Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam jedan problem, pa mi je potreban savet kako da ga rešim.

Strana firma za koju radim i koja nema predstavništvo u Srbiji mi je poslala iz Nemačke Apple MacBook Pro jer mi treba kao sredstvo za rad. Laptop je na carini i nalazi se kod
Express Courier d.o.o. Authorised Service Contractor for UPS, pretpostavljam da su to špediteri. Njihov predstavnik me je kontaktirao na mejl koji je na domenu firme za koju radim i zatražio dokumenta kako bi odradio carinski postupak.

Ovo su mi poslali šta je potrebno od dokumentacije:

1. Ovlašćenje (u prilogu) - Vi, kao fizičko lice popunjavate samo 'Odgovorno lice davaoca ovlašćenja' sa Vašim imenom i prezimenom; ispod toga Vaš JMBG i Vaš svojeručni potpis ispod 'Odgovorno lice'

2. Izjavu – treba da napišete, na bilo kakvom papiru, šta se tačno nalazi u pošiljci, da je pošiljka za ličnu upotrebu i da nije za dalju prodaju; sa Vašim potpisom na kraju.

(Ja, ... , pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljujem da se u pošiljci nalazi ... i da će biti korišćeno za ličnu upotrebu)

3. Dokaz o plaćanju robe (izvod sa kartice za tu transakciju u vidu screenshot-a aplikacije banke ili poruke pri kupovini)

4. Order- narudžbenica koju ste dobili prilikom kupovine (u obliku mejla ili screenshot-a sa sajta prodavca) sa vidljivim nazivom robe, cenom i cenom transporta.

Tačke 1 i 2 sam uspešno odradio, međutim, za tačke 3 i 4 mi pravi problem jer je na narudžbenici iz Apple store-a kao primalac navedena firma, a ne ja kao fizičko lice. U međuvremenu mi je firma poslala i Proforma Invoice gde piše da je Exporter / Shipper firma za koju radim a Consignee / Recipient ja. Ni taj dokument nije prihvaćen, a kao odgovor sam dobio:

Postovani, nazalost moraju da vam posalju proformu jer mail nije validan dokument.
Postovani,

sva dokumentacija mora biti na vase ime i prezime.

Na telefon ne mogu da ga dobijem jer je stalno van kancelarije, a službenica koja se javlja kaže da ne može da mi pomogne jer to nije njen predmet.
Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma. Kako novinari dobijaju uređaje na test, jer i njih podjebavaju ovako? 🤡

Ako je od ikakve pomoći, meni je Fedex u Srbiji prihvatio invoice i dokaz o plaćanju koji su na ime rođaka iz inostranstva, koji mi je poslao robu kao poklon, tako da možda zavisi od dobre volje kurirske službe.

Mislim da UPS važi za jednu od gorih kurirskih službi koje kod nas posluju.
Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma
Kapiram da dosta toga dolazi u gepeku.

Ne vezano za ovo, čuo sam za dosta slučajeva gde firme iz inostranstva nisu htele da šalju laptop radnicima u Srbiji poštom/kurirskom službom jer ih je bilo strah da ih neko na carini ne ukrade.

S tim spediterima uvek neko ludilo, bukvalno nekad moras da budes ludji od njih.

Neka odstampaju taj proforma invoice u firmi, pecatiraju (ako mogu) i posalju ti kao skenirani pdf.

Obavezno neka napisu negde da je vrednost naznacena za potrebe carine.

Promeni onda ime tog dokumenta u nesto drugo i posalji spediteru opet.

Nekad umeju tako da zakomplikuju da je to neverovatno a uz to su i neverovatno bezobrazni.

Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma. Kako novinari dobijaju uređaje na test, jer i njih podjebavaju ovako? 🤡

Neka ti naprave predračun, poslodavac će biti pošiljalac ti kao fizičko lice primalac laptopa, upisaće vrednost robe, staviti napomenu da je vrednost za potrebe carine i da nemaš obavezu da platiš robu. Usput mogu da stave i da je isporuka DAP tj. da ti ne plaćaš troškove isporuke. Najverovatnije ćeš morati da platiš 32% na ime carine i PDV-a na vrednost robe po predračunu i onda samo tražiš da ti firma to refundira.
Nažalost ne može se izbeći dodatni trošak.

Novinari rade za neku firmu, firma pošiljalac šalje firmi primaocu, plate samo carinu i to je to, nema problema ili mogu da urade kao privremeni uvoz robe, uvezu na mesec dana, odrade test i šta već treba da odrade i vrate uređaj pošiljaocu = 0 troškova za njih + budu plaćeni za review i reklamu.

Ajd da pitam, naplacena mi je carina na tastaturu, 450 dinara, nista strasno ali vidim da nikome od forumasa nije naplacena. Kojom forom oni naplacuju nekome a nekome ne? Da li je to eci peci pec ili nesto drugo?

Ajd da pitam, naplacena mi je carina na tastaturu, 450 dinara, nista strasno ali vidim da nikome od forumasa nije naplacena. Kojom forom oni naplacuju nekome a nekome ne? Da li je to eci peci pec ili nesto drugo?
U principu, svakom bi trebali da naplate PDV na robu vrednosti do 50€ odnosno PDV i Carinu na sve preko 50€ ALI,
kada bi radili tako ugušili bi se od paketa, da zaposle još 100 radnika ne bi bilo dovoljno tako da primenjuju diskreciono pravo carinika (zvano eci-peci-pec). Male pakete, lake pakete, ono što im deluje kao jeftina robe puštaju da prođe kako ne bi napravili zagušenje, Carinik proceni šta će da provere a šta ne. Ako je paket veći ili deluje kao da je skuplja stvar u pitanju to će ići na proveru.
Po zakonu, čak i ako naručiš šibice iz Kine trebalo bi da platiš PDV na to ali je nepraktično iz gore pomenutih razloga a i niko više ne bi naručivao jeftinije stvari jer bi dažbine bile veće od vrednosti same robe.

zanimljivo, još mi nije otišao iz ns-a za bg do sad

Prilozi

• Screenshot_2023-09-16-09-15-26-855_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-09-16-09-15-26-855_com.android.chrome-edit.jpg
    148.3 KB · Pregleda: 72
Pozovi odmah kontakt centar poste da proveris sta je u pitanju. Da ne bude da vracaju paket nazad, a ako napusti Srbiju posle nema vajde da zoves

Vikendom rade do 15

Poslednja izmena:
Pozovi odmah kontakt centar poste da proveris sta je u pitanju. Da ne bude da vracaju paket nazad, a ako napusti Srbiju posle nema vajde da zoves

Vikendom rade do 15
Ma zvao celo pre podne, niko se ne javlja...

U principu, svakom bi trebali da naplate PDV na robu vrednosti do 50€ odnosno PDV i Carinu na sve preko 50€ ALI,
kada bi radili tako ugušili bi se od paketa, da zaposle još 100 radnika ne bi bilo dovoljno tako da primenjuju diskreciono pravo carinika (zvano eci-peci-pec). Male pakete, lake pakete, ono što im deluje kao jeftina robe puštaju da prođe kako ne bi napravili zagušenje, Carinik proceni šta će da provere a šta ne. Ako je paket veći ili deluje kao da je skuplja stvar u pitanju to će ići na proveru.
Po zakonu, čak i ako naručiš šibice iz Kine trebalo bi da platiš PDV na to ali je nepraktično iz gore pomenutih razloga a i niko više ne bi naručivao jeftinije stvari jer bi dažbine bile veće od vrednosti same robe.
A kad se placa spedicija? Ja se najvise plasim te spedicije jer je preko 5000 dinara, znaci vise i od carine i PDV-a zajedno.

Špedicija se plaća kad isporuku radi kurirska služba poput DHL-a, Fed-Ex-a, USP-a... a da primalac snosi troškove isporuke, (ili na fakturi nije izričito naznačeno da primalac ne snosi troškove isporuke).

Treba da mi stigne paket preko DHL Expressa. Vidim da je danas prosao carinu u roku od 10 minuta, pise da je zavrsen proces. Da li da ocekujem neke troskove, spediciju i to? Nisu zvali, slali mejl, nista. Paket je ravno 50e + 25e postarina.

Mali off...
Na carinu mi je stigao paket ukupne vrednosti 50.04.eura.(42,09 + 7,95)To je vrednost paketa plus transport tj shipping. Da li da očekujem dodatne troškove ili ne?

Vikendom rade do 15
Uspeh danas da ih dobijem telefonom, zvao sam ukupno 354 puta , divno znam.
Podaci nepotpuni, a njih ne zanima da se cimaju da ja dokazujem da je moj paket. Misterija rešena

Ja sam zvao u nekih 5 navrata i ne verujem da sam ikada cekao nesto puno da mi se jave. Mozda sam imao srece.

Mislim da su svi imali slicno iskustvo kada nedostaju vazni podaci, u fazonu "propisi su propisi". Mozda moze da se prodje ako eventualno fali postanski broj ili tako nesto, ali za ovo drugo..... A i ovi Madjari bi mogli da nabave bar malo bolje mastilo, jer em prelepe kinesku koja se odlicno vidi, em se na toj koju oni stave jedva vidi to sto je odstampano

Da li ovo znaci da izaslo sa carine?
Ocekivao sam bar 15 dana min.

Prilozi

• Screenshot_20230921_220937_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230921_220937_Samsung Internet.jpg
    113.8 KB · Pregleda: 47
Ja sam zvao u nekih 5 navrata i ne verujem da sam ikada cekao nesto puno da mi se jave. Mozda sam imao srece.

Mislim da su svi imali slicno iskustvo kada nedostaju vazni podaci, u fazonu "propisi su propisi". Mozda moze da se prodje ako eventualno fali postanski broj ili tako nesto, ali za ovo drugo..... A i ovi Madjari bi mogli da nabave bar malo bolje mastilo, jer em prelepe kinesku koja se odlicno vidi, em se na toj koju oni stave jedva vidi to sto je odstampano
Falio je kućni broj....

Ja sam do sada uzeo oko 20-ak posiljki preko Ali-a i do sada nikada nisam imao carinjen paket(mada nisam ni uzimao vecu porudzbinu od 30-40 eura......u tranzitu imam jos oko 10-ak paketa.Od tih 10-ak prva dva koja su mi juce stigla prvo sam primetio pre par dana preko sajta poste status CARINA.Kao sto rekoh juce su stigla oba paketa carina je izasla 980 din uzeo sam jedan smart watch-prezdovoljan sam za sada i jedan Smart android tv box 2gb/16gb koji takodje radi odlicno.Dobro sam prosao ali sam cuo od prijatelja da sada dosta carine....a ja imam jos 8 paketa a u svakom paketu ima po 3 proizvoda u njemu... tako da bice veselo :D

Evo napokon stigao paket sa carine. Stajao od 4.9 na carini, pusten 19.9, 21.9 stigao u postu i preuzet danas. U pitanju je Logitech mx keys tastatura, placena 65$, carina naplacena 2500 din. s tim sto sam im slao mail koliko je placena.
Su tražili dokaz o plaćanju ili si svojevoljno poslao?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno