Šta je novo?

Conroe

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od tog DDR2 800 nema nista...MIslim preteranog ubrzanja. Samo slazu neke pricice.

AMD ce sada proci kroz ono kroz sta je prosao Intel sa svojim 915/925 cipsetovima...

Poslednja izmena:
a i cene novih DDR2 modula (onih malo brzih nisu bas male)

PC2-8000 memory is already offered by a few memory manufacturers, including Patriot and Crucial, but is still a rare sight in the market - which is reflected by the prices of the memories. While we have seen Patriot's DDR2-1000 devices selling for as little as $90, Crucial's 1000 MHz Ballistix memory typically lists for $225 to $300 for a 512 MB module. 1 GB versions fetch between $520 and $600, 2 GB kits (2 x 1 MB) currently go for about $1000.

genijalcin@23 je napisao(la):
Od tog DDR2 800 nema nista...MIslim preteranog ubrzanja. Samo slazu neke pricice.

AMD ce sada proci kroz ono kroz sta je prosao Intel sa svojim 915/925 cipsetovima...
U AMD-ovom slucaju to nije tacno!

Stvar je ista kao i kod DDR-a! DDR667 na AMD-u nikada (sem u slucaju 2 i 3 GHz) ne radi na 333 MHz, uvek na manje! A DDR2-800 UVEK radi na 400 MHz ;)

Socket AM2 procesori će biti direktni rivali Conroe-u kada se pojavi, a ne AMD-ovi 65 nm čipovi, kao što sam ranije očekivao. Sada je lopta u potpunosti u Intelovom dvorištu i sve će zavisiti od toga kakve će performanse imati Conroe koji je u ovom trenutku velika nepoznanica. Intel već godinu i po seče uši i krpi dupe, kupujući vreme dok Conroe ne bude spreman, tako da je realno očekivati da ovaj čip bude vredan čekanja.

Nedjo je napisao(la):
Jedina informacija u vezi DDR2 i K8 je ona koju je THG objavio, a koja nije ni malo ohrabrujuca!
Ne preostaje nista drugo nego da sacekamo tri meseca i vidimo u praksikako ce to izgledati u kombinaciji sa DDR2-800 modulima!
Conroe je mnooogo promenjeni P3 i bice zayebana bitka!
Video sam, prethodni post sam napisao dok jos nisam video ovaj preliminarni test. Performanse koje su prikazali su ocajne i prosto ne mogu da verujem da je bandwidth toliko mali, nesto tu nije u redu. Kako moze da DDR2 667 ima prakticno manji bandwidth od DDR 400 ?
Pa i sam znas koliki je protok sa DDR600 memorijom na A64 procesorima.

Meni sve miriše na to da nikakve bitke neće biti i da će ih Intel performansama počistiti. Jedino preostaje pitanje cenovne politike, odnosno da li će Intel Conroe i kompanija biti previše skupi u odnosu na prednost u performansama nad AM2 procesorima, odnosno da li će AM2 procesori biti dovoljni...

Ja imam kingston pc7200-900mhz hyperX i radi kao zmaj a pogotovo kad ga kloknes...kakvi ddr2 na 400mhz...imao sam i ovo je kao dupe i oko(izvinjavam se na izrazu)....a ovaj presler 920 sam kloknuo na 3400mhz sa jako malim dizanjem napona tako da mi je jasno da moze da se klokuje kao lud.

Poslednja izmena:
Intel skace pocetkom 2007 na 45nm...bice to haossss.....

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
a i cene novih DDR2 modula (onih malo brzih nisu bas male)

PC2-8000 memory is already offered by a few memory manufacturers, including Patriot and Crucial, but is still a rare sight in the market - which is reflected by the prices of the memories. While we have seen Patriot's DDR2-1000 devices selling for as little as $90, Crucial's 1000 MHz Ballistix memory typically lists for $225 to $300 for a 512 MB module. 1 GB versions fetch between $520 and $600, 2 GB kits (2 x 1 MB) currently go for about $1000.

Pretera ga "malo" za cenu pogledaj ovo:

http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2700

The retail pricing is $389.99 for the DDR2-800 2GB kit, and $360.99 for the DDR2-667 kit from Crucial Technology. The price for these 2GB DDR2 memory kits are not cheap, but the quality is high with performance as good as you will find in DDR2 availability today.

ddr2 na 900mhz je preko grane najpovoljniji za 170eu....kod nas je oko 220eu.

a npr.kingstonov ddr2 pc-7200-900mhz ce doci do izrazaja u punom obimu na Conroe cpu(fsb..........)

Poslednja izmena:
Ako AMD zaista ceka DDR2-800 da bi mogao da se takmici sa Intelom onda to znaci da ce AM2 imati losije performanse od 9xx masina, a o Conroe da i ne govorimo.
Btw, Intel 23 aprila obara cene za dual core izmedju 13 i 50% i predstavlja Pentium D 960 (3.6GHz). To je znacajan pomak u odnosu na seriju 8xx gde se nije moglo preko 3.2GHz. Uz dodatno peglanje 65nm procesa koji na samom startu daje ovako dobre rezultate mogli bi da ipak izbace i procesor na onih obecanih 4GHz, jos ako to bude dual-core sa sve HyperThreadingom...

jos ako to bude dual-core sa sve HyperThreadingom...
ne verujem....pa da imamo 4 logichka procesora.:D .heheheh..bice sve isto samo speed ce biti high....Ht na dual core d960?ma jok....

Pa niko te ne sprečava da uzmeš Pentium EE 955, pa da imaš četiri "procesora" - postaćeš "najgori od svu decu" :p

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Meni sve miriše na to da nikakve bitke neće biti i da će ih Intel performansama počistiti. Jedino preostaje pitanje cenovne politike, odnosno da li će Intel Conroe i kompanija biti previše skupi u odnosu na prednost u performansama nad AM2 procesorima, odnosno da li će AM2 procesori biti dovoljni...
Ma da li si siguran? Oni izvlace 5800MB/s sa DDR2-667, a ja sa Opteronom 170 izvlacim 8000 MB/s sa DDR-600 ... Necu da ispadne da sad branim AMD, ali iskreno, mislim da je test cist fake! :d
Ili je DDR2 DCT toliko jos neusavrsen da su performanse blago receno katastrofalne.
Sto se tice Conroe-a mislim da ce prva generacija sasvim dobro raditi, ali ne ocekujem znacajan pomak u odnosu na Pressler-a, barem sto se tice performansi. Performance per Watt ce biti strongpoint ovog chuda ;)
Sto se AMD-a tice, lopta treutno nije u njihovom dvoristu, a nece biti sve dok ne predju na noviji proizvodni proces i dok ga ne usavrse, dakle u standardnom zaostatku za Intelom od 9 (+) meseci.

Evo A01 revizije Conroe-a!
Ove procesore Intel koristi za testiranje chipsetova i ploca. "Prava stvar" dolazi nakon drugog ovogodisnjeg IDF-a, sto ce reci za 6 meseci!
AMD definitivno mora da pozuri sa 65nm adaptacijom, kako bi brzinski i kolicinsnki (odnosno kroz smanjivanje cena) mogao da se nosi sa Conroeom!

Prilozi

• conroe_A01.jpg
    conroe_A01.jpg
    90 KB · Pregleda: 68
drfedja je napisao(la):
Ma da li si siguran? Oni izvlace 5800MB/s sa DDR2-667, a ja sa Opteronom 170 izvlacim 8000 MB/s sa DDR-600 ... Necu da ispadne da sad branim AMD, ali iskreno, mislim da je test cist fake! :d
Ili je DDR2 DCT toliko jos neusavrsen da su performanse blago receno katastrofalne.
Sto se tice Conroe-a mislim da ce prva generacija sasvim dobro raditi, ali ne ocekujem znacajan pomak u odnosu na Pressler-a, barem sto se tice performansi. Performance per Watt ce biti strongpoint ovog chuda ;)
Sto se AMD-a tice, lopta treutno nije u njihovom dvoristu, a nece biti sve dok ne predju na noviji proizvodni proces i dok ga ne usavrse, dakle u standardnom zaostatku za Intelom od 9 (+) meseci.
Oni sa DDR2, ti sa Opteronom, megabajti u sekundi :d Porediš različite stvari po mom mišljenju. Jedno je kako će se ponašati na difoltu desktop procesori, a drugo dokle ti možeš da napucaš svoj probrani serverski procesor :p

da zagolicamo mastu...

yonah5ww.jpg

Da, ovo beše najbrže modpi vreme za vazdušno hlađen cpu.. A FSB je i dalje tek na 237. :D

drfedja je napisao(la):

Pa svasta je moguce. Secam se dobro kada su stizale prve S939 ploce: te ne radi 1T, pa apdejtuj BIOS, pa proradi 1T i dobijes extra 1 Giga transfera. Performanse medju plocama su jako varirale, a sada su skoro sve S939 ploce po tom pitanju slicne kao jaje jajetu. Sada je sve ispeglano i S939 platforma radi perfektno.

Ne verujem da se AM2 nece poboljsavati (ovo je neka, nazovimo je teska beta) i da u trenutku kada bude zvanicno debitovala, nakom malo usavrsavanja, ova platforma bude radila osetno bolje. Nelogicno mi je da latencija utice toliko na transfer. Dobra strana integracije memorijskog kontrolera je sto ce proiyvodjaci ultra brzih DDR2 memorija lakse sertifikovati module za AM2 platformu, pa se nece desavati kao do sada da npr. Kingston DDR2-900 radi na svega nekoliko maticnih ploca u DDR2-900 rezimu, a npr. na NForce 4 plocama jedva moze da dostigne 700 i kusir MHz...

U svakom slucaju, pomalo je besmisleno, ako moze neko sebi da priusti bilo koji od konkurentskih procesora, da insistira samo na jednoj opciji zato sto je pre toga imao bas tu opciju u socketu. Kako su sulude face koje su posto-po-to furale smor+heat-master NetBurst (pri tome i skluplji, dok im nije doslo iz dupeta u glavu) u masini samo zato sto je to bio Intel, tako ce biti sasvim normalno, bar za mene, ako Intel daje bolje performanse preci na Intel i nastaviti dalje sa zivotom. Nece doci do permanentnog pomracenja sunca ili smaka sveta - that's for sure :)

Poslednja izmena:
ako Intel daje bolje performanse preci na Intel i nastaviti dalje sa zivotom. Nece doci do permanentnog pomracenja sunca ili smaka sveta - that's for sure
Jel se to spremash za Conroe?:D

hm...

http://www.intel.com/products/proce...ium_D/index.htm

dual-core demo..na kraju opisu kako bi radio DC sa HT...!?
Nisi bash skapirao taj demo:u opisu ti stoji sta radi single core cpu bez HT,potom single core sa HT(deljenje prioriteta 2 posebne instrukcije na 50-50% tako da odradjuje naizmenichno i jednu i drugu) i na kraju sta radi dual core cpu,tj.ovog puta bez HT(2 logichka cpu),odnosno sa 2 fizichka cpu koja zasebno odradjuju 2 zasebne instrukcije...Znachi u demo-u nije predstavljen dual core sa HT.Shto ne znahi da ga nece biti jer ne vidim razlog da ga ne bude u nekim verzijama.....

drfedja je napisao(la):

Sto volim ovakva poredjenja :mad:

DDR600 nije mainstream memorija za AMD nego DDR400.

Znaci to sto ti izvlacis sa serverskim procesorom, skupom memorijom i sintetickim testom bas nema mnogo veze sa zivotom.

Uzgred, ja izvlacim ~6100MB/s sintetike sa DDR2-667 i to na manje od 667 MHz (240MHz FSB, 3600MHz CPU, 640MHz memorija).

Mozda je test i los, ne znam ali meni se cini da je to blizu ocekivanog rezultata za tu vrstu memorije.

audiofreak je napisao(la):
Sto volim ovakva poredjenja :mad:

DDR600 nije mainstream memorija za AMD nego DDR400.

Znaci to sto ti izvlacis sa serverskim procesorom, skupom memorijom i sintetickim testom bas nema mnogo veze sa zivotom.
E, pa poređenje je vrlo umesno.
- Sinteticki test je pokazazelj kako bi masina MOGLA DA SE PONAŠA u realnom radu.
- DDR600 memorija ima cak nesto malo manji teorijski bandwidth nego DDR2 667 i nesto nizu latencu - 2.5 4-4-7 , a DDR400 CL2.5 3-3-6 .
- Razlika u latencama vrlo malo utice na max. bandwith osim komandne latence, a i ona ne utice toliko na bandwidth.
- Razlika izmedju CL2.5 i CL3 je minimalna u realnim performansama na AMD64 procesorima. Provereno!
- Opteron 170 je isto sto i Athlon 64 X2, cak idu i u isto podnozje! :d
- Sa DDR-I 600 na S939 bi se lako mogle simulirati performanse DDR-II 667 memorije.

Uzgred, ja izvlacim ~6100MB/s sintetike sa DDR2-667 i to na manje od 667 MHz (240MHz FSB, 3600MHz CPU, 640MHz memorija).
Uzmi digitron u ruke pa izracunaj koliko tvoj procesor na FSB-u od 240 Mhz ima MB/s..... Teorijski protok ti je 7680MB/s na FSB-u, a na memoriji 10240 MB/s. Dakle iskoriscenje je oko 59% zbog toga sto je FSB sporiji od memorije.

- Zaboravio si da Athlon 64 nema FSB, t.j. da je komunikacija sa mem. kontrolerom na brzini procesora. Zbog toga Opty 170 na sa memarom na 322 Mhz (644Mhz) ima cak 8300 MB/s u sintetickom testu, a ocekujem bar toliko i od AM2 sa DDR-2 667. Teorijski protok je sa DDR644 10304MB/s, a iskoriscenje bandwidth-a 80.5%.
Poenta price je da memorijski kontroler u doticnom primerku ima "performance bug", pa je iskoriscenje memorijskog protoka malo, a latencija u komunikaciji sa proceosorom verovatno povecana. Treba sacekati finalnu verziju pa onda donositi zakljucke.

Audiofreak je napisao(la):
Mozda je test i los, ne znam ali meni se cini da je to blizu ocekivanog rezultata za tu vrstu memorije.
Blizu je ocekivanog rezultata za Intel platformu. ;)

drfedja je napisao(la):
E, pa poređenje je vrlo umesno.

Ja tvrdim da nije.

drfedja je napisao(la):
- Sinteticki test je pokazazelj kako bi masina MOGLA DA SE PONAŠA u realnom radu.

Sinteticki testovi memorijskog bandwidth-a imaju specijalne algoritme pristupa memoriji -- ne pristupa se linearno nego se vodi racuna o bankama, fizickim adresama, redovima, kolonama, refreshu, itd dajuci tako veoma idealizovane i potpuno nerealne rezultate koje je nemoguce postici u aplikativnom softveru. Ako te to vec zanima pogledaj neke open-source benchmarke pa ces videti i sam ovo sto ti pricam.

drfedja je napisao(la):
- DDR600 memorija ima cak nesto malo manji teorijski bandwidth nego DDR2 667 i nesto nizu latencu - 2.5 4-4-7 , a DDR400 CL2.5 3-3-6 .

Moja poenta je bila da malo ljudi ima DDR600 i da poredis grandmothers with frogs. Realno poredjenje bi bilo DDR400 npr. 2.5-3-3-8 i DDR2-667 4-4-4-12.

drfedja je napisao(la):
Blizu je ocekivanog rezultata za Intel platformu. ;)

Ma nek' meni samo Photoshop brze radi na PD nego na odgovarajucem x2, a ti imaj i 50,000 MB/sec sintetike ako hoces sa tim Opteronom :D

Poslednja izmena:
Ja tvrdim da nije.
Ajd dokazi :d pa da ti verujemo! :D

Sinteticki testovi memorijskog bandwidth-a imaju specijalne algoritme pristupa memoriji -- ne pristupa se linearno nego se vodi racuna o bankama, fizickim adresama, redovima, kolonama, refreshu, itd dajuci tako veoma idealizovane i potpuno nerealne rezultate koje je nemoguce postici u aplikativnom softveru. Ako te to vec zanima pogledaj neke open-source benchmarke pa ces videti i sam ovo sto ti pricam.
Opet ti teras svoju pricu... Ne poredim rad memorije i performanse na razlicitim platformama i procesorima nego na istim - AMD-ovim. Ne bi bilo umesno poredjenje Athlon 64 i Pentium 4 memory bandwidth-a i tumacenje real-world performansi na osnovu dobijenih brojeva...Moras se sloziti u jednoj stvari, a to je da ako koristis isti CPU u oba slucaja i ako u prvom slucaju su rezultati u memorijskim testovima znatno losiji, prvi slucaj ce u realnim stvarima biti sporiji. Mozes ti da pricas sta hoces i da izvrces temu, ali ja ovde nisam pravio direktno poredjenje.
Stvar stoji ovako
- X2 sa DDR2 667 memorijom ima isti protok kao X2 sa DDR400, ali sa DDR2 667 ima znacajno vecu latencu, sto implicira znacajno losije performanse.
- Ako X2 sa DDR2 667 bude imao bandwidth barem kao X2 sa DDR600 i neznatno vecu latencu u komunikaciji CPU core -> DRAM , X2 za socket AM2 ce verovatno imati bolje performanse nego za S939

Nadam se da si sad skapirao? :d

Moja poenta je bila da malo ljudi ima DDR600 i da poredis grandmothers with frogs. Realno poredjenje bi bilo DDR400 npr. 2.5-3-3-8 i DDR2-667 4-4-4-12.
Tvoja poenta nije moja poenta i ocigledno ne govorimo o istim stvarima. DDR2 667 bi trebalo da nudi bolje performanse od DDR400. DDR600 na trenutno aktuelnom S939 moze da simulira performanse DDR2-667 kada kontroler za AM2 bude bio uradjen kako treba.
I uopste nisam spominjao cenovni rang i to sta je mainstream a sta high-end. To ti poredis. :mad:

Ma nek' meni samo Photoshop brze radi na PD nego na odgovarajucem x2, a ti imaj i 50,000 MB/sec sintetike ako hoces sa tim Opteronom :D
Meni Photoshop 7 radi brze nego CS2 sa identicnim filterima, sta ti to govori? Nemoj samo da pocnes da mi pricas o SSE optimizacijama i kako je to na Intelu do j@j@ odradjeno. :d

I dosta je bilo offtopic-a, prica je bila o conroe-u ;)

Audio, ajd' sad nastavi :d

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno