Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Ma to "nizerazredno-nesto" (ne znam ni ja tacno sta, iskreno :)) je neki novi termin koji sad uvedose... "klub nizerazrednih", eto tako ga oslovi Thierry Henry... a odnosi se na one - sada vec legendarne - klubove 60 i 90 :)
To je izgleda legendardno za par clanova ovog foruma. :)

No, vratimo se na temu a to je M4.

Kako se na ovom disku proverava verzija firmwera?

Kako se na ovom disku proverava verzija firmwera?

Baci pogled na prvi post pre dve strane... imas sliku AS SSD programa, u u samom nazivu modela SSD-a ti stoji i verzija firmware-a.

Evo slikovito :D jos 8 godina zivota:zgran:

Prilozi

• SSDLife.png
    SSDLife.png
    75.7 KB · Pregleda: 102
Ali sama slika (graficki prikaz) tog SSD-a je za medalju :D:D:D

Ma slika C300-tke, u onoj svojoj narandzasto-crno-sivoj kombinaciji boja... klasicna slika, kao sto na netu mozes da nadjes... ne ovo cudo kao kod tebe, sa odsrafljenim poklopcem i uvidom u NAND-ove :D:D:D

Ovako nesto stvarno jos ne videh :p

Ma slika C300-tke, u onoj svojoj narandzasto-crno-sivoj kombinaciji boja... klasicna slika, kao sto na netu mozes da nadjes... ne ovo cudo kao kod tebe, sa odsrafljenim poklopcem i uvidom u NAND-ove :D:D:D

Ovako nesto stvarno jos ne videh :p

Hahahah sta cu ja kad ga tako zamisljaju :D:D:D
Aj daj sliku da vidimo kolko si ga istrosio :p

A na ti, 'bem te radoznala :)

Ignorisi ono za TRIM (u XP-u sam trenutno), gledaj samo health :p

Prilozi

• SSDLife.png
    SSDLife.png
    61.3 KB · Pregleda: 89
A na ti, 'bem te radoznala :)

Ignorisi ono za TRIM (u XP-u sam trenutno), gledaj samo health :p

Samo 6 meseci rada a pre mene si ga kupio :p svaka cast al ga cuvas :D

PS : sad kad uleti garson pa nam sve ovo pobrise :D:D

Evo i ja da se pohvalim sa mojim :D

@najj sto si otvarao ssd? :d :p

Prilozi

• SSDLife.jpg
    SSDLife.jpg
    48.3 KB · Pregleda: 87
Meni se cini da je izasao novi FW 0309 : http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

Release Date: 01/13/2012
Change Log:

Changes made in version 0002 (m4 can be updated to revision 0309 directly from either revision 0001, 0002, or 0009)
Correct a condition where an incorrect response to a SMART counter will cause the m4 drive to become unresponsive after 5184 hours of Power-on time. The drive will recover after a power cycle, however, this failure will repeat once per hour after reaching this point. The condition will allow the end user to successfully update firmware, and poses no risk to user or system data stored on the drive.

This firmware update is STRONGLY RECOMMENDED for drives in the field. Although the failure mode due to the SMART Power On Hours counter poses no risk to saved user data, the failure mode can become repetitive, and pose a nuisance to the end user. If the end user has not yet observed this failure mode, this update is required to prevent it from happening.

If you are using a SAS Expander please do not download this Firmware. As soon as we have a Firmware Update that will work in these applications we will release it.

Ko proba nek javi kako radi...

Vec su ispravili bug, svaka im cast :)

Isto merkam ovaj SSD.

E ovo se zove podrska svaka im cast kad su tako brzo ispravili gresku :)

Samo da se provjeri sledecih par dana/nedelja da nije neka nova greska nastala :) valjda nije...

Btw. kad dodje vrijeme kako uraditi update fw-a na ovom ssd-u?

Ko proba nek javi kako radi...
Kako bre da proba... mislis da ima nekoga kod nas ko je vec proterao tih 5184 sati (~208 dana) rada, pa da ga je pogodio ovaj problem? :D

2 AtiRage:
Upravo tako... to se zove support. Ako se ne varam, o problemu je pocelo da se prica 13. decembra... ljudi iz firme se oglasili, priznali da postoji problem i da se vec radi na njemu, najavivsi resenje u najskorije moguce vreme... i 13. januara - okruglo mesec dana kasnije - izbacen je fix. To je podrska.

Poslednja izmena od urednika:
Lepo se ja raspitao koji ssd da uzmem :)
Nisam se ni nadao da ce ovako brzo da se rese te greske koji su imali nakon 50k H.

Na forumu corsair-ovom ljudi kazu da nema problema sa instalacijom fw-a, da su performanse iste kao i sa 0009...
CAR-e ja sam mislio da li je iko instalirao od nasih ljudi ovaj 0309, bez obzira koliko je sati radio...
Meni radi m4 tek nekih <1150h ...
Desavalo se da ljudi za kojekakve uredjaje ubace najnoviji fw i ustanove da ima problema i posledica raze vrste.
Pa ti care nisi hteo bas iz tog razloga da ubacis novi fw za svoj c300...
Ko velim bolje pitati pa tek onda posle nekog vremena instalirati. ;)

Salio sam se, druze, naravno... ipak sam metnuo smajli na kraju, primeti :)

I naravno da je to sto kazes - uostalom, kao sto i sam lepo primetio, nisam flesovao firmware na svom SSD-u iz tog razloga...
A tu je vala i bilo problema, jer je prvi sledeci (0006) nakon ovog mog imao problema sa onim "microstutter"-om, te neobjasnjivim seckanjem i "zapinjanjem" u kratkim intervalima... te su, brze-bolje, izbacili i 0007 koji je sve to resio :)

Mozda su se nakon toga naucili pameti, pa sad vise ne izbacuju fw-e tek da bi ih izbacili, vec neko tamo uflesuje doticne u par SSD-ova i istestira to malo... :D

Bilo mi nešto dosadno pa večeras oko 19h odradih update sa 0009 na 0309.

Standardno sve, uradih backup za svaki slučaj, stavih kontroler u IDE mod, pustih update, vratih kontroler u AHCI, windows po paljenju detektovao promenu i zatražio restart. Update FW dakle nije destruktivan, tj. svi podaci ostaju.

Posle toga sve normalno, čisto reda radi, pustih AS, CDM, WEI i ostalo, ništa se nije promenilo, svi rezultati kao što su i ranije bili.

Videćemo na duže staze, za sada ne primećujem nikakve promene.

Hvala za info, sad mi je lakse kada znam da je neko odradio update bez problema.

Meni radi m4 tek nekih <1150h ...
m4 ti radi vec 1150 sati? Ne znam da li si primetio ali 5000h bug su imali SAMO ovi sto su namerno rintali m4 24/7 od kad je izasao da bi videli koliko NAND izdrzi - mnogo ga ti koristis bre :) Svaka cast ;)

Ja nisam shvatio samo da li je bug 5000h power on ili 5000h used hours? (koliko sam prosetao kroz onaj SSD Endurance thread cini mi se da je used hours)

Moj M4 sam nabavio sredinom oktobra i trenutno ima 1280 power on sati.

Bug se javlja tek posle 5000 sati (Power on). Ovim tempom koriščenja bih imao još 9 meseci pre nego što bi se bug manifestovao.

Poslednja izmena:
Na Crucial forumu kažu da greška izaziva: an incorrect response to a SMART counter will cause the m4 drive to become unresponsive after 5184 hours of Power-on time. The drive will recover after a power cycle, however, this failure will repeat once per hour after reaching this point. The condition will allow the end user to successfully update firmware, and poses no risk to user or system data stored on the drive.

Moj C300 ima 1900 PoH a on je kupljen 18 meseci pre tvog :D

Nazad
Vrh Dno