Šta je novo?

Conroe

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nedjo je napisao(la):
SOI+DSL+SMT ce AMD-ov 65nm tehnoloski postupak staviti ispred Intelovog, bas kao sto je to bio slucaj sa 90nm.

Steta sto ce se Intel tada vec uveliko spremati na tranziciju na 45nm. A to je najbitnije u celoj prici, a ne SOI+DSL+SMT, jer manja velicina tranzistora = njihov veci broj = veci broj funk. jedinica = veci cache = efikasniji procesor.

Sve se i dalje vrti oko Mura!

Poslednja izmena:
Snejk je napisao(la):
Već smo rezimirali da yonah sistem troši manje na full load nego x2 3800 na idle.. Kakva je to superiornost?

Nikakva. Ne radi preko 3GHz, seti se, kako je pocelo: Intel je superioran jer pumpa GHz a neki tamo AMD radi na 1GHz manje a brzi je i manje trosi i manje se greje. Sto bi sada Yonah bio superioran kada ide istim putem?

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Steta sto ce se Intel tada vec uveliko spremati na tranziciju na 45nm. A to je najbitnije u celoj prici, a ne SOI+DSL+SMT, jer manja velicina tranzistora = njihov veci broj = veci broj funk. jedinica = veci cache = efikasniji procesor.

Sve se i dalje vrti oko Mura!
Postoje realna fizicka ogranicenja sta se moze postici sirovim smanjivanjem tehnoloskog postupka. Bez odgovarajucih tehnologija izloacije i visokodijalekticnih materijala 45nm i ne mora da bude tako dobar. Se ti se Intelovog 90nm prvenca koji i dan danas slovi za "pakleni" (u smislu disipacije) CPU!

DARK SIDE je napisao(la):
Govorio sam o tehnoloskom napretku....prvi izbacio 64 bitnu podrsku...bla,bla...pa na kontu toga zaradio....i na kraju posustao...a Intel trasss...ibaci 65nm ladno...AMD spavao...intel 2 jezgarne cpu...amd spava...bla,bla,bla....kasni brate...o tome pricham kad vec moram da kucam romane da bi neki shvatili....engrami ti neshto prespajaju...imash trotlovanje?:D
Daj malo molim te,objasnjavaj mi jos kako je 64 bitni windows buducnost....pa to i moj sin zna...e svashta./..(samo je kod AMD-a to bilo preuranjeno a i danas ima problema u implementaciji ove tehnologije zbog nedovoljnog razvoja software-a).
0. Bum tras 'ladno :D... i onda je mrmot zamotao chokoladicu :d
1. AMD nije zaradio na konto izbacivanja 64bitne podrske.
2. AMD je bio prvi sa DualCore procesorom
3. 64bitna inicijativa u opste nije bila preuranjena... mislim jednom se moralo odlepiti sa 386-ce, a to sto je AMD "povukao nogu" je samo plus za njega.
4. O kakvim problemima u implementaciji ove tehnologije ti pricas???

audiofreak je napisao(la):
SRAM nije isto sto i ceo procesor.
Apsolutno se slazem u vezi sa ovim i utoiliko je Intelova premijera 45nm SRAM "shuttle-a" veca farsa.

Ako sam dobro skapirao ti radis na nekom ozbiljnom projektu vezanom za upotrebu u medicini? Realno, zar ne mislis da bi 64bitna implementacija za isti unapredila citav projekat sa aspekta performansi i kolicine podataka koje je moguce obraditi (ili se pak ceo projekat oslanja na GPGPU osnove?)

O kakvim problemima u implementaciji ove tehnologije ti pricas???
pa vidim i ti imash 64 bitni windows i sve ti sljaka super...dosta programa..sve je super... a mi smo neupuceni pa smo josh na starim sistemima////

Lukija je napisao(la):
Nikakva. Ne radi preko 3GHz, seti se, kako je pocelo: Intel je superioran jer pumpa GHz a neki tamo AMD radi na 1GHz manje a brzi je i manje trosi i manje se greje. Sto bi sada Yonah bio superioran kada ide istim putem?

O chemu sad ti.. :)

pa vidim i ti imash 64 bitni windows i sve ti sljaka super...dosta programa..sve je super... a mi smo neupuceni pa smo josh na starim sistemima////
ali o cemu ti pricas!??
Windows64 bez problema sljaka na jednoj profesionalnoj DTP masini na kojoj se pravi jedan chasopis, pa skoro godinu dana... piche se doduse na njoj i igre (prelamac je BF2 ovisnik)... bez i jednog jedinog problema!
Prema tome, mojne koristiti mnozinu, kad samo ti ovde ispadas neupucen!

Pa dobro ajd sad kad hoces da tvoja bude poslednja-odoh i ja na 64 bitni win.pa cu da vidim sta ce sve tu da radi...cccc..malo sutra....ima na tome da se josh puno radi i sam to znas..o tome sam i pricao.No dobro...
A da AMD nije zaradio na CPU koji je prvi poneo oznaku 64 bita?Mislis da to nije imalo marketinskog znacaja>?Pa ja znam puno njih koji su kupili npr.new castlle bash zbog toga:"ma ja hocu ovaj na 64 to je sad novina..super je on...imam da poletim na novom 64 bitnom xp-u".:D
Tako je svuda ishla pricha dok nisu shvatili da tu postoje i driveri i aplikacije.I onda...nishta..U tom periodu je to bio odlichan marketinshko-ekonomski potez......a proslo je od tada prilichno////

A ti? Ja igrom slucaja imam 64-bitni OS od Avgusta 2005, radi super, nemam problema s drajverima i slicno.

http://www.gentoo.org/

Naravno, WinXP 64 sam probao jednom i batalio. Pola stvari nije radilo, tako da neuspeh 64bita nije krivica AMD niti Intela vec proizvodjaca SW. Da ti ne pricam koliko je tranzicija na 64 bita pod Linuxom transparentna stvar.

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Zaboravljas da ja koristim plocu koju sam kupio pre godinu dana i memoriju koja je jos starija. Summa summarum izlazi jeftinije. Videcemo ko nudi veci performance po $ :)

Ne zaboravljam, moja ploca je takodje stara godinu dana, kao i memorija, a koliko se secam tvoja memorija i ploca su bili skuplji, a imas i 2x manje RAM-a? :p

Lukija je napisao(la):
Stoga, seti se svog 630 i temperatura, da bude fer.

Pa dobro, onda sam ja imao 169M tranzistora naspram tvojih tadasnjih 68.5M (Winchester) i opet 3GHz naspram tvojih tadasnjih 2.4GHz, a oba na 1.4V i sta cemo sad? :)

Nedjo je napisao(la):
Bez odgovarajucih tehnologija izloacije i visokodijalekticnih materijala 45nm i ne mora da bude tako dobar.

Mislis na ovako nesto ili na ovako nesto?

Nedjo je napisao(la):
1. AMD nije zaradio na konto izbacivanja 64bitne podrske.

Nego su svi kupovali A64 kao "zalog za buducnost" koja jos nije stigla posle tri godine, daj molim te...

Nedjo je napisao(la):
3. 64bitna inicijativa u opste nije bila preuranjena... mislim jednom se moralo odlepiti sa 386-ce, a to sto je AMD "povukao nogu" je samo plus za njega.

Sa softverskog aspekta i aspekta platforme nije se uopste "odlepilo" od i386 (osim ako ne mislis na onaj folder na CD-u koji se sad zove AMD64 :d), nego se jos vise "nalepilo" na njega.

Nedjo je napisao(la):
4. O kakvim problemima u implementaciji ove tehnologije ti pricas???

Ma u pravu si ti, nema problema, ali samo zato sto se nigde ni ne koristi.

Nedjo je napisao(la):
Ako sam dobro skapirao ti radis na nekom ozbiljnom projektu vezanom za upotrebu u medicini? Realno, zar ne mislis da bi 64bitna implementacija za isti unapredila citav projekat sa aspekta performansi i kolicine podataka koje je moguce obraditi (ili se pak ceo projekat oslanja na GPGPU osnove?)

Radim, ali mi sebi ne mozemo da dopustimo luksuz da mislimo nego smo probali u 64-bitnom modu cim se pojavio AMD64 procesor i OS. Dobitka nema. Ako jednog dana datasetovi budu veci od 4GB mozda ga bude. Do tada nista. A dobitak u brzini od GPGPU je za rekonstrukciju 4x, a za forward projekciju 8x u odnosu na optimizovanu CPU verziju.

Jednostavno, ti zadaci mnogo bolje leze GPU cipovima i bandwidth-u memorije koju oni poseduju. U poredjenju sa tim ubrzanjem sve drugo je blago receno smesno. Cak i multithreaded optimizacija za dual-core donosi vece ubrzanje nego 64-bitni mod pobogu, pa to smo vec apsolvirali nadam se?

Nedjo je napisao(la):
Windows64 bez problema sljaka na jednoj profesionalnoj DTP masini na kojoj se pravi jedan chasopis, pa skoro godinu dana...

:D

Nedjo je napisao(la):
Windows64 bez problema sljaka na jednoj profesionalnoj DTP masini na kojoj se pravi jedan chasopis, pa skoro godinu dana...

Ne znam o kom casopisu pricas...Ali...Kakva masina za DTP, takav i DTP... :d

U poslednje tri godine AMD je zaradio na Opteronu.... najvise i mnogo vise nego na A64, a ljudi su ih kupovali jerbo brzih nije bilo...prosto

Intel nije jedini koji ima studije o visoko dielektricnim materijalima, ali to je jos uvek daleko od implementacije

Pa sasvim je logicno da dva procesora brze izvrsavaju SMT optimizovan kod nego li jedan, pa ne znam koliko da je on optimizovan. Ali ostaje chinjenica da je 64bitni kod na 64bitnom procesoru brzi nego 32bitni na 32bitnom, te da postoje zadaci koji da bi bili odradjeni kako valja i bez ogranicenja zahtevaju 64bitni kod i logicno 64bitni procesor i ne znam kakva 32bitna SMT platforma ne moze biti zamena. To sto je tvoj projekat sasvim drugacije prirode je tema za sebe...

nisam razumeo sta je smesno na kraju, ali ajd dobro kasno je vec...

genijalcin@23 je napisao(la):
Ne znam o kom casopisu pricas...Ali...Kakva masina za DTP, takav i DTP... :d
Pretpostavljam da je to bilo jace od tvog granitnog karaktera?!

Ne zaboravljam, moja ploca je takodje stara godinu dana, kao i memorija, a koliko se secam tvoja memorija i ploca su bili skuplji, a imas i 2x manje RAM-a? :p

Godinu dana? Koga ti lazes? Otidji na tebi poznati sajti pogledaj ove datume:

7/20/05
7/17/05
5/5/05

A gde je Gigabyte nestao? A Geil? A 630ka? To si dobio za DZ? Sto ne ubodes 930 u Ga? Moje komponentes u skuplje jer su uzete mnog pre tvojih, memoriju sam uzeo 4 meseca pre ploce i CPU , uglavnom je Uros koristio za testiranje. Inace DFI vredi i kao tvoj Assus i GA zajedno. A kostao me 155evra. Cpu 153, Memorija 220 evra (sa sve transportom). To su cene za krajnje kupce a ne "prijateljske".

Pa dobro, onda sam ja imao 169M tranzistora naspram tvojih tadasnjih 68.5M (Winchester) i opet 3GHz naspram tvojih tadasnjih 2.4GHz, a oba na 1.4V i sta cemo sad? :)

Strava, imao si 2.5 vise trandzi, 600MHz viska MHz, nesto $ manje u dzepu. Sta mislis ko je imao vece performanse po ulozenom?

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Godinu dana? Koga ti lazes?

Ja ne lazem, od 19.7.2005 do danas je malo manje od godinu dana ali to ne menja stvari mnogo.

Lukija je napisao(la):
A gde je Gigabyte nestao?

Zamenjen u garanciji zbog zujanja.

Lukija je napisao(la):

Zamenjen u garanciji zbog nekompatibilnosti i doplaceno 90e za jos 1GB.

Lukija je napisao(la):

Prodata i dodato za 930.

Lukija je napisao(la):
Inace DFI vredi i kao tvoj Assus i GA zajedno. A kostao me 155evra.

Mene je Asus kostao ukupno 130e odnosno doplatio sam od 95e koliko je kostao GA do 130e koliko je kostao Asus.

Lukija je napisao(la):
Cpu 153, Memorija 220 evra (sa sve transportom). To su cene za krajnje kupce a ne "prijateljske".

Mene 630-tica kostala 235e (iz USA sa carinom i porezom), a Geil memorija 1GB 200e -- tada jos skup DDR2.

Znaci ukupan bilans:

Lukija = 155 + 153 + 220 = 528
Freak = 130 + 235 + 200 = 565

Citavih 7% razlike, big deal. A ti kao nemas prijateljske cene ni za sta? Ja kad sam nedavno trazio za ortaka A64 3000+ za mene ga nije bilo po toj ceni.

Lukija je napisao(la):
Strava, imao si 2.5 vise trandzi, 600MHz viska MHz, nesto $ manje u dzepu. Sta mislis ko je imao vece performanse po ulozenom?

Ko o cemu baba o seksu, a ja sve vreme pricam o tehnoloskom procesu. Ako cete tako da nastavite, slobodno zatvorite thread, dosadno mi je.

Vas dvojica ste gori od mene i Urosa u periodu dok je Uros bio nevernik :D

Porodicna prepucavanja ostavite za "kod kuce" :d

Poslednja izmena:
Sladjinim postom zatvaramo ovoj tred koji je otisao u vraz'ju mater!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno