Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trebao je da bude minimum 11" ...
Cena je ok ako se poredi sa iPhone-om ali opet prenaduvana. 499 za 16 giga samo? vaaaazi...

Ono sto mene fascinira je kako uspevaju da naprave preizvod koji realno nema toliku potrebu da uopste postoji i prezsentuju ga kao nesto sto jednostavno moras da imas :D Carevi!

Dobra ideja definitivno ali cu sigurno sacekati neki 3th gen ... Zaista se nadam da ce povecati ekran.

Mislim da je vecina ljudi ocekivala uredjaj koji ce da tera full OS, nesto tipa Air samo bez tastature, pa odatle ovoliko negodovanja oko upotrebljivosti uredjaja.

Ja ovde recimo vidim fantasticu primenu u skoli kao zamenu za svesku. Jedino sto ce svi morati da nauce da brzo kucaju :D Ali i to nece biti problem posto smo vecinom "facebook" generacija.
Prakticno ti ne bi trebao nikakv pribor vise osim ovoga. Sva literatura bi bila u e-book formatu, imas sav audio/video koji ti je potreban... Uh, imam gomiletinu ideja vec :) Hoce neko da napravimo skolski program za iPad? :D

cene

Prilozi

• cena.jpg
    cena.jpg
    69.8 KB · Pregleda: 68
  • cenaMonth.jpg
    cenaMonth.jpg
    71.7 KB · Pregleda: 64
Sad kad je cela prica prenocila, mogu i ja da kazem par komentara..

Cinjenica je da ovaj uredjaj nije izazvao nikakav wow efekat. Svi su ocekivali nesto inovativno jer nas je Apple navikao na to. Umesto toga, dobili smo oversized iPhone sa manje mogucnosti.

Da su ga prezentovali kao novi e-reader, bio bi sigurno bolje prihvacen. Moze da uradi sve sto i Kindle DX koji kosta samo 10 dolara manje a plus ima bolju bateriju, kolorni ekran i moze da pusta video/mjuzu itd. Medjutim uporediti ovo sa vec dobro razvijenim netbook trzistem i reci da je bolji je - preterana izjava.

Ok, ima 1 GHz CPU. Super. Ali nema multitasking. Znam da je moguce uraditi jailbreak (bice) i omoguciti multitasking ali ja necu bre da hakujem device da bih dobio tako banalnu stvar koja postoji odvajkada. Kod iPhone-a su mogl ida se vade da nije dovoljno jak ili sta ti ja znam. Ovde opravdanja prosto nema. Druga stvar - nema flash podrske. Ma koliko HTML5/CSS3 bili odlicni, postoji samo 1 sajt na ovom svetu koji podrzava SAMO neke mogucnosti koje ove tehnologije nose. Flash se i dalje jako mnogo koristi i ne moze se tek tako beskrupulozno ignorisati. Za mene - to je opak fail.

Gde su USB portovi? Kako da sinhronizujem svoj iPhone sa iPad-om? Kako da ih managujem bez iTunes-a? Opet, stvar na koju niko ocito nije mislio.

Glede sistema, deluje odvratno prazno. Na tolikom ekranu ima mest za daleko napredniji i kompletniji UI. Kopirati iPhone UI sa uredjaj ove velicine je glupost. iPhone je znacajno limitiran svojim dimenzijama i sam UI odgovoara upravo tome. Medjutim, gde su neki widgeti? Gde su notifikacije, gde su neki dodaci na lockscreenu? Zar community nije kroz iPhone poslao jasnu poruku o tome sta zele da imaju na svom uredjaju?

Nesumnjivo je da ce u nekoj od narednih iteracija ovaj uredjaj biti bolji. Ali sada - ipak nisam toliko odusevljen da bih ga kupio.

kutija molim te prestani da mi brises post.

- mrzi me da po sesti put pisem ima-li-koga-tu vezano za Microsoftov tablet da je vaporware. neko ce jos pomisliti da Microsoft stvarno sprema neki odgovor na iPad :D

Mislim da je vecina ljudi ocekivala uredjaj koji ce da tera full OS, nesto tipa Air samo bez tastature, pa odatle ovoliko negodovanja oko upotrebljivosti uredjaja.

apsolutno :)

ali upravo je ovo najjaca strana iPad-a - iPhone OS, odnosno drugaciji GUI od onog kakav korisitmo na racunarima. Da je bio full OS X ne bi valjalo jer bi bio ogranicen malom rezolucijom i 1GHz CPU i na kraju bi efekat upotrebe iPad-a bio isti kao i npr. nekog Acer ili Asus 10" netbook-a.

zato ga i ne treba porediti sa netbookivima koji se trude da teraju fullsize desktop OS na mini hardwareu - ovo je potpuno novi koncept personalnog racunara upravo zbog drugacijeg GUI-a i celokupno drugacije filozofije rada od desktop OS-a.

Ja ovde recimo vidim fantasticu primenu u skoli kao zamenu za svesku. Jedino sto ce svi morati da nauce da brzo kucaju :D Ali i to nece biti problem posto smo vecinom "facebook" generacija.
Prakticno ti ne bi trebao nikakv pribor vise osim ovoga. Sva literatura bi bila u e-book formatu, imas sav audio/video koji ti je potreban... Uh, imam gomiletinu ideja vec :) Hoce neko da napravimo skolski program za iPad? :D

sigurno ce se pojaviti ceo spektar novih primena, otvorice se novo trziste sa ovim tabletom.
od 70tih se prica o racunaru koji nosis pod misku :) link i mislim da je to to. (ovo je stvarno bio personalni racunar, na kraju smo dobili IBM viziju personalnog racunara u obliku kante :D)

Poslednja izmena:
Pre tri meseca na ovom forumu sam rekao:

Vrtim prsten i javljaju mi se specifikacije ovog tableta...

Intel Atom ili ARM11 series procesor, 512 MB memorije, ekran od 14 inča, 16 ili 32 GB fleš memorije, multitouch, ne deblji od iPhone-ta, ne teži od 400 grama. Cena ne manja od 500 dolara, moći će da se dobije sa popustom uz pretplatu na neki od poznatijih časopisa. Takođe mi se javlja da će ga Max kupiti za manje od tri meseca nakon izlaska i da će pričati da je to idealna zamena za netbook.

Ako u svemu budem u pravu onda očekujem svi da mi se poklonite, priznate ma za proroka i poslušno me sledite do pakla i natrag.

Dakle ipak nisam prorok, izgrešio sam u par stvari. Prvo, iPad ima custom procesor, što je iznenađenje za mene iako sam znao da se custom čipovi krčkaju. Ekran je manji od 10 inča, što je stvarno malo, a ima i taj okvir okolo koji je stvarno neobično širok. I teži je i deblji nego što sam očekivao, mislio sam da neće biti teži od pola kila plafon plafona, a on ispade celih 680 grama. Takođe je i debeo solidnih 13,4 mm, mislio sam da neće prebaciti 1 cm. Stoga je i cena niža nego što sam mislio, očekivao sam oko 650 dolara, a oni su postavili 500, što sam naveo kao donju granicu. Sledeće iznenađenje je iPhone OS, mislim da smo svi očekivali puni MacOS X.

Suma sumarum, ovo je jedna prilično beskorisna sprava. Skuplje od netbuka, slabije od notebook-a, bez features-a, portova i punokrvnog OS-a, običan prenosni media plejer sa browser-om koje do sada niko nije kupovao. Ipak, ovaj uređaj će bar služiti za raspoznavanje bezumnih Apple zaluđenika koji ga kupe i njihovo isključivanje iz svake ozbiljne rasprave, stoga sam rešio da ga nazovem iKreten. :D Hvala ti Stive Džobse, hvala ti od srca što si napravio ovakav uređaj!:guitar::cigar: Doduše smejao sam se i douchebag-ovima koji su kupovali prvi iPhone, ali je kasnije je od iPhone-ta napravljen sasvim ok uređaj. Ovaj put ne vidim da bi istorija mogla da se ponovi, od iKreten-a nema šanse da se napravi nešto da valja, ceo koncept mu je promašen. Kupiće ga 2.5 miliona ljudi koji standardno kupuju sve sa jabukom na sebi i to će biti to.

Ovo je totalno besmislena naprava! Najviše knjiga sam pročitao na Palm-u M500, a netbuk mi služi kad odem na teren da mogu sa se nakačim na bilo kakvu mrežu i uradim administraciju bez secanja notbuka. Kad sam kući, čitam klasične papirne knjige, ne plašim se da ću da ih razbijem ako zaspim :), u pokretu secam smartfon i eventualno netbuk. Ako oću da pogledam nešto na netu ili proverim mail, opet je tu smartfon. Ne vidim potrebu za ovakvom napravom, niti bi je kupio.

a waporware, newaporware - ms tablet deluje dobro. ja to ne pratim.

inace apple da stavi beli ekran (svaka cast na led koncepciji, stvarno je TN prevazidjen i steta sto ga guraju u win alike okruzenja), znaci beli led ekran i samo on i off to bi bilo do dzazda ako ima jabuku. ovo ima propuste i mane, ali je opet bitno da su se stvari pokrenule u paperless stilu citanja novina i knjiga, i da pretenduje da ih menja. to se meni svidja, kao i odvaznost. a sam gedzet mi nije nista specialno. no i ta izolacionisticka folozofija sigurno ima neko objasnjenje.

Nije mi jasno kako ljudi surfuju bez flash-a .

Doduše smejao sam se i douchebag-ovima koji su kupovali prvi iPhone, ali je kasnije je od iPhone-ta napravljen sasvim ok uređaj. Ovaj put ne vidim da bi istorija mogla da se ponovi, od iKreten-a nema šanse da se napravi nešto da valja, ceo koncept mu je promašen. Kupiće ga 2.5 miliona ljudi koji standardno kupuju sve sa jabukom na sebi i to će biti to.

eto, taman je dobro vreme da se popamti ko je sta rekao za iPad ,)

Dakle ipak je ARM, nije neko njihovo cudo napravljeno od 0.
pa naravno da ce biti ARM, kome treba jos jedna ISA kad su ionako 90tih napravili odlican posao sa Acornom i ARMom ;) ...jos jedna nova, nekompatibilna ISA bi bila ludost. Mislim da su stvarno izmenili deo ARMa toliko da se iPhoneOS ne moze pokrenuti na ne-A4 procesoru.

btw evo jos malo o nedostatku telefoniranja preko iPad-a: "Apple now allowing iPhone apps to make VoIP calls over 3G networks" link

Poslednja izmena:
Nije mi jasno kako ljudi surfuju bez flash-a .

Zasto? Sta to ne mzoes da vidis bez flasha? Ja mozda naletim na svaki stoti sajt za koji mi je bas potreban flash.

Flash ima primenu samo za dosadne reklame po sajtovima, ne znam sto ga instaliram uopste i na desktopu, tj znam, samo zbog Youtube-a. Jedva cekam kada cemo ga se otarasiti.

Naravno ne bih branio apple sto ne implementira flash, sigurno da bi trebalo (doduse ne zbog mene jer meni ide na k.).

E da jel zna neko koliko RAM memorije ima iPad?

Poslednja izmena:
@Kovacm:
Da ali taj A4 vec je u startu slabiji od Tegra2 i Snapdragon-a. No.. ajde da ne zalazimo u dubinu.

IPhone OS je (u ovakvom trenutnom izdanju) po meni izuzetno ogranicavajuci faktor za ovu spravu.
UI koji je napravljen da se koristi palcem jedne ruke i redje sa 2-3 prsta jednostavno nije odgovarajuci za tablu. iPad moze svasta ali.. fali mu jos malo da bi odlicna sprava.

Na prethodnim stranama si napisao kako je ovo idealno resenje jer su fajlovi sakriveni od korisnika i sa njima barataju specijalizovane aplikacije. To je potpuno pogresno. Takav koncept je los i na iPhone-u. Prost primer ti je da nemozes da baratas sa albumima fotografija bez racunara. Na iPhone-u uslikas 1000 slika, pa ih sve kopiras na komp, tamo ih razvrstas po folderima i onda vratis nazad na telefon. To je da poludis od muke... pogotovu ako nisi za svojim racunarom koji ima iTunes koji je uvezan sa tvojim iPhone-om.

Ako neko hoce da pravi idealan file system onda to treba da bude bazirano na tagovima.. Korisnik ima mogucnost da oznaci svaki file sa bilo kakvim tagom i kasnije pretrazuje po tagovima. Na ovaj nacin moguce je uvesti foldersku strukturu, crosslink, prava pristupa, privilegije, grupisanje fajlova po zelji, brzi i efikasna pretrazivanja, ...

Na kraju.. nije mi jasna samo jedna stvar.. da li se iPad moze iskoristiti da se na njemu bilo sta uradi ili samo mozes da se slikas sa njim i gledas u njega? Meni se cini da je negde izmedju ali da vise vuce na slikanje i gledanje.

Zalosno je kako IPhone OS ogranicava ovaj uredjaj.

@yooyo
Upravo tako, imam utisak da nisu imali u vidu iPad kada su pravili iPhone (posto se OS cak i zove iPhone OS, jelte :)). Jednostavno, previse je to okrenuto ka smartphone-u i nacinu koriscenja telefona generalno. Zato i interfejs ceo deluje onako praznjikavo, pogotovo stvari nasledjene od direktno od iPhone-a, kao imenik, notes, springboard, lockscreen... Bukvalno kao polu-namesten stan. Bas me interesuje kako ce da se razvija situacija po tom pitanju, posto je i iPhone 1.0 softver realno bio rupa, mada cisto sumnjam da ce moci ovo radikalno da poprave.

Drugo, zna li neko sta ispade sa celom onom pricom usko specijalizovanih accessories-a za iPhone, tipa meraci secera u krvi i sl. Toliko su pricali o tome kada je predstavljan iPhone 3.0 FW, a onda kao da je u zemlju sve propalo. Mada ne verujem nesto da bi to preterano izvuklo iPad.

@Kovacm:
Da ali taj A4 vec je u startu slabiji od Tegra2 i Snapdragon-a. No.. ajde da ne zalazimo u dubinu.

steta je sto nije dualcore A9 ali sta da se radi...

Na prethodnim stranama si napisao kako je ovo idealno resenje jer su fajlovi sakriveni od korisnika i sa njima barataju specijalizovane aplikacije. To je potpuno pogresno. Takav koncept je los i na iPhone-u. Prost primer ti je da nemozes da baratas sa albumima fotografija bez racunara. Na iPhone-u uslikas 1000 slika, pa ih sve kopiras na komp, tamo ih razvrstas po folderima i onda vratis nazad na telefon. To je da poludis od muke... pogotovu ako nisi za svojim racunarom koji ima iTunes koji je uvezan sa tvojim iPhone-om.

znam za tvoju muku ;) (bolje receno: za taj problem!) ali zato sam i napisao iPhoto, iMovies... siguran sam da ce tokom vremena ovo postati self-contain uredjaj. (ne znam samo kako bi se samosinhronizovao sa iTunesom :D)

Ako neko hoce da pravi idealan file system onda to treba da bude bazirano na tagovima.. Korisnik ima mogucnost da oznaci svaki file sa bilo kakvim tagom i kasnije pretrazuje po tagovima. Na ovaj nacin moguce je uvesti foldersku strukturu, crosslink, prava pristupa, privilegije, grupisanje fajlova po zelji, brzi i efikasna pretrazivanja, ...

pogledaj iPhoto ;) vec ima sve to oko tagovanja i pretrage. zatim cuva original slike nakon editovanja pa je undo uvek moguc... samo jos treba da se pojavi i za iPad ;) Mac OS X spotlight u Leopardu ima milion metatagova po kojima mozes da pretrazujes dokumenta (nesto kao sto je Microsoft pricao za WinFS pre 5 godina ali nikada nije uspeo da ga isporuci)

Na kraju.. nije mi jasna samo jedna stvar.. da li se iPad moze iskoristiti da se na njemu bilo sta uradi ili samo mozes da se slikas sa njim i gledas u njega? Meni se cini da je negde izmedju ali da vise vuce na slikanje i gledanje.

sve sto mozes na Web-u (mene samo interesuje da li iPad ima punokrvni Safari) + imas iWorks za editovanje Office dokumenata + imas video izlaz (preko adaptera) za npr. Keynote i projektor...

@MUSTANG probaj http://www.youtube.com/html5 - nisu konvertovani svi video fajlovi u h264 ali trosi daleko manje CPU od Flasha

Poslednja izmena:
Ne znam za vas ljudi, ali ja poshto se bavim dizajnom ova spravica za skice i crtanje je pet puta savrshenija od bilo koje Wacom table. Sa aplikacijom Brush (koja postoji i za iPhone) ovo ce da kida.

sto je savrseniji od wacom table?

Poslednja izmena:

U stvari ne možeš čak ni da se slikaš sa njim.

Dok sam gledao liveblog prezentacije pomislio sam da su ovoga puta stvarno napravili dobru spravu. Najviše su mi se svideli kalendar, mejl i rider. Ali kada je prošao kinout i kada sam pročitao više o njemu shvatio sam da je ovo uređaj kome je bukvalno svrha konzumacija Epl sadržaja. Mislim slažem se ja sa Džobsom da netbukovi nisu baš idealna stvar ali je ovaj proizvod još gori. Čak i kao eReader mogu da ga prodaju jedino ljudima koji ne znaju zbog čega eink uopšte postoji. Samo čekam prvi test u kojem će neko da pokuša da čita u autobusu ili u parku na iPadu. Da ne pominjem da ne podržava čak ni najosnovniji multitask. Mislim, od toga je bolja čak i ona sakata sedmica sa tri aplikacije ili koliko već.

Mozemo li tebe da iskljucimo "iz svake ozbiljne rasprave" ako se ovo proda u vise od 2.5 miliona ;)?

Apsolutno, ja stojim iza onoga što kažem. Ukoliko se iKreten proda više od toga, onda definitivno nešto nije u redu sa ovim svetom.

Kome je ovaj uređaj uopšte namenjen?

- Ljudima koji vole multimediju u pokretu? Neko će da nosi ovoliki tablet da bi na njemu slušao muziku, šta li? Surf, muzika, filmovi, sve to danas može lepo i na mobilnom telefonu koji staje u džep. Prenosni video plejeri su godinama dostupni i prektično niko ih ne kupuje.

- Zamena za netbook? Skuplji je dosta i ne može da se preklopi, tako da se ekran maže i grebe. Nema ni ugrađenu kameru, ni tastaturu, ni hard disk, ni čitač kartica, ni USB. Čak ne možeš IM klijent da teraš pored browser-a.

- Profesionalna upotreba gde tableti godinama nalaze kupce, kao što su gradilišta, magacini, bolnice? iKreten nema softver za takve namene.

- eBook čitač? U eri kada ljudi više ne čitaju knjige? I pored toliko drugih, jeftinijih modela sa e-ink ekranima imaju daleko bolje trajanje baterije i manje dimenzije?

Dakle ovaj proizvod je namenjen onima koji žele još nešto sa jabukom na sebi, ne postoji ni jedan drugi razlog zašto bi neko kupio iKretena.

npr. Web/mail, office (quick office), mmedia, vnc, igrice, navigacija (na camcu/brodu npr i na 3g modelu doduse)... App store, cydia, postoje aplikacije za sve i svasta, a bice ih jos vise.

Meni na prvu loptu ne pada na pamet sta ne moze da se uradi sa ovim, pogotovo za nezahtevne user-e, a kao zamena za netbook.
Vecina kupaca netbook-ova, ih koristi za web/mail i nista vise.

Poslednja izmena:
Nemoj biti smešan. Ne da će se prodati u 2.5 miliona, već u 25 miliona komada. Ima istine u tome da bi dosta ljudi kupilo i *****, samo da ima jabuku na sebi, ali o njima mislim isto što mislim i o vama koji ne vidite dalje od svog nosa i svojih potreba.
Ne treba svakom na svetu Android kome možeš utrobu prevrnuti.

Ovo je kompjuter za one kojima kompjuter ne treba. Nije ovo eReader, nije ovo iPod, nije ovo player, nije ovo laptop...ovo je od svega po malo i baš kao takav će pronaći put do kupaca.
Nije ni iPhone bio ni klasični telefon, ni pravi laptop, ni klasični iPod, ni GPS, ni...a opet je sve to u jednom i opet je kao takav postao enormno popularan. Ako ne vidite nikakvu paralelu, onda ste stvarno slepi.

I šta ste bre zapeli sa multitaskingom i nošenjem ovog vani? Ako nosiš laptop u par, nosićeš i ovo. Ako ne nosiš, nećeš ni ovo. Onaj kome je multitasking neophodan, imaće ga kao i na iPhoneu što ga ima(m). Kome nije, neće ga ni imati, a opet će imati iPad, kao što možda ima stock iPhone.

Nemozes da istovremeno slusas lastfm i crtas.

Ukoliko se iKreten proda više od toga, onda definitivno nešto nije u redu sa ovim svetom.

Znači ukoliko se pokaže da si pogrešio i da nemaš pojma o onome što pišeš, okrivićeš svet? Zrelo.
Mislim da ni bolja opklada bila da sebi u opis umesto titule staviš iKreten ;)

I o kom se periodu uopšte priča? Do izlaska naredne verzije, o 12 meseci..?

Poslednja izmena:
Nemozes da istovremeno slusas lastfm i crtas.

Možeš, instaliraš Backgrounder i vozi (dok izađe iPad, izaći će i jailbreak).
Ne možeš ni na kompjuteru da slušaš last.fm i crtaš. Moraš prvo da instaliraš program za crtanje.

imas paint ako tjes vetj da ides u krajnost...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno