Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

I ja sam razmisljao nesto slicno ali je previse rizicnih faktora u igri :) Paket stize iz Juzne Amerike u Srbistan. Proci ce kroz previse korumpiranih ruku dok ne stigne do mene :) Ako ga ne ukradu latinosi ukrasce ga ovi domaci lopovi. Posle ce samo da me nazovu i da mi jave da mi je paket ukraden ali ce mi isplatiti naknadu od 6 dolara :d

Što pitaš onda, kada unapred znaš da nećeš ..... ti ako hoćeš, onda poruči DHLom, biće tu za maksimum 3 dana, plati porez, carinu i uslugu, i siguran si 100 posto da neće da nestane .....

Nisam rekao da necu. Samo sam hteo da cujem sve opcije koje postoje i da na osnovu iskustava ostalih odlucim da li vredi da se upustam u sve to.

Najvise me zanima kako odredjuju cenu polovne robe tj. kolika bi mi bila osnovica za carinjenje ako bi telefon bio poslat kao polovan. Da li uopste ima neko pravilo ili to zavisi od toga da li su cariniku toga dana venera i merkur u konjukciji? :crash:

Lopovska država

Raspitao sam se kako funkcioniše carinjenje (poznajem neke na carini) - u suštini mogu da rade šta hoće! Mogu da vam priznaju račun/deklaraciju/sl, a mogu i da sami odrade vrednost robe i ne možete im ništa. Moguća je žalba, ali običan mali podanik (građanin drugog reda = većina stranovništva) nema šanse da išta izgura za sebe. U principu se sve svodi na nečiju dobru volju.

Hteo sam da kupim mobilni telefon iz NRK, ali kad sam saznao šta sve mogu da mi urade na carini sam jednostavno odustao.

Koliko smo jadni, dovoljno je pogledati Belorusiju gde "diktator" dozvoljava uvoz robe za ličnu upotrebu do 120 € bez dažbina ako dolazi državnom poštom (za kurire toga nema).

U Rusiji do 10.000 rubalja, Ukrajina do 200 €, Kazakstan i Uzbekistan do 1.000 $.

Jedina prednost života u ovoj propaloj provinciji je granica sa Hrvatskom i Mađarskom. Naručim robu iz EU da mi isporuče u Mađarsku, a onda fizički preneti ovde - do 100 € se ne mora švercovati (živeli drugari Mađari koji žive na relaciji ovde - Mađarska :D).

Koliko smo jadni dovoljno govori to da mi je otac iz Amerike poslao 5-6 majci i da sam za to platio carinu ko da sam ih kupio ovde :(

Postoji li neki način da se izbegne carina kada se šalje odeća i slično?

I da, može li neko da mi pojasni kako funkcioniše povraćaj PDVa sa EU teritorije? Ukoliko spada pod kršenje pravila foruma može i na PM.

Jel se nesto promenilo (mada cisto sumnjam al da pitam) u vezi carinjenja robe? Hteo bih da narucim cizme koje me sa shippingom i handlingom izadju 90€ nego se plasim ovih nasih lopurda koliko ce mi nakarikati troskova....

Ja sam na cizme od 80$ platio 3000 din carinu.
Nece se ovde nista promeniti dok ne udjemo u EU.
Sada je limit 45e za robu uz inostranstva...

Isto sam pitanje postavio pa mi je neko dao link, tu lepo pise.

Pa u mom postu, klikni na "link" :d

45€ se odnosi na robu koju šalje fizičko lice, ne firma.

I do sad je bilo da sve sto salje firma carini se, pa i ako je ispod 20e... Mada mi je stiglo vise puta nesto od firme pa da nije ocarinjeno... U svakom slucaju i ovih 45 umesto 20 je napredak, ali me zanima od kad je to uvedeno?

Pogledao si link ?
UREDBA O VRSTI, KOLIČINI I VREDNOSTI ROBE NA KOJU SE NE POLAĆAJU UVOZNE DAŽBINE, ROKOVIMA, USLOVIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
(„Službeni glasnik RS“, broj 48/2010)

Pogledao sam odmah, ali iskreno, nisam jurio datum tamo. Pitao sam posto je drug recimo skoro platio dazbine na neku igracku iz Kine, koja je stvarno kostala 15ak $... Da ne ureknem ali meni nisu ocarinili dosta dugo ni 1 paket, a stizu svakih par dana

Detailed Results:
Customs Clearance, July 06, 2011, 12:32 pm, SERBIA
Processed Through Sort Facility, July 06, 2011, 10:17 am, SERBIA
Processed Through Sort Facility, July 02, 2011, 2:02 pm, ISC CHICAGO IL (USPS)
Arrived at Sort Facility, July 02, 2011, 2:02 pm, ISC CHICAGO IL (USPS)
Electronic Shipping Info Received, June 29, 2011

Pogledao si link ?
UREDBA O VRSTI, KOLIČINI I VREDNOSTI ROBE NA KOJU SE NE POLAĆAJU UVOZNE DAŽBINE, ROKOVIMA, USLOVIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
(„Službeni glasnik RS“, broj 48/2010)

I dalje mi treba pravnik i carinski radnik da mi sve pojasni, sem što sada znam koliko bi trebali tačno da naplate, a kako će opet biti u praksi, videćemo

Znači i sada ako naručim knjigu plaćaću porez (ukoliko me sećanje služi, one bi trebalo da su oslobođene poreza?)

Poslednja izmena:
Na knjige se ne placa carina, "samo" PDV (osim ako nije bilo nekih skorijih promena zakona).

Moze li neko da mi kaze na e-bay kada se uzme u UK i ako ti prodavac salje robu preko Royal Mail Airmail (Small Packets) 3.95 funte za koliko dana stize?

17.4. mi je poslato jos nisam dobio. Koliko je dana potrebno za dostavu i sl. ?

Moze li neko da mi kaze na e-bay kada se uzme u UK i ako ti prodavac salje robu preko Royal Mail Airmail (Small Packets) 3.95 funte za koliko dana stize?

17.4. mi je poslato jos nisam dobio. Koliko je dana potrebno za dostavu i sl. ?
5-10 radnih dana iz iskustva

ukratko,
tetka iz austrije treba da mi posalje polovan s3
da ne citam temu (previse ima :) ) ukratko koje su sanse da placam carinu i pdv i ako budem placao koja bi cifra bila na polovan s3 naznacen kao poklon?

Ukratko, nek ti posalje po autobusu :) Ovako ti niko ne moze reci koliko ces platiti

ukratko,
tetka iz austrije treba da mi posalje polovan s3
da ne citam temu (previse ima :) ) ukratko koje su sanse da placam carinu i pdv i ako budem placao koja bi cifra bila na polovan s3 naznacen kao poklon?

Pošto te mrzi da čitaš da ti odgovorim u stilu alfe :)

Zavisi sve od lunarnog položaja meseca, sexualnog užitka carinika/carinice koja ti pregleda paket, i oralnog zadovoljstva poštanskog radnika koji ti donosi paket.
Nemoj da misliš da bi prošao jeftino. Najbolja varijanta ti je kao što je Mladen naveo bus.

Vrh Dno