Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"iPhone OS je ogranicavajuci faktor", "iPhone OS je ogranicavajuci faktor", "iPhone OS je ogranicavajuci faktor"... ocigledno niste ni svesni da je to najbolja i najmocnija stvar na ovom iPad-u. ali dobro, vreme ce pokazati; doci ce aplikacije pa ce ljudi jednostavno prestati da primecuju da rade sa iPhoneOS-om a ne full Mac OS X-om (ili nekim trecim full desktop OS-om)

mnogi odbijaju da vide sledecu stepenicu u izgledu i koriscenju personalnih racunara. to je u krajnjem slucaju i normalno. postojalo je x pokusaja da se zameni desktop PC necim sto bi bilo najpribliznije viziji Alana Kay-ja sa kraja 60 tih ali niko do sada nije uspeo u tome* - desktop PC je, kao i prethodne tri decenije, i dalje na svakom stolu.

*(Mira, TabletPC... sve osim laptopova. Glavni problem je sto su svi ti mobilni uredjaji koristili, ne samo filozofiju desktop OS-a, vec i sam desktop OS koji je predvidjen za rad na desktop PC-ju a ne na mobilnom uredjaju)

multitasking imas od vajkada...

ti si od onih koji su 80tih koristili samo tastaturu ili i miša? ;) prosto neverovatno koliko PC korisnici danas "vriste" za multitaskingom a 80tih im nije smetalo ne da nemaju multitasking, nego ni GUI... eh kako se covek lako nauci na dobre stvari (kad ih jednom dobije) :D

siguran sam da treba da prođe neko vreme kako bi Apple mogao da bude siguran da neka 3rd party aplikacija nece praviti probleme i time unistiti ceo iPad *****-friendly user experience (u krajnjem slucaju nije problem u multitaskingu, posto ga iPhone OS podrzava i ima od prvog dana, vec u cinjenici da background proces moze da radi ko zna sta; mozda cak dozvole samo odredjenim 3rd party aplikacijama da se vrte u pozadini, no videcemo u narednom periodu...).

Mozes, iskljucivo ako navedes argumente. Ako samo kazes da je glupost onda me vredjas :). Ne znam da li ti je to namera.

Pa da, odmah se ide na to da ja vredjam... :)

tja. moram da prokomentarisem ovo, posto sam i ja sam bio u slicnoj situaciji kao i MAD_MUzzY: mislim da je to jednostavno nacin na koju akki komunicira. get use to it ;)

btw @akki nisam znao da koristiš iMac... :)

---

i sta je na kraju Apple A4 - Cortex A8 ili A9 (kao u Tegri 2) :) - uostalom nije ni bitno, bitan je user-experience ;)

inace svaka cast na kolicini ispisanog teksta :)
sutra cu procitati poslednjih par strana ;)

Poslednja izmena:
Daj bre kovac.. preterujes... Evo ti jedan jednostavan zadatak i odradi ga sa i bez multitaskinga (bez upotrebe papira i olovke)... idi na neki web site (npr bench, itsvet, pcberza...) nadji plocu, proc, memoriju, .. i sve ostalo sto ti treba za jedan racunar.. do 500e. I napravi spisak izabranih komponenti. Jel sad kapiras zasto je mt bitan?

UI nije dovoljno dobar. Moze to jos mnogo bolje. Npr.. tabovi u mobile safariju... postoje ali prebacivanje izmedju tabova je nepotrebna komplikacija.

Poslednja izmena:
trenutno ne mogu da nađem reč kojom bi opisao ovakvu glupost od uređaja. možda kasnije kad dobijem inspiraciju...

nego, oće li neko više da konkretno odgovori Banetu na pitanje? Nestrpljiv sam da čujem kako je to ovaj ram za slike upotrebljiviji od nekog kvalitetnijeg netbuka koji je btw otprilike 2x jeftiniji.

Ne znam da li si ikada imao iPhone i ozbiljnije ga koristio, pa ne znam da li znaš koliko je uživanje uštekati ga i za 2 minuta na njemu imati svoje kontakte, mailove, bukmarke, fotografije, muziku (dobro, treba vremena da se muzika iskopira). To trenutno ne mogu da imam ni sa jednim drugim telefonom. E to je ono što volim kod Applea. Zanemarim njihovo orgazmično predstavljanje novog .

N81 ovde samo kratak note : ukacim fon na komp, detektuje se u roku od odmah, ukljucim total comander - F5 copy i ta daa eto muzike na telefonu..

Nikad brze nikad lakse.

Sto se za iPhone ne moze reci jer ima smaranja sa iTunes-om itd itd itd...
:wave:

Zanimljivo mi je da je ovaj iPad OSX bolji od Chrome OS-a.

Da ponovim ono sto se vrti po net-u ovih dana :)

netbook = jeftini notebook
iPad = skupi netbook

A, najavio je i Google svoj tablet :D
PtGZT.jpg

trenutno ne mogu da nađem reč kojom bi opisao ovakvu glupost od uređaja. možda kasnije kad dobijem inspiraciju...

nego, oće li neko više da konkretno odgovori Banetu na pitanje? Nestrpljiv sam da čujem kako je to ovaj ram za slike upotrebljiviji od nekog kvalitetnijeg netbuka koji je btw otprilike 2x jeftiniji.

+1
Hm ... PineTrail bazirani LED-display netbook + 200$ u džepu, ili ovaj Apple-yuppie-wannabe-trekkie-kadet-pad.

Veoma težak izbor .... noooot :).

Poslednja izmena:
al naši ljudi što su lopovi pa to nema nigde ***. kod nas će iPad koštati 1200e, to je potvrđeno kod zvaničnog uvoznika za srbiju. naravno pravdaju se time da se dolar samo zameni euro znakom kad proizvod stigne u evropu a ovih 400e po uređaju odlazi na troškove dostave do Srbije pošto, jel, ako kojim slučajem niste znali Srbija se inače nalazi na Mesecu (valjda zato ne možemo u EU, baš nešto razmišljam :D )

btw meni lično ovo deluje lošije od newtona

Nemanje fizicke tastature i multitouch kao 2 bitne stavke....

ti si od onih koji su 80tih koristili samo tastaturu ili i miša? prosto neverovatno koliko PC korisnici danas "vriste" za multitaskingom a 80tih im nije smetalo ne da nemaju multitasking, nego ni GUI... eh kako se covek lako nauci na dobre stvari (kad ih jednom dobije)

Pa je li moguće da hoćeš da kažeš da je multitasking nepotreban??? :zgran: Eto dokle ide ta zaluđenost Apple-om. :wall:

To explain what I'm on about, I went in search for a metaphor. http://www.youtube.com/watch?v=_DuOztuZDiM#t=5m40s (5:40-8:07)

:D

@kovac:
Molim te nemoj da zavrces temu. Cinjenica je da je OSX dobio pravi multitasking tek sa pojavom OS-X. A ako mislis na Amige i Atarije, razocaracu te jer sam ja pravio multitasking na C64 iz dosade.

Ovde nije rec o tome da se PC-jasima ne svidja iPad, vec da se mnogima iPad ne svidja zbog tih par sitnica. Nemoj da sve okreces na sveti rat "svi vs apple".

al naši ljudi što su lopovi pa to nema nigde ***. kod nas će iPad koštati 1200e, to je potvrđeno kod zvaničnog uvoznika za srbiju. naravno pravdaju se time da se dolar samo zameni euro znakom kad proizvod stigne u evropu a ovih 400e po uređaju odlazi na troškove dostave do Srbije pošto, jel, ako kojim slučajem niste znali Srbija se inače nalazi na Mesecu (valjda zato ne možemo u EU, baš nešto razmišljam :D )

btw meni lično ovo deluje lošije od newtona

za te pare ti stignu dva iz amerike sa postarinom porezom i carinom.. :p 2x 499$ ~ 700 eura znaci pdv 8% + 20% carine je malo manje od 200e ali nek bude 200, to je 900e, i postarina ne moze da kosta 300 evra pa da su 2 puta tezi i da mi ga donese za 1 dan dhl kuci.. :p

Koji lopovi.. :wall:

Sačekaj još koji mesec da Lenovo izbaci Skylight. Em što ima sve ono što fali iPad-u, em je OS neka verzija Linuxa koju je razvio Lenovo. Cena je ista, ostaje samo da se vidi šta će bolje da se prodaje mada ipak mislim da će iPad da sahrani Skylight. Jednostavno, na ovom svetu ima više kompjuterski nepismenih, žena domaćica, tinejdž devojčica i ostalih za koje je iPad kao stvoren. Potpuno je normalno da na svim forumima i ostalim web lokacijama gde je populacija računarski pismena ovaj uređaj bude ismejan od većine (zapravo to je slučaj sa svim forumima koje posećujem).

Ahaaa.. Znači poenta je da računare treba da koriste samo oni koji se bave računarima? Ili je to možda danas samo consumer elektronika koja bi trebalo svakome da je dostupna? I neki tamo krš lenovo skylight koji ima milion opcija, a juzer ekspirijens na njemu je nula u poređenju sa onim što nudi iPad.

Pustite nas te priče. Meni lično iPad nije potreban, ali ono čemu je namenjen i po toj ceni za taj kvalitet, nema sumnje u to da je sjajan proizvod. A tek je prva verzija OS-a. Implementiraće oni tu mnogo novih stvari, čak i multitasking. Polako! Jedina zaista realna mana je nedostatak kamere za chat...

@kovac:
Molim te nemoj da zavrces temu. Cinjenica je da je OSX dobio pravi multitasking tek sa pojavom OS-X. A ako mislis na Amige i Atarije, razocaracu te jer sam ja pravio multitasking na C64 iz dosade.

Ovde nije rec o tome da se PC-jasima ne svidja iPad, vec da se mnogima iPad ne svidja zbog tih par sitnica. Nemoj da sve okreces na sveti rat "svi vs apple".

Kad je multitasking u pitanju, ne znam čemu tolika priča o tome, jer ga iPad ima za osnovne funkcije. Mail, Safari, program za chat će imati MT, tj. biće rezidentni u memoriji kao što je to slučaj i na iPhone-u. Sad to što nemaš taskbar ili alt-tab pa da ih vidiš da su tu, to je druga stvar...

Znam da ima mt za par apple programa. Truba je sto ne nudi mt svim aplikacijama. Na iphoneu moras da odradis jb pa backgrounder pa iphonevm i jos neki task switcher. A sve to je mogao i apple da uradi.
Mislim da je novi apple moto 'polako, gde zuris'.

kome je namenjen ovakav uređaj?

A to je bitno točno za štooo ?

Zato sto nakon koriscenja multytouch-a nema nazad :) Sada kad god moram da otkucam poruku ili bilo sta drugo uradim na starijim telefonima treba mi 3x vise vremena. Prosto kucanje SMS-a je prava nocna mora posle iphone-a.

Ako ti ne vidis prednost nemanja fizicke tastature i trackpad-a onda ce te moji argumenti tesko ubediti u suprotno. Jesi li koristio iPhone? Bar ga probao?

@Max: Vidis, ja sam se pitao da li uopste da pisem ovo sto si ti napisao i shvatio sam da ne vredi. Previse je ovde ljudi sa stavom da svaki gedzet mora da pokrije svo znanje i mogucnosti koji ti korisnici imaju. Zato je svaki pokusaj da se uprosti UI docekan na noz.
Al' dobro, ocekivanja i potrebe su razlicita. Meni se samo cini da su ljudi previse ocekivali od ovog uredjaja.
Stvarno ne znam sta si ti YoYo recimo ocekivao da ces moci da radis na ovom tabletu? (ili bilo kom drugom)
Uostalom kao sto i ja ne zelim da mi neko prica sta meni treba tako necu ni da se petljam oko toga sta tebi treba :) ti znas najbolje.

Svi ovo posmatraju kao neku radnu stanicu? Aman, ovo je e reader koji ce moci da pusta HD video i ima do jaja mail i kalenar aplikaciju.

4:3 je zbog knjiga. Kako ces citati knjigu na 16:9? Jedino stripoteku (ako se neko seca).
Ah da... Kako igrati Farmville i slicne FB flash igrice na iPadu? Za sada nikako.
Nije Stripoteka, ona je imala normalni format, možda čak bliže Letteru nego A4.
Onaj duguljasti je valjda bio Strip 81/82/83.

Po meni je najpozitivnija strana ipad-a to što ima odnos strana 4:3. Možda nije dobro za filmove ali sve ostalo je bolje na ovom formatu. Ako ništa, Apple će kao trendsetter podsetiti ostale proizvođače da olade malo od tih 16:10/16:9 formata.

Sad kad sam malo procitao o cemu se radi kod novog Apple ceda, da kazem i ja neku :)

Kad smo vec kod namene, evo sta kaze sam Apple o iPadu:

The best way to experience the web, email, photos, and video. Hands down.

Sad, dal' je bas iPad najbolji nacin da uzivam u webu, mailu, fotografijama i videu, ne znam. Upada u oci nedostatak flash podrske (bice sredjeno kad html5 zazivi), malo je tesko da se visi na fejsbuku, chatovima i kucaju mejlovi bez prave tastature (zato postoji addon tastatura), fotke mogu da se gledaju ali ne mogu da se snimaju (jer nije ugradjen fotoaparat) a video moze da se gleda (mada je steta sto je format uredjaja 4:3 a ne 16:9).

Ocito je da je govorimo o poprilicno nezavrsenom proizvodu kome predstoji dalja peglanje da bi postao neka vrsta next-gen PC uredjaja koji ce jednog dana da dovede do toga da i klasicni PC racunaru budu 'na dodir' (na sta, po mom licnom misljenju, Apple i cilja u nekoj buducnosti).

Btw interesantna stvar je da recimo Bil Gejts vec godinama koristi ovakav uredjaj umesto klasicnog notebook-a, potrazite na youtube-u zajednicki intervju nega i Stiva Dzobsa; ne bi me cudilo da je tu negde Dzobs i krenuo da razmislja o masovnom stancovanju tehnologije koju vidimo na iPod-u, kao sto je nekada davno video misa i ikone u Bell-ovim laboratorijama pa je posledica toga bio nastanak Lise i Macintosha i skok sa DOS-like okruzenja na grafiku.

Da se vratim na temu - na zalost za sada iPad ostaje u kategoriji video plejera za serije sa iTunes-a, kao reader za e-books takodje skinut sa apple-ovog sajta (posto ne cita druge e-book formate) i to je to. Za slusanje muzike zna se - tu je ipod.

Inace moram reci da sam ja vrlo zagrejan za kupovinu touchscreen uredjaja ovog formata (nesto o cemu razmisljam vec godinama, ali nikako da nadjem ono sto mi odgovara). Posao mi je takav da sam cesto na terenima gde postavljam i setujem switcheve/rutere/firewallove i bas bi mi dosao all-in-one uredjaj pomocu kojeg bih mogao da podesim mreznu opremu, snimim fotografije gde se vidi gde idu kablovi, gde su medjuveze, sta je zauzeto na patch panelima, da nacrtam neku skicu i naskrabam neku napomenu (da ne koristim papir i olovku), da uredjaj ima ethernet (mada bih se provukao i sa wirelessom), da ima veliku autonomiju i da je robustan (ukoliko je to moguce). Ofc potreban mi je i multitasking (bez veze je to uopste i pominjati).

Na zalost za sada iPad ne podrzava prilican broj mojih zahteva sa spiska 'lepih zelja', ostaje mi da sacekam da se pojavi druga ili treca generacija, ili da cekam odgovor konkurencije. Mislim da cemo vrlo brzo da vidimo ima li iPad buducnost ili ne - ukoliko pocne besomucno zasipanje slicnim uredjajima sa istoka, onda je to to :)

Mislim da ces takav uredjaj da cekas jos jako dug broj godina. Sve dok ne budu odlucili da batale laptop i zamene ga upravo ovakvim konceptom. (naravno veca dijagonala, full OS i prikljuci se podrazumevaju... a mozda i ne :) )

Pa pazi, meni generalno treba aplikacija za skiciranje, telnet/ssh klijent, tekst editor, mozda nacin da dignem tftp/ftp server, i neki fini file manager i jako prosta aplikacija za obradu slika. Od prikljucaka ovo sto sam pobrojao. Velicina ekrana, po ovome sto vidim sa slika iPad-a, bila bi mi sasvim ok.

Tehnologija i softver postoje, samo je pitanje hoce li neko to i da napravi i pusti u prodaju. Za sada je Apple najbolji kandidat.

Eto tu ja vidim buducu upotrebu iPad-a i slicnih uredjaja. Prakticnije je nego da nosim olovku i papir, netbook, foto-aparat i video/mp3 plejer (za trenutke relaksacije :p)

Poslednja izmena:
@kovac:

nice ;) i ne cudi me kad su na Atariju pocetkom 90tih postojala cak TRI razlicita OS koja su imala multitsking, neki cak i zastitu memorije ;)... ali bitno je da je tada 90% sveta i dalje kuckalo u DOS-u. nice.

i nije sveti rat "svi vs apple" vec da se ide napred a ne da se jedna te ista ideja reciklira milion puta. eto, Bill Gates je imao priliku da da svoju viziju buducnosti sa TabletPC-om. Microsoft je doneo full desktop OS na tablet i - EPIC FAIL. ajmo sad da vidimo kako ce proci Apple vizija. sacekajmo da se pojave i spicijalizovane 3rd party aplikacije ;)

i to za multitasking, jeste dobro doslo ali po meni nije presudno u ovom slucaju. tako da "Mislim da je novi apple moto 'polako, gde zuris'. " moze slobodno da se primeni na Microsoftu ;) - da se oni pitaju jos bi se kuckalo u DOSu.

a sto se tice onoga sto je Bane pitao: iPad uopste ne treba porediti sa netbookovima.

Mislim da ces takav uredjaj da cekas jos jako dug broj godina. Sve dok ne budu odlucili da batale laptop i zamene ga upravo ovakvim konceptom. (naravno veca dijagonala, full OS i prikljuci se podrazumevaju... a mozda i ne :) )

Meni je ovako nesto najbolji tablet koji je do sada izasao:
http://en.wikipedia.org/wiki/HP_Compaq_TC1100

Mnogo prakticna spravica sa tastaturom koja se odvaja. Steta samo sto ne postoje noviji modeli sa istim konceptom..

Btw interesantna stvar je da recimo Bil Gejts vec godinama koristi ovakav uredjaj umesto klasicnog notebook-a, potrazite na youtube-u zajednicki intervju nega i Stiva Dzobsa;

D5? btw Bill Gates onda sigurno ima dobre zivce :D

[YOUTUBE]feBYyyUhfbg[/YOUTUBE]

Inace moram reci da sam ja vrlo zagrejan za kupovinu touchscreen uredjaja ovog formata (nesto o cemu razmisljam vec godinama, ali nikako da nadjem ono sto mi odgovara). Posao mi je takav da sam cesto na terenima gde postavljam i setujem switcheve/rutere/firewallove i bas bi mi dosao all-in-one uredjaj pomocu kojeg bih mogao da podesim mreznu opremu, snimim fotografije gde se vidi gde idu kablovi, gde su medjuveze, sta je zauzeto na patch panelima, da nacrtam neku skicu i naskrabam neku napomenu (da ne koristim papir i olovku), da uredjaj ima ethernet (mada bih se provukao i sa wirelessom), da ima veliku autonomiju i da je robustan (ukoliko je to moguce). Ofc potreban mi je i multitasking (bez veze je to uopste i pominjati).

TabletPC anyone? sto to ne koristis? mislim istu spravu koju koristi i Bill Gates?
po onome kako si opisao svoje potrebe, mislim da ti bi savrseno odgovarao.

pa zar ste vi svi prespavali 2001. i TabletPC???

EDIT: cek da damo onda i link za Alan Kay Dynabook koncept iz 1968. Alan Kay interview - WIRED

dynabook.jpg

Poslednja izmena:
TabletPC anyone? sto to ne koristis? mislim istu spravu koju koristi i Bill Gates?
po onome kako si opisao svoje potrebe, mislim da ti bi savrseno odgovarao.

TabletPC nije ono sto mi treba - tabletpc je nekako prebudzeni laptop, niti je lagan, niti ima neku posebno dobru autonomiju a i prilicno je nezan. A i nije bas radio najbolje po onome sto sam imao priliku da vidim, da ne govorim o cenama koje su bile otprilike 1500$.

Sad postoje i tablet netbook-ovi, ali mi se i dalje svidja koncept iPad-a koji je i laganiji i ima vecu autonomiju. Nekome mozda treba tastatura koja se kod svih tablet uredjaja "vadi" ispod ekrana, meni ne.

ps. evo sad pogledah na google-u, nisam ni znao da se ovo prodavalo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Axiotron_Modbook

Poslednja izmena:
@kovacm
Ti kao da imaš profesionalnu deformaciju pa prvo što vidiš kod kompjutera jeste njegov dizajn. Zar ti stvarno misliš da je taj koncept PC-ja usvojen umesto "kante", da bi danas bilo išta od cele PC priče, da bi kompjuteri imali hardver iste snage koji imaju danas. Dobro razmisli pre nego odgovoriš ;)

@kovac
Ovo nije korak napred.. ovo je zavrtanje ruke korisnicima. Android je korak napred.

@kovacm
Zar ti stvarno misliš da je taj koncept PC-ja usvojen umesto "kante", da bi danas bilo išta od cele PC priče, da bi kompjuteri imali hardver iste snage koji imaju danas. Dobro razmisli pre nego odgovoriš ;)

a ti stvarno mislis da nije bilo PCja, procesori, memorije, harddiskovi... i sav hardware bi sta? prestao da se razvija i da bi se tapkalo u mestu?? :D

nemoj ponovo da sirimo temu i da ponovo ukazujem na to kako je PC kroz istoriju uvek koristio inferioran hardware u datom trenutku sve do otprilike pred kraja proslog veka kad je uzeo toliko maha da je sve ostalo sto nije x86 kompatibilno prestalo da postoji.
(srecom pa je Apple 90tih pravio Newton-a pa je odatle ostao ARM do danas)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno