Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taman posla, neće se niko napaliti da kupi GTX iz razloga što Cayman-a još nema. :)

Pa ni nVidija se prosle godine nije proslavila, a ni ove godine nece... Jer sam siguran da ce dostupnost GTX580 biti problem, samim tim Cayman nece biti preterano ugrozen ;)

Danas AMD ima neki "analyst day" ... moglo bi biti više informacija.
Meni ovo isto smrdi da čekaju na GTX580 launch, čim nema konačnih BIOSa.

AMD Radeon HD 6970 “Cayman” Christmas card delayed

Fabless chip shop AMD was set to launch its “Cayman” GPU (aka AMD Radeon HD 6970) in the week of November 22nd – just in time for the tech-Xmas season – but reliable word from the Taiwanese street is that the product has been delayed due to yield problems at apparently not-so-fab Fab TSMC.

The high-end HD 6970 Cayman GPU-based board is reported to have a whopping 2GB of GDDR5 memory and a 256-bit controller which – at least in terms of RAM quantity- is more powerful than Nvidia’s upcoming GeForce GTX 580 card which only sports a sniff-worthy 1.5GB.

Of course, as most people with common sense know, 1GB is more than enough for even the most high end cards, but GPUs are an ego based game and bigger is always better – at least according to the mad men of tech marketing.

It doesn’t matter how big you are, however, if you don’t show up and put some skin in the game which, according to our talkative Taiwanese buddies is likely the case for AMD which simply cannot yield the product in any significant volume at manufacturer TSMC on time.

According to our sources, yields for Cayman are still in the single digits and there’s minimal chance AMD will have any shot of achieving its schedule or production/ship targets for Q4. This could also really hurt if Nvidia successfully launches its GTX 580 in volume – despite its smaller RAM offering.

No doubt this will all come to light when samples slated for press testing get held up in the holiday post. We’ll bring you more as we hear it.

Source:
http://www.techeye.net/chips/amds-cayman-christmas-card-delayed-say-taiwanese-sources

Hmm interesantno, a što mora da se čeka predstavljanje konkurencije? Što lepo ne nameste u biose tj. finalne specifikacije/visinu takta tako da bude najbolje što se tiče brzine, potrošnje i zagrevanja i gotovo? Hoću da kažem da ako je najoptimalnije da GPU radi na 875 sigrno neće posle moći da stave na 975 ili 1 GHz zar ne? :) No dobro, to su neke kalkulacije i varijacije možda...

@ PC Beast
Naleteo sam na taj tekst sinoc, i verovatno je u pitanju Fudov "izvor". Naravno, nista posebno novo nismo saznali, sem da nema koristi od vise od 1GB memorije ;)

Što lepo ne nameste u biose tj. finalne specifikacije/visinu takta tako da bude najbolje što se tiče brzine, potrošnje i zagrevanja i gotovo.

Ako potrebne performanse mogu da dostignu sa 850, zasto bi isli na 900? Niza potrosnja, manje zagrevanje, nizi nivo buke, veci OC potencijal... sve same prednosti. Sacekace sutrasnji "launch" i znati sta im treba, kada se tacno bude znalo koliko je GTX580 ispred GTX480, kolika mu je potrosnja, OC potencijal i slicno.

@ PC Beast
Naleteo sam na taj tekst sinoc, i verovatno je u pitanju Fudov "izvor". Naravno, nista posebno novo nismo saznali, sem da nema koristi od vise od 1GB memorije ;)

Ako potrebne performanse mogu da dostignu sa 850, zasto bi isli na 900? Niza potrosnja, manje zagrevanje, nizi nivo buke, veci OC potencijal... sve same prednosti. Sacekace sutrasnji "launch" i znati sta im treba, kada se tacno bude znalo koliko je GTX580 ispred GTX480, kolika mu je potrosnja, OC potencijal i slicno.

Izvini ali mnogo mi deluje smesno to sto si sad rekao.Ne tvoje iznosenje/zapazanje vec znacenje svega toga u globalu.
Zapravo posmatrajuci tako oni sad vagaju jer ne znaju gde su.A po svemu sudeci Kayman ce izgleda biti sporiji od GTX 580,koliko ne znamo ali da nebi napravili veliki propust sad cekaju GTX 580 i zvanicne performanse nebi li Cayman-a sto vise tunirali tj digli clock-ove nebi li bio sto blizi GTX580.
Hm..Pitam se sto nVidia izbacuje ranije GTX580.Mogla je da saceka Cayman-a pa da to isto uradi i poveca jos vise nivo performansi (naravno ne nesto drasticno) ili definitivno posle GTX580 postoji neki luft.Ono sto zapravo proizilazi iz svega da se nVidia ne boji konkurencije tj predstavljanja Cayman-a ni najmanje..
Iskreno bi voleo da su karte tu negde jer ce to uticati na cenu i jednih i drugih..

Poslednja izmena:
Izvor chiphell:

#7 Napoleon
前几天刚刚得到消息,GTX 580的确有点危险了,HD6970性能非常给力,至少是和GTX 580是同一等级的产品.
(A few days ago recently to get news, GTX580 really is a little dangerous, HD6970 performance to force(?), least is to get to GTX580 equivalent level of product.)
#9 Tom Smith
6970 跑分低于5970,游戏好很多,驱动很烂,应该有不少提升空间。
(6970 to run part is lower than 5970, quite many games good, the driver quite rotten, should have lots of room to improve.)

Ovo kad se pokusa prevesti, znaci da AMD pokusava dostici performanse 580-ice.

Mogla je da saceka Cayman-a pa da to isto uradi i poveca jos vise nivo performansi (naravno ne nesto drasticno) ili definitivno posle GTX580 postoji neki luft.Ono sto zapravo proizilazi iz svega da se nVidia ne boji konkurencije tj predstavljanja Cayman-a ni najmanje..

A sta mislis zasto su pozurili da je sada predstave, pogotovo sto se sve vise prica da ce u pitanju biti paper launch? Cak ni mnogi poznati sajtovi nisu dobili sample.

Iskreno bi voleo da su karte tu negde jer ce to uticati na cenu i jednih i drugih..

Pa bice ugrubo odnos kao sa GF100 i Cypress XT, sve je izvesnije.

Ovo kad se pokusa prevesti, znaci da AMD pokusava dostici performanse 580-ice.

Pa pokusa je prava rec :) Inace, manje vise je sve logicno... sporije od 5970, potrebna optimizacija drajvera zbog nove arhitekture i slicno...

Poslednja izmena:
A sta mislis zasto su pozurili da je sada predstave, pogotovo sto se sve vise prica da ce u pitanju biti paper launch? Cak ni mnogi poznati sajtovi nisu dobili sample.

Ne znam.Videcemo sta ce se desiti 9-tog.Ti znas da ja imam optimistican stav.Eto dok sam govorio da nV nece dozvoliti da nista ne uradi i da ce izbaciti jednu ovakvu kartu kao sto je recimo GTX580 mnogi su bili u neverici tj sa stavom to je nemoguce a evo sad vec pricamo o karti koja ce po svemu izgleda imati krunu najbrze single GPU karte ako je to uopste i bitno.

Pa bice ugrubo odnos kao sa GF100 i Cypress XT, sve je izvesnije.

Znaci po tome bi trebalo Cayman da bude brz kao sadasnji GTX480 od prilike .Da li sam upravu?

Ne znam. Videcemo sta ce se desiti 9-tog.

Pa to je sutra, necemo dugo cekati. I da, mislim da nema previse veze ko ima najbrzi GPU ;)

Znaci po tome bi trebalo Cayman da bude brz kao sadasnji GTX480 od prilike .Da li sam upravu?

Ugrubo da, ali to je samo pretpostavka, trenutno to jedino zna Maxa koji je pod NDA-om do 22-og. Cak mislim da ni Nedjo trenutno nema te informacije. Nesto sporiji u DX9/DX10, ali daleko konkurentniji u DX11, tj teselaciji nego sto je bio Cypress. Inace, ovo ubrzanje od 20% koje navode za GF110 nisu dodatne optimizacije cipa, vec posledica ukljucenja dodatnog PME i viseg radnog takta.

Ugrubo da, ali to je samo pretpostavka, trenutno to jedino zna Maxa koji je pod NDA-om do 22-og. Cak mislim da ni Nedjo trenutno nema te informacije.

to je tacno :) to je zapravo jedina taacna stvar koja je iznesena ovom tredu ;)

Izvini ali mnogo mi deluje smesno to sto si sad rekao.Ne tvoje iznosenje/zapazanje vec znacenje svega toga u globalu.
Zapravo posmatrajuci tako oni sad vagaju jer ne znaju gde su.A po svemu sudeci Kayman ce izgleda biti sporiji od GTX 580,koliko ne znamo ali da nebi napravili veliki propust sad cekaju GTX 580 i zvanicne performanse nebi li Cayman-a sto vise tunirali tj digli clock-ove nebi li bio sto blizi GTX580.
Hm..Pitam se sto nVidia izbacuje ranije GTX580.Mogla je da saceka Cayman-a pa da to isto uradi i poveca jos vise nivo performansi (naravno ne nesto drasticno) ili definitivno posle GTX580 postoji neki luft.Ono sto zapravo proizilazi iz svega da se nVidia ne boji konkurencije tj predstavljanja Cayman-a ni najmanje..

Ja ipak mislim da je Nvidia pozurila nebi li prodala koju karticu dok se ne pojavi Cayman pozz.

Pa to je sutra, necemo dugo cekati. I da, mislim da nema previse veze ko ima najbrzi GPU ;)

Naravno..Sutra pa da slavimo:D
Mislim da ce ta veza i bit ko ima brzu kartu biti samo vazna fanboy-evima pogotovu onim ciji ce brend tu krunu da izgubi jer su silni trud ulozili i nade u raznim polemikama da njihov pulen bude prvi.Za njih ce biti veeliko razocarenje:p

Ugrubo da, ali to je samo pretpostavka, trenutno to jedino zna Maxa koji je pod NDA-om do 22-og. Cak mislim da ni Nedjo trenutno nema te informacije. Nesto sporiji u DX9/DX10, ali daleko konkurentniji u DX11, tj teselaciji nego sto je bio Cypress. Inace, ovo ubrzanje od 20% koje navode za GF110 nisu dodatne optimizacije cipa, vec posledica ukljucenja dodatnog PME i viseg radnog takta.

Naravno da je predpostavka.Bilo bi glupo tvrditi za nesto za sta se nema nikakva tacna informacija.
Sto se tice DX11/tesselacije mislim da su na GTX580 radili i dalje na unapredjenju ako sam ja onaj demo razumeo dobro.
A da li postoji optimizacija chipa ne zelim da tvrdim jer ne znam.Mislim da ce to sve leci na svoje uskoro koliko od sutra pa ce se znati sve tacno.
Ako bude u igrama skalirao koliko u Vantage (po onom shoot-u).Hm..:trust:

Poslednja izmena:
Ma gde znam, za sada je izneseno u vestima i sve što ja znam. Mnogo ljudi je pre 3 nedelje pričalo sa AMD-ovcima off the record. I nije da ljudi nisu hteli da kažu ili su namerno davali pogrešne informacije, nego ni oni tada nisu znali finalni spec. za Caymana. Ja sam znao još onda koliko ima SP jedinica i TMU-a, kao i koliko je magistrala široka - tri nedelje kasnije (juče, prekjuče - kad već) je to Fudo i objavio, neko mu je već šapnuo (ja nisam, keve mi).

My take on Cayman vs. GF110 je da će se klati u realnom radu, mada će biti solidan broj situacija i naslova u kojima će GF110 ipak biti brži. Bez obzira na nešto sporiji VRAM (nikako da srede taj mem. kontroler), mem. magistrala je šira, a činjenica je da, i dalje, GF1xx ima nešto efikasniji tesselator... čak i u odnosu na Barts, a videćemo kakav tesselation engine ima Cayman. Malo mi je samo krivo što ROP i TMU nisu dobudženi kod Caymana, mada kapiram da je, opet, Cayman okrenut budućnosti, a igre će sve manje biti texture oriented, a više shader / tesselation i post-processing oriented... Barts je pre optimizovan za sada, a Cayman je nešto na šta će se nadograđivati naredne generacje i polu-generacije GPU-ova...

A pošto je Cayman i nešto drugačija arhitektura (ATI prvi put ima VLIW4 u kombinaciji sa čisto matematičkim ALU jedinicama), kapiram da će i Terijev tim imati dosta posla - NVIDIA tu ima head start jer je GF110 zapravo GF100 sa CUDA jedinicama spakovanim a-la-GF104. Tako ni arhitektura nije menjana, pa će i drajveri da legnu na mesto.

secamo se svi da je i 280-ka bila brza od 4870-ke pa se ipak ati mnogo bolje prodavao tako da i sada znamo da ce 580 biti nesto brzi (verovatno i skuplji) pa ce se opet 69xx serija bolje prodavati

secamo se svi da je i 280-ka bila brza od 4870-ke pa se ipak ati mnogo bolje prodavao tako da i sada znamo da ce 580 biti nesto brzi (verovatno i skuplji) pa ce se opet 69xx serija bolje prodavati

Od 4870 je brzi bio i GTX260, GTX280 je bio ipak u drugoj klasi.;)

Meni u vezi Caymana osim mogućeg kašnjenja zabrinjava i tih 256 bita DDR5. To mi nešto mnogo malo zvuči za karticu koja treba da je makar 50% brža od Bartsa.

Nije plus, morala je da upali dodatnih 20 šejdera kad je videla kako radi 4870, a čuveni core 216 je trebao ustvari da bude GTX 280, ali ATi pomrsio sve račune sa 4890. :)

off / end

Poslednja izmena:
Nasvirat će memoriju na 6GHz.

Highly unlikely... Memorija neće ići na više od 4600-ak MHz, efektivno. Doduše, niko meni lično nije potvrdio da je bus 256-bitni na Caymanu, a opet, da je širi, kapiram da bi to pomenuli. S obzirom na to da GF110 ima 384-bitni bus i memorija radi na 4000 MHz, AMD bi morao da ima memoriju na 6 GHz da postigne isti bandwidth... Biće zanimljivo videti kako će se AMD izboriti sa brute force monstrumom. Biće zanimljivo gledati cene, performanse i isplativost... Ja lično jedva čekam... :)

I neće valjati ako Cayman bude koštao baš 500 evra kod nas, jer će toliko koštati GTX580. A čak i da košta 550 evra, u toj klasi već više i nije toliko bitno 50 evra gore dole... već je bitno ko je brži. Da HD6970 košta 420-450 evra, onda bi bilo ok da bude za nijansu sporiji, što će verovatno i biti slučaj...

Ne daj Bože da budu ovakve cene, zlo i naopako, ja cenim da će AMD opasno da se podvuče sa Cayman čipovima.

Ja cenim da bi 6950/70 karte mogle da kostaju 300/350 EUR i da AMD sasvim fino zaradjuje na njima.
E sad sta ce da bude i da li cemo videti takav pritisak i rat cenama ili ce onako opusteno da se baskare oko kote 500, to cemo jos da vidimo...

Mogu pre da koštaju 350-400 evra i da opet budu hit za tu klasu i performanse... ne zaboravi da je tamo 2GB GDDR5 memorije, kao i da GPU ima preko 3 milijarde tranzistora...

Da to jeste, 2GB ce nositi svoj premium. Ali zapravo sve zavisi od performansi koje trenutno ne znamo.
Osim nVidije i njenih kartica, moraju da obrate paznju i na svoje. 6870 je sada 200 evra. Karta od 400 evra bi morala da bude tu negde sa performansama 6870CF setupa. To unosi jos vise konfuzije :)
Ako je 6970 manje od 50% brzi od jedne 6870 karte, ne moze da kosta 400 evra jer ga tuce CF setup, bar ne na duge staze. Makar imao 10GB.
A ako je vise od 50% brza karta onda je to neverovatno poboljsanje i eto ga vec na GTX580 teritoriji. Za kojeg opet ne znamo pouzdano koliko je brz :D
Ma puce mi glava...
Daj vise da stignu jedna po jedna, pa da se premere :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno