AHCI mode for many chipsets. We expect this firmware update to be available in late April 2011 and will make the download available to customers at the earliest possible date. Thank you for your feedback and patience.

Sad mogu mirne duše kupiti C300 :)

Ah, ko će dočekati još dve sedmice da mi padne šaka :)

Gde uzimaš i koja je kinta? I ja ću najverovatnije uzeti c300 uskoro, koliko vidim c400 nema bitne razlike.

Kupiće mi prijatelj iz Beču pa će mi donijeti kad bude dolazio za dve sedmice. Cijene kod njih su ove pa ću odabrati nešto od toga. Mislio sam da je možda najsigurnije uzeti u nekoj firmi koja ima prodajno mjesto u Beču, da se može lako vratiti ako bude trebalo vraćati, iako je takva opcija skuplja nego da prijatelj naruči da mu stigne u Beč. Recimo ta firma E-TEC je iz Beča ali kod njih je danas 210,95 € (juče bilo 211 € a nekidan 206 €), s druge strane tu je Amazon koji danas ima najmanju cijenu koju sam do sada vidio od 196,85 € i ne plaća se poštarina za Beč. E sad ne znam šta bi bilo pametnije, kupiti na Amazonu gdje je najjeftinije ali ne znam kako bi išlo vraćanje kod njih. Zna li neko? Kako se ostvaruje garancija tehničke robe kupljene na Amazonu? A ako ovi stvarno izbace novi firmaware koji rješava moguće probleme (ako nije u pitanju prvoaprilska šala :d) onda se nadam da neću imati razloga da vraćam C300 pa se po tom pitanju možda može uzeti i na Amazonu. Ili u Redcoonu gdje bi bilo oko 204 € sa dostavom. Sve u svemu to je tu negdje oko 200 €.

Ovde je oko 260$ plus tax znači negde oko 300 kanadjana što mu dodje oko 200e ako se ne varam. Ma ima vremena lagano biće i neki popust.

Problem je što oni ne šalju za Kanadu nego moram na newegg.ca a tamo je skuplji iako je kanadski $ jači trenutno.

Da, i kanadski i australski su malo jači od USA dolara. Inače slično je i ovde, kod nas samo promijene znak $ u € a iznos zadrže pa to izađe 40% skuplje nego u USA jer je toliko euro jači od dolara. Isto je i za igre na Steamu i inače.

Ali kod nas postoji carina i PDV (i u Evropi postoji PDV :)). Ameri znaci imaju sam nekih 20% manju cenu i to zato sto:
- su vece trziste nego cela Evropa zajedno
- nafta nema akcize, pa je sve automatski jeftinije
Nemojte vise da se nervirate oko toga, Japan pravi sve i svasta pa je tamo sve to preskupo - J. Koreja preavi koji % memorije, a opet je skuplja ovde, itd.

back to the topic ;)

Upravo to, isti lik koji je toliko izvukao na C300 je sad kupio C400 i na njemu ima 644, a ja sam se sjetio da se ovde CAR žalio da nikako ne može da prebaci 600 pa kad sam vidio da je onaj izvukao 688 morao sam da postavim :D
:D:D:D
Da li možda RST drajveri igraju neku ulogu u tome, koliko se dobija sa njima u odnosu na Windows AHCI drajvere?
Ne nesto mnogo... 15-20 poena u ukupnom skoru, tako je bar kod mene bilo. Mada ne mogu tacno da kazem, ima tu jos nekih faktora (TRIM/GC) koji bi mogli da uticu na skor osim puke promene drajvera.

Da ne trazim sad konkretno po slikama (mada mislim da imam i to, ako me bas ne bude mrzelo, pogledacu :)), ali tako nekako, nije neka bitna razlika. Osim toga, po temama je uglavnom vazila prica da malo padnu sekvencijalne performanse, a porastu random... pa ja nesto i nisam hteo da cackam. Ali eto, probah nakon nekog vremena... meni sekvencijalne nisu opale ni malo, sve je ostalo isto, a random jesu blago skocile.

Ispalo je da lično idem u Beč prekosutra pa ću kupiti C300 i isprobati ga čim se vratim :)

Ono što je dobro u ovome je što bih trebao moći dobiti povrat PDV-a koji je kod njih 20%. To se valjda prijavi na izlazu iz EU (na granici Slovenije) ali ne znam da li oni odmah daju novac ili kako to već ide, vidjeću.

Zavisi od radnje. Neki daju na licu mesta ako platis karticom koja nije iz EU, neki daju cek koji ti unovce na granici, neki traze da saljes nazad pa ti vrate na karticu itd.
Dobijas oko 16% nazad, manje admin. tax od oko 10e.

Ispalo je da lično idem u Beč prekosutra pa ću kupiti C300 i isprobati ga čim se vratim :)

Ono što je dobro u ovome je što bih trebao moći dobiti povrat PDV-a koji je kod njih 20%. To se valjda prijavi na izlazu iz EU (na granici Slovenije) ali ne znam da li oni odmah daju novac ili kako to već ide, vidjeću.

Ima nekoliko varijanti, upravo kako alfa i rece... da dobijes odma', da pokupis u nekoj sledecoj turi ili pak da ti legne na karticu. Najlaksa je, naravno, ona prva varijanta... a dobra stvar je sto na granici (Obrezje) postoji tax refund kancelarija, i mozes odmah da zavrsis sve oko povracaja. Tako sam bar ja radio svojevremeno.
Ipak, zavisi od same radnje kakav ces obrazac dobiti... tako, par ljudi je podizalo novac odmah, tu u kancelariji... dok su neki pak samo uzimali potvrde u toj istoj kancelariji, pa zavrsavali ostalo faxom od kuce.

I da, ne racunaj na celih 20%, kao sto ti je vec receno ;)

Hvala na informacijama o opcijama, vidjeću šta će biti.

Za 20% znam, jer finalna cijena već u sebi ima uračunato tih 20%, pa se ne odbija 20% već nešto manje od toga. Nisam znao za te admin tax od oko 10 €, da li to uzmu bez obzira kojom opcijom mi vraćaju PDV?

Uglavnom da.

Ispade da na kraju neću skoro ništa dobiti od PDV-a, odbiju malo ovde, malo tamo :D

Kolega ih je zvao, imaju jedan, rezervisano je pa ću odmah sutra pokupiti :), a za PDV kažu da će popuniti neki formular.

Ispade da na kraju neću skoro ništa dobiti od PDV-a, odbiju malo ovde, malo tamo :D
Rei cu ti ovako: meni je povracaj PDV-a *u teoriji* trebalo da bude okruglo 30 evra (istih 20%, na 150 evra)... *u praksi* - dobih na ruke 17 :D:D:D

Pa ti vidi :p

Oni PDV dio dobiju tako što ukupnu cijenu podijele sa 6. Na 150 € je to 25 € :)

'Bem li ga, ja ocekivao onako kako pise - 20% :p

Da li je tačno da SP1 za Win7 ima noviji (i možda bolji) MSAHCI drajver? Tako nešto sam sad negdje pročitao.

Gdje mogu da vidim MSAHCI verziju koju imam?

Poslednja izmena:
Ako ne gresim trebalo bi ovde da pise :p

Prilozi

• MSAHCI driver.JPG
    MSAHCI driver.JPG
    88.8 KB · Pregleda: 51
Mislim da nije to, taj drajver je kako piše iz 2006 godine :), meni piše potpuno isto za SATA HDD i za jedan ATA HDD.

Odes u C:\Windows\System32\Drivers -> msahci.sys right-click, properties, details ;) Kod mene na w7 x64 SP1 verzija je 6.1.7601.17514
Ali msahci ne radi ako si instalirao Intel RST.

A Intel RST se instalira samo ako ga skinem i instaliram? Ne instalira se sa drajverima za ploču (chipset) koje sam skinuo sa Asus sajta? Pošto ne bih da stavljam RST, radije bih MSAHCI.

Odes u C:\Windows\System32\Drivers -> msahci.sys right-click, properties, details ;) Kod mene na w7 x64 SP1 verzija je 6.1.7601.17514
Tražio sam tako nešto ali sad vidim da nisam dobro ukucao pa nije našao :), kod mene je 6.1.7600.16385
Ako se ne varam taj broj odgovara build verziji Windowsa.
Skinuo sam Win7 RTM SP1 da instaliram, piše da je on 7601.17514.101119-1850 a to je ta verzija koju ti imaš pa će onda i AHCI biti takav kad instaliram Win7+SP1.

Nego imam lošu vijest, bar za mene :), otkazan put u Beč, trebao sam ići sa sestrom i zetom ali su im jutros djeca bolesna uključujući malu bebu pa se ne usuđuju da idu :(, pa ću čekati sledeći petak da prijatelj donese C300, ali mi je žao i zbog samog Beča, baš sam se radovao da odem i provedem par dana tamo. Ali biće prilike, možda već za koju sedmicu :).
Ništa sad od povrata PDV-a, mada uzeće on taj formular pa kad ja budem dolazio možda kod izlaska sa tim nešto uspijem napraviti, kaže da nekad ovjere formular bez da traže da vide robu.

A Intel RST se instalira samo ako ga skinem i instaliram? Ne instalira se sa drajverima za ploču (chipset) koje sam skinuo sa Asus sajta? Pošto ne bih da stavljam RST, radije bih MSAHCI.

Ne, nema ga sa drajverima za plocu, moras odvojeno da instaliras... ili prilikom instalacije Windows-a, pa sa nekog flopija/flesa, ili pak naknadno, kada je Windows vec podignut - sta ti vise odgovara.

A zasto neces RST drajvere? Mislim, dobices za nijansu bolje performanse sa istim (pritom ja nisam probao ove poslednje RST drajvere, u verziji 10... ne znam da li se nesto jos dobija sa njima; mozda prebaci 600 najzad :d), pa ne vidim zasto ih ne bi stavljao...
Mislim, i ja sam se dugo "opirao" istim :p, ali kada sam ih vec instalirao, i video da SSD za nijansu brze radi, bar prema sintetici... zaista nema razloga da ostanem na Windows-ovim generickim AHCI drajverima.

Samo zato što sam vidio da su mnogi riješili ono "kočenje" koje C300 ima tek kada su čačkali po registry ključevima gdje su isključili neke stvari koje je RST napravio. Mada ako ovaj novi firmware za C300 stvarno riješi to "kočenje" možda i probam RST.

Aha, zato... nisam znao za to :)

Od juče sam i ja ponosni vlasnik jednog C300 128GB monstruma :D

Stigao je sa 0006 firmware-om i nije hteo iz prve da sluša. Naime, raskačio sam sve druge diskove i krenuo da instaliram W7. Kad dođe do dela gde se formatira disk, mogao sam da kreiram i brišem particije, kao i da formatiram, ali jednostavno setup nije hteo da čuje da krene dalje (Setup cannot continue...). Probao sam sve živo, prošetao ga sa jednog kontrolera na drugi, IDE, AHCI i ništa... Onda sam podigao W7 sa HDD i iz Disk management-a formatirao SSD. Tek posle toga sam mogao da instaliram W7 normalno.

Uglavnom, posle svih akrobacija, zadesilo se da je C300 ostao u SATA2 portu i to još u IDE modu. Nakon završetka instalacije OS-a i drajvera, probam benchmark. Dakle, SATA2 i IDE mod (ICH10R kontroler)

Onda prebacim disk na Marvell 9128 SATA3 kontroler, takođe u IDE modu...

Nisam hteo da reinstaliram odmah da bih aktivirao AHCI mod, nego sam priključio običan HD na SATA2 kontroler i uključio AHCI mod za njega. Podigao se OS, instalirali se drajveri za AHCI pa restart, posle koga sam uključio i AHCI mod za SATA3 kontroler. Rez za SATA3 i AHCI mod...

Pošto mi je kum poslao njegove rezultate sa Vertex 2 na SATA2 kontroleru u AHCI modu, primetim da nam se razlikuje offset vrednost. Kod mene stoji 1024k, a kod njega 103424K...

Nije me mrzelo i uzmem da još jednom formatiram i instaliram W7 od početka sa C300 u AHCI modu. Rezultat je skoro identičan sem offseta koji je sada bio identičan onome na Vertex 2

Šta reći sem da sam prezadovoljan upgrade-om ,)

Na kraju, nije me mrzelo ni da probam još i SATA2 AHCI mod, da proverim razlike u brzini.

Možda će nekome značiti da bi znao šta da očekuje na kom kontroleru.

Sretan rad i dug zivot istom monstrumu zelimo :)

Moze li neki rezime " svih koraka do zeljenih " rezultata da bismo mi eventualno sutra mogli da skratimo " googlanje " :)

p.s. posto te mrzi da pises noob guide okaci bar neki snimak boot-a i pokretanja aplikacija da mi " zavisni " dobijemo sliku :d

Poslednja izmena:
Offset se razlikuje jer sada imas onu Windows Vista/7 hidden boot particiju (koja je 100MB) dok kad si ga direktno formatirao nije je bilo.

Nazad
Vrh Dno