Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Cisto da imate na umu: m4 ne podrzava dosta RAID kontrolera UOPSTE. Potvrdjeno od strane Crucial-a.

Ma kome to treba :D

onaj ko hoce raid,uzece intelove diskove...

Poslednja izmena:
Nije pitanje RAID-a samo, nece raditi ni u pass-through/JBOD rezimu uopste.
Sto znaci ko uhvati recimo EVGA SR3 sa SAS kontrolerom, nece moci da ih prikaci na taj kontroler. Ovo je prvi SATA disk koji ne zeli da radi na SAS kontrolerima ;)

Ovo ne vazi za Micron RealSSD C400 koji je u sustini isti disk, i kosta skoro pa isto.

Nije pitanje RAID-a samo, nece raditi ni u pass-through/JBOD rezimu uopste.
Sto znaci ko uhvati recimo EVGA SR3 sa SAS kontrolerom, nece moci da ih prikaci na taj kontroler. Ovo je prvi SATA disk koji ne zeli da radi na SAS kontrolerima ;)

Ovo ne vazi za Micron RealSSD C400 koji je u sustini isti disk, i kosta skoro pa isto.
Zanimljivo :)

Na sreću pa ni EVGA ploča nema kod nas (a kamoli tek SR2 i nadolazeći SR3), heh... ,) Od ploča sa SAS kontrolerom kod nas jedino možda neki Asus iz Workstation serije.

Anyway, apropo toga da jedino m4 odbija saradnju, k'o što se kaže, you win some - you lose some. Očigledno su m4 namenili za po kući, a RealSSD za OEM market.

Da li se i gdje ovaj disk moze kupiti u Austriji? Ima li neko neki info.

^Sad sam pogledao linkove. Od ovih jeftinijih (pixmania, redcoon) svi su cini mi se kao web prodaja, nigdje adresu radnje nisam uspio da nadjem a to bi mi vise odgovaralo jer treba da posaljem prijatelja da mi kupi.

Ako jos neko zna konkretno radnju nek postavi link :)

Retail (vs. e-tailer) radnje moraju da plate skuplje skladiste i radnike koji ga prodaju. Samim tim su i skuplji...

pixmania je za izbegavanje, redcon je web prodaja, od jeftinijih sa radnjama imaš peluga i e-tec.

^ Sto sta fali pixmaniji , jesi li imao lose iskustvo sa njom ili ?

Stigao je danas i meni M4, vec je imao na sebi FW0009, kupljen na amazon.de za 162e, poslat za Ljubljanu pa sam onda malo cekao da drug dodje kolima ali se isplatilo. Prvo ga stavio na Marvell controller ali nisu bili bas sjajni rezulatati, kasnije ga prebacio na intel i sad je ok.

Prilozi

• as-ssd-bench M4-CT128M4SSD2 11.9.2011 7-18-50 PM.png
    as-ssd-bench M4-CT128M4SSD2 11.9.2011 7-18-50 PM.png
    37.4 KB · Pregleda: 95
^ Sto sta fali pixmaniji , jesi li imao lose iskustvo sa njom ili ?

Nisam ja lično, ali puno korisnika u Nemačkoj. Imaju katastrofalne ocene od korisnika, najbolji deo im je cena, ali sve ostalo je katastrofa, pogotovo nakon kupovine, kada uzmu pare, kupci ih nešto preterano ne zanimaju. :d

Sedište firme je u Francuskoj, to je već dovoljno da napravi niz problema u slučaju reklamacije za kupce iz Austrije i Nemačke, i kada se doda neposlovnost te firme, eto katastrofe. Kada dobiju previše negativnih ocena, otvore novi account, i vozi dalje. Ovaj još nisu totalno uništili, ali su na dobrom putu. :-devil-:

Ocene korisnika

Evo posle mesec i nesto dana koriscenja FW 09 RST 10.6 i 51% popunjenosti

asssd.jpg

Da se pridruzim klubu vlasnika ovog cuda :)

Stize u petak i imam par pitanja:

1. Posto ne mogu da docekam januar i upgrade masine instaliracu ga na postojeci komp. Ploca iz potpisa, sata II konektori:

Na ciji kontroler da ga prikljucim? Gigabyte ili Marvel?

2. Kad prikacim disk, u BIOSU valjda prije instalacije treba da podesim AHCI ili ne? Kako ce ta promjena uticati na postojece diskove?

3. Proces instalacije Win-a i formatiranja je pretpostavljam isti kao i kod standardnih diskova ili treba da obratim paznju na nesto? Ne planiram nikakve particije na njemu.

4. Nakon instalacije Win-a i drajvera sta treba uraditi po pitanju ukljucivanja/iskljucivanja nekih opcija?

Zahvaljujem :)

1. Priključi ga na Intelov kontroler, mada posle instalacije možeš disk da prebaciš i na Marvel kontroler i uporediš performanse pa vidiš gde bolje radi.
2. Uključi AHCI pre instalacije OS-a. Tokom instalacije samog OS-a, instaliraće se drajveri za kontroler automatski u AHCI modu i sistem će videti diskove kada se završi instalacija, ne brini za to.
3. Formatiraš disk normalno, a sam OS će uraditi alignment particija (ako je Win7 recimo).
4. Nema šta da uključuje[/isključuješ/tweakuješ, nije to SF SSD :) Instaliraj OS i uživaj ;)

Bocni ga u prvi Gigabyte-ov sata konektor (SATA 0 ili kako je vec obelezen)...

1. Priključi ga na Intelov kontroler, mada posle instalacije možeš disk da prebaciš i na Marvel kontroler i uporediš performanse pa vidiš gde bolje radi.
2. Uključi AHCI pre instalacije OS-a. Tokom instalacije samog OS-a, instaliraće se drajveri za kontroler automatski u AHCI modu i sistem će videti diskove kada se završi instalacija, ne brini za to.
3. Formatiraš disk normalno, a sam OS će uraditi alignment particija (ako je Win7 recimo).
4. Nema šta da uključuje[/isključuješ/tweakuješ, nije to SF SSD :) Instaliraj OS i uživaj ;)

Da, Win7 instaliram.

Pa citao sam sve i svasta, od bsod zbog nekog podesavanja u power mgmnt-u u ctrl panelu, pa nece Win da se probudi iz "kome", pa da treba iskljuciti kesiranje itd. itd. Na takva neka podesavanja sam misio...

Ako bas zelis da twikujes i da iskljucis neke opcije u win 7 imas ovde http://www.tech-forums.net/pc/f128/ssd-tweak-guide-236563/ mada ce win sam po def. postaviti neka od ovih podesavanja , a ti ih samo proveri.

Hvala.

BSOD i freeze se ljudima dešava sa Intel RST drajverima od verzije 10, jer je po defaultu uključen LPM. U ovoj temi, u prošlih par strana imaš objašnjeno kako se to isključuje, to je po meni jedini tweak koji treba da uradiš :) Ako nećeš sa time da se igraš, stavi RST u verziji 9 i uživaj, ionako nemožeš sa tom pločom da izvučeš maksimum iz diska.

Gašenje indexing servisa i ostala tweakovanja su po meni samo kontraproduktivna. Konkretno, Indexing servis tek sa SSD-om radi onako kako su zamislili u MS. Defragmentacija za SSD ti je po defaultu isključena... Nemaš ti tu šta da čačkaš, nećeš dobiti ništa, samo možeš da isključiš nešto što će ti možda trebati i koristiti...

A kako proveriti da li je ukljucen ili iskljucen taj LPM?
Ja jedino sto sam uradio je da sam iskljucio da mi ne ide komp u hibernaciju i da se nikad ne gasi komp (monitor da ali ne i hdd (ssd)) to jos u windowsu (ne u ovim tvikovanjima) i evo iako sam na IRST 10.6.0.1022 nemam problema, ne bsoduje...
PU pu pu , da 3x "pljunem" i da se sa mesta pomerim, za svaki slucaj...

Poslednja izmena:
Search ne znas da odradis, a? :D

Pisalo se nadugacko i nasiroko (by mighty :p) bar u dve teme, imas tamo pred kraj u temi o C300... samo proveri u registry-u [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\servic es\iaStor\Parameters], pa redom po portovima (mada ti je, realno, bitan samo port na kome ti je SSD).
Tu sve treba da ti je na nuli (meni bar jeste :d), ali najbitnije stavke su one vezane za temin "LPM" ;) :p

“LPM”=dword:00000000
“LPMDSTATE”=dword:00000000
“DIPM”=dword:00000000

fala CARE, mrzelo me još jednom da kucam :D

STRASNO MESTO

U mene je LPMDSTATE=dword:00000001
a sve ostalo je 00000000
sta to "znaci" i sta to "cini" u ovom slucaju?

Search ne znas da odradis, a? :D

Joj prijatelju, ja sam se onomad, davno, davno, nekoliko puta "igrao" sa registry-jem i svaki put kad sam po njemu cackao morala je da ide reinstalacija sistema...
Tako da sam se jos tada oducio od cackanja po njemu...
Ja ti u to "strasno mesto" ne smem ni da pogledam a kamo li da nesto u njemu diram ... :D

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    187.9 KB · Pregleda: 38
Ako su ti parametri na 1 znači da je LPM aktivan. Unesi one ključeve, tj. podesi na 0 ako hoćeš da isključiš.

U mene je LPMDSTATE=dword:00000001
a sve ostalo je 00000000
sta to "znaci" i sta to "cini" u ovom slucaju?
Ukljuceno, kao sto ti mighty vec rece ;)

0 - off
1 - on

Easy :D
Sad samo dupli klik na LPMDSTATE, i "Value data" promeni sa 1 na 0 ;)

Joj prijatelju, ja sam se onomad, davno, davno, nekoliko puta "igrao" sa registry-jem i svaki put kad sam po njemu cackao morala je da ide reinstalacija sistema...
Tako da sam se jos tada oducio od cackanja po njemu...
Ja ti u to "strasno mesto" ne smem ni da pogledam a kamo li da nesto u njemu diram ... :D
Ma nema razloga panici, promenis samo po jedan parametar... ne's ni osetiti :smoke:

Osim toga, Win 7 se prilicno brzo (re)instalira... :p

Stigo ssd :)

*** mislio sam da je kutijica prazna :p

Ovaj, da ne zna neko gdje bih mogao da nadjem neki jeftini adapter za njega?

Nazad
Vrh Dno