Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslao svojevoljno za svaki slucaj, da ne bi carinili po cenama kod nas. Pre sam imao situaciju sa satom kojo je placen 50, a oni ga carinili na 150e koliko ke kostao kod nas
Ah pa da. krastavac kad prvi Google search izbaci veću cenu :)

Prošla su mi dva paketa jako brzo, sudeći po ovim statusima prvi paket piči u poštu bez carine, a drugi je sigurno ocarinjen zar ne?

1695632336670.png

Drugi:

1695632370205.png

Danas sam platio PDV na pošiljku vrednosti neznatno ispod 50 eur - Što se tiče PDV sve je to ok nekih 1170 din ali ukupno sam kuriru pošte platio 1730 din. Ranije je to bilo na ovaj iznos nekih 350-400 din .

Kopam malo po netu i vidim na pragrafu da pošta naplaćuje podnošenje na carinski pregled 266 din?

Znači
266 podnošenje na carinjenje
X din ? provizija za uplatnicu
oko 300 din otvaranje paketa ?
ležarina 11 din po danu.

Od kad je to pošta počela da napraćuje podnošenje na carinu ? Da to nije novi "benefit" rešavanja neisporučenih paketa iz Kine preko Ali expresa?

Неко мора да плати све те "Бесплатне пошиљке" од "браће Кинеза".

300 дин је отварање, уплатница беше 50 дин, за остало не знам да су ми икада наплатили као физичком лицу. Да ниси то наручио као фирма?

Неко мора да плати све те "Бесплатне пошиљке" од "браће Кинеза".

300 дин је отварање, уплатница беше 50 дин, за остало не знам да су ми икада наплатили као физичком лицу. Да ниси то наручио као фирма?
Ja sam znao imati naplatu za otvaranje ali nije bilo 300 dinara nikada, tipa 50-100 maksimalno. Ovo ostalo takođe nisam nikad imao.

Ниси наручивао веће пакете онда, само писма (у шта спадају и мали пакети до 2кг и 90цм а+б+ц) су 100 дин, све веће или ако се шаље као пакет / ЕМС је 300.

Nisam kao firma. Bilo bi dobro da transparentno napisu koliki su ti dodatni troškovi pošte i da imamo neki račun. Ovako dodje čovek na vrata , kaže samo toliko i toliko , ja nisam detaljno pogledao carinsku deklaraciju (zalepljena i reko otprilike to je to ), kaže ne treba potpis oni stave elektronski status. Sledeći put da ga pitam kako dodje do 560 a ne 350 troškovi.

Imam jedan problem, pa mi je potreban savet kako da ga rešim.

Strana firma za koju radim i koja nema predstavništvo u Srbiji mi je poslala iz Nemačke Apple MacBook Pro jer mi treba kao sredstvo za rad. Laptop je na carini i nalazi se kod
Express Courier d.o.o. Authorised Service Contractor for UPS, pretpostavljam da su to špediteri. Njihov predstavnik me je kontaktirao na mejl koji je na domenu firme za koju radim i zatražio dokumenta kako bi odradio carinski postupak.

Ovo su mi poslali šta je potrebno od dokumentacije:

Tačke 1 i 2 sam uspešno odradio, međutim, za tačke 3 i 4 mi pravi problem jer je na narudžbenici iz Apple store-a kao primalac navedena firma, a ne ja kao fizičko lice. U međuvremenu mi je firma poslala i Proforma Invoice gde piše da je Exporter / Shipper firma za koju radim a Consignee / Recipient ja. Ni taj dokument nije prihvaćen, a kao odgovor sam dobio:

Na telefon ne mogu da ga dobijem jer je stalno van kancelarije, a službenica koja se javlja kaže da ne može da mi pomogne jer to nije njen predmet.
Interesuje me kako u zemlji Srbiji doći do uređaja koji ti pošalje neka firma. Kako novinari dobijaju uređaje na test, jer i njih podjebavaju ovako? 🤡
Samo da javim da sam uspeo da dobijem laptop. Firma je poslala Proforma Invoice na kojem piše da je u pitanju poklon i da nisam platio nikakvu nadoknadu za njega, što je i tačno jer meni će svakako da ostane laptop.

Meni je jedan paket bio na carini 5 dana, naplatili 1.110 dinara.
Drugi mi je već 5 dana na carini😭

Platio sam carinu na 1 predmet, i sad prodavcu treba da posaljem dokaz da sam platio carinu da mi urade refund carine, e sad ja sam dobio samo onaj beli papir gde pisu osnovni podaci, ali nema ni pecat i plus sve je na srpskom.
Da li neko zna da li moze da se dobije detaljniija ta carinska deklaracija?

Stigao mi android box na njemu pise ocarinjeno,u papirima pise carisnki dug 1.045,00 rsd carinska osnovica na cenu 5.226,91.
Jel to u redu jer cini mi se da carina ide preko 50 evra sto je 5842.7 rsd?

Prilozi

• IMG_20230928_102854.jpg
    IMG_20230928_102854.jpg
    247 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20230928_102945.jpg
    IMG_20230928_102945.jpg
    174 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20230928_103028.jpg
    IMG_20230928_103028.jpg
    252.5 KB · Pregleda: 38
PDV se placa uvek 20% bez obzira da li je ispod 50eur ili preko 50eur. PDV se placa preko 50eur

Stigao mi android box na njemu pise ocarinjeno,u papirima pise carisnki dug 1.045,00 rsd carinska osnovica na cenu 5.226,91.
Jel to u redu jer cini mi se da carina ide preko 50 evra sto je 5842.7 rsd?
Ne postoji oznaka "OPEDEVLJENO", sa razlogom, rogobatno zvuči, tako da stoji ocarinjeno i kad se samo pdv naplati, sto može i za paket od 1 dolar.

Да ли је неко слао скоро нешто за Хрватску?

До сада је све стизало како треба, а сада ми је једна пошиљка на царини од 6. септембра (стигла је у Загреб 1. септембра)
а друга још није ни узета за контролу, а стигла је у Загреб 19. септембра.

У пакетима су дискови, као и сто пута до сада.
Препоручене пошиљке су у питању.

parcelsapp показује идентичне статусе.

LhFMw47.png

jqNQzLH.png

Да ли је неко слао скоро нешто за Хрватску?

До сада је све стизало како треба, а сада ми је једна пошиљка на царини од 6. септембра (стигла је у Загреб 1. септембра)
а друга још није ни узета за контролу, а стигла је у Загреб 19. септембра.

У пакетима су дискови, као и сто пута до сада.
Препоручене пошиљке су у питању.

parcelsapp показује идентичне статусе.

LhFMw47.png

jqNQzLH.png
Da, ja saljem redovno diskove za Zagreb, nakon svakog mitinga u Beogradu i nakon protestne setnje, jer oni tamo imaju neki savremeni sofver za prepoznavanje lica, da nam dojave da li se radi o pripadnicima neke sluzbe koji prate ljude tokom protestne setnje. Nikakvih problema do sada nije bilo.

30% od 1172 je 351. Tehnicki trebao bi platiti samo PDV 20% bez tih 10% za carinu, ali sta je tu je. Ne vredi ti ni dizati zalbu, zalba kosta duplo koliko si platio carinu + PDV
I ja kupujem realno ne platim. Pre bilo preko 50€ ide carina. Juce dobih signalnu lampu za otvaranje kapije, preuzeh u posti, vidim jos 460 din. da platim, a kostala oko 520 din. Prevoz 720. Znaci 11€. Ne mozes se zaliti ako preuzmes,a kako ces znati kada papir sa carinom spakovan i zalepljen. A pise kao porez na promet, carina 240 din. A tih 460 odakle izvukose, ako se zalis stavice te na spisak,pa ce ti iglu cariniti. Ovo je strasno em ti naplate 50% a na kraju pise duplo bez opravsanja.

I ja kupujem realno ne platim. Pre bilo preko 50€ ide carina. Juce dobih signalnu lampu za otvaranje kapije, preuzeh u posti, vidim jos 460 din. da platim, a kostala oko 520 din. Prevoz 720. Znaci 11€. Ne mozes se zaliti ako preuzmes,a kako ces znati kada papir sa carinom spakovan i zalepljen. A pise kao porez na promet, carina 240 din. A tih 460 odakle izvukose, ako se zalis stavice te na spisak,pa ce ti iglu cariniti. Ovo je strasno em ti naplate 50% a na kraju pise duplo bez opravsanja.
Tih 240 dinara je PDV, koji je po pozitivnim propisima ove drzave obavezan kod svakog paketa, makar bio i 1 evro. A ostatak do 460 dinara ukljucuje podnosenje na carinski pregled, kao i proviziju za uplatnicu, za ceo iznos od 400 i kusur dinara. Sve je apsolutno ispravno i zakonski uradjeno. Kao sto rece kolega iznad mene, ne bi bilo zgoreg procitati prvih par stranica teme.

Pozdrav jedna pošiljka LA. Od 07.10. Je stajala na carini, danas vidim da piše napokon otprema. Plaćena 38$. Koliko mogu da očekujem da me oderu za carinu i PDV?
Posto je kupljena na nekom većem popustu na aliju… Nisam očekivao da će ga cariniti

^Da njie android box?
Zavisi od toga koju ti cenu kao osnovu za carinjenje gospoda sa carine odrede, a to samo vasiona zna.

Pozdrav jedna pošiljka LA. Od 07.10. Je stajala na carini, danas vidim da piše napokon otprema. Plaćena 38$. Koliko mogu da očekujem da me oderu za carinu i PDV?
Posto je kupljena na nekom većem popustu na aliju… Nisam očekivao da će ga cariniti
Ko kaze da su ga uopste carinili? Naplatili su mozda samo PDV, koji po zakonu mogu i na paket od 3 dolara. Carina ide na pakete preko 50 evra procenjene vrednosti.

Vikendom carina na aerodromu ne radi tako da je tamo stajala i čekala red za carinjenje i ne mora da znaci da je ocarinjena ako je stajala par dana na carini. Mogu da mu naplate od pdv 20% plus otvaranje paketa, carina se naplaćuje od 50€ pa na gore kako je već rečeno.
Da da, znam to. Ali mislio sam da su ga možda procenili na više od 50$. Videćemo kada stigne 😂
Ne mogu da ga carine više od onoga što košta iako nema fakturu u pošiljki, oni provere na sajtu gde si ga kupio i vide cenu. E sad ako si ti samo na jednom mestu dobio popust a na drugim mestima je cena viša, onda ga carine po toj ceni koja je viša, ako ga uopšte i carine i otvore.

Nekad i naplate ako treba da se prepakuje paket, pa cisto da znate da i to moze da kosta..

Narode,jel pametno unapred poslati mail carini sa cenom proizvoda,izvodom iz banke i tim stvarima koje dokazuju sta je i koliko je placeno? Odnosno,cita li to neko tamo uopste?

Uskoro treba da mi stigne sat sto sam uzeo sa nekim popustom na Aliju,ukupno oko 80$ je izaslo.Problem je sto mu je redovna cena oko 200$ a ima na par mesta cak i po 400$.Ne znaci mi nesto hoce li naplatiti 1000 ili 2000 dinara ali ako iskopaju ovu zadnju cenu pa traze 15k... Znam da se uvek mogu naknadno zaliti ali mozda bi bilo i brze i jednostavnije da im odmah sve dostavim?

Poručio ćale headshell iz Japana i taj Samurai audio šalje Fedex_om što on nije video, jer da jeste ne bi ni poručio, u međuvremenu slomi kuk zaglavi u bolnici i nije u mentalnom stanju da izvadi izvod i dokaz o plaćanju, ne zna šifre da ja to uradim za njega. Na kraju sam im rekao dajte da vam to platim, ali oni neće bez izvoda iako je Japanac uredno popunio onaj carinski list i naveo tačnu cenu, vozaju me od službenika do službenika.... Da skratim priču vrate oni to u Japan i sad Japanac kuka da će da ga oderu za povraćaj pošiljke, i da će da vrati pare kad odbije taj return fee. Da li je neko imao slično iskustvo? Koliko stvarno može da košta povraćaj pošiljke (slanje je bilo 15$).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno