Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Imam laptop koji ima ICH8 koji nije podržan u verziji 10.8.0.1003, a posle ove verzije nije podržan ni ICH9 ako se ne varam.

Ne varaš se, zvanično nije. Ali meni su radile sve verzije i one serije 11.x.x na ICH9!
Onda je jasno kad je lap u pitanju, pa nek pokuša poslednju koja hoće i to je to.

izgleda da je 10.5.0.1015 posljedna verzija koja ide na moj chipset..stavio sam taj i to je to..preko ovoga ne ide

Pa bolje je od 9.6!

nekad sam na nekom forumu nalazio po verzijama iRST changes, tj. sta je na poboljsano ne verziji u odnosu na prethodnu..ima li neko mozda link?

Vidim danas izaša0 novi firmware za m4
c/p changelogs sa oficijelnog site

Version 010G includes the following changes:

Improved Trim response time
Improved power-on-to-ready time (known as POR, or TTR for Time-to-ready)
Improved resume-time from low power modes, and improved reliability of warm reboot
Improved power consumption by disabling HIPM (Host Initiated Power Management)

A inače je poznat po sporom TRIM-u... :p

Prošli firmware sam menjao sa windows aplikacijom i tada je sve prošlo, sada utility ne odrađuje posao. Probaću manuelno.

Ja sam sinoc odradio iz win bez problema.
Gde zapne?

Ne pokrene se boot, samo pokuša i nastavi dalje sa podizanjem sistema.

Cini mi se da je i meni iz prvog krenuo da pokrene OS i dao poruku da ga nije pronasao (nisam bio u sobi, pa ne znam tacno) - restart i dalje je sve sam odradio kako treba.

Meni iz prve krenuo da flesuje, odradio, restartovao se i digao win.

Windows flasher ne radi asa novijim Intel RSTovima - od 10.5 drajvovi se identifkuju kao SCSI device, mislim da je to razlog. YUMI, sa opcijom Try unlisted ISO radi - imam fleš sa nekoliko butabilnih distribucija i dodao je firmware update pod Directly Bootable ISOs.
2012_09_26_20_03_15_Program_Manager.png

Poslednja izmena:
Nakon godinu dana (i jedno 3 meseca nekoriscenja, jer sam imao na "probi" jedan solidan sf-ssd od 240GB) ovaj m4 radi odprilike isto kao i kad je bio nov... :D

Prilozi

• 16.10.2012 as-ssd.jpg
    16.10.2012 as-ssd.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 77
  • 16.10.2012 cdm.jpg
    16.10.2012 cdm.jpg
    76.2 KB · Pregleda: 64
  • 04.10.2011.cdm.jpg
    04.10.2011.cdm.jpg
    76.9 KB · Pregleda: 73
  • 04.10.2011. as-ssd.jpg
    04.10.2011. as-ssd.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Bogu mi, sudeci po onoj AS SSD slicici krajnjeg skora, taj tvoj jos kanda i ubrzava vremenom... :d

Nisi dobro gledao datume...
Brzi je stariji za godinu dana...
Da sam 2. ili 3 put merio moglo je da bude i brze od tog poslednjeg, cak priblizno brzo kao taj 1. od pre godinu dana, tako mu se zadesilo da radi...
Cinjenica je da mu nisam gasio KAV dok je merio...
Poenta je da m4 ne usporava kao neki... ;)

Poslednja izmena:
Aha, sad videh... ti si kriv, zna se kako ide redosled - najpre stariji, potom noviji! :D
Mada, ako cemo bas da cepidlacimo - tebi su sad maltene sve kolone sa vecim ciframa nego na tom drugom shot-u (tako da stoji ono za ubrzanje :p), samo je 4K-64Thrd dosta bolji na drugom/starijem... a izgleda da je taj upravo odredio krajnji skor.
No dobro, nebitno, tako je povukao run tog puta...

I da, kapiram koja je poenta, ista prica i kod mene... a proslavismo drugi rodjendan pre desetak dana :d

Veceras oko 19:30 moj m4 je na moju veliku zalost uginuo. :(

STa mu se desilo ? Od cega je rikavela ? koji su simptomi

Bratu sam hteo da radim windows, ali primetih da mu je hdd rikavela (barakuda 500gb), reko ajd da ga prikacim na moj komp da vidim sta mu je.
Prikacim ja, windows ga na sekund prepozna i nestane, ajd reko ovaj crkao, daj drugi, isto barakuda od 500gb koji mu je stojao kao back up mesecima ne upaljen.
Prikacimo njega preko usb, kad ono meo, ni nega windows ne vidi, reko vadi ga iz kutije da ga prikacimo direktno na komp, tek tada ga windows ocita ali pun virusa i ostalih ****** koji su komp zablokirali momentalno, da cak ni task manager nije hteo da reaguje.
Posto nista nije reagovalo, resetujem komp, po podizanju biosa nije prijavljivao da je ssd prisutan i windows prijavljuje missing boot file...
Probam opet reset, nista, udjem u bios, nema ssd-a, crko konj.
Probao sam na drugoj masini ista stvar.

Si siguran da je crkao a ne ušao u "panic lock" prouzrokovan npr. lošim HHD-ovima??
Potraži po netu, ima načina da se "otključa", prvo probaj clear CMOS, izvadi i bateriju; to i proizvođači prvo preporučuju, ostavi ga upaljenog malo duže, pa opet reset. Ima opcija i butabilnog linux-a itd..

Uspeo sam nekako da ga ozivim :D.
Izgleda da je usao u taj panic lock, citao sam nesto na netu i probao.
Pazi probao sam drugi komp i nije hteo tamo da radi.
Na njegovoj masini sam sad iskljucio druge diskove i prikacio ga na sata kabli od drugog diska i proradio. :)

Pa da kada ode u panic mode, neće pomoći da ga udeneš u drugi komp, već upravo mora biti sam prikačen i da mi daš vremena u idle da se otključa.
Kako si samo uspeo da ga pošalješ u taj mod, mora da je HDD baš bio mrtav i da je zaglavio ceo čipset i SATA link pa se i jadan SSD zbunio i uplašio! :d

A tipično je da kada ga BIOS ne vidi nije mrtav; da ga vidi a neće, e to je već jako loše! ;)

Poslednja izmena:
Da, tacno je to sto si rekao, uplasio je on sebe i mene time sto se sam spasio do dva hard diska koja su pravila problem.
Probao sam ga na drugi komp da budem siguran da je riknuo. :D
Pustio ga skoro sat vemena da stoji na stolu, prikacio i nije opet hteo, onda sam otkacio ostale hdd prikacio na sata kabli od drugog hdd i proradio. :)

Kako se m4 slaze sa AMD cipsetom? Dobih na koriscenje hp probook 4535s pa se nesto dvoumim da umjesto sadasnjeg diska ubacim m4....Ne znam koji je sata, vjerovatno II.

E, stvarno zasto ne probas?
Čupnes svoj dražesni m4, bocneš u HP, vidis kako se ponasa pa sam vidis, ja mu ne bi nista dirao, samo zamenu uradio i stavio drajvere koje treba (ploca, zvuk i sl., grafika), to sve vratis kasnije nazad kad budes vratio u desk-masinu, 30' posla i sam se uveris...

Poslednja izmena:
tek sad vidim da je prije 20-ak dana izasao novi fw za M4..brzo skocim na forum i vidim da nema nijedan komentar, izgleda da ga niko jos nije stavio
izvor crucial official
Release Date: 12/04/2012
Firmware for the Crucial m4 2.5” SSD is being updated from version 010G to 040H.
The m4 is updatable to this new firmware starting from any previous version in a single step.
Do NOT use any other m4 firmware update for your 2.5” SSD such as the 04MH firmware for the mSATA form factor.
Version 040H includes the following changes:
Improved robustness in the event of an unexpected power loss. Significantly reduces the incidence of long reboot times after an unexpected power loss.
Corrected minor status reporting error during SMART Drive Self Test execution (does not affect SMART attribute data).
Streamlined firmware update command for smoother operation in Windows 8.
Improved wear leveling algorithms to improve data throughput when foreground wear leveling is required.
Additional details can be found in the firmware guide

Iha, ja sam na 000F i dalje :p

Probao 2x exe update, nije proslo i batalio

Vrh Dno