Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Komp je uglavnom ugašen samo od 2 ujutru do 7.30 ujutru, tako da PoH samo lete :)

Koliko ti je Power ON count? Meni je 246.

Poslednja izmena:
Power On Count mi je 96 - to je laptop koji je resetovan/gasen samo za Windows Update i kada sam putovao :)

m4 ti radi vec 1150 sati? ... mnogo ga ti koristis bre :) Svaka cast ;)

Moj M4 sam nabavio sredinom oktobra i trenutno ima 1280 power on sati.

Bug se javlja tek posle 5000 sati (Power on). Ovim tempom koriščenja bih imao još 9 meseci pre nego što bi se bug manifestovao.

Moj C300 ima 1900 PoH a on je kupljen 18 meseci pre tvog :D

Power On Count mi je 96 - to je laptop koji je resetovan/gasen samo za Windows Update i kada sam putovao :)

AHA, sada vec 1215h ... ujutru oko 7 ga upalim i gasim navece (22-23...) ... pa koliko god da radi ...
Alfa da to nije 96 DANA = priblizno 2300h ...?

Poslednja izmena:
PoH kaze ~1900 a PoC 96. Mislim da je Power On Count broj reseta racunara efektivno. Ali kod Mighty-a je PoC 246 sa manje PoH, znaci nije to broj dana.

Evo link za update preko USB-a.
Ja uflešovao nov firmver ovako i radi.

Evo rezultata od jutros:

Apple MacBook Pro 13" (early 2011)
Core i5 2.3 GHz
4GB RAM Crucial M4 128 GB SATA3
Hitachi 320 GB SATA2 (u optibay-u)

Firmware je posljednji. Ja prezadovoljan ovime upgrade-om... :D :D :D

Prilozi

• DiskSpeedTest1.png
    DiskSpeedTest1.png
    366.3 KB · Pregleda: 85
  • DiskSpeedTest2.png
    DiskSpeedTest2.png
    365.1 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena od urednika:
Evo i ja da se pohvalim :) , doduse samo 64GB, ali ja sam zadovoljan, trenutno mi vise ne treba...

SATA 2 rezultati (MSI 790GX-G65), a SATA 3 (Asus P8P67)...

Prilozi

• asssd intel p8p67.jpg
    asssd intel p8p67.jpg
    95.4 KB · Pregleda: 64
  • CrystalDiskMark p8p67.jpg
    CrystalDiskMark p8p67.jpg
    75.6 KB · Pregleda: 54
  • crystal msi790gx.jpg
    crystal msi790gx.jpg
    76.1 KB · Pregleda: 73
  • asssd msi790gx.jpg
    asssd msi790gx.jpg
    96 KB · Pregleda: 64
@ CAR
Evo Nikola 1 ti uslisio molitvu! :d
Sada mozes da uporedis na slicnom kao i tvoj (doduse i manji je) razliku SATA2-SATA3. Threaded 4K je bas porastao! Pa cak i 1QD 4K.

Yeap, bas me je usrecio :)

I dobar boost all round, pojedini skorovi su bas divljacki djipnuli... :)
Nego mi smesan seq i 512K write u CDM-u... to se zove maximalno iskoriscavanje SSDa - nothing changes :d

Evo i ja da se pohvalim sa prinovom. :)

Komp iz potpisa, sveze instaliran OS.

Uuuuuuh, stivo k'o stvoreno za mene... hvala na linku, mighty, odo' da iscitam sve uzduz i popreko ;) :smoke:

xbitovce uvek vredi pročitati, a naročito storage sekciju jer su među najboljima na netu u toj oblasti. Ono što vredi izdvojiti je deo u kojem ispituju ponašanje u eksploataciji. Deo koji većina sajtova propusti, čast izuzecima poput Ananada. Dakle SF drajvovi nisu u stanju da održe maksimalne (inicijalne) performanse u eksploataciji dok drajvovi sa marvel kontrolerom bukvalno zadržavaju performanse na istom nivou.

Poslednja izmena:
Žao mi je što u test nisu ubacili i Samsung 830, u jednom kompu mi je M4 u drugom 830ca, M4 ima nekoliko meseci upotrebe, a 830 nešto preko mesec dana i ni na jednom nema promena u performansama od prve upotrebe, čuvam rezultate AS SSD koje sam uradio čim sam ih kupio i uporedio sa jučerašnjim - uradio test posle čitanja članka :).

xbitovce uvek vredi pročitati, a naročito storage sekciju jer su među najboljima na netu u toj oblasti.
Slazem se sa tobom, s tim sto nekada umeju da budu jednostavno preopsirni, te sa gomilom tabela i grafikona (ne mislim za storage konkretno, vec inace testove uopsteno)... pa se desi da ih zaobidjem :)

Dakle SF drajvovi nisu u stanju da održe maksimalne (inicijalne) performanse u eksploataciji dok drajvovi sa marvel kontrolerom bukvalno zadržavaju performanse na istom nivou.
And that's why we (I) love 'em :smoke:

P.S. Inace bih i ja voleo u onom i onakvom testu da vidim 830-icu ;)
Inace i ja imam obicaj da pustim AS SSD/CDM jednom u mesec-dva, cisto da imam na oku svoj C300 i uporedim ga sa skorovima od kada je izasao iz kutije...

Ako u buduce neko ima slican problem kao ja oko apdejta firmwarea na 0309 preko win7 aplikacije, imao problem na p67 ploci, prilikom restarta ne moze da pronadje ssd, u tom slucaju probajte da prebacite ssd na sata 3 port, ili sata 6, samo ne marvel, ako ni to ne pomogne otkacite sve ostale diskove i probajte ponovo.

Aj' kad se niko nije setio, ja cu... :p

Marvell's 3rd Generation 88SS9187 SSD Controller

Najbitnije stavke:
- SATA 3.1
- On-chip RAID (allowing for failure of defective NAND block, plane, die or device)
- DDR3 memory interface (up to 1GB external DRAM supported)
- ~500MB/s sequential write speed
- 6Gbps SATA limited sequential read speed
- "best-in-class" random read/write speed

Za sekvencijalnu brzinu pisanja od ~500MB/s me bas briga, ali "best-in-class" random brzine citanja i upisa... :smoke:

Poslednja izmena:
Izašao je novi firmware za m4, verzija 000F:

Changes between version 0309 and 000F include the following changes:
  • Improved compatibility with certain SAS expanders and peripheral RAID cards.
  • Improved throughput stability under extremely heavy workloads.
  • Improved data protection in the event of unexpected, asynchronous power loss.

http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

Ima i Win7 installer, nice :)

Ima i Win7 installer, nice :)

Jesi li ga instalirao?
Koji metod?
Jel' iz win-a ili "pesacka varijanta"?
Sve proslo ocekivano dobro?

Imamo li potrebe uopste da se trudimo oko update-a ovog novog FW ?

Da li taj update moze iako nisam jos instalirao onaj prethodni ?

Trebalo bi da moze...
http://edge.crucial.com/firmware/m4/000F/Utility_User_Guide.pdf
Vidi naslov:
SSD Firmware Update Utility Guide
Crucial® m4 SSD Firmware Revision 000F Firmware Update Guide for Windows 7
(Update from Rev 0001, 0002, 0009 or 0309 to Rev 000F)

i malo nize u textu :
This program is to be used for updating the Firmware from
Revisions 0001, 0002, 0009 or 0309 to Revision 000F.

Ja sam 0309 instalirao sa fleske ovaj cu isto tako, samo kad me ne bude mrzelo. :D

Flash iz windowsa se svodi na butovanje u neko minimalno okruženje (sa nekim mikro kernelom) gde se obavlja firmware update, a isti se potom skloni iz MBR odnosno boot sektor se vrati na prethodni. Dakle nema brige nije reč o flešovanju iz windowsa. Sve je brzo i efikasno. Ne traje duže od minuta sve zajedno od momenta pokretanja "aplikacije" iz windowsa.

Poslednja izmena:
Da li moraju da se otkace ostali (mehanički) diskovi? Hvala

pozdrav ljudi, dočepah se i ja jedne m4-ke od 128gb, pošto sam ga kupio polovnog uradio secure erase instalirao švež win7 64, ahci odavno uključen, odradio sve optimizacije što sam našao da treba da se urade (isključio perfetch, superfetch, indexing, defragmenter, system restore... instalirao amd ahci driver, uključio trim) međutim cdm rezultat očajan, ploča je msi e35is-e45 tj. amd apu e350, naravno ima sata 3, disk je zakačen na prvi port, čak je i kabl sata 3:d

ima li neko ideju šta dalje raditi?

p.s. odradio sam i tweak-ove sa ssd tweaker-om i proverio alignment Paragon align tool-om

Prilozi

• cdm.jpg
    cdm.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Ništa, ploča ti ima AMD Hudson M1 čipset, bez obzira što pišt da je SATA3, daje rezultate gore nego Intel Sata2 sa SSD-ovima. Nije bitno što ti je M4, isto bi bilo i sa drugim SSD-ovima.

Progooglaj, ali videćeš da za svaki opis neke Zacate ploče imaš sličnu zamerku. Do promene ploče, to je što je.

AMD je prilično zasr@o sa tim čipsetom što se tiče SATA kontrolera.

Poslednja izmena:
4K write je očajan, ne mogu da poverujem da je to maslo SATA kontrolera. Uradi i AS SSD Benchmark.

Možeš li da probaš ssd u nekom drugom računaru? Okači ga samo kao sekundarni disk, ne moraš da dižeš Win sa njega, samo ga istestiraj sa AS-SSD-om. A 4K write jeste jako loš, ne bi smeo toliko dole da ide, to nisam ni primetio.

Vrh Dno