Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

@mighty78

fala na brzom odgovoru

@paradigma

kačim čim stignem sa posla

... u principu džaba sam vijao extra ssd, imam krš kontroler i mogu mirne duše da ga menjam za neki asinhroni sata2?

nemoj da menjas jer ces jednom da uzmes neku bolju plocu a i trim kao i gc na m4 radi mnogo bolje i brze nego kod drugih (narocito nekih) ssd-ova

evo i as ssd rezultata...

@P307, ja hteo ovu ploču da menjam jedino boljom zacate (sa dva digitalna izlaza i usb3) sad mi je jedina nada da će na brazos 2 ploče stavljati neki drugi chipset...

Prilozi

• as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2  24.5.2012 16-44-09.png
    as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2 24.5.2012 16-44-09.png
    38.3 KB · Pregleda: 75
Ovo je najčudniji AS-SSD skor koji sam u životu video. Ovde nešto debelo ne radi.

aj reci šta :), tj. šta da proverim?

Proveri write caching... garant ti je iskljucen.

jeste, mislio sam da treba da se isključi...

evo ga i as ssd sa uključenim write caching-om

Prilozi

• as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2  24.5.2012 17-10-45.png
    as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2 24.5.2012 17-10-45.png
    38.1 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Eto... daj sad neke cifre sa *ukljucenim*... da vidimo na sta lici CDM/AS SSD ;)

P.S. Bilo je vec par situacija sa tako nekim neobjasnjivim rezultatima, i uvek je 4K write trpeo zestoko, te padao na ~4MB/s ili ispod... te, cim se primeti tako nekakva pojava - treba proveriti write caching :smoke:
Ne znam ni sam koliko sam puta vec pisao ovakav post :d

evo i rezultata posle uključivanja write caching-a i restarta mašine...

Prilozi

• as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2  24.5.2012 17-18-52.png
    as-ssd-bench M4-CT128 M4SSD2 24.5.2012 17-18-52.png
    38.1 KB · Pregleda: 59
  • cdm2.jpg
    cdm2.jpg
    79.2 KB · Pregleda: 40
To ti je to ;)

znači ne može bolje na ovoj nesrećnoj platformi :(

Izgleda da ne... a bilo bi lepo probati to na nekoj krstenoj SATA-III platformi (sa nekim nativni SATA-III kontrolerom), cisto da vidis koliko taj SSD moze da "razvije", sto bi rek' Mile rent-a-bubreg :D
(mada ce ti, ruku na srce, tu boost dobiti prakticno samo sekvencijelna brzine citanja i upisa, a to AS SSD bas i ne boduje previse :p)

Nakon 4134h poceo je komp da se restartuje sam od sebe, pa sam pomislio da mi nije "poranio" 5k h bug sa fw-om na disku. Instalirao sam novi fw i evo rezultata:

Jel ovo ok?

Ti si bese na SATA-II?

Sta znam, looks a'ight...

Sa druge strane, onaj gore sa AMD-om (i valjda isto SATA-II portom) te opra posteno :D

Ubija ;)

Od cega zavisi 4k razultat? Ploca? Kontroler? I koliko je to primjetno u svakodnevnom radu?

Ploca... ne vidim kakvog bi mogla da ima uticaja, jer komunikacija sa SSD-om ide preko kontrolera. Znaci, on je kljucan.
Seticemo se onih inicijalnih NEC/Marvell SATA 6Gbps kontrolera, onih neopevanih krseva koji su nekako izvlacili (deklarisani) maximum iz SATA-III SSD-ova za sekvencijalne brzine citanja i upisa, ali su bili *kriminalni* na polju random (4K) brzina, te su sami SSD-ovi radili sporije nego isti takvi, samo na krstenom SATA 3Gbps kontroleru...

Ipak, ja bih najpre rekao da 4K razultat najvise zavisi od - samog SSD-a :)
Tj. njegovog firmware-a, te kako je isti ustimovan, da li za max seq ili pak max random brzine...

Da, razlike ima u brzini iako su SATAII oba, ali je jedan Intel a drugi AMD...
I ovaj je brži samo u čitanju QD64 4K? Čudno :trust:

Inače 4K sa negde oko QD4 je najvažniji za OS!!

Posle oko četiri meseca rada, Crucial M4 128Gb jednostavno prestao da se pojavljuje u BIOSu... Dotad je radio bez problema....

Port i kabl su ok. Provereno i na drugom portu (SATA III i SATA II) i na kablu. HDDovi normalno rade. Izgleda da se dešava - ni oni ne znaju zašto. Crucial preporučuje ovo - nisam ni znao da se dešava:
1: Attach the SSD to power but do not attach the SATA cable.
2: Turn the computer on and let it sit for 30 minutes.
3: Power off
4: repeat 1-3
5: Attach the SATA cable and power on.
6: if it works you must update the microcode to 000f. There is a bug that causes random errors after 5,100ish hours of use.
7: if not call crucial and RMA your drive.
Uglavnom, sad opet sve izgleda OK. Jednostavno, posle sleep moda drajv se nije video u BIOSu. Ufffffffffff...

Odradi update fw-a (ima par strana unazad link za dload exe, to pokrenes i sve ostalo ide automatski, procedura traje 2-3 minuta) i iskljuci sleep mode...

To je bio prvi i jedini bag sa m4 i ti si ga "prespavao", nisi znao da treba uraditi update fw na 0009...

Meni se to desilo za vikend a bio sam na 0009. Total 5150 sati rada. Flešnuo sam na 000F kako kažu na Crucial
Forumu i sve je ok za sada.

Firmware je bio 000F... Flešovan još od aprila. Zašto bih isključivao sleep?

Poslednja izmena:
Lol

Vrh Dno