Evo ovako ... jurcao sam po googlu oko poste 11200 i smorio sam ga za 10-ku tako da sam nasao ovaj link i forum.
Vec duze vremena saljem marketinske ponude na CD-u, u vidu stickera itd itd ali isto tako i primam kojekakve posiljke.
carinjenje paketa ili bilo cega sto prelazi vrednost od 20 eura je ovako ...
-Carina 10%
-PDV 18%
-Utvrdjuvanje vrednosti sadrzaja oko 4-5%
-Prepakivanje oko 4 eura
Utvrdjivanje vrednosti paketa i naplate te "usluge" zavisi od toga kakva i sta je potrebno za procenu.
Da bi se paket pregledao mora da se otvori i zatvori a to kosta oko 300 dinara /4 eura.
Carina i PDV se obracunavaju tako da se uzima u obzir vrednost paketa/posiljke.
PRIMER :
Kozna jakna u Nemackoj kosta 50 eura.Posiljalac vam trazi 25 eura da vam posalje.
Vi platite 75 eura i jakna vam stigne na carinu.
Carina (UC) otvori paket i vidi da unutra nema racuna na osnovu koje bi mogla da ustanovi cenu.
Otvara kataloge ili koristi internet i konstatuje da je ta jakna 60 eura iako ste je vi kupili na ko zna kakvom snizenju.
Dakle >
Vrednost robe je 60 eura + 25 eura postarina = vrednost paketa 85 eura.
85 eura + 10% carine + 18%PDV = 110,33 eura
Placate cenu utvrdjivanja vrednosti robe 7 eura.
Placate prepakivanje (seloteip traku ,kanap,plombu) 4 eura.
Placate Posti Srbije da vam dostavi paket po kilogramu.
Jakna od 50 eura u Nemackoj , da bi bila u vasim rukama kosta vas 124,33 eura.
-Ista stvar mi stigne ocarinjena i oderu me a sledeci put samo docekam postara na vratima bez ikakvog cimanja.
-Carinici tumace zakon kako oni zele ili stavrno ga nikada u celosti procitali nisu.Ginem sa njima oko knjiga sta sme a sta ne sme i nevredi objasnjavati da nepostoji zakon koji ce da me spreci da uvezem knjigu koja pise o terorizmu ili kokainu ili pletenju.
Nevredi pricati da imam pravo da ih citam iako nisam terorista,narkoman i neumem da pletem !!!!
Uprava carine > Carinjenje paketa Savska 2 TEL

11 / 364 30 57
Uprava Carine > Sektor za zalbe na rad carine TEL : o64 / 732
Iznesite tacne podatke kada je poslato,kada je bilo u zemlji (ako je vraceno) ,proverite dal je bilo u vasoj posti itd itd znaci jasne i precizne informacije trebaju !
Da saznate ko vam je vratio posiljku i zasto morate ici u vasu regionalnu Carinsku sluzbu koja radi sa paketima, u mom slucaju Savska 2, Beograd, 5-ti sprat, kod nacelnika sektora.
I samo bez nervoze ... ****m li im majku da im ****m !!!
maxii