Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Eh da, jel zna neko koji to clan zakona definise da se carina placa na sve sto kupite preko interneta, bez obzira na vrednost. Vec par puta placam po 1000 dinara carine za robu od 15 dolara vrednosti i kad nazovem carinicu koja je to radila, ona kaze da je to po zakonu a da se ne carini do 20e samo kada vam poslaje neki rodjak itd.

A kako ce oni na carini da znaju da li ti je neko rodjak ili ne? :)

Koliko znam, do 20e se ne carini ako salje fizicko lice.
Ako salje pravno lice sve se carini.

Ja na srecu nisam imao slucaja da mi carine nesto sto je na paketu pisalo manje od 20e (osim za neke stvari koje se bas zna da nisu ispod 20e). Za ono sto znam da ce mi ocariniti jer znaju da nije ispod 20e, zamolim prodavca da napise 40-50e kako bih platio malu carinu, kad vec moram da je platim. I nisam imao slucajeva da ne carine po toj vrednosti koja pise

Pa ***, ne moze mi neki Peng Tzu Ming biti rodjak :D

Meni su par puta carinili na vecu vrednost, na kutiji i na racunu pise 80 usd a meni carinili na 145e... Najgore je sto papire vidis tek kad platis i nemas kome da se zalis...

Ajd ti dokazi da meni Peng Tzu Ming nije rodjak :))

Hoces da kazes da je bilo robe kojoj je na paketu pisala vrednost od 70$ a da je prosla bez carine? Ili roba koju si ti platio toliko a nije pisala ta vrednost na paketu?
Naravno da nije pisalo na paketu da je 70-80 $, ali svi paketi se otvaraju, tako da znam da je bespredmetno da Kinez stavi, npr. 10 $, a poslao original bateriju za MacBook Pro Unibody koja košta najmanje 70 $ (a na Apple sajtu je 129 $). Neki put mi bude frka, jer Kinezi na sve lupaju 10 $, redno, a kad je Evica tu možeš da prođeš kao Nukem po trnju:d, s obzirom da će tek onda da te odrape kada vide da je fake-ovana cifra, tako da se ne trudim da cimam prodavca da stavlja neku nerealno nisku cenu, eventualno malo nižu, čisto da prođem nešto jeftinije.
Međutim, poslednja 4-5 paketa uredno bez dinara plaćanja, čak nisam platio ni pošti što su mi doneli na vrata.:banana:
Lepo, lepo, dok traje, traje.

Ja sam kupio Shure bubice na ebayu za 300 i neki dolar, na zvanicnom sajtu je cifra od 500$. Napisao prodavac 20$ i proslo bez carine. A generalno mnogo robe koja vredi dosta vise prolazi bez carine ako se napise ispod 20e, pod uslovom da to nije mobilni, digitalac ili nesto slicno za sta iz glave znaju da vredi vise. Jednom sam narucivao bateriju za laptop, prosla je bez carine... Ako je pisala mala cifra nemoj da te cudi sto nisi platio carinu, to je uglavnom tako, pogotovo na pakete iz Azije.

Prava rec je kompenzacija...
Evica nam zavuce za neke gluposti, a onda nam stigne 5 paketcina za koje je verovatno pila kafu dok su prolazili kroz carinu...

Meni je motorola V9x koja je u vreme narucvanja vredela preko 350 USD stigla na vrata, u originalnoj kutiji, cak ni pregled od 67 dinara nisu naplatili...

Evo sad mi je bio postar, trazio mi 3100 dinara carine za kineske ray ban od 25 dolara...
Urosevic BIljana mi lupila cifru od 110 evra ili dolara kao vrednost...

A da neko promeni naslov ove teme u: Sverc - tips & tricks.

Da neko ne shvati pogresno, nisam neki cistunac pa da sad tu drzim moralne pridike. Ali malo mi bljutavo deluje rasprava o tome kako izigrati neko pravilo ili zakon (koliko god los bio, vazeci je) i zalbe na nekog tamo zbog koga vam to ne uspeva.

Da neko ne shvati pogresno, nisam neki cistunac pa da sad tu drzim moralne pridike. Ali malo mi bljutavo deluje rasprava o tome kako izigrati neko pravilo ili zakon (koliko god los bio, vazeci je) i zalbe na nekog tamo zbog koga vam to ne uspeva.
Rekao bih da se radi o izigravanju lopova koji procenjuju vrednost kako im se cefne.;)

ali bih rekao na osnovu ovih tekstova da se cesce dobije manja vrednost od realne carine, nego veca...:D

Hmmm, šverc-komerc.:trust:
Mislim da si promašio temu, s obzirom da se ovde ne govori o tome kako da se izvrda zakon (koji je btw katastrofalan), već se ljudi žale na pojedince iz carine koji misle da mogu da definišu pravila igre onako kako misle da bi trebalo - a sam zakon im to obilato omogućava, s obzirom na rastegljivost tumačenja istog (kao i svega u ovoj tvorevini od države).
Dakle, poenta je u tome što kad kupiš nešto preko net-a nema šanse da unapred iskalkulišeš koliko će te ista stvar doći na kraju (pa da znaš da li da uzimaš ili ne), već je sve stvar sreće, položaja zvezda i slobodne procene carinika.
Ima tu gomila nebuloza, pomenuću samo neke:
- traženje fiskalnog računa za robu kupljenu preko net-a?????
- nepriznavanje PayPal zvanične transakcije kao zvaničnog dokumenta
- konstatacije da su svi paketi koji se šalju preko eBay-a sa fake-ovanom cenom
- plaćanja pdv-a na carinsku taksu otvaranja pošiljke (ovo je stvarno jedinstvena glupost)?????
- nepriznavanja činjenice da postoje i polovne stvari koje se prodaju putem aukcija, pa kao takve ne moraju da imaju cenu nove stvari, već je ova niža
- itd, itd, itd,.....

Dakle, gospođe Biljana Urošević i Evica Radić su samo proizvodi ovog nakaradnog političkog i društvenog sistema, koji je izgrađen na sistematskom lopovluku i potkradanju podanika, pardon, građana, po sistemu - mi smo vlast, može nam se, čik nas tuži.
Dotične gospođe se čak i ponašaju tako razuzdano i beskrupulozno, kao da im je carina dedovina koju čuvaju od zločestih podanika, pardon, građana, koji na svaki način pokušavaju da dohakaju miloj nam državi, čime ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet majčice Srbije.
Niko ne bi ni kupovao preko net-a kada bi u ovoj državi postojalo bar malo k od konkurencije i cene bile normalnije.
Eto, toliko od mene, šverc-komerc baje.
-

Poslednja izmena:
Ja sam kupio Shure bubice na ebayu za 300 i neki dolar, na zvanicnom sajtu je cifra od 500$. Napisao prodavac 20$ i proslo bez carine. A generalno mnogo robe koja vredi dosta vise prolazi bez carine ako se napise ispod 20e, pod uslovom da to nije mobilni, digitalac ili nesto slicno za sta iz glave znaju da vredi vise. Jednom sam narucivao bateriju za laptop, prosla je bez carine... Ako je pisala mala cifra nemoj da te cudi sto nisi platio carinu, to je uglavnom tako, pogotovo na pakete iz Azije.

Samo vi pricajte. Ne do bog da ovde nabasaju ovi iz carine , carinice nam i prazne koverte. :smash:

Drugar treba da mi iz USA posalje desktop kompjuter. Cena je oko $900. Koliko moze da me izadje carina i koji je najbolji nacin za slanje robe da bi troskovi bili sto manji? Da li moze nekako da se naznaci da robu dobijam kao poklon od prijatelja/rodjaka i da li to utice na smanjenje carine?

Ouch...

Najbolje bi bilo da ti proda komp i pošalje novac.

Ako ti je BAŠ stalo do računara, jedino da pošalje DHL-om ili sličnom kurirskom kompanijom.

Ja sam na media player od 99 evra platio još 65 evra ukupno troškova (takse, uvoz, dhl usluge, špedicija).

Pa sad ti izračunaj koliko će tebe izaći na tu vrednost računara...

Jos jedan dokaz pljacke :
Ortak je odlucio da kupi za sebe Arcade Stick.
Cena na play asia je 20$

Doslo je na carinu i zove ga random "pametni" carinik "Ja smatram da je ovo crno ono gde se ubacuju igre ! " pa je hteo da stavi cenu od 500 evra koliko je tada kostao PS3

+ posto je teze od par kila (2kg i 100nak grama ) morao je "po zakonu" da unajmi speditera da uveze preko granice , nasta su m naplatili 50evra za usluge
na kraju je platio jos 40 evra na pljackaske usluge carine

zakljucak - do revolucije i totalnog purge-a svog olosha koji muze zemlju preko " zakona " mozemo samo da se j*bemo

Ja jutros otišao u poštu da pošaljem polovnu memorijsku karticu za PS2 u Bugarsku, poslao mi je čovek iz Bugarske da mu je modujem.

Odem u jednu poštu, namerno nisam zatvarao kovertu, trt-mrt, tamo ovamo, zove šefa, šef zove svog šefa, ovaj kaže moramo da zovemo poštu carina u BGu, da vidimo, zovu jedan broj, ovi im daju drugi. Zovu fdrugi broj, ovi im daju treći. Na trećem im neko nešto priča, ovaj kao klima glavom, čujem samo "Ne, fizičko. Ne fizičkom." Vraća mi koverat, i kaže "Ne može"!!!!

MOLIM? -Ne možete da pošaljete. -Kako ne mogu? -Lepo, to je "nešto", stvar, nije pismo. -Pa dobro, znam i ja da je nešto, treba da vratim čoveku. -Žao mi je , ne može. -Pa kako da pošaljem ja nešto odavde? -Žao mi je, ne mogu da vam pomognem.

Iza mene već red od 40 penzosa, ja pokupim ono, i odem..... Hebote, gde mi živimo.

Odem u drugu poštu, manju, u mom kraju, (ovo sam bio u glavnoj u Požarevcu, kao ono, računam, baš ako treba nešto ....) Žena koja radi na šalteru, pogleda, i samo reče: "Poštarina za ovo je 270 dinara ako hoćete preporučeno, ali morate da platite i 360 dinara uslugu carinskog pregleda! postoji mogunost i da vam vrate sa carine, ili da vam stigne uplatnica da platite carinu, ili da samo prodje. Da kucam? "
-Kucaj, šta da radim. Platim ja lepo 620 dinara, i još postoji mogućnosta da platim carinu na stvar koja IZLAZI iz zemlje, ili da mi je vrate, da ne daju da izadje.

Kako ja sad BratkuBugarku da objasnim da živimo u Srbistanu, da možda neće niakda na dobije svoju memorijsku karticu? Normalno da će da pomisli da ga vaćarim za karticu....

Strašno, ljudi moji. Strašno.

Danas je drugaru stigao polovan sat koji je kupljen na ebay-u za 85$ + 12$s/h.
Na car. obracunu stoji : vrednost $350 i platio je carinu 9.000 din.
Hteo je da se obesi :mad:
Imate pravo jednom da pogadjate da li je doslo preko BG carine :-devil-:

I sve ce biti isto dokle god mi sedimo za kompjuterima i zalimo se po forumima. Organizujte se, osmislite neku akciju, sazovite konf. za stampu itd... Ni tada nema garancija da ce se nesto promeniti, ali birokratija uvek reaguje na prozivku po novinama. Treba dugo raditi na tome da bi doslo do promena.

Realno za sve sto se salje u otvorenoj ambalazi ili bez ambalaze ne bi smeli da carine kao novu robu, niti da lupaju cenu. Sta treba da mi nadje cenu recimo za graficku onog dana kada je izasla i vredi recimo 500e, a sadasnja vrednost je 150e??? Sve to treba tuziti? Sad najbolje bi bilo kolekitvno!

Evo danas sa b92

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=11&nav_id=457992

I sve ce biti isto dokle god mi sedimo za kompjuterima i zalimo se po forumima. Organizujte se, osmislite neku akciju, sazovite konf. za stampu itd... Ni tada nema garancija da ce se nesto promeniti, ali birokratija uvek reaguje na prozivku po novinama. Treba dugo raditi na tome da bi doslo do promena.

Sto se ovoga tice, palo mi je pre par dana bas na pamet ova stvar. Meni samo nije jasno zasto Bench ne povede pricu o tome u saradnji sa domacim kompjuterskim casopisima (ako se ne varam dosta novinara Digital'a i SK'a je pisalo za Bench i za njih dok sam ih citao redovno), ali i sa nekim isto tako velikim forumima koje interesuje ista materija siguran sam a to je ES forum. Pozovati ljude putem foruma da se ukljuce u akciju, sigurno da ima ljudi sa ovog foruma koji su koliko toliko uticajni ili makar imaju neku vezu sa novinarima i tv kucama.

Poslednja izmena:
Evo danas sa b92

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=11&nav_id=457992

Sto se ovoga tice, palo mi je pre par dana bas na pamet ova stvar. Meni samo nije jasno zasto Bench ne povede pricu o tome u saradnji sa domacim kompjuterskim casopisima (ako se ne varam dosta novinara Digital'a i SK'a je pisalo za Bench i za njih dok sam ih citao redovno), ali i sa nekim isto tako velikim forumima koje interesuje ista materija siguran sam a to je ES forum. Pozovati ljude putem foruma da se ukljuce u akciju, sigurno da ima ljudi sa ovog foruma koji su koliko toliko uticajni ili makar imaju neku vezu sa novinarima i tv kucama.

Iskreno, ne vidim zasto bi se Bench bavio time. Ovo je sajt koji se bavi pracenjem IT sveta (sa akcentom na hardware) i ne vidim kakav je interes Bencha da brine sto je nekome naplacena carina na polupani rucni sat sa ebay-a. Drugo, od kompjuterskih casopisa nema nikakve vajde, dok se toga ne dokace Blic, Politika, B92, nema nista od te akcije. Treba prosiriti temu na ugrozavanje evropskih integracija i sl, i tako eventualno doci do "glavnih" medija. Bez toga, sve je samo gubljenje vremena (a i sa tim, najverovatnije). Zivimo u drzavi u kojoj vlada teska korupcija i gde se krade na veliko, a niko nista ne preduzima oko toga. Mislim da je malo nerealno ocekivati da ce se u takvom okruzenju neko ozbiljno pozabaviti ovim nasim problemom, bez obzira na pritisak.

Na kraju, i meni su pre neki dan naplatili carinu na dva cd-a koji su stigli sa amazona, ukupne vrednosti od 2000din (sve sa postanskim troskovima). Platio sam oko 800din (carina, pdv i takse). Sa druge strane, do sada mi je proslo sigurno 50-ak paketa bez ikakve carine, doduse, uglavnom slicne (male) vrednosti.

Danas je drugaru stigao polovan sat koji je kupljen na ebay-u za 85$ + 12$s/h.
Na car. obracunu stoji : vrednost $350 i platio je carinu 9.000 din.
Hteo je da se obesi :mad:
Imate pravo jednom da pogadjate da li je doslo preko BG carine :-devil-:
Auu, a ja bas nameravao da kupim sat.

Ja mislim da sam milion puta ponovio shta ne treba naruchivati, a medju najgorim stvarima su bash satovi. Odeca, obuca, pogotovo poznatih brendova, satovi, naochare, telefoni, su stvari koje treba izbegavati, i naruchivati ih samo ako su ovde 2.5x skuplji ili ako ih nema uopshte a bash vam trebaju i ne zalite pare za njih.

Nema ni tu bas tako pravila. Rekao si i da parfeme treba izbegavati, ja sam narucio 20, samo jednom sam platio carinu od ~1500 dinara. 2 sata sam narucio, oba puta platio umerenu carinu, 2000-3000 sto je i bilo ok s obzirom na vrednost sata. Cvike rayban original 2 komada, jednom bez carine drugi put opet sa realnom carinom (i sa tim je izaslo jeftinije nego kod nas)... Patike svaki drugi put sam placao carinu, a Duke kaze da redovno dobije patike bez carine... Kako ti se zalomi...

Dobro, mozda se nismo razumeli. I meni je proshlo gomila takve robe sa umerenim carinama, ali to je najrizichnija roba za carinjenje i uvek treba ochekivati da mogu da te klepe, shto se recimo sa drugim stvarima uopshte ne deshava...

Jedino pravilo je da nema pravila. Poslednji biser je da sam narucivao furminatore (cetke za pse). Narucim 3 komada, prodje bez carine. Sledeci put 2 komada mi ocarine iako je stvarna vrednost ispod 20e. Treci put narucim 3 komada i dobijem pismo od carine da dostavim dozvolu za uvoz, jer predmet ne moze biti koriscen u domacinstvu...
Par dana posle toga mi stigne paket sa 6 furminatora bez dinara carine...

I kako si rešio taj slučaj kad ti je tražena dozvola za uvoz?

Iskulirao sam, oni su vratili paket a ja dobio pare od prodavca nazad ;) Tako da pazite se i situacija kad narucujete za vise ortaka jer jelte samo vi mozete da narucite sa ebaya, a jeftinije je na vise komada...

Nazad
Vrh Dno