A da neko promeni naslov ove teme u: Sverc - tips & tricks.
Da neko ne shvati pogresno, nisam neki cistunac pa da sad tu drzim moralne pridike. Ali malo mi bljutavo deluje rasprava o tome kako izigrati neko pravilo ili zakon (koliko god los bio, vazeci je) i zalbe na nekog tamo zbog koga vam to ne uspeva.
Hmmm, šverc-komerc.:trust:
Mislim da si promašio temu, s obzirom da se ovde ne govori o tome kako da se izvrda zakon (koji je btw katastrofalan), već se ljudi žale na pojedince iz carine koji misle da mogu da definišu pravila igre onako kako misle da bi trebalo - a sam zakon im to obilato omogućava, s obzirom na rastegljivost tumačenja istog (kao i svega u ovoj tvorevini od države).
Dakle, poenta je u tome što kad kupiš nešto preko net-a nema šanse da unapred iskalkulišeš koliko će te ista stvar doći na kraju (pa da znaš da li da uzimaš ili ne), već je sve stvar sreće, položaja zvezda i slobodne procene carinika.
Ima tu gomila nebuloza, pomenuću samo neke:
- traženje fiskalnog računa za robu kupljenu preko net-a?????
- nepriznavanje PayPal zvanične transakcije kao zvaničnog dokumenta
- konstatacije da su svi paketi koji se šalju preko eBay-a sa fake-ovanom cenom
- plaćanja pdv-a na carinsku taksu otvaranja pošiljke (ovo je stvarno jedinstvena glupost)?????
- nepriznavanja činjenice da postoje i polovne stvari koje se prodaju putem aukcija, pa kao takve ne moraju da imaju cenu nove stvari, već je ova niža
- itd, itd, itd,.....
Dakle, gospođe Biljana Urošević i Evica Radić su samo proizvodi ovog nakaradnog političkog i društvenog sistema, koji je izgrađen na sistematskom lopovluku i potkradanju podanika, pardon, građana, po sistemu - mi smo vlast, može nam se, čik nas tuži.
Dotične gospođe se čak i ponašaju tako razuzdano i beskrupulozno, kao da im je carina dedovina koju čuvaju od zločestih podanika, pardon, građana, koji na svaki način pokušavaju da dohakaju miloj nam državi, čime ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet majčice Srbije.
Niko ne bi ni kupovao preko net-a kada bi u ovoj državi postojalo bar malo k od konkurencije i cene bile normalnije.
Eto, toliko od mene, šverc-komerc baje.
-