Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova tema je daleko odmakla od događaja 27. Januara tako da ili se držite ove teme ili otvorite novu.

Ne znam da li je bilo, ali evo ga Adobeov odgor na Appleovo pljuvanje po Flashu i objašnjenje zašto iPhone i iPad ne podržavaju Flash: http://www.biconews.com/?p=23434
Nema veze ni sa potrošnjom baterije, ni sa sumnjom da je Apple A4 slab da tera Flash...

Eto, ja lepo rekao da je zbog profita. Doduše, mislio sam samo na profit od igara, a nisam se setio onog za Hulu, što je još važnije :)

pa sve je uvek zbog profita... :)

ljudi nikako da skapiraju da je apple-u itunes mozda i najvazniji proizvod... sve ostalo je samo put do istog...

Pa sad kako su napravili da im se svaki proizvod koji je vrlo isplativ za njih, vrti oko iTunesa, nije čudno da im je iTunes najvažniji deo sistema.

istina je. radish neshto kad ono - Op! reklama.

apple je rekao da ako zakljuchi da korisnik nije zainteresovan za reklame, da ce vremenom da mu smanjuju broj istih na odredjeni nivo .. koji nije 0

nesto kao adware na windowsu ? :D

na nedavno odrzanoj konferenciji (ili sta vec) GSM mobilnih operatera, proizvodjaca GSM uredjaja i opreme... mobilni operateri su se zalili da postojeci model naplate njihovih usluga nije odrziv! odnosno da u poslednje vreme korisnici sve vise surfuju preko svojih mobilnih (iPhone naravno prednjaci ovde) i da oni ne mogu da pokriju svoje troskove sa ovim cenama!!

cak su i predlozili da im Google da deo prihoda od online reklamiranja! :bottle:

---

sto se tice: "Hardware Subsidizing Program" - o tome se pricalo na forumu jos pre par godina ali se tada uglavnom spominjao Google da ce da ponudi ovo. U krajnjem slucaju to je neizbezno da ce se pojaviti.

danas imate na iPhoneu npr. Cydia Cycoder (aplikacija za video) koja u vrhu ekrana smenjuje AdMob reklame. Mislim da postoji varijanta da se plati i da se ovo ukloni.

ista stvar je i sa opste prihvacenim i besplatnim Gmailom - svi mi imamo reklamu u jednoj liniji dok citamo nas mail ali ga i dalje svi koristimo ;) - potrebno je samo naci pravu meru.

neko rece u ovom threadu da je ok da ima reklame ako dobije hardware za dz.
tako ce i biti najverovatnije.

nesto kao adware na windowsu ? :D

na nedavno odrzanoj konferenciji (ili sta vec) GSM mobilnih operatera, proizvodjaca GSM uredjaja i opreme... mobilni operateri su se zalili da postojeci model naplate njihovih usluga nije odrziv! odnosno da u poslednje vreme korisnici sve vise surfuju preko svojih mobilnih (iPhone naravno prednjaci ovde) i da oni ne mogu da pokriju svoje troskove sa ovim cenama!!

cak su i predlozili da im Google da deo prihoda od online reklamiranja! :bottle:

---

sto se tice: "Hardware Subsidizing Program" - o tome se pricalo na forumu jos pre par godina ali se tada uglavnom spominjao Google da ce da ponudi ovo. U krajnjem slucaju to je neizbezno da ce se pojaviti.

danas imate na iPhoneu npr. Cydia Cycoder (aplikacija za video) koja u vrhu ekrana smenjuje AdMob reklame. Mislim da postoji varijanta da se plati i da se ovo ukloni.

ista stvar je i sa opste prihvacenim i besplatnim Gmailom - svi mi imamo reklamu u jednoj liniji dok citamo nas mail ali ga i dalje svi koristimo ;) - potrebno je samo naci pravu meru.

neko rece u ovom threadu da je ok da ima reklame ako dobije hardware za dz.
tako ce i biti najverovatnije.

Kovac m ti ama bas nista ne shvatas i ne kapiras... Ja sam to rekao - i bio ironican. Boze sto ste mi smesni apple ljubiguzi.... Haos. Neverovatno je da nekp moze biti toloko nerazuman... Mda ofkors - da su svi razumni ne bi ni bilo ******....

Reklame na nivou OSa a ne pojedinacnih aplikacija ;)

ne znam, ja kad chujem - smart, u mobilnoj napravi, ochekujem da je to aparat, koji uz angazovanje developera moze da uradi SVE shto hardver dozvoljava.

a iPhone OS ima vec povecu listu stvari koje bi mogao a NE MOZE da uradi. fail.

...Ludwig also points out that Flash is not the only software blocked by the iPad – games written in plain Java, Ruby, .Net, and Python code are also blocked on the devices...

iPad jugend :D

dobra stvar, a sta moze da se radi sa njom, osim onoga sto ti stivi kaze? :D

ozbiljno, sa jedne strane poptuno podrzavam da se prestane sa tim free fazonom, jer ne vidim nacina da veca kolicina `radne snage` profitira - muka mi je i od torrenata i od svega, :D jer je to ipak na duze staze stetno za sve nas. krivo mi je sto resenje nije lako, ali internet je stvarno napravio chaprazdivan planetarnih razmera mnogim industrijskim granama i dok `abundance` ne bude stvarnost, pa da budemo humani u `project venus` fazonu :d, tante za kukuriku je najbolje sto svet trenutno zna, a da svi imamo pune stomake kravljeg mesa i povrca :)

no stari dobri WASP i stivi je ipak descendant capitalist jugend-a, i naravno da su njihove metode pogresne, ali o principu treba razmisliti.

Poslednja izmena:
Evo ova u atachmentu.

Prilozi

• Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    11.5 KB · Pregleda: 58
Evo ova u atachmentu.
Ali to je "ko oće - oće; ko neće - ne mora". Ta varijanta je generalno ok.

30cvel5.png

Znam mnoge koji to ne žele da isključe, jer im ne smeta.

ja znam mnoge koji bi to izvalili tek kad vide gaw-ovu sliku na ovoj temi.

ozbiljno, sa jedne strane poptuno podrzavam da se prestane sa tim free fazonom, jer ne vidim nacina da veca kolicina `radne snage` profitira - muka mi je i od torrenata i od svega, :D jer je to ipak na duze staze stetno za sve nas. krivo mi je sto resenje nije lako, ali internet je stvarno napravio chaprazdivan planetarnih razmera mnogim industrijskim granama i dok `abundance` ne bude stvarnost, pa da budemo humani u `project venus` fazonu :d

vec sam davao primer mp3.ru - u pocetku je sva muzika na njemu bila besplatna i jako lose sortirana.

vremenom su ubacili covere, preslusavanje i stosta i poceli da naplacuju pesme po 0.10$ - jednostavno je neko ulozio rad i hteo da naplati to (iako je prodavao piratski, nelegalan sadrzaj!)

tako je i iTunes uveo red u haos i to naplacuje. po meni je fer cena jer film preko iTunesa kosta nekih 140 din. (gledao poslednji put pre par meseci) isto koliko me kosta i iznajmljivanje filma u video klubu u Staroj Pazovi.

ne znam oko cega toliko drame. piraterija ce i dalje postojati, nikada nece biti toliko "udobna" koliko i legalan sadrzaj i to je to.

---

AdMob reklame u Cycorecorder aplikaciji je isto jedna linija od 10px. evo danas mi je bas izasla reklama za neki novi Telenorov paket :D

---

u svakom slucaju Apple pomera granice (negde sad procitaj da su Steviju dali titulu "novi kralj medija" :D) i po meni ima dobar odnos cena/upotrebljivost/komfor.

kad preteraju - ljudi ce prestati da ga kupuju. ali najbitnije je da korisnici imaju na sta drugo da predju!

i onaj deo oko integracije reklama - najverovatnije ce to da urade na nivou samog OS, kupili su i onu kompaniju za online reklamiranje i najlogicnije bi bilo da integrisu ceo sistem u OS. ali siguran sam da ce naci pravu meru i kad su ove reklame u pitanju.

btw qwertybre nisam ni znao da mogu da se iskljuce :D
... idem sad da procitam ostatak threada ...

Poslednja izmena:

mora da je Spectrumovac! :d

---

sad se setih: u c't magazinu je izasao ODLICAN tekst oko iPada i trendova u ITu.

gledacu da sutra nesto od toga skeniram i okacim...

procitao sam tekst koji je Bogda okacio o Flashu i Appleu. Ovde je jedan ODLICAN tekst na temu: zasto ne postoji Flash na iPhoneu - An Adobe Flash developer on why the iPad can’t use Flash (na stranu onaj deo oko profita...)

---

na online verziji c't magazina ima slicica ali je mala: http://www.heise.de/ct/inhalt/2010/06/196/ - svi oni sajtovi za koje je Adobe objavio u onom blogu da ne mogu da se otvore na iPhoneu (pre nekih mesec dana...) su dobili svoje verzije specijalno za iPhone. Apple je stvarno u prednosti i Adobe mora prilicno dobro da se ukopa kako bi sacuvao svoj Flash. U krajnjem slucaju mora da ga preradi nekako za multitouch...

Poslednja izmena:
procitao sam tekst koji je Bogda okacio o Flashu i Appleu. Ovde je jedan ODLICAN tekst na temu: zasto ne postoji Flash na iPhoneu - An Adobe Flash developer on why the iPad can’t use Flash (na stranu onaj deo oko profita...)

opet stara strategija

zanemari činjenice, ubaci par nategnutih pretpostavki i izvuci zakljucak koji nema veze sa zivotom

pa gde je bio Steva da nam pre mesecak dana kaze "pravu istinu". treba neki flash developer da nam posle mesec dana "otvori oci". sad ispade da je iPad tolki shit da nemoze da razlikuje prevlacenje i tapkanje :eyebrows:

flash-a na iPad-u nema iz jednog jedinog razloga a to ne novac. od reklama na youtube, od prodaje hulu sadrzaja, od profita od zinginih igara na fejsbuku....
tehnikalije nikada nisu imale znacajnog uticaja na to da li ce flash biti na iPad-u ili nece

nego....ima-li-koga-tu usporedi apple sa fasistickom organizacijom a ti se skoro u svemu slozi sa njegovom argumentacijom...namerno ili slucajno?

Ovaj thread nikada nece umreti :)

piraterija ce i dalje postojati, nikada nece biti toliko "udobna" koliko i legalan sadrzaj i to je to.
Ovo je VRLO diskutabilno ;) Piratski sadržaj je često "udobniji" nego legalni... na žalost.

opet stara strategija

zanemari činjenice, ubaci par nategnutih pretpostavki i izvuci zakljucak koji nema veze sa zivotom

pa gde je bio Steva da nam pre mesecak dana kaze "pravu istinu". treba neki flash developer da nam posle mesec dana "otvori oci". sad ispade da je iPad tolki shit da nemoze da razlikuje prevlacenje i tapkanje :eyebrows:

vidi, pored motiva "novac" realno postoji i problem funkcionisanja danasnjih Flash sajtova/aplikacija sa multitouch interfaceom. Onaj developer je potrosio 4 strane teksta da opise nekoliko nacina da se pravazidje problem multitoucha i Flasha, dakle stvarno se angazovao oko problematike, dok si ti bacio 2 reda pljuc-pljuc komentara na ceo clanak. u redu je.

i nemam pojma sta je imalikoga tu pisao, za par dana se pojavio 13 novih strana tako da je moguce da sam nesto propustio.

mogu da predpostavim na sta se misli kad se kaze "fasistickom organizacijom" ali vi nikako da prevalite u svojim glavama da Apple nije Microsoft - on ne daje jedan deo proizvoda vec daje ceo proizvod i ako vam se taj proizvod (bilo kome) ne svidja - ne mora da ga kupi. i tu se sva prica zavrsava.

za razliku od Microsofta i Windowsa koji silom prilika MORAS da koristis (ili si bar morao prethodnu deceniju, danas im fala bogu, monopol slabi tako da vise ne mogu da te uslovljavaju kao pre 5, 10 ili 15 godina!).

dakle ako mislite da Apple SUX - jednostavno ne kupite njihov proizvod vec od nekog treceg pere, mike ili zike i mirna backa.

@qwertybre - ne znam na sta mislis? ...na ogranicenja koja mozes dobiti sa legalnim sadrzajem tipa: 5 preslosavanja i to od 13h do 21h, , 12 premotavanja... :D. istina, ako legalan sadrzaj ima ovakvih ogranicenja onda stvarno sux.
sa druge strane sux i jurenje po torrentima, rapidsherovima, losim kopijama, prevodima koji kasne ili zure, podesavanjem istih... na to sam mislio. ovako platis i ne mislis, odnosno ne trosis vreme.

Poslednja izmena:
Evo ja hocu film koji sam kupio na iTunes-u sutra da gledam na mom telefonu koji ne pripada "i" familiji. Nece da moze...
A jurenje po torentu i newsu nikad nije bilo lakse :)

lepo je dok imas izbor ;)

nego....ima-li-koga-tu usporedi apple sa fasistickom organizacijom a ti se skoro u svemu slozi sa njegovom argumentacijom...namerno ili slucajno?

ne, stivija sam usporedio sa kapitalist jugendom, a to nije fashizam - nego kapitalizam u svojoj esenciji. :D

Ovaj thread nikada nece umreti :)

hoce, oko 5. aprila.
tada ce da izadje ipad u masovnu prodaju, svi ce da ga ispljuju i to je to :d:d
pojeo vuk magarca.
a posto sam ja podvojena licnost, ja podrzavam Ipad - jer ce on da utaba put za nove windows alike Ipads koji vole red necks poput mene :smoke:
i verujem/nadam se da ce apple dobro da ga proda - sto znaci novo trziste je otvoreno.
sto se mene tice od jednog Ipada je dovoljno i zelim mu dobru prodaju.

@kovacm
pa evo sam pominjes (u thread-u o mobilnom Win 7) da je pokrenuta inicijativa za unificiranje flash platforme i za desktop i za mobilne uredjaje, iteracija koja ce sigurno da tehnicki resi te probleme sa multitouch interface-om i sta se desava. win 7 ce implementirati ovo, android takodje, Palm, Blackberry. jedina strana koja to sigurno nece prihvatiti je Apple

http://www.taranfx.com/adobe-flash-10-1-mobile-brings-full-flash-multitouch
http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/articles/mobile_demos_fp10.1.html

ne da ja branim flash ili sam neki preterani ljubitelj istog al' ajde da se slozimo oko cega diskutujemo

vidi dusko_m - Adobe to prvo treba da napravi. vec neko vreme pricaju o tome ali, koliko vidim, nikako da ga zavrse.

dakle prvo treba da unificiraju Flash, dodaju mu multitouch funkcije, i tek onda treba da ga prihvate developeri.

moje misljenje je da ce do tada Flash postati totalno nevazan; HTML5 ce biti dovoljan za 90% stvari i vise niko nece ni posezati za Flashom (ako uopste zavrse taj novi Flash u skorije vreme...). tamo gde je HTML5 nedovoljan Apple ima svoj Cocoa API. njegovo pravo da izbaci Flash sa svog uredjaja. kome se to ne svidja neka koristi nesto drugo (Symbian, Andorid, Maemo, Windows Mobile, Palm, BlackBerry... u koliki izbor :) :) :)).

iPhone prilagodjeni sajtovi su vec danas realnost, negde sam postovao onu sliku gde se vidi da svi oni sajtovi koje je Adobe navodio da ne mogu da se vide ne iPhoneu jer nema Flash vec danas imaju svoju iPhone verziju.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno