Imam jedan problem, pa mi je potreban savet kako da ga rešim.
Strana firma za koju radim i koja nema predstavništvo u Srbiji mi je poslala iz Nemačke Apple MacBook Pro jer mi treba kao sredstvo za rad. Laptop je na carini i nalazi se kod
Express Courier d.o.o. Authorised Service Contractor for UPS, pretpostavljam da su to špediteri. Njihov predstavnik me je kontaktirao na mejl koji je na domenu firme za koju radim i zatražio dokumenta kako bi odradio carinski postupak.
Ovo su mi poslali šta je potrebno od dokumentacije:
Tačke 1 i 2 sam uspešno odradio, međutim, za tačke 3 i 4 mi pravi problem jer je na narudžbenici iz Apple store-a kao primalac navedena firma, a ne ja kao fizičko lice. U međuvremenu mi je firma poslala i Proforma Invoice gde piše da je Exporter / Shipper firma za koju radim a Consignee / Recipient ja. Ni taj dokument nije prihvaćen, a kao odgovor sam dobio:
Na telefon ne mogu da ga dobijem jer je stalno van kancelarije, a službenica koja se javlja kaže da ne može da mi pomogne jer to nije njen predmet.
Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma. Kako novinari dobijaju uređaje na test, jer i njih podjebavaju ovako? 🤡
Strana firma za koju radim i koja nema predstavništvo u Srbiji mi je poslala iz Nemačke Apple MacBook Pro jer mi treba kao sredstvo za rad. Laptop je na carini i nalazi se kod
Express Courier d.o.o. Authorised Service Contractor for UPS, pretpostavljam da su to špediteri. Njihov predstavnik me je kontaktirao na mejl koji je na domenu firme za koju radim i zatražio dokumenta kako bi odradio carinski postupak.
Ovo su mi poslali šta je potrebno od dokumentacije:
1. Ovlašćenje (u prilogu) - Vi, kao fizičko lice popunjavate samo 'Odgovorno lice davaoca ovlašćenja' sa Vašim imenom i prezimenom; ispod toga Vaš JMBG i Vaš svojeručni potpis ispod 'Odgovorno lice'
2. Izjavu – treba da napišete, na bilo kakvom papiru, šta se tačno nalazi u pošiljci, da je pošiljka za ličnu upotrebu i da nije za dalju prodaju; sa Vašim potpisom na kraju.
(Ja, ... , pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljujem da se u pošiljci nalazi ... i da će biti korišćeno za ličnu upotrebu)
3. Dokaz o plaćanju robe (izvod sa kartice za tu transakciju u vidu screenshot-a aplikacije banke ili poruke pri kupovini)
4. Order- narudžbenica koju ste dobili prilikom kupovine (u obliku mejla ili screenshot-a sa sajta prodavca) sa vidljivim nazivom robe, cenom i cenom transporta.
Tačke 1 i 2 sam uspešno odradio, međutim, za tačke 3 i 4 mi pravi problem jer je na narudžbenici iz Apple store-a kao primalac navedena firma, a ne ja kao fizičko lice. U međuvremenu mi je firma poslala i Proforma Invoice gde piše da je Exporter / Shipper firma za koju radim a Consignee / Recipient ja. Ni taj dokument nije prihvaćen, a kao odgovor sam dobio:
Postovani, nazalost moraju da vam posalju proformu jer mail nije validan dokument.
Postovani,
sva dokumentacija mora biti na vase ime i prezime.
Na telefon ne mogu da ga dobijem jer je stalno van kancelarije, a službenica koja se javlja kaže da ne može da mi pomogne jer to nije njen predmet.
Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma. Kako novinari dobijaju uređaje na test, jer i njih podjebavaju ovako? 🤡