Lukija je napisao(la):
Zaboravljas da ja koristim plocu koju sam kupio pre godinu dana i memoriju koja je jos starija. Summa summarum izlazi jeftinije. Videcemo ko nudi veci performance po $ 🙂
Ne zaboravljam, moja ploca je takodje stara godinu dana, kao i memorija, a koliko se secam tvoja memorija i ploca su bili skuplji, a imas i 2x manje RAM-a?
😛
Lukija je napisao(la):
Stoga, seti se svog 630 i temperatura, da bude fer.
Pa dobro, onda sam ja imao 169M tranzistora naspram tvojih tadasnjih 68.5M (Winchester) i opet 3GHz naspram tvojih tadasnjih 2.4GHz, a oba na 1.4V i sta cemo sad?
🙂
Nedjo je napisao(la):
Bez odgovarajucih tehnologija izloacije i visokodijalekticnih materijala 45nm i ne mora da bude tako dobar.
Mislis na
ovako nesto ili na
ovako nesto?
Nedjo je napisao(la):
1. AMD nije zaradio na konto izbacivanja 64bitne podrske.
Nego su svi kupovali A64 kao "zalog za buducnost" koja jos nije stigla posle tri godine, daj molim te...
Nedjo je napisao(la):
3. 64bitna inicijativa u opste nije bila preuranjena... mislim jednom se moralo odlepiti sa 386-ce, a to sto je AMD "povukao nogu" je samo plus za njega.
Sa softverskog aspekta i aspekta platforme nije se uopste "odlepilo" od i386 (osim ako ne mislis na onaj folder na CD-u koji se sad zove AMD64 :d), nego se jos vise "nalepilo" na njega.
Nedjo je napisao(la):
4. O kakvim problemima u implementaciji ove tehnologije ti pricas???
Ma u pravu si ti, nema problema, ali samo zato sto se nigde ni ne koristi.
Nedjo je napisao(la):
Ako sam dobro skapirao ti radis na nekom ozbiljnom projektu vezanom za upotrebu u medicini? Realno, zar ne mislis da bi 64bitna implementacija za isti unapredila citav projekat sa aspekta performansi i kolicine podataka koje je moguce obraditi (ili se pak ceo projekat oslanja na GPGPU osnove?)
Radim, ali mi sebi ne mozemo da dopustimo luksuz da mislimo nego smo probali u 64-bitnom modu cim se pojavio AMD64 procesor i OS. Dobitka nema. Ako jednog dana datasetovi budu veci od 4GB mozda ga bude. Do tada nista. A dobitak u brzini od GPGPU je za rekonstrukciju 4x, a za forward projekciju 8x u odnosu na optimizovanu CPU verziju.
Jednostavno, ti zadaci mnogo bolje leze GPU cipovima i bandwidth-u memorije koju oni poseduju. U poredjenju sa tim ubrzanjem sve drugo je blago receno smesno. Cak i multithreaded optimizacija za dual-core donosi vece ubrzanje nego 64-bitni mod pobogu, pa to smo vec apsolvirali nadam se?
Nedjo je napisao(la):
Windows64 bez problema sljaka na jednoj profesionalnoj DTP masini na kojoj se pravi jedan chasopis, pa skoro godinu dana...
😀