Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Sta mislite kako bih prosao ako bih porucio mp3 player u vrednosti oko 100 dolara?
Znam da mi ne moze niko dati neki tacan odgovor, ali ipak...
ima li neko iskustva?
Da li su vas odrali?

Ako napisu na paketu da je polovan? mozda...
A paket je npr. kao kad spojite tri normalne cd kutije... tj. nije veliki.

Da li otvaraju svaki paket na carini ? Npr. kupim robu na ebay-u vrednost 150$ postarina oko 40$ sad neznam koliko carina moze da kosta (elektronika u pitanju,1kg sa pakovanjem) ? I gde se podize paket ? Da li ce vratiti paket ako ustanove da uredjaj nije legalan,ustvari da moze da se koristi u nelegalne svrhe ?

Poslednja izmena:
Onda su meni naplatili pre 20 dana carinu na paket od 50$ a nisu imali pravo po zakonu?

Nadam se da neko ume da mi odgovori.
Narucio sam disk iz Engleske, vrednost diska je 23€ i ta firma koristi Royal Mail za slanje.
Moja pitanja glase:
Koliku carinu mogu da ocekujem?
Ko mi donosi paket? Posta ili neka specijalizovana firma i da li se placaju neki dodatni troskovi osim carine?

Nadam se da neko ume da mi odgovori.
Narucio sam disk iz Engleske, vrednost diska je 23€ i ta firma koristi Royal Mail za slanje.
Moja pitanja glase:
Koliku carinu mogu da ocekujem?
Ko mi donosi paket? Posta ili neka specijalizovana firma i da li se placaju neki dodatni troskovi osim carine?

A jel uopste oni salju za Srbiju bilo sta? Ja sam narucivao od neke druge firme, ali na adresu prijatelja u nemackoj, pa mi je on slao kako zna ka ovamo

Sirena ....
Sve zavisi , nekima stigne bez carine na kucnu adresu a neki se oko dve knjige iscimaju kao budale :(
Royal mail verovatno ima ovde nekog (citaj PTT) kao recimo potprovajdera ... znaci posao od granice do tvog praga ili tvoje poste bi preuzeo ptt i naplatio se od njih u slucaju da je cena "prevoza" ukljucena u taj cd koji kosta 23 eur.
A carina je na cd (sa zastitom autorskih prava) , ako se dobro secam 15% ... znaci ide ti prvo carina 15% pa na sve to pdv 18% ili 8% ne znam koliko je za cd... plus troskovi speditera od 2000-4000 din. Znaci u najgorem slucaju 32 eur + 4000 din :) ovo ti sve pricam kako je meni bilo ali kao pravno lice ........... mozda se razlikuje za fizicka lica.
To je sve u slucaju da se carini, ali znam gro slucajeva gde je proslo bez carine kao klasican paket .... e sad izgleda da nema nekih pravila ....

Cek, cek...a koliko bi onda ja trebalo da ocekujem da mi naplate carinu, porez i spedicuju na sat vrednosti 154$ + shiping od 23$ putem USPS-a?

Evo ovako ... jurcao sam po googlu oko poste 11200 i smorio sam ga za 10-ku tako da sam nasao ovaj link i forum.

Vec duze vremena saljem marketinske ponude na CD-u, u vidu stickera itd itd ali isto tako i primam kojekakve posiljke.

carinjenje paketa ili bilo cega sto prelazi vrednost od 20 eura je ovako ...

-Carina 10%
-PDV 18%
-Utvrdjuvanje vrednosti sadrzaja oko 4-5%
-Prepakivanje oko 4 eura

Utvrdjivanje vrednosti paketa i naplate te "usluge" zavisi od toga kakva i sta je potrebno za procenu.
Da bi se paket pregledao mora da se otvori i zatvori a to kosta oko 300 dinara /4 eura.

Carina i PDV se obracunavaju tako da se uzima u obzir vrednost paketa/posiljke.
PRIMER :
Kozna jakna u Nemackoj kosta 50 eura.Posiljalac vam trazi 25 eura da vam posalje.
Vi platite 75 eura i jakna vam stigne na carinu.
Carina (UC) otvori paket i vidi da unutra nema racuna na osnovu koje bi mogla da ustanovi cenu.
Otvara kataloge ili koristi internet i konstatuje da je ta jakna 60 eura iako ste je vi kupili na ko zna kakvom snizenju.

Dakle >
Vrednost robe je 60 eura + 25 eura postarina = vrednost paketa 85 eura.
85 eura + 10% carine + 18%PDV = 110,33 eura
Placate cenu utvrdjivanja vrednosti robe 7 eura.
Placate prepakivanje (seloteip traku ,kanap,plombu) 4 eura.
Placate Posti Srbije da vam dostavi paket po kilogramu.

Jakna od 50 eura u Nemackoj , da bi bila u vasim rukama kosta vas 124,33 eura.

-Ista stvar mi stigne ocarinjena i oderu me a sledeci put samo docekam postara na vratima bez ikakvog cimanja.
-Carinici tumace zakon kako oni zele ili stavrno ga nikada u celosti procitali nisu.Ginem sa njima oko knjiga sta sme a sta ne sme i nevredi objasnjavati da nepostoji zakon koji ce da me spreci da uvezem knjigu koja pise o terorizmu ili kokainu ili pletenju.

Nevredi pricati da imam pravo da ih citam iako nisam terorista,narkoman i neumem da pletem !!!!

Uprava carine > Carinjenje paketa Savska 2 TEL :eek:11 / 364 30 57
Uprava Carine > Sektor za zalbe na rad carine TEL : o64 / 732

Iznesite tacne podatke kada je poslato,kada je bilo u zemlji (ako je vraceno) ,proverite dal je bilo u vasoj posti itd itd znaci jasne i precizne informacije trebaju !

Da saznate ko vam je vratio posiljku i zasto morate ici u vasu regionalnu Carinsku sluzbu koja radi sa paketima, u mom slucaju Savska 2, Beograd, 5-ti sprat, kod nacelnika sektora.

I samo bez nervoze ... ****m li im majku da im ****m !!!

maxii

Poslednja izmena:
I jos nesto, nema veze koga ste angazovali da vam isporuci paket(DHL,USPS .....)

10% i 18% morate da platite + ako im je sumljivo pa otvore da vide jel to stavrno pribor za heklanje ili je hekler 9mm .

aj smorio sam se i ponovo iznervirao ...

znaci mene ce postarina u srbiji da kosta vise nego onaj lik sto ce da mi posalje iphone iz kanade-.- koji sam kupio preko ebay-a..moze neko da mi pojani malo? :D

znaci mene ce postarina u srbiji da kosta vise nego onaj lik sto ce da mi posalje iphone iz kanade-.- koji sam kupio preko ebay-a..moze neko da mi pojani malo? :D

jel dovoljno, ako ti kazem da sam morao da platim carinski pregled kada sam slao slike devojci u US ?

To shto neki dokoni carinik u poshti baci pogled koshta 500-600din + poshtarina ...

***, nemojte vaditi teme iz naftalina. Ja se utripovo da su još neki harač smislili, pročitah cijelu prvu stranu, kad vidim 2006. godina. :zgran: :wall:
Vidis, prvi mu post - pa odma' rovari po bazi :)

Čini si te. Limit od 100 EUR se odnosi na stvari koje fizički unosiš sa sobom pri povratku u zemlju a ne na poštanske pošiljke.

I ne moraš da grebeš LCD ključem. Ako unosiš jedan komad smatra se da je za ličnu upotrebu.

Koliko sada izadje ako se unose neki tehnicki uredjaji?
Idem 99% za USA pa mozda uzmem neki iMac ako mi se isplati.

Putovao više puta u zadnjih 5 godina za inostranstvo poslom.
Čuo (da, samo čuo) da laptop, ručni sat, fotoaparat, video kamera i mobilni telefon spadaju u lične stvari svuda na svetu pa tako i kod nas (u rangu su donjeg rublja i četkice za zube).

I tako bi trebalo biti.

Međutim mi živimo gde živimo, zakon je takav da mogu carinici da rade šta hoće (traže dokaz da si to izneo), pa sam više puta prijavljivao (ne svaki put) na izlasku iz zemlje (znači ispunjavao obrasce sa serijskim brojevima) gore navedene aparate.

I onda odustao zbog sledećeg:

Pri povratku nikad me niko ništa nije pitao, samo smo gurali kolica na Surčinu, a s druge strane su nekad pretresali nekim ljudima džepove u potrazi za drugim mobilnim, joj kako su jadno izgledali ti carinici, stranci prolaze pored i gledaju scenu i pitaju se gde su došli.

U zadnje dve godine putujem preko samo autom i gledaju samo krupne stvari i gepek, za teniku ni ne pitaju eksplicitno, a istu ne prijavljujem iz sledećeg razloga:

Smatram je kao i sam normalan svet (osim Srbije) LIČNIM stvarima, što i jesu, pa ako hoće nešto da mi naplate, praviću scenu, molim, to je za ličnu upotrebu, čak i dva mobitela nosim (jedan poslovni, jedan privatni, i u svetu ljudi tako furaju i prelaze granice), čik da vidim carinika koji će da ti oduzme laptop sa punim hardom (zadiranje u privatnost, da li sam pod istragom, molim, nemaju pravo, to je lično, kao lična karta) isto se odnosi na ostale tehnikalije (imenici u mob tel, fotke u fotoaparatu,.....).

Potpuno druga priča je kad nosiš neotpakovane i netaknute stvari, tad su meki samo ako kažeš da nosiš za poklon detetu ili tašti (na tašte su slabi, odmah odustanu od dalje priče, popuste - ne znam zašto, al izraz lica podseća na sažaljenje).

"• Домаћи путници, поред предмета личног пртљага ослобођени су од плаћања увозних дажбина на предмете које уносе из иностранства, ако нису намењени препродаји, до укупне вредности тих предмета од 100 евра , у динарској противвредности."

A šta ako carinik kaže da tehnikalije nisu lični prtljag, jer:

"Царинским законом није дефинисан појам личног пртљага, нити је ближе одређен. Шта се сматра личним пртљагом цени се у сваком конкретном случају. Зависи од годишњег доба????????, занимања путника, сврхе, трајања путовања и слично."

Što u prevodu znači carinik će da pogleda oblik oblaka, baci malo pasulja, odmeri te britkim pogledom, pita lična pitanja, pronjuška po pasošu i odluči ON (ili ONA) koji si i šta si, i na volju mu/joj je da te rebne ili ne.

I da ne nabrajam, svaki pasus im je vaki, može a ne mora,....

Stvarno, ovo ostavlja prostora za..............

Jedva sam čekao da me pri povratku odnekud, pa još na aerodromu, krenu maltretirati, al nije mi se posrećilo.

A prosečan solidan mobilni je 150e

Alo ljudi, ja putujem i dalje i putovao sam pre 25 godina za vreme sfrj al ovo zvuči kao i onda, izuću te i imam pravo da ti naplatim.

A jedan prosečan poslovni čovek može da ima PROSEČNU (razumnu) vrednost tehnikalija (mobx2=250, dslr=250, laptop=500, kamera=150) minimum oko 1150e.

Pa ti sad vidi šta nam rade, PONIŽAVAJU nas, i vređaju nam inteligenciju.

"ОСЛОБОЂЕЊА У ПУТНИЧКОМ ПРОМЕТУ

• Ослобођени су од плаћања увозних дажбина путници (домаћи и страни) који долазе из иностранства на предмете који служе њиховим личним потребама за време путовања (лични пртљаг), независно да ли их носе са собом или су их ............ "

Što u prevodu znači da si po default-u ZAROBLJEN (ako te oni nešto kao oslobađaju)

Zamislite samo tu koncepciju....

Oni te kao oslobađaju nečega,.......... wow !

Ponekad se stvarno uštinem i to jako,.........

Verujte mi, moje težnje i želje da to ne bude ovako kako je sad, su takve da mi dođe da vrištim (ili urlam)!!!!!!

Da ne pričam da sam 2 puta ponovo propušio kad sam se vratio od preko sa dvonedeljnih službenih puteva!!!

Poslednja izmena od urednika:
ovde ti ne radi post count :D

Ja nishta nisam razumeo shta je napisano u ta tri posta :) Da li su ga ikada uhvatili i naplatili mu carinu ili on pljuje drzavu zbog drugih ljudi kojima su pretresali dzepove :d

Ne pljuujem, to nije lepo, samo konstatujem, nisu me nikad uhvatili, niti naplatili, ali mi je bilo muka da popisujem serijske brojeve svega (cak i mob tel), jako sam se poniženo osećao,...
I jako su mi...... koji pretresaju po džepovima u potrazi za drugim mobilnim,...
I samo ukazujem na to koliko su nam promenili poimanje normalnog,....
Pisanjem takvih carinskih propisa vređaju inteligenciju prosečnom čoveku,....
Da sve ovo sam pisao da bi drugi ljudi koji sad aktivno putuju zauzeli normalan stav ako krenu da ih maltretiraju i žele da naplate za gore navedene tehnikalije koje su lične stvari,....

Možeš ti da zauzmeš stav kakav hoćeš, i da talasaš koliko hoćeš, ali sa carinikom ti se ne isplati da se kačiš. Vrlo lako banalna stvar može da preraste u pretresanje do gaća, zadržavanje na informativnom razgovoru i slično, a bez tehnike ćeš svakako ostati ako su rešili da je zadrže. Možeš ti to posle vratiti ako doneseš račun kojim dokazuješ da je kupljeno u zemlji, ali to obično odmah ide u carinski magacin a odatle ćeš se izvući samo dodatnim troškovima za špeditera koji će ti sređivati papire za podizanje privremeno oduzete robe... ***, tako je, pa ti vidi da li ti se isplati.

Evo i mojeg iskustva sa carinom

Porucio sam torbicu za iPod Touch sa Amazona u vrednosti od 11 funti (placeno 14e) sve zajedno za postarinom pre nedelju dana. Danas stigao paket na kucnu adresu uredno OCARINJEN na 766 dinara!!! Placeno postaru 850 dinara sa sve jos nekim troskovima?!?!?!? Na deklaraciji stoje sledece stavke

ukupna carinska osnovica 1395.30
carina 139.53
PDV 276.27
Takse 350.00
Ukupno dazbina 766.00

:wall:

Ja sam se u par navrataraspravljao sa Evicom.
Elem ja je pitam pa kako mozete da carinite kada je roba kupljena od fizickog lica?

Ona: jel to sa eBay?

Ja: Da, ali eBay je posrednik, ja sam fizickom licu platio...

Ona: Da ali vi ste poslali pare internacionalno, intergalakticko tako neki izraz...
SVE sa eBay se carini, bez obzira na vrednost

Ja: Pa jeste vi normalni, hoce li to ukinuti?

Ona: Ja se nadam da nece nikada.

Eto cisto da vidite sa kakvom osobom smo svi u konfliktu.

Mislim da bi nam se isplatilo da joj otplatimo staz do penzije, dovedemo nekog normalnog i da propevamo...

Mislim da je Evica trenutno na odmoru/bolovanju, štagod, s obzirom da mi je nekoliko pošiljki u poslednje vreme stiglo bez carine, iliti što bi rekli džab-džabaluk doneo čika postman na vrata.
A bilo je robe od 70-80 $, pola kile teško, tako to....
Anyway....:banana::banana::banana:

Hoces da kazes da je bilo robe kojoj je na paketu pisala vrednost od 70$ a da je prosla bez carine? Ili roba koju si ti platio toliko a nije pisala ta vrednost na paketu?

Nazad
Vrh Dno