Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupujem ovo sigurno, pod uslovom da u vreme njegovog pojavljivanja, ne izađu Tegra igračke.

Ne svidja mi se debeo ram, nema multitasking, nema flash, nema USB port.
Bilo bi lepo da neko stavi Android na ovo. :)

@MegaSkot:

Tegra2 spravice ce sigurno biti mocnije od iPada.. barem hadrverski.. ali softverski i dizajn UI-a ce i dalje biti iza Apple-a. Mozda ako HTC napravi neki bolesno dobar UI koji se vrti na Tegri2 k'o podmazan.

Poslednja izmena:
Što se tiče poređenja sa netbookovima u radnjama za koje su netbookovi namenjeni iPad pobeđuje ladno.

I mislim da je dobro što su se odlučili za iPhone OS-ovski operativni sistem jer mi se čini da bi korišćenje pravog PC OS-a dodirom na ovolikom ekranu ipak bilo malo nezgrapno. Što se tiče multitaskinga, ne brinite, omogućen je na iPhone-u (i to odrađen ko da je sistemski) biće to i na iPad-u. Apple kaže na sajtu da će biti Camera Conection Kit (verovatno dock-to-USB ili čitač kartica). Ako je USB onda će moći da prima u fleševe, a ako je čitač kartica onda prpa.

E sad uporedite cenu iPad-a sa iPhone-om (iPhone 450€, iPad u vr glave isto toliko će biti ovde), a i u USA (koliko je sim free iPhone, to jest iPhone kad se raskinu ugovori, a koliko je iPad bez ugovora), pa kažite da li je odnos cene i kvaliteta/dobijenog mali.

Ovo će biti 100%-ni pogodak za Apple, samo meni ništa ne znači iBooks jer je to ipak LCD ekran i čitanje knjiga će biti zamorno za oči. Za to će da služe e-čitači sa kolor e-ink ekranima koji dolaze ove godine (ja bi sigurno nabavio jedan od tih jer ću čitati dosta programerske literature u digitalnom obliku).

nesumljivo je da je ovo budućnost netbukova, nije mi samo jasno kako do sad niko nije izbacio ovako nešto sa npr Windows 7 koja ima native suport za touch. Jednostavno multitouch je prirodno rešenje za poslove koje ovi uređaju trebaju obavljati; surf, mail, video i muzika. E sad što ćemo kao po običaju morati čekati neki iPad 3GS da bi dobili sve ono što je trebalo biti dostupno u prvoj verziji je već navika koju očekujemo od Apple-a.

Ljudi, baš ste dosadni sa tim "multitaskingom"...ko da ste iz 2007. ispali, pa propustili šta je scena uradila. Ako se može iPhone jailbreakovati, moći će i ovo, a onda eto i mtaskinga i SSH-a i tetheringa, i temica i ikonica i ostalog tweakinga.

Ne znam što ste očekivali da Apple da mtasking za sve aplikacije na ovome, ako nije dao na iPhoneu. Kosi im se sa idejom i to je to. Izgleda da im više odgovara da se kuka kako nema mtaskiga, nego da se kuka kako se uređaj vuče ko prebijena mačka kada se posle 2h rada pokrene neki dodatni proces.

jel ovaj tablet nema plajvaz? steta ako ne.

a to sto nema usb je bas bezveze...
ameri se foliraju, a i billy je njihov :D, ali je socijalista :d

Poslednja izmena:
Što se tiče poređenja sa netbookovima u radnjama za koje su netbookovi namenjeni iPad pobeđuje ladno.
Ja objašnjenje tražim od početka teme, ali ga ne dobih :). Daj koju reč zašto ovo "pobeđuje ladno" neki netbook... zato forumi služe :).

Koji će mu moj olovka, ajde molim te!? :D
Jesi koristio iPhone? Meni tamo u životu nije zatrebala olovka.

Nekoliko vas je pitalo što ne netbook.

Iz mog ugla, pod jedan: Zato što ne tera OS X OTB. Pod dva, zato što ni jedan nema autonomiju od 10h. Uz Camera konektor (a mnogi ga već imaju, jer isti postoji odavno za iPode), mogu sa bilo kod aparata da svučem slike i u letu ih pregledam na IPS panelu.
Za držanje na stolu ili u krilu niste u pravu, jer se na video zapisu na Appleovom sajtu lepo vidi već posle prvog minuta da čovek drži iPad sa strane i okreće ga i nešto tapka na njemu. A kako uostalom držiš i A4 svesku/blok u ruci (a la lekari u viziti), tako ćeš i ovo.

U svojoj sobi ne držim plazmu od 100", ugao pod kojim mi stoji 24" monitor mi ne odgovara za gledanje iz kreveta, ekran laptopa se ne može dovoljno otvori (meni treba ugao otvaranja od 180º jer bih želeo da naslonim dno laptopa na stomak, a da mi ekran bude u visini očiju kad sedim), na sve to, laptop se previše greje za moj ukus, a neki su i nepotrebno bučni.

Meni neće nešto puno koristiti, pa se neću ni polomiti da ga naručujem, ali recimo, mojoj mami, koja s vremena na vreme pogleda poštu, poseti Burdin sajt, pogleda slike koje joj neko pošalje i sl. iziskuje da ima pristup nekom kompjuteru, ali ne i da ima svoj. Ovakav uređaj bi joj baš pasao.

Danas videh (kovach ostavio link), da je Apple prvi napravio laptop sa ovim delom na koji se stavljaju dlanovi. A danas je to stvar koja se savršeno podrazumeva. Šta mislite, da li je u to vreme (1991.) bilo ljudi koji su govorili kako je to bezveze zbog ovoga ili onoga. A danas je standard koji se podrazumeva. Mislite o tome. Ustvari, nemojte, jer će vam na pamet pasti opet neka glupost, pa ćete se vratiti da je podelite sa nama :d

Meni liči na običan digitalni foto ram, u prevodu - ružan :)

Očekivao sam nešto daleko revolucionarnije, a dobili smo uvećani iPhone...
"Nažalost", iPhone jeste revolucija. Tačnije, taj dizajn. :) Ružan, ali nema lepši...

Milane, aj citaj temu iz pocetka.

dok sam napisao svoj post pojavilo se dve strane novih postova :D :D - mislim da je ovo tema koja najbrze "raste" :D

sad sam bas diskutovao sa ortacima: ovo je tacno ono sto je Steve najavio jos sa prvim iPhone-om - redizajn korisnickog interfacea na personalnim racunarima i to tako da su od korisnika sakriveni fajlovi (koriste se programi za manipulacijom odredjenom vrstom fajlova (iPhoto, iTunes, iMovies, iWorks...)), i druga, jos bitnija stvar: nema prozora uopste (nema overlapa i zatrpavanja).

Desktop* kakav danas poznajemo ce koristiti samo "profesionalci", tj. ljudi koji kreiraju sadrzaje za ostatak populacije koji taj isti sadrzaj konzumiraju na uredjajima poput iPad-a - mislim da je to glavna stvar koju ljudi previdjaju...

ovaj ceo koncept je prava II revolucija nakon prvog Macintosh-a ;)

(i dalje mi je naziv totalno cudan; STpad :D lepo :)).

...btw neki su jos pre par meseci predvideli izgled novog tableta :D link

btw Mario, ono za pregled fotki na terenu - samo zbog te stvari A+ ;)

*Desktop, ili bolje receno: "workstation" (sto je PC u sustini odavno postao) je jednostavno overkill za 90% dnevnih poslova na racunaru danas.

Poslednja izmena:
ja samo nekako ne vidim njegovu svrhu i upotrebu VAN KUCE.
moze, naravno da moze.
mozes i bicikl na mesecu sa 1/6 snage da vozis....ali...
ne kazem da nije upotrebljiv, ali slabo praktican.

npr, dosta je velik kao gadget,ne bas previse velik,ali toliko da ne mogu u dzep da ga stavim i da ga lagodno SVUGDE nosim (kao iPhone)
kad mi neki mali info sa google-a ili bilo cega zafali kad sam sa drugom na kafici, mogu sebe da vidim na nekoj manjoj spravi kao iphone da searchujem. a ovo cudo...prvo, ODAKLE DA IZVADIM?! (da nosim stalno sa sobom tasnu?!ne..) drugo, gde da ga stavim kad trebaju 2 ruke da bise drzalo to cudo,ili ti treba krilo ili ASTAL...

nekako, kazem, cool je, nije da ga ne bih posedovao,ali kod kuce vec imam lap top za portable cackanje po netu uz kaficu...a da ga nosam van kuce...glupo mi.
jedino sto je zaista ok,je da gledas film ili citas knjigu DOK PUTUJES NEGDE...da ubijes vreme.

sve u svemu>iphone u velikom: gledanje slika,surfovanje, citanje i slanje mailova, gledanje filmova i drugih fajlova, sa malo boljom podrskom i vecim multitouch ekranom. Apsolutno savrseno upakovano da skoro pa nista novo,izgleda odlicno.
da je prakticnije jako bih ga zeleo, a ovako, samo ako bude ispod 300eura nekad u ponudi (u narednih godinu i pol - dve)uzecu

Pa bash je prednost shto nema :) Za koju godinu nece postojati uredjaj sa stylusom :d

jes, za kucanje i ostalo ali za crtanje je bash cool, a i da ne crtash neka stoji kao opcija da cukash nesto...naravno nije kao tablet za crtanje, ali nekako mi je cool da imash i olovku, da skrabash ako zelis :)

ali u svakom lsucaju lep potez da se papir zameni, sto kod TN matrica je bilo nemoguce, ovde ako se podesi kontrast mozda bude i upotrebljivo za citanje.
da zivim u USA dao bih im mojih 400$. da imam sta za poneti pored windowsa XP i spva monitora :D

Milane, sve cene navadene na Apple sajtu su bez mesečne obaveze (mislim da piše sitnim slovima ispod o cenama 3G paketa).

Zanimljiv ostvt na sam iPad, ali i na njegovu budućnost je izneo i jedan od urednika MacKorisnika, koji potkrepljuje moje tvrdnje, a i Milanove, da je uređaj namenjen drugačijem profilu korisnika od onog koji se može sresti ovde da kucka :)
http://www.mackorisnik.com/2010/01/27/reality-check/

Koji će mu moj olovka, ajde molim te!? :D
Jesi koristio iPhone? Meni tamo u životu nije zatrebala olovka.

Za držanje na stolu ili u krilu niste u pravu, jer se na video zapisu na Appleovom sajtu lepo vidi već posle prvog minuta da čovek drži iPad sa strane i okreće ga i nešto tapka na njemu. A kako uostalom držiš i A4 svesku/blok u ruci (a la lekari u viziti), tako ćeš i ovo.

Danas videh (kovach ostavio link), da je Apple prvi napravio laptop sa ovim delom na koji se stavljaju dlanovi. A danas je to stvar koja se savršeno podrazumeva. Šta mislite, da li je u to vreme (1991.) bilo ljudi koji su govorili kako je to bezveze zbog ovoga ili onoga. A danas je standard koji se podrazumeva. Mislite o tome. Ustvari, nemojte, jer će vam na pamet pasti opet neka glupost, pa ćete se vratiti da je podelite sa nama :d

100% sam siguran da je to sto se na aple sajtu vidi sa svih strana animacija koja je cak i lose uradjena (ali ne bas mnogo lose ocigledno :D ), ne znam kakve to IPS tehnologije apple ima, ali ...
slazem se da je ovo pocetak tabletskog citanja knjiga, i iskreno mislim da ce microsoft alike odgovor biti adekvatan.

vama/nama ce pasti mnogo gluposti na pamet i for my 400$ bih zeleo i usb i plajvaz. among mnogo drugih stvari. :)

jes, za kucanje i ostalo ali za crtanje je bash cool, a i da ne crtash neka stoji kao opcija da cukash nesto...naravno nije kao tablet za crtanje, ali nekako mi je cool da imash i olovku, da skrabash ako zelis :)

Imaš onih olovaka kod Kineza na netu, koje navodno rade sa kapacitivnim ekranima, pa bi trebalo da rade i ovde, ali toliko koliko možeš šarati ozbiljno olovkom, na ovoliko ekranu ćeš moći i prstima :)

Nekoliko + i - iz prvih večerašnjih podataka i utisaka:

+ iPad će ubrzati i povećati konkurenciju tableta i e-readera; sva je sada prilika da ćemo do leta imati lepezu toga za razne potrebe; drugi proizvođači imaju sada prilično jasniju situaciju sa čim da upoređuju svoje proizvode; biće i (ponegde) zgodnih klonova;
+ na duži rok: ovo bi mogao biti korak u pravcu profilisanja novog medija (u isti mah net novine, net tv, net radio, net video, net sound, ali integrisano i spakovano na nov način); iPad najviše liči na otvaranje tog prostora (koji "stare" medije medije vezuje još jače za net i nudi im šansu za transformaciju; tada se net javlja kao njihov spasilac, a ne kao njihov ubica);
- sve ovo gore, ali kao minus za one medije i industrije (informacije, zabave, marketinga) koji se ne mogu ili ne umeju tranformisati;
- prilično zatvoreni proizvod (velika zavisnost od Apple servisa);
- OS zanovan na iPhone sistemu, umesto OS X (u nekoj skraćenoj varijanti);
- nedostatak multitaskinga (bar za sada), jer je multitasking odavno standard (ono što se podrazumeva);
- loša interakcija sa drugim uređajima (posredna USB ili SD veza i sl.);
+ prilično laka upotreba za svu non-geeks populaciju (*****, čak ***** friendly); dakle, imaće svoju publiku i kupce;
+ izvanredna marketinška kampanja, jedna od najbolje do sada vođenih (kontrolisani "leak", viralni rumor);
+ (za one koji nisu flejmeri) proizvod svoje vrste, jer nije pravedno ga porediti ni sa netbook linijom, niti sa tabletima drugih, niti sa e-reader bratijom, pa ni sa iPhone linijom (opis "nabudženi iPod touch" zvuči tačno, ali ne kaže puno);
- (za flejmere) isto kao gore, poređenja zbog kojih će jednih likovati a drugi psovati, već pune forume već prve večeri, a verovatno će i ovde na benču;
+ (opet iz istog razloga) Apple će samo dobiti na reklami;
+ naizgled prihvatljiva cena (16Gb od 499$ je suviše slabo za upotrebu, dakle barem 32Gb od 599$ što i nije skupo za neki Apple product);
- tih 599$ i još barem oko 100$ za par dodataka (virtualna tastatura je zgodna za kraći mail ili belešku, ali probajte duže pisanje, recimo lupkajte 15 minuta po staklu, pa će vas vaše
jagodice opomenuti da 69$ i nije mnogo za dodatnu mehaničku tastaturu, i eto troška);
+ (vrlo lično): promocija od sinoć me je prelomila da sačekam jedno godinu dana do v. 2.0, tj. da konačno nabavim neki puki e-reader na e-inku, verovatno Sonijev Daily Edition.

Ima još detalja za + i -, ali mi se ovo čini najvažnijm kod prve ocene iPada.

ima-li-koga-tu, $499, ne 400 ;)

Protrči kroz http://live.gizmodo.com/ pa ćeš videti šta se može nacrtati na njemu, bez olovke, a za držanje, ne znam...kao da nikad nisi išao u školu :d Ne moraš ga držati levom rukom za levu stranu, ako ti je težak (600g posle nekog vremena svakako nije više lagano), ali tu je uvek ovaj način...

bigstockphoto_Lady_Doctor_Holding_Patient_Chart_201484.jpg

ima-li-koga-tu, $499, ne 400 ;)

Protrči kroz http://live.gizmodo.com/ pa ćeš videti šta se može nacrtati na njemu, bez olovke, a za držanje, ne znam...kao da nikad nisi išao u školu :d Ne moraš ga držati levom rukom za levu stranu, ako ti je težak (600g posle nekog vremena svakako nije više lagano), ali tu je uvek ovaj način...

bigstockphoto_Lady_Doctor_Holding_Patient_Chart_201484.jpg

dobro za 500$ hocu i free meal coupon :)
na linku se vidi da je svakako je mashina za trosenje para, koja je uz to i korisna. posto je prva svoje vrste, ima i svoje mane.
koncept podrzavam, obzirom da samo ako trosimo pare i placamo za usluge drugima i mi sami imamo vise opcija za zaradjivanje ako nismo na drzavnim jaslama :D
u svakom slucaju zanimljiva ideja onoga sto cika billy pokusava da uradi sve vreme - pay for my effort. pa bilo da ja pisem knjigu ili prodajem apple ili microsoft proizvode :D

iskreno mislim da ce microsoft alike odgovor biti adekvatan.

lolčina :D - kao i Zune, WindowsMobile 7, pa oni Microsoft prototipovi miševa ili onaj Microsoft koncept tableta... sve sami vrsni odgovori na Apple proizvode (iPod, iPhone, MagicMouse, iPad) ili mazanje očiju? ;)

Microsoft je oduvek bio NAJBOLJA vaporware kompanija na ovoj planeti ;) :D :D

EDIT: sad procitah tekst sa mackorisnik.com i stvarno je odlican (skup svega onoga sto smo ovde vec izneli, svako po malo... :))

Poslednja izmena:
Samo da se osvrnem na nedostatak multitaskinga... Koliko god opravdavali nedostatak istog, ipak je potreban. Ono sto je Apple dozvolio da radi u multitaskingu su npr Mail i Safari, jer korisnici cesto imaju potrebu da se prebacuju izmedju ova dva programa.. Ali nisu svi korisnici takvi.. Neko ce zeleti da cita Wikipediu (kroz Wiki app) i da ima 2 IM programa ili da slusa muziku sa lastFM-a/shoutcasta dok radi nesto drugo.

Sto se UI-a tice, smatram da sprava ima snagu da pogura pravi UI sa preklapajucim prozorima i widgetima. Ne razumem zasto su limitirali uredjaj to tih granica da je prosto zalosno koliko sve moze jos bolje.

Nedostaje mu home screen na kome ce stajati vremenska prognoza, omiljeni RSS feed, informacije o mailu, berza, itd.

Znao sam da ce biti IPhone OS, ali sam ocekivao da ce biti prilagodjen i modifikovan za iPad. Medjutim.. nista od toga.. OS je praticno isti kao i na iPhone-u.. jedino su potrosili vreme na razvoj aplikacija.

iPhone je na mene imao veci wow efekat od iPad-a.

lolčina :D - kao i Zune, WindowsMobile 7, pa oni Microsoft prototipovi miševa ili onaj Microsoft koncept tableta... sve sami vrsni odgovori na Apple proizvode (iPod, iPhone, MagicMouse, iPad) ili mazanje očiju? ;)

Microsoft je oduvek bio NAJBOLJA vaporware kompanija na ovoj planeti ;) :D :D

EDIT: sad procitah tekst sa mackorisnik.com i stvarno je odlican (skup svega onoga sto smo ovde vec izneli, svako po malo... :))

pa ssuper je ovaj microsoft tablet, samno da je veci. kao rokovnik i strava. pa vidje`l ti sta on moze, makar u teoriji i na ononom klipu - svi znamo da su i jedan i dtugi u praksi druga prica, ali nista lose ja tu ne vidih, samo super. kombinacija ocigledno super osetljivog ekrana i velicine ti daje pen alike tablet, a ne samo finger alike. sto je po meni cool, zasto da nema osetljiviji ekran, pa mogu i da mrljam prstima ako bas zelim da glumim umetnika bez ostrih ivica :D. ovaj ipad je oko 7x9 incha, a ovaj microsoft je oko 2x7, ako sam dobro razumeo. sto je isto OK, ali 2x10 i da su lagani i vec je to cool.
znaci, napokon su krenuli tableti, mene to raduje...a za jabuke ili kruske mi se briga.

Poslednja izmena:
Pa iPhone OS je upravo to, osiromašeni OS X. Ili si mislio na logiku korišćenja?

Malo je više od osiromašenog OS X-a, rekao bih: nema prozora, po jedna aplikacija, samo iPhone OS apps, kao i sama logika upotrebe, naravno.

Sada iPad mu dođe kao iPod touch, samo veliki. (Imao sam jednom problema da objasnim šta je iPod touch: "to je iPhone, samo nema phone. Dakle, to je i."

U svakom slučaju, moj doživljaj iPada je mešavina, više najavljuje za budućnost, nego što daje u sadašnjosti. Sviđa mi se, ali nekako nisam uveren da mi nudi nešto što mi sada nedostaje.

Meni se čini da je ovo oversized iPhone 4th gen...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno