Šta je novo?

Conroe

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
drfedja je napisao(la):
Koliko vidim Conroe nece imati Hyperthreading, jer mu ne treba. Njegov pipeline je non stop napunjen, bez kojekakvih praznina, koje bi mogle mozda da se iskoriste za hyperthreading. Hyperthreading je izmisljen da bi se povecala efikasnost neefikasnog core-a. Ima i Nijagara SMT, ali je to malo drugacije implementirano.

Conroe ima vise fetch i izvrsnih jedinica nego Pentium M, tako da bi mozda moglo nesto da se dobije implementacijom SMT-a, mada sigurno manje nego kod 'supljo-pipeline-nastog' ( :D ) NetBurst-a.

Nego mene je najvise zaintrigiralo to sto neko ko se profesionalno bavi kompjuterima uspe "iznenada da primeti" da nije upalio kuler!!! Sve u svemu ako ima istine u svemu tome sto se prica i sto rezultati pokazuju, conroe ce biti mnogo dobar procesor.

Nije mi jasno sto se vodi polemika oko conroe-a,mislim procesor je stvarno bez konkurencije(trenutno).Zar ne bi bilo pametnije,sacekati malo,pa tek onda kad budemo imali obe platforme nove generacije na testu,ponavljam zar nije pametnije tek onda sve ovo komentarisati.Ruku na srce AMD nije nista uradio u zadnja dva meseca da odgovori na trenuno dostignuce ljutog rivala,ali kroz dva,tri meseca i ta dilema ce biti resena.Komentarisati staru AMD i novu intel arhitekturu je suludo u ovom trenutku!
Koliko se dalo doznati ubrzanje nove AMD platforme u svakom slucaju je prisutno u odnosu na staru,koliko,to jos niko od nas smrtnika nema pojma.Tako da,ostaje nam samo da cekamo,a ne da se prepucavmo sta je bilo brze!
:p

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Koliko vidim Conroe nece imati Hyperthreading, jer mu ne treba. Njegov pipeline je non stop napunjen, bez kojekakvih praznina, koje bi mogle mozda da se iskoriste za hyperthreading. Hyperthreading je izmisljen da bi se povecala efikasnost neefikasnog core-a. Ima i Nijagara SMT, ali je to malo drugacije implementirano.
Na kom to P4 radi bolje Q4 ? :d Oces da se uporedimo AMD CPU od 150$ sa bilo kojim P4 u doticnoj igri ?
Bas me zabole stojko da radim kompresiju DVD-a i igram Quake 4 u isto vreme. Quake 4 sucks !!! Lupetash gluposti. Izmeri usporenja za dva razlicita taska kod Hyperthreading-a, pa iznosi teze na osnovu dokaza. Jos malo pa je Hyperthreading kao dual core? :d

1) Hyperthreading logički procesor ni u kom trenutku nije usporavao "pravi", ako postaviš afinitet dve aplikacije na cpu1 i cpu2. Možeš logički cpu staviti da vozi prime a pravi da loopuje neki timedemo, rezultat u timedemou će uvek biti isti. Kada su se pojavili dual core procesori, mogao si da vidiš multitasking test na Anandtechu kad je single core A64 bio toliko sporiji od HT P4 da rezultat nije mogao da stane na grafik..

2) O tome što tebe "zabole" i govorim kad kažem "niste umeli/hteli" da koristite prednosti HT-a.

3) To što Q4 za tebe sucks ne umanjuje činjenicu da je solidno optimizovan i da dobija ubrzanje sa dual core/ht cpuovima (jedino što je izgleda limitiran na 2 thread-a, pa sa 2 prava i 2 logička cpu-a dolazi do usporenja)

4) Ne znam što sada ubacuješ Conroe u celu priču, kada je to pravi dual core CPU.. Ja govorim o onome što je P4 imao još dok je Athlon XP bio megadostignuće savremene tehnologije.

Poz.

Poslednja izmena:
Snejk je napisao(la):
Ja govorim o onome što je P4 imao još dok je Athlon XP bio megadostignuće savremene tehnologije.
Poz.
:D vec vidim opake komentare na ovo vracanje u vreme od Kulina Bana :D Sta ono bese Williamete? ;)

mcekovic je napisao(la):
Conroe ima vise fetch i izvrsnih jedinica nego Pentium M, tako da bi mozda moglo nesto da se dobije implementacijom SMT-a, mada sigurno manje nego kod 'supljo-pipeline-nastog' ( :D ) NetBurst-a.
Mozda bi se implementacijom SMT-a dobio laksi raspored resursa, ali tesko da moze da se dobije veca efikasnost vec ionako efikasnog core-a. Slicno vazi i za AMD K8 ili K8L. Jednostavno, ne bi bilo dobitka u performansama, a vec sam dual core ionako donosi odlican multitasking o kojem prica Snejk hvaleci Hyperthreading, koji je bio neophodan da se "popuni" suplji netburst.

Lukija je napisao(la):
ja mogu da podignem takt za 41% i napon za 15% i da hladim CPU najobicnijim BOX coolerom i drzim do max 50*C. Bez MCE. Mozes li ti to sa tvojim?

Kakve realne koristi imas od toga u radu osim sto mozes ovde da se hvalis?

Osim toga, tvoj takt cak i za 41% podignut je jos uvek nizi od mog na defaultu, da ne pominjem nekoliko puta manji broj tranzistora.

drfedja je napisao(la):
Nekome ovde nije jasno da PD820 i FX62 ne mogu da se porede. Proizvodni proces ne moze da se poredi na razlicitim arhitekturama tek tako PD @2.8 i K8 @2.8 imaju slicnu maximalnu termalnu disipaciju, ali na tih 2.8 ghz K8 uradi nekih 60% vise posla.

Itekako moze da se poredi -- uporedi broj tranzistora i TDP ta dva jezgra koja sam pomenuo pa ce ti biti jasno koji proizvodni proces je superiorniji. Ja nikad nisam ni tvrdio da AMD cip nije efikasniji, samo tvrdim da je Intelov proces superiorniji i sasvim je i logicno da tako ostane imajuci u vidu koliko imaju novca na raspolaganju.

AMD sa 90nm procesom ima istu ili bolju termalnu karakteristiku u odnosu na Intelov 65nm proces... AMD-ovi procesori na 90nm rade na istom i vecem taktu na kome rade Intelovi iz serije Core (i Conroe ce da bude neki "Core")... hm, cija tehnologija je superiornija?

Mada, iskreno, i ovo je poredjenje baba i zzaba... zaista je nemoguce koristiti konkretne procesore kao repere superiornosti tehnoloskih postupaka proizvodnje!

Cinjenica da AMD jos uvek postoji na trzistu i da se razvija ide u prilog tvrdnje da ima fantasticnu tehnologiju, jer samo tehnologija moze da im obezbedi egzistenciju u borbi sa osmostruko bogatijim protivnikom!

Poslednja izmena:
Nije poredjenje baba i zaba.

AF ima pravo.

Pogledaj koliko tranzistora ima neki Pentijum, a koliko AMD. Nekako treba smestiti toliki broj tranzistora na x kvadratnih milimetara....A treba imati i neki "normalan" TDP.

Niko ne spori da je AMD-ov pristup efikasniji...

audiofreak je napisao(la):
Osim toga, tvoj takt cak i za 41% podignut je jos uvek nizi od mog na defaultu, da ne pominjem nekoliko puta manji broj tranzistora.
Evo, hoces da uporedis Opteron 170 @2.7 Ghz sa tvojim? :d Opet se manje trosi nego bilo koji PD. Jos poredis PD u 65 nm sa AMD-om u 90nm....

Itekako moze da se poredi -- uporedi broj tranzistora i TDP ta dva jezgra koja sam pomenuo pa ce ti biti jasno koji proizvodni proces je superiorniji. Ja nikad nisam ni tvrdio da AMD cip nije efikasniji, samo tvrdim da je Intelov proces superiorniji i sasvim je i logicno da tako ostane imajuci u vidu koliko imaju novca na raspolaganju.
Poredis babe i zabe, kao i uvek. :d

TDP na AMD-u nije isto sto i TDP na Intelu. Thermal design power i Total Dissipation Powe nije isto! Ubodi merac potrosnje u steker sa Pentium D sistemom i sa Athlon 64 X2 sistemom, pa izmeri. Broj tranzistora je veci samo zbog veceg L2 kesa, Pentium D 8xx ima cak manje tranzistora od Toleda.

Ko' sto rece Nedjo, AMD u 90nm manje trosi od Netburst Intela u 65 nm. Prema tome, ko ima bolji proces ?
Da ne pricamo o razlikama u arhitekturi koje su takodje "krivac" za vecu potrosnju. Ono o cemu moze da se diskutuje je "performance per Watt", a tu Netburst heatmaster nema sta da trazi.

Poslednja izmena od urednika:
posto me mrzi da trazim, a zaboravio sam, jel moze podsecanje koliko trandzi ima Toledo, a koliko Cedar Mill i koliko tranzistor aodpada na cache kod oba procesora...

Ma ovo je sad prazno naklapanje, jedna stvar je potpuno jasna, a to je da nije problem nabiti 300M tranzistora, poenta price je sta ce se uraditi sa njima.
Isto tako L2 ne emituje toliko toplote kao npr. execution core, BPU, dekoderi itd....
Niko ne spori da se Netburst greje zbog toga sto ima dvostruko klokovanu ALU, i sto ima kompleksno a neefikasno jezgro. Krajnji rezultat je mnogo toplote, a malo performansi. NGMA ce definitivno to da ispravi.

drfedja je napisao(la):
Evo, hoces da uporedis Opteron 170 @2.7 Ghz sa tvojim? :d Opet se manje trosi nego bilo koji PD. Jos poredis PD u 65 nm sa AMD-om u 90nm....

Ja sam prvo poredio 90nm D 820 sa 90nm A64 FX, a onda je Lukija hteo da poredi sledece:

90nm Venice sa jednim jezgrom i 78M tranzistora na 2.5GHz
65nm Presler sa dva jezgra i 376M tranzistora na 3.0GHz

Znaci sa 4.82x vise tranzistora i 20% vecim taktom sta mislis da li je normalno da trosi vise struje i da se vise greje?!?

Daj bre, nemojte me vise smarati glupostima, brojevi su potpuno uporedivi, efikasnost AMD-a ne sporim, ali Intelov tehnoloski proces je bolji.

Povodom tvoje opaske o TDP i "TDP" -- to mu dodje podjednako besmisleno kao da sam ja rekao "Intelovo jezgro je istih dimenzija kao i AMD-ovo", a ti replicirao sa "da, ali AMD-ov milimetar je manji!".

Obe cifre sluze kao referenca za pravilno dimenzionisanje sistema za hladjenje i do sada jos niko od proizvodjaca aftermarket coolera nije podbacio u tome oslanjajuci se na njih prema tome obe su tacne i uporedive jer inace ne bi mogao jedan isti cooler da se koristi i za Intel i za AMD cipove.

drfedja je napisao(la):
Ubodi merac potrosnje u steker sa Pentium D sistemom i sa Athlon 64 X2 sistemom, pa izmeri.

Ubodi ti, kad si tako zabrinut za racun za struju. Ja cu raditi na racunaru 2 sata i potrosicu struje koliko ti potrosis igrajuci se za 3 sata i opet cu biti na dobitku jer se igranje ne placa. :smoke:

drfedja je napisao(la):
Broj tranzistora je veci samo zbog veceg L2 kesa, Pentium D 8xx ima cak manje tranzistora od Toleda.

Smithfield ima 230M tranzistora, a Toledo 233M, za ta 3M razlike neces da propadnes. Ono sto je bitno je da shvatis da AMD proces na 90nm ima skoro identicne termalne karakteristike Intelovom sada kada je dostigao istu megahercazu i skoro identican transistor count. Slazem se ja s tobom da je AMD bolje upotrebio te tranzistore ali kvalitet tehnoloskog procesa sa tim nema nikakve veze.

drfedja je napisao(la):
Isto tako L2 ne emituje toliko toplote kao npr. execution core, BPU, dekoderi itd....

Majke ti? Interesantno kako nesto sto zauzima 2/3 jezgra emituje manje toplote nego preostala 1/3. :trust:

Domaci: informisi se ko je tehnoloski leader -- link.

Poslednja izmena:
Kakve realne koristi imas od toga u radu osim sto mozes ovde da se hvalis?

Opet skrecemo. Nisam dao ni $ a dobio sam 41% brzi CPU koje moze da hladi BOX cooler (i pored cinjenice da sam za tih +41% morao da dodam 15% napona). Mislim da to ipak govori o AMDovom procesu, efikasnost, termalnim karakteristikama. Ne znam sta nije korist ovde? AMD se prilicno lepo skalira overclockom. Mislim mogu ja da kazem, da mi je i moj stari Celeron od 950MHz odradjivao ovo sto sada radim (osim igranja) ali to nije poenta. Opet nije poredjenje na mestu, ja pricam o Venice single core procesoru koji je star skoro godinu dana a ti o DC. Krajnjeg korisnika ne interesuje koliko nesto ima tranzistora niti ga interesuje sta je Intelov MHz (tj MHz1 i MHz2) i sta je AMDov MHz. Ali ga recimo interesuje da takav Venice ima u velikom % slucajeva bolje performanse nego Penitum 6xx na visem taktu koji isto kosta. Zanemaricu prucu o PR, gledacu cenu kao faktor poredjenja.Zamisli sledecu situaciju - neko ti pita sta da uzme, da radi brzo, da nije skupo i da nije bucno. Mislim da je sve jasno. Danas je to Venice, sutra ko zna sta.

Ljudi koji nisu u trendu i dalje misle da su AMD platforme nestabilne i da se greju preterano, sto nije tacno. A sve zahvaljujci prici koju su Intel fanovi vodili pre nekoliko godina kada ti i dosta drugih niste ni bili na ovom forumu. Sta mislis sto sada ima vise AMD fanova ovde na forumu? Nije valjda da AMD nudi free 6 pack uz svaki CPU?

Ako budes strpljiv, poredicemo Opteron 165 i njegov "arhaicni" proces od 90nm i tvoj Presler. Ne mogu da ti garantujem rezultate ali garantujem ti da necu imati vise MHz od tebe i *C i da necu dati nista para extra.

Uz duzno postovanje ka tvom nesumnjivom znanju, mislim da malo preterujes oko decidiranog stava po pitanju tehnoloskog liderstva na polju proizvodnje integrisanih kola. Toliko znanja o doticnoj materiji sigurno nemas da bi mogao da iznosis tako cementiran stav. Posmatranje problematike jednodimenzionalno, kroz podatak ko je prvi napravio 45nm SRAM je nasedanje na marketinshki spining ili kako se vec kaze, protiv kog si ti vise od nekoliko puta "dizao glas"!
Nemam identicnu kolicinu podataka da direktno poredim AMD&IBM tehnologiju s jedne i Intel tehnologiju s druge strane (o Intel strani ne znam onoliko koliko znam o "zelenoj"), ali se usudjujem da kazem da je AMD+IBM tehnologija sam vrh i nema parametra po kome zaostaje za Intelovom, barem prema onome sto znam o Intelovoj tehnologiji.
SOI+DSL+SMT ce AMD-ov 65nm tehnoloski postupak staviti ispred Intelovog, bas kao sto je to bio slucaj sa 90nm.

No, ovo je poprilican oftopic...

Poslednja izmena:
Ja sam prvo poredio 90nm D 820 sa 90nm A64 FX, a onda je Lukija hteo da poredi sledece:

90nm Venice sa jednim jezgrom i 78M tranzistora na 2.5GHz
65nm Presler sa dva jezgra i 376M tranzistora na 3.0GHz

Gde sam ja uopste pomenuo konkretno da poredim ova dva modela? Moja opaska se odnosila na tvoje , mozda prejaka rec, ruganje cinjenici da je AMDov proces takav da ne moze da gura 3GHz , tj da ne moze da izgura MHz koje Intel moze. Sada imamo Conroe koji radi na AMDolikim brzinama i ima AMDolike temperature. I sta sada? Conroe ne radi na 3 - 3.5GHz? Je l' i to znaci da je to los proces? To je moja poenta. Ti si opet podlegao "coolermaster" sindromu.

Domaci: informisi se ko je tehnoloski leader -- link.
jasno je da su bili i ostali prvi u tehnoloskom liderstvu.AMD je izbacio 64bitnu podrsku koja nikome nije koristila u to vreme i prodao prilicno procesora,pa chak i prvi put od kad postoji,prosle godine je prodao vishe procesora u jednom kvartalu od Intel-a.I na kraju je sve splasnulo prelaskom Intela na 65 nm proces,potom dvojezgarni procesori a sada i najava 45nm procesa i 4-ro jezgarnih procesora za sledecu godinu.

Nedjo je napisao(la):
AMD sa 90nm procesom ima istu ili bolju termalnu karakteristiku u odnosu na Intelov 65nm proces... AMD-ovi procesori na 90nm rade na istom i vecem taktu na kome rade Intelovi iz serije Core (i Conroe ce da bude neki "Core")... hm, cija tehnologija je superiornija?

Već smo rezimirali da yonah sistem troši manje na full load nego x2 3800 na idle.. Kakva je to superiornost? Yonah CPU radi sa kvazi pentium dva kulerom na 3 GHz , ne klokuju ga nešto sumanuto zato što to je to laptop/mac mini chip.. :)

A treba videti i ovaj napredak, Pentium XE 965 na 3.73GHz (dual core + 2xHT) sada troši manje struje nego SINGLE CORE P4 670 na 3.8GHz :), i samo 18W više od FX60 na defaultu, a 34W manje od XE955..

Poslednja izmena:
@Lukija:
Zaboravljas da ces platiti tog Opterona 165 isto koliko ja moj procesor.

@Nedjo:
Slazem se da nisam ekspert kad je u pitanju proizvodnja cipova, ali neke cinjenice su ocigledne iz najosnovnijih zakona fizike (napon, struja, radna frekvencija, broj potrosaca po mm2), a ljudi ih blatantno zanemaruju. Ako to rade zato sto ih to ne zanima onda u redu, ali bilo bi posteno da ne pricaju sa takvim autoritetom o necemu sto ih ne zanima.

Btw, ako Intel ima working 45nm cipove u laboratoriji, a AMD nema, i ako Intel moze da proizvede high-volume u 65nm, a AMD jos uvek ne moze to nije valjda samo zato sto je Intel veliki i zato sto ima para za bacanje?

Ne znam odakle ti ideja da je to PR spin kad je 45nm zvanicno i najavljen za Q1/2007?

DARK SIDE je napisao(la):
jasno je da su bili i ostali prvi u tehnoloskom liderstvu.AMD je izbacio 64bitnu podrsku koja nikome nije koristila u to vreme i prodao prilicno procesora,pa chak i prvi put od kad postoji,prosle godine je prodao vishe procesora u jednom kvartalu od Intel-a.I na kraju je sve splasnulo prelaskom Intela na 65 nm proces,potom dvojezgarni procesori a sada i najava 45nm procesa i 4-ro jezgarnih procesora za sledecu godinu.
OK, pretvorili smo ovaj tred u AMD vs. Intel flejmovanje, pa neka onda igre pocnu!
Dark, ovaj tvoj post je plastican primer sta ne treba pisati, kada ne raspolazes dovoljnom kolicinom znanja i podataka!
Za 64bita inicijativu bi se moglo reci sve sem da je splasnula! Ona je sazrela, a da je bila pogresna Intel je nikada ne bi ispratio i ona bi da je bila pogresna umrla, bas kao sto se desilo sa, na primer, Itaniumom koga sada pokusavaju da udome kod vise razlicitih kompanija u okviru nekakve Itanium Alijanse - u prevodu Intel vise nece sam da sipa pare u Itanium (o da otvaramo sve frontove :-devil-: )
Znaci prema tebi je 64bita "splasnulo" nakon sto je Intel izbacio procesore izradjene u 65nm! hm! Kako iko moze replicirati na ovu misao?
Kazes najave cetvorojezgarnih procesora, najave 45nm, ja bih dodao najave Conroea, najave Meroma, najave Woodkresta, najave, najave, najave... da li se samo meni cini ili je Intel u bliskoj proslosti najavio zbirno gledajuci vise stvari nego li u poslednjih 30 i kusur godina postojanja?! I opet su im dva kvartala uzastopno prihodi bili znacajno nizi od projektovanih i jos uvek im je cena akcija skoro duplo niza od AMD-ovih... Ali bitne su najave!
bah, smorih se... toliko od mog "ratovanja"! :d

@Nedjo:
Slazem se da nisam ekspert kad je u pitanju proizvodnja cipova, ali neke cinjenice su ocigledne iz najosnovnijih zakona fizike (napon, struja, radna frekvencija, broj potrosaca po mm2), a ljudi ih blatantno zanemaruju. Ako to rade zato sto ih to ne zanima onda u redu, ali bilo bi posteno da ne pricaju sa takvim autoritetom o necemu sto ih ne zanima.

Btw, ako Intel ima working 45nm cipove u laboratoriji, a AMD nema, i ako Intel moze da proizvede high-volume u 65nm, a AMD jos uvek ne moze to nije valjda samo zato sto je Intel veliki i zato sto ima para za bacanje?

Ne znam odakle ti ideja da je to PR spin kad je 45nm zvanicno i najavljen za Q1/2007?
AMD je takodje demonstrirao 45nm SRAM
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2734&p=2
Intel moze da proizvede volume 65nm zato sto jeste veliki i zato sto ima puno para i mnogo vece proizvodne kapacitete.
Gde je zvanicno receno da ce u Q1 2007 poceti masovna isporuka 45nm procesora? Ja ne videh zvanicno saopstenje ovde:
http://www.intel.com/pressroom/index.htm?iid=CorporateV3+Header_1_Press

Nedjo je napisao(la):
Za 64bita inicijativu bi se moglo reci sve sem da je splasnula! Ona je sazrela, a da je bila pogresna Intel je nikada ne bi ispratio

Sazrela je onog momenta kada je Intel podrzao, a do tada se tri godine razvlacila bez ikakve softverske podrske, da ne pominjem da su dobici i dalje krajnje diskutabilni i retki kao i upotrebljive platforme i aplikacije.

Nedjo je napisao(la):
Znaci prema tebi je 64bita "splasnulo" nakon sto je Intel izbacio procesore izradjene u 65nm! hm! Kako iko moze replicirati na ovu misao?

Mogu ja, softver za 64 bita je gurnut u drugi plan (ako je uopste ikada bio u prvom planu), svi su se bacili na threadovanje za dual-core procesore koji su zahvaljujuci Intelovim niskim cenama postali dostupni skoro svima.

Nedjo je napisao(la):
AMD je takodje demonstrirao 45nm SRAM

SRAM nije isto sto i ceo procesor.

Alo.....ima li koga?Nisam napisao da je 64 bita splasnulo nego AMD -ov uspeh u tehnoloskom napretku.Odmah si pocheo da se duvash a nisi ni lepo prochitao i nisi razumeo kontest recenice...
Govorio sam o tehnoloskom napretku....prvi izbacio 64 bitnu podrsku...bla,bla...pa na kontu toga zaradio....i na kraju posustao...a Intel trasss...ibaci 65nm ladno...AMD spavao...intel 2 jezgarne cpu...amd spava...bla,bla,bla....kasni brate...o tome pricham kad vec moram da kucam romane da bi neki shvatili....engrami ti neshto prespajaju...imash trotlovanje?:D
Daj malo molim te,objasnjavaj mi jos kako je 64 bitni windows buducnost....pa to i moj sin zna...e svashta./..(samo je kod AMD-a to bilo preuranjeno a i danas ima problema u implementaciji ove tehnologije zbog nedovoljnog razvoja software-a).

Poslednja izmena:
sad je krenuo sa 2 jezgra,kad ovi vec idu dalje.Zasto sumnjas da su ovladali ili da ce ubrzo ovladati i zategnuti strukturu na 45?

Poslednja izmena:
Posto je sa conroe-a skrenulo u drugom pravcu,evo da dodam i ja malo:D

@Dark Side
AMD spavao???Mora da onda ja zivim u drugom prostorno/vremenskom kontinuumu,jer ja mislim da AMD uopste nije spavao.A inace intel nije izbacio dual core cpu(conroe vec to jeste),vec dual chip cpu koji je mnogo jeftiniji za proizvodnju.Die shrink na 65nm pa puta dva,pa to povezano FSB-om na 800Mhz.

To da AMD nije spavao vidi se kroz early launch quad core Opterona na jesen kao i julski release AM2 koji je po mom misljenju mnogo blizi prosecnoj cifri od 10-15% u odnosu na s939,nego ono sto vidimo trenutno kroz neke ES chipove.To je bar ono sto ljudi koji su pod NDA govore kao npr ovaj lik:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=1386411&postcount=205

@Lukija:
Zaboravljas da ces platiti tog Opterona 165 isto koliko ja moj procesor.

Zaboravljas da ja koristim plocu koju sam kupio pre godinu dana i memoriju koja je jos starija. Summa summarum izlazi jeftinije. Videcemo ko nudi veci performance po $ :)

Poredio si moj i tvoj CPU.

Pa ono jesam zakacio ali poenta je proces :) Ono imas mnogo vise tranzistora ali su manji. Ja imam manje tranzistora ali jedu puno struje (1.58V po glavi stanovnika) i veliki su :) Ali i manje jezgara. Stoga, seti se svog 630 i temperatura, da bude fer.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno