Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovaj tekst kao da je kovacm pisao :)

http://www.stephenfry.com/2010/01/28/ipad-about/

Originally Posted by Stephen Fry je napisao(la):
The moment you experience it in your hands you know this is class. This is a different order of experience. The speed, the responsiveness, the smooth glide of it, the richness and detail of the display, the heft in your hand, the rightness of the actions and gestures that you employ, untutored and instinctively

Poslednja izmena:
Pa da, odmah se ide na to da ja vredjam... :)

Namerno ne zelim da pisem nedostatke iphone-a jer smo ih pisali mali milion puta i svaki put bi to pokrenulo lavinu... ista stvar je sa iPad-om koji nastaje mnogo posle originalnog iPhone-a koji je evoluirao ali opet se treba budziti da bi se dobilo nesto sto postoji kod drugih proizvodjaca ootb... i svima iz apple tabora je to ok... to je poenta price... nije ok... zbog takvog stava se i desavaju ovakve stvari...

Takodje, traze se argumenti a onda na jasno navedene se odgovara sa sjajno ili se zanemaruje sustina ( nije bitan kvalitet izrade ako imas ekran toliki... to ako padne gotovo je, sad mozes govoriti da sam seprtlja ali desava se svima... netbook jeste slabasan ali retji da ne moze nista bolje nego iphone... :d )

I onda na kraju ja sam taj koji nije rekao nista konstruktivno... :)

@ Voyager

kako nije osnovna funkcija... ako ja ne mogu da se dopisujem preko im ili fb, jel bese apple taj koji prica o inovacijama i novim nacinima komunikacije, dok slusam muziku ( pogledati bilo koji voz ili gsp ili metro bilo gde u inostranstvu) sta mi znaci to sto imam os koji daje super UI... i to zasto? jer su iskljucili mltt... sto? moze im se... e to je problem...

imam diamond 2, n900 i omniu hd trenutno...

Neki su ovde poredili netbukove sa ovim. Oni imaju puno mana. Osnovne su atom i windows. Windows sam resio, ali iz nekog razloga u Srbiju ne dolaze arm netbukovi, a oni kostaju ~200e i po meni su 3x upotrebljiviji od ovoga.

Sačekaj još koji mesec da Lenovo izbaci Skylight. Em što ima sve ono što fali iPad-u, em je OS neka verzija Linuxa koju je razvio Lenovo. Cena je ista, ostaje samo da se vidi šta će bolje da se prodaje mada ipak mislim da će iPad da sahrani Skylight. Jednostavno, na ovom svetu ima više kompjuterski nepismenih, žena domaćica, tinejdž devojčica i ostalih za koje je iPad kao stvoren. Potpuno je normalno da na svim forumima i ostalim web lokacijama gde je populacija računarski pismena ovaj uređaj bude ismejan od većine (zapravo to je slučaj sa svim forumima koje posećujem).

Problem je što je populacija po forumima računarski prepametna, a ne pismena.
Najčešći savet koji ikad možeš čuti je "sačekaj da izbace..". Da je tako, po njihovom, još uvek bih igrao tetris i čitao SK i čekao neki superjeftin i supermoćan računar, eventualno krpeći dupe nečim što je kompromis, dok ne dođe THE mašina :d

Ma ajte. Poenta je da onaj ko ga uzme može da ga koristi za to za šta ga je uzeo.

@akki Možeš da se dopisuješ, šta ti je. Upališ player na iPhoneu ili iPadu, pritisneš Home dugme, muzika nastavi da svira, a ti upališ FB ili šta ti već treba i radiš. Multitsking postoji za neke sistemske programe (rogobatan izraz), poput playera, maila, Safarija, poruka i sl, ali smatraju da nema potrebe da postoji za igre i ostale programe. Donekle su u pravu. Zato meni ne smeta da uradim JB jer ga i tako radim zbog programa koji koristim za SMS i ubacim Bgrounder (koji, opet kažem, zaista vrlo retko upotrebim, a sve češće greškom, dok radim screenshot) :)

imam diamond 2, n900 i omniu hd trenutno...

Idealno. Hoćeš da kažeš da ni jednom od tih telefona ne treba podešavanje od barem pola sata pre nego što ih možeš početi koristiti? :)
Ajd za N900 ne znam, nisam koristio, ali za WM i Symbian znam da su pain in the ass. Been there, done that. Ne znam da li si ikada imao iPhone i ozbiljnije ga koristio, pa ne znam da li znaš koliko je uživanje uštekati ga i za 2 minuta na njemu imati svoje kontakte, mailove, bukmarke, fotografije, muziku (dobro, treba vremena da se muzika iskopira). To trenutno ne mogu da imam ni sa jednim drugim telefonom. E to je ono što volim kod Applea. Zanemarim njihovo orgazmično predstavljanje novog proizvoda, znam da mogu i g0vno umotati i prodati za dobre pare, ali to ne rade. Možete reći da je nešto skupo, ali ne možete reći da nešto ne valja. Pogotovo da to nešto nema ciljnu grupu. Ostaje da pričamo o nekim tehničkim aspektima, da vreme prođe, a onda da vidite koliko niste bili u pravu :)

Sećate se histerije oko toga što Air ima samo jedan USB. Pa eno ga, živi i dalje i služi vlasnicima. Da ima 2 ili 4, verovatno bi više koristio, ali su ga onda mogli nazzvati i MacBook ili MacBook Pro.

Sačekaj još koji mesec da Lenovo izbaci Skylight. Em što ima sve ono što fali iPad-u, em je OS neka verzija Linuxa koju je razvio Lenovo. Cena je ista, ostaje samo da se vidi šta će bolje da se prodaje mada ipak mislim da će iPad da sahrani Skylight. Jednostavno, na ovom svetu ima više kompjuterski nepismenih, žena domaćica, tinejdž devojčica i ostalih za koje je iPad kao stvoren. Potpuno je normalno da na svim forumima i ostalim web lokacijama gde je populacija računarski pismena ovaj uređaj bude ismejan od većine (zapravo to je slučaj sa svim forumima koje posećujem).

Nisam cuo za njega, sad sam trazio po netu.
Svidja mi se hardverska tastatura i veca rezolucija (od iPada) i bolji procesor.
Sa druge strane mi se cini da ce ipad imati duzu autonomiju (logicno ako se uzme u obzir ~2x sporiji procesor)...
Verujem da je ekran nekvalitetniji (ali ako bude pristojan, to nije neki problem).
Mogli su da stave manju cenu i malo veci ssd, ali dobro deluje ok.
Nazalost sve se prilagodjava tim zenama-domacicama kojima je ok i polovan pc iz '93, a kamoli ovo. Naravno ovo je mnogo lepse i udobnije...

Meni Silverlight liči na iBook iz 1999. sa onim zaobljenim dizajnom. Samo manji form faktor :d

@akki Možeš da se dopisuješ, šta ti je. Upališ player na iPhoneu ili iPadu, pritisneš Home dugme, muzika nastavi da svira, a ti upališ FB ili šta ti već treba i radiš. Multitsking postoji za neke sistemske programe (rogobatan izraz), poput playera, maila, Safarija, poruka i sl, ali smatraju da nema potrebe da postoji za igre i ostale programe. Donekle su u pravu. Zato meni ne smeta da uradim JB jer ga i tako radim zbog programa koji koristim za SMS i ubacim Bgrounder (koji, opet kažem, zaista vrlo retko upotrebim, a sve češće greškom, dok radim screenshot) :)
e tu sam te cekao, mozes ali tek od 3.0 verzije i upravo je to poenta.. zasto mozes? jer je gomila ljudi nezadovoljna to komentarisala... jel to bila mana? jeste... jel bolje da govorimo kako nam to ne treba ili da se bunimo? :)

dakle, namerno sam pokrenuo ovu pricu o komunikaciji kako bih pokazao kako treba da se postave korisnici nekog uredjaja... :)

za ostatak sam u pravu, znam... :)

Idealno. Hoćeš da kažeš da ni jednom od tih telefona ne treba podešavanje od barem pola sata pre nego što ih možeš početi koristiti? :)
Ajd za N900 ne znam, nisam koristio, ali za WM i Symbian znam da su pain in the ass. Been there, done that. Ne znam da li si ikada imao iPhone i ozbiljnije ga koristio, pa ne znam da li znaš koliko je uživanje uštekati ga i za 2 minuta na njemu imati svoje kontakte, mailove, bukmarke, fotografije, muziku (dobro, treba vremena da se muzika iskopira). To trenutno ne mogu da imam ni sa jednim drugim telefonom. E to je ono što volim kod Applea.)

mozes ti da pocnes da ih koristis odmah... :d sto se tice kontakata i mailova treba ti isto toliko vremena.. sto se tice fotgrafija i muzike nisam syncovao jer to ne koristim, samo slike sa telefona na komp i to je isto tako jednostavno... koliko se setjam da bi radio album arts u wm moras da imas strukturu foldera zadovoljavajucu, tako da kapiram da je lakse na iphone-u... uospte, slazem se ja da je UI mnogo bolji na iPhone-u... :)

Sećate se histerije oko toga što Air ima samo jedan USB. Pa eno ga, živi i dalje i služi vlasnicima. Da ima 2 ili 4, verovatno bi više koristio, ali su ga onda mogli nazzvati i MacBook ili MacBook Pro.
sluzi mi air odlicno ali da vali USB fali... :)

iPad je takav neupotrebljivi krsh a ovaj thread ima rekordnih 13 strana za jedan dan :d

Poslednja izmena:
e tu sam te cekao, mozes ali tek od 3.0 verzije i upravo je to poenta.. zasto mozes? jer je gomila ljudi nezadovoljna to komentarisala... jel to bila mana? jeste... jel bolje da govorimo kako nam to ne treba ili da se bunimo? :)

Ne, nešto si se zeznuo. Multitasking za te osnovne aplikacije radi od prvog iPhonea i prve verzije softvera :) Copy-Paste zvanično postoji od 3.0, a nezvanično skoro opet od starta :)

Meni recimo na Windowsu uopšte nije bilo lako sinhronizovati kontakte i sve ostalo, jer je podrška na Windowsu skoro isključivo za MS proizovde, a to nikad nisam koristio (AddressBook, onaj đavo za poštu..kako se ono zvaše..***, mozak mi stao).

mozes ti da pocnes da ih koristis odmah... :d sto se tice kontakata i mailova treba ti isto toliko vremena.. sto se tice fotgrafija i muzike nisam syncovao jer to ne koristim, samo slike sa telefona na komp i to je isto tako jednostavno... koliko se setjam da bi radio album arts u wm moras da imas strukturu foldera zadovoljavajucu, tako da kapiram da je lakse na iphone-u... uospte, slazem se ja da je UI mnogo bolji na iPhone-u... :)

Ne možeš fotografije odmah. Ako ništa drugo, moraš prethodno onda da imaš izvučene sve koje želi na telefonu u poseban folder. Na Macu je dovoljno da ih imaš u iPhotou ili Apertureu, napraviš smart album u kome su ti, recimo, samo fotografije sa 5 zvezdica, i jednim klikom sinkuješ samo te.

Uopšte ne govorim da li je interfejs iPhonea bolji tebi, meni ili svima, već do kakvog je, ajde, savršenstva dovedena lakoća prebacivanja sadržaja sa i na kompjuter/iPhone.

Danas mi se prebacivanje celog foldera muzike na player koji se sve vreme vidi kao mass storage čini primitivnim. Svestan sam da je to najlakši način, ali dok mi se muzika ne skrobluje odmah sa iPhonea i dok svaka stvar nema cover, ja kao i da je ne slušam :)

Problem je u tome sto je Apple uvek do sada prodavao proizvod dokazane upotrebne vrednosti koji je, za neke, doveo do perfekcije, tako da su ti neki za to bili spremni da plate odredjenu marginu. I licno smatram da sve ima svoju cenu, pa i prednosti koje donosi Apple proizvod u odnosu na proizvod iz iste kategorije, negog drugog proizvodjaca.

Problem sa ovim iPadom je sto sada ulaze u drugacije vode, pokusavaju da prodaju ono sto ljudima dokazano ne treba uopste i sto se pokazalo kao skroz neprakticno pre par godina, ali su ga upakovali i kvalitetno odradili. To i dalje ne menja sustinu da su ovog puta malcice zastranili - jer Tablet koncept nema apsolutno nikakvu primenu za krajnjeg korisnika i ovaj proizvod je pomalo isforsiran. Uostalom i sam Apple je ovog puta primenio Microsoft koncept: ajde da napravimo nesto za sta ni sami nismo sigurni da je korisno i nakalemimo na to vec postojeci OS... Ne vidim poentu - jos jedan bespotrebni gedzet, posebno za nekoga ko vec ima MacBook (Pro, Air) i iPhone/iPod... Total waste.

Poslednja izmena:
Hmmm ja sam naisao na ovo kao spisak mana:

- No USB
- No webcam or camera of any form
- No true GPS
- Fixed memory capacity (another "Apple-appliance")
- No daylight-readable screen, only backlit LED (not a true e-reader, will cause eye fatigue, eats power all the time, limiting battery life).
- No keyboard included (sorry, that's extra).
- Onscreen keyboard not good enough for any serious data entry.
- Non-replaceable battery (when it's dead, it's dead).
- Closed, source - no "user-modifiable" parts.
- Forces you to become a part of Jobs' food chain.

Boldovana stavka mi ne da mira. Da li je ovo zaista tacno?

Pa naravno, zašto misliš da bi išta trebalo osobi koja već ima iPod, iPhone i MacBook? :D
Kako se stavite odmah u tu poziciju.

Mislite li da ima neku primenu u kući koja nema laptop, pa možda i neki stari kompjuter koji je inače služio samo za mail? Primenu možda u školama?

Svakako jesu ušli na novi teren, ali svi raniji tableti i koncepti iza sebe nisu imali uhodan AppStore, pa i da ostane samo na tome da je ovo veeeliki iPod touch, eto im korisnika kojima će ovo biti digitalni ram, player za filmove u krevetu i sl.

Salac, misli se na bateriju koju krajnji korisnik ne može da zameni. Verovatno je zalemljena na ploču, kao i kod gomile Apple proizvoda, a i da nije, sve je toliko napakovano, da bi veliki deo pokušaja otvaranja od strane osobe koja nije ispraksana doveo samo do još veće štete. Rade to i sa iPhoneom i iPodima...

Pa naravno, zašto misliš da bi išta trebalo osobi koja već ima iPod, iPhone i MacBook? :D
Kako se stavite odmah u tu poziciju.

Mislite li da ima neku primenu u kući koja nema laptop, pa možda i neki stari kompjuter koji je inače služio samo za mail? Primenu možda u školama?

Svakako jesu ušli na novi teren, ali svi raniji tableti i koncepti iza sebe nisu imali uhodan AppStore, pa i da ostane samo na tome da je ovo veeeliki iPod touch, eto im korisnika kojima će ovo biti digitalni ram, player za filmove u krevetu i sl.

Da, ali onda nije u pitanju mass product vec kako Jobs zove AppleTV - hobby product.

Sto se tice filmova to je posebna prica, posebno sa svim Apple-ovim ogranicenjima po pitanju podrzanih formata i spektakularnog 4:3 odnosa stranica. Znaci, toliko smo se namucili da predjemo na 16:9 - gledali razvucenu sliku na ekranu, jer je to bolje da bi kada smo konacno dobili vecinu (internet) sadrzaja u tom formatu, Apple smislio genijalni iPad sa 4:3 ekranom na kome ce sav taj prilagodjeni sadrzaj da bude istih dimenzija (ako uzmes u obzir cne trake na ekranu) kao i na iPhoneu.

Srecom imaju brdo para, pa mogu da eksperimentisu.

Poslednja izmena:
Ne, nešto si se zeznuo. Multitasking za te osnovne aplikacije radi od prvog iPhonea i prve verzije softvera :) Copy-Paste zvanično postoji od 3.0, a nezvanično skoro opet od starta :)

Meni recimo na Windowsu uopšte nije bilo lako sinhronizovati kontakte i sve ostalo, jer je podrška na Windowsu skoro isključivo za MS proizovde, a to nikad nisam koristio (AddressBook, onaj đavo za poštu..kako se ono zvaše..***, mozak mi stao).
bila je podrska za push internet service pre 3.0? :)

znam ja veoma dobro sta ima a sta nema iphone... koristio sam sve verzije i prodao mnogo njih... sa finansijske strane najisplativiji telefon po mene :)

wm se sinhronizuje lagano... outlook i gotovo...

Ne možeš fotografije odmah. Ako ništa drugo, moraš prethodno onda da imaš izvučene sve koje želi na telefonu u poseban folder. Na Macu je dovoljno da ih imaš u iPhotou ili Apertureu, napraviš smart album u kome su ti, recimo, samo fotografije sa 5 zvezdica, i jednim klikom sinkuješ samo te.

Uopšte ne govorim da li je interfejs iPhonea bolji tebi, meni ili svima, već do kakvog je, ajde, savršenstva dovedena lakoća prebacivanja sadržaja sa i na kompjuter/iPhone.

Danas mi se prebacivanje celog foldera muzike na player koji se sve vreme vidi kao mass storage čini primitivnim. Svestan sam da je to najlakši način, ali dok mi se muzika ne skrobluje odmah sa iPhonea i dok svaka stvar nema cover, ja kao i da je ne slušam
ne razumem ovo za izvlacenje? sve se radi sa 2 klika evo sad sam pogledao na diamondu2 ... vista...

sto se tice covera, to je problem jer mora da bude struktura pogodjena kao sto rekoh, doduse ne znam dal je tako kada se prebacuje i preko wmp... na n900 nije tako... sve prolazi lagano... za omniu me mrzi da prebacujem, imam 1 pesmu na njemu...

al da ne idemo u off... mislim da je moja poenta jasna.... ;)

@-V-O-Y-A-G-E-R-

Hvala na pojasnjenju.

Btw jos jedna stvar me kopka.

Recimo ja kupim ovaj iPad, placam i skidam muziku i knjige, verovatno i filmove u nekoj skoroj buducnosti. Jasno mi je da je sav sadrzaj pod DRM-om.
Sta se desava ako ne daj boze uredjaj rikne i nestane sav sadrzaj koji sam platio? Da li to znaci da opet moram da platim sve ispocetka?

Sve shto si kupio stoji zabelezeno na tvom iTunes (ili bilo kom drugom) accountu, tako da mozesh ponovo da skinesh ako podatke izgubish iz bilo kog razloga...

Izgleda da iPad ima neki shared folder koji se vidi kada spravu zakacis na PC/Mac i tamo mozes da kopiras razne stvari. Navodno i aplikacije vide taj folder. OK.. jedan minus manje.

A ovo je Adobeov odgovor na iPad:
It looks like Apple is continuing to impose restrictions on their devices that limit both content publishers and consumers. Unlike many other ebook readers using the ePub file format, consumers will not be able to access ePub content with Apple's DRM technology on devices made by other manufacturers. And without Flash support, iPad users will not be able to access the full range of web content, including over 70% of games and 75% of video on the web.

If I want to use the iPad to connect to Disney, Hulu, Miniclip, Farmville, ESPN, Kongregate, or JibJab -- not to mention the millions of other sites on the web -- I'll be out of luck.

DZnaci, toliko smo se namucili da predjemo na 16:9 - gledali razvucenu sliku na ekranu, jer je to bolje da bi kada smo konacno dobili vecinu (internet) sadrzaja u tom formatu, Apple smislio genijalni iPad sa 4:3 ekranom na kome ce sav taj prilagodjeni sadrzaj da bude istih dimenzija (ako uzmes u obzir cne trake na ekranu) kao i na iPhoneu.

Mislim da se trebaš onda krenuti žaliti od vrha, a to su proizvođači aparatića, koji još uvek na većini drže default 4:3 format slike. Sa tim onda ide i video koji snimaju. Verovatno je Apple išao tom logikom od starta. A i telefon sa 16:9 formatom...malo bi čudno izgledao :)

4:3 je zbog knjiga. Kako ces citati knjigu na 16:9? Jedino stripoteku (ako se neko seca).
Ah da... Kako igrati Farmville i slicne FB flash igrice na iPadu? Za sada nikako.

Poslednja izmena:
Kako ces citati knjigu na 16:9?

Zaneseš ga pod uglom od 90° i dobiješ 9:16, što je bolje od 4:3 za knjige.

E sad, jedino je problem što iPad u tom slučaju ne bi mogao da rotira prikaz, kao još jedan feature koji ne bi posjedovao. :d

bila je podrska za push internet service pre 3.0? :)

znam ja veoma dobro sta ima a sta nema iphone... koristio sam sve verzije i prodao mnogo njih... sa finansijske strane najisplativiji telefon po mene :)

wm se sinhronizuje lagano... outlook i gotovo...

ne razumem ovo za izvlacenje? sve se radi sa 2 klika evo sad sam pogledao na diamondu2 ... vista...

sto se tice covera, to je problem jer mora da bude struktura pogodjena kao sto rekoh, doduse ne znam dal je tako kada se prebacuje i preko wmp... na n900 nije tako... sve prolazi lagano... za omniu me mrzi da prebacujem, imam 1 pesmu na njemu...

al da ne idemo u off... mislim da je moja poenta jasna.... ;)

Dobro, nije imao push. Uspešno sam živeo sa iPhoneom i pre njega :) Meni je push skoro beskoristan, jer toliko mailova dobijam da kad bih gledao push notifikacije svaki čast, nikad ništa drugo u životu ne bih uradio :D

Nisam intenzivno koristio Win od XP-a, pa da te pitam, možeš li u nekom programu prevući u svoj neki WM telefon smart folder u kome će se nalaziti samo fotografije brata ili devojke ili tebe samog? Možeš li prevući odjednom samo B&W fotografije ili samo HDR fotografije? Mislim da ne možeš, ako Win nema podršku za smart foldere ili ako to isto nema taj neki program kojim već prevlačiš stvari na telefon.

Nije off-topic, jer ja pričam o zaokruženosti sistema, a ekipa analizira koja će sve budala nositi iPad u park, umesto netbook.

Zaneseš ga pod uglom od 90° i dobiješ 9:16, što je bolje od 4:3 za knjige.
E sad, jedino je problem što iPad u tom slučaju ne bi mogao da rotira prikaz, kao još jedan feature koji ne bi posjedovao. :d

Ali poseduje, pa je šala bzvz :)

Pa onda 4:3 nema nikakvu svrhu.

Pa ima, ljudi kojima je namenjen imaju aparate koji snimaju fotke i video u 4:3 formatu i njima je ekran savršeno dobro iskorišćen.
Ipak ovo nije isključivo player, pa da ganjaju 16:9 prikaz. Nezgodno bi bilo gledati sajtove na tom formatu i ekranu te veličine, nezgodno pisati mailove, a ni igre i programi sa AppStorea ne bi mogle da se razvuku preko celog ekrana, a ovako mogu.

Sve shto si kupio stoji zabelezeno na tvom iTunes (ili bilo kom drugom) accountu, tako da mozesh ponovo da skinesh ako podatke izgubish iz bilo kog razloga...

Da, to sam i mislio, nego mi posle padose na pamet nacini zloupotrebe pa rekoh ajd da ipak pitam.

Dobro, nije imao push. Uspešno sam živeo sa iPhoneom i pre njega :) Meni je push skoro beskoristan, jer toliko mailova dobijam da kad bih gledao push notifikacije svaki čast, nikad ništa drugo u životu ne bih uradio :D

Nisam intenzivno koristio Win od XP-a, pa da te pitam, možeš li u nekom programu prevući u svoj neki WM telefon smart folder u kome će se nalaziti samo fotografije brata ili devojke ili tebe samog? Možeš li prevući odjednom samo B&W fotografije ili samo HDR fotografije? Mislim da ne možeš, ako Win nema podršku za smart foldere ili ako to isto nema taj neki program kojim već prevlačiš stvari na telefon.

Nije off-topic, jer ja pričam o zaokruženosti sistema, a ekipa analizira koja će sve budala nositi iPad u park, umesto netbook.
meni je bez push-a telefon bespotreban recimo... ili za im, evo, stalno pricam o subu u Londonu jer se cesto vozim i kad pogledas koliko su ljudi batalili sms i presli na fb i im... jednostavnije je i jeftnije... :)

mislim da ne moze, nisam probavao... al, iskreno, jel to toliko bitno sem ako nisi fotograf? :)

aj za multitasking i da kazes da nije bitan, al za push... ne koriste svi telefone samo da bi igrali igrice... mislim, ok su na iphone-u... al zatreba nekad i kalkulator i pdf etc dok gledas mail i slusas muziku... :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno