audiofreak je napisao(la):
Sto volim ovakva poredjenja 😡
DDR600 nije mainstream memorija za AMD nego DDR400.
Znaci to sto ti izvlacis sa serverskim procesorom, skupom memorijom i sintetickim testom bas nema mnogo veze sa zivotom.
E, pa poređenje je vrlo umesno.
- Sinteticki test je pokazazelj kako bi masina
MOGLA DA SE PONAŠA u realnom radu.
- DDR600 memorija ima cak nesto malo manji teorijski bandwidth nego DDR2 667 i nesto nizu latencu - 2.5 4-4-7 , a DDR400 CL2.5 3-3-6 .
- Razlika u latencama vrlo malo utice na max. bandwith osim komandne latence, a i ona ne utice toliko na bandwidth.
- Razlika izmedju CL2.5 i CL3 je minimalna u realnim performansama na AMD64 procesorima. Provereno!
- Opteron 170 je isto sto i Athlon 64 X2, cak idu i u isto podnozje! :d
- Sa DDR-I 600 na S939 bi se lako mogle simulirati performanse DDR-II 667 memorije.
audiofreak je napisao(la):
Uzgred, ja izvlacim ~6100MB/s sintetike sa DDR2-667 i to na manje od 667 MHz (240MHz FSB, 3600MHz CPU, 640MHz memorija).
Uzmi digitron u ruke pa izracunaj koliko tvoj procesor na FSB-u od 240 Mhz ima MB/s..... Teorijski protok ti je 7680MB/s na FSB-u, a na memoriji 10240 MB/s. Dakle iskoriscenje je oko 59% zbog toga sto je FSB sporiji od memorije.
- Zaboravio si da Athlon 64 nema FSB, t.j. da je komunikacija sa mem. kontrolerom na brzini procesora. Zbog toga Opty 170 na sa memarom na 322 Mhz (644Mhz) ima cak 8300 MB/s u sintetickom testu, a ocekujem bar toliko i od AM2 sa DDR-2 667. Teorijski protok je sa DDR644 10304MB/s, a iskoriscenje bandwidth-a 80.5%.
Poenta price je da memorijski kontroler u doticnom primerku ima "performance bug", pa je iskoriscenje memorijskog protoka malo, a latencija u komunikaciji sa proceosorom verovatno povecana. Treba sacekati finalnu verziju pa onda donositi zakljucke.
Audiofreak je napisao(la):
Mozda je test i los, ne znam ali meni se cini da je to blizu ocekivanog rezultata za tu vrstu memorije.
Blizu je ocekivanog rezultata za Intel platformu.
😉