Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cek, sta je trenutno slucaj? Standard delivery je obicna posta, a express je ipak DExpress i naplacuje carinu+PDV i na ispod 50e?

Da li neko ima info do koje vrednosti se ne naplaćuje PDV i carina za pošiljke u EU, konkretno Austrija?

Jednostavno možež da spinuješ koliko hoćeš to rade i kurir ali kao što sam rekao nema načina da se brzo reaguje na to spinovanje tako da oni teraju svoje...i to je to. Ja se ovde odjavljujem što se tiče ovoga jedino što mogu da kažem jesta da tražite svoja prava neko će da istera ista neko neće...

ne videh ovaj post ranije.
Ja spinujem :d

idi na

http://www.ems.post/members-ems-cooperative

pa pogledaj pod Srbija koliko ima pružalaca usluga tj članova Express Mail Service

Napokon...

df35f114fd5d958e7df2a19af0cf690f.jpg

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

ne videh ovaj post ranije.
Ja spinujem :d
idi na
http://www.ems.post/members-ems-cooperative
pa pogledaj pod Srbija koliko ima pružalaca usluga tj članova Express Mail Service
Jedan prica jedno, drugi drugo :)
Ali ja bi voleo da je neko ovo isprobao na DHLu?

Ja sam (puno) ranije trazio da rade skracen postupak i nije bilo problema, ali duze vec ne daju, a iskreno za ono sto mi je stizalo DHLom bi stvarno bila sitna razlika (bolja je stopa sa spedicijom). Jedino mi je krivo sto nisam mogao da se cimam kada su mi patike stigle :( pa je islo 20+20% (44% tj.) i spedicija, umesto samo 32%.

Hmm, ima li bese znacenje neko "61200 CARINA GPC BEOGRAD - "? Otprema u drugoj koloni. Ali bez destinacije posle "-".

Poslednja izmena:
Phew!
25.11.2017 ES-2842194 Prijem
25.11.2017 ES-GBBASX Prispeće
01.12.2017 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
01.12.2017 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
01.12.2017 61200 CARINA GPC BEOGRAD - Otprema
01.12.2017 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
02.12.2017 10200 GPC BEOGRAD - 11108 Beograd Otprema

Iskreno se zapitah da nisu poslali nazad, posto mi 3 red odozdo nije bio poznat ranije, a dosta je bilo vracanja raznih paketa ljudima skoro, cak i sociva :(
Paket je sa MyProtein. Izgleda da ide kao EMS posiljka na carini, jer je JUTROS doneo postar (i probudio me, ali oprosticu mu :D). A 6 dana potovalo do nas iz GB, prilicno cudno ako je EMS posiljka.

Javljam kakav je MyProtein Hydrowhey. Za Black Friday sam uzeo, cak i sa carinom (i carina i PDV, posto je >50e) je bila dobra cena, samo da je dobar "ukus"/feeling.

Meni se status od 23eg novembra ne menja ( poslednji status 23eg i nije se updejtova) kao da je zablokirao :D Da li ce se promeniti ili su ga zabacili negde :D

Ima li neko broj ili mejl od carine da ih kontaktiram nema mi nijednog paketa već mesec dana nemoguće da nijedan baš nije stigao za 30 dana, a imao sam neke propuštene pozive sa mobilnih brojeva... ako nije problrm pustite mi na pp.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

@Robisha Sta ja da kazem onda za moj paket
15.11.2017 12:54:00 CN-52311206 Prijem

^

Kako znaš, ako sam te dobro razumeo, da ti je ta jedna pošiljka koja je stigla u Srbiju i za koju nemaš tracking number, još uvek na carini?
Mislim, kako znaš da nije "dobila noge" ili da nije stvarno izgubljena its?

Pitam te zbog putešestvija mog paketića...

NR15054201642695 Shipment Details:

Electronic information,receive--15-Sep-2017 04:16 AM
Small package Center, receive--15-Sep-2017 06:16 AM
Parcel centre,sealing--15-Sep-2017 09:16 AM
Small package Center, left--15-Sep-2017 10:49 AM
Exchange Bureau, have been exported to open--16-Sep-2017 06:49 PM
Exchange Bureau, have been exported directly--17-Sep-2017 12:52 PM
Transit Center?left hand navigation--17-Sep-2017 06:26 PM
SERBIA, Arrived --01-Oct-2017 06:26 PM
SERBIA, the transfer of customs-- 01-Oct-2017 10:06 PM

Sadržaj paketića je veličine pola olovke i težine 10-ak grama, a nije preporučena pošiljka, tj nema pravi tracking number... dakle od dolaska na srpsku carinu ga više nije moguće pratiti.
Meni je već 4. dana bila ideja u glavi da ga je neko ukrao, a prošlo je već 23 dana.
A ti se još nadaš ili nekako znaš?

U prošli utorak, 28. novembra, dakle nakon bezmalo dva meseca od prispeća na carinu, pošiljka se pojavljuje u mom sandučetu. Otvarana je, sadržaj je ukraden i nemušto je zalepljena običnim selotejpom (ne onim žutim poštanskim) preko mesta gde je cepana.

U pitanju je jedna od ukupno pet pošiljki sa sličnom sudbinom - pristizale su u Srbiju početkom oktobra, a u moje sanduče su ubačene 24. i 28. novembra. Preostale četiri pošiljke nisu otvarane i ništa nije ukradeno.

Vrlo izvesni scenario...

Neko u pošti odvaja, njemu/njima interesantne i bez broja za praćenje, pošiljke sa strane, čeka neki vremenski period da vidi da li će primalac da se raspituje, buni, žali... i onda, ako se to ne dešava, prisvaja ih za sebe. Kako sam se ja više puta raspitivao, ta informacija je došla do njega/njih, pa su pošiljke na kraju ipak isporučene. Za ovu jednu, čiji sadržaj je ukraden, je ili došlo do greške u proračunu - prerano otvoreno/ukradeno, ili se jednostavno nije moglo odoleti.

Elem, možda i grešim u pretpostavci, ali nikakvo drugo logično rešenje zagonetke mi se ne nameće u ovih proteklih oko 7 dana.

Adresa stanovanja, sanduče, ulaz, adresa na pošiljkama... - sve uredno. Za proteklih 5-6 godina mi se nikada nije desilo da neka pošiljka ne stigne, onako kako treba. Mužu moje sestričine, koji je i moj komšija (ista pošta), su u istom nekom periodu i još nešto malo ranije nestala tri paketa. On se nigde nije bunio ni žalio.

---

E sad, ono što je možda još zanimljivije...

Tokom protekla oko dva meseca, uključujući i ovih oko 7 dana od isporuke pošiljki, ja sam:

- 3 ili 4 puta kontaktirao zaposlene u GPC-u u Zemunu, na neke različite 011/3643-xxx telefone,
- 4 puta zaposlene u mojoj pošti, uključujući i kontrolora dostave,
- 4 puta preko informativnog centra na 0700/100-300 pokušavao da dobijem broj telefona nekoga - kontrolora ili bilo koga drugog koga bi (valjda?) trebala da zanima pojava da se sadržaj pošiljki krade,
- Popunio web formu na http://www.posta.rs/struktura/lat/kontakt/postavite-pitanje.asp i u kratkim crtama (polje je ograničeno na 500 karaktera) objasnio o čemu se radi, i zamolio ih da me kontaktiraju na ostavljeni broj telefona.

Do nikoga i ničega drugog nije moguće dospeti, a sva ostvarena komunikacija je, ukratko, tekla otprilike ovako:

- Dobar dan, takva i takva stvar...
- Žao nam je, ne možemo vam ništa pomoći bez brojeva za praćenje.
- Dobro, ali ja vas nisam ni zvao da biste meni pomagali, već sebi - u vašem preduzeću neko krade. To je valjda problem za vas? Ja ću moj problem lako rešiti - Kinezi će mi vratiti novac... i to je to.
- Bla-bla, truć-truć... doviđenja.
- Doviđenja.

Znači nikom ništa. Niko nije hteo da npr. pogleda datume, pa onda, to uopšte nije komplikovano, da ih ukrsti sa smenama koje su radile tada u pošti, ovoj ili onoj. Ili samo da zabeleži na papir šta se desilo, pa eto... samo da ostavi to u fioku, ako se pojava ponovo javi, da ima neke informacije. Ili samo da se zapita kako može očigledno otvarana pošiljka (pocepana i oblepljena običnim selotejpom) da se uopšte negde primi i dalje isporuči...

Pa kazite sta je nestajalo i odakle ste, mozda se poklopi sa drugima, pa uradite nest.

^

Putanja za moje (i komšijine pošiljke) je vrlo prosta...

Surčin, aerodrom ---> GPC u Zemunu ---> 11107 Beograd 11, pošta ---> moje sanduče.

Vrlo lako bi se moglo (kada bi to neko u "Poštama Srbije" hteo, je li) utvrditi kako, zašto i gde su mojih 5 pošiljaka boravile 40-60 dana, i gde je sadržaj jedne ukraden, jer su samo dva mesta između aerodroma i mog sandučeta. Ako je u istom periodu bilo još istih ili sličnih prijava (opet pod uslovom da se neko u "Poštama Srbije" bavi time, je li), onda bi i dete od 10 godina, sa makar trojkom iz matematike, ukrštanjem informacija zaključilo gde se krade.

Sećam se jednog slučaja iz 70-ih (doba zle diktature, a nisu postojali ni kompjuteri, ni elektronske vage, ni barkod skeneri, ni kamere, ni ništa...) i poštara koji je otvarao pisma i iz njih vadio novčanice koje su gastosi slali rodbini ovde. Ekspresno je navatan i umardeljisan u bajbok na višegodišnje robijanje.
Ja ih sada (sloboda, demokratija, ljudska prava, neprikosnovenost privatne svojine, komjuteri, elektronika, čuda...) zovem telefonom, odlazim lično, pišem 15 puta i prijavljujem da neko krade, a oni ništa, uopšte ih ne zanima... Zapravo, uopšte ne mogu da shvate da ih ne zovem zbog svojih paketa i da bi ih nekako dobio, već da njima predočim da negde imaju zaposlenog lopova, ili više njih.

POkreni krivicne prijave. Ako ocekujes da ce oni uraditi nesto (mimo minumuma zahtevanog na radnom mestu), ne bih rekao da je problem u njima :p (mala sala, ali realno je tako)
Ako samo cutimo ili na forumu pricamo (bio sam isto takav pa sam shvatio vremenom..), nema nista od toga. U stvari najgore je zaliti se po forumima - izgubis volju da nesto vise sam uradis, a nista nisi postigao.

Nije konkretno za carinu vezano ali i jeste jer je Alibaba vlasnik Aliexpress-a, a kod nas se u 90% slucajeva narucuje sa Aliexpress-a a opet to ima veze sa carinom pa ce biti zanimljivo videti sta ce se desavati ako ovde stvarno otvore svoj logisticki centar pa vreme od narudzbine do dolaska na kucni prag paketa bude sa 17 dana(a i vise) bude sveden na 17 sati.
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/...e-u-srbiju-u-narednih-nekoliko-meseci/m7c22d4

..."A šta bi konkretno dolazak u Srbiju najveće kineske internet prodavnice "Alibaba" koja veoma ozbiljno razmatra otvaranje logističkog distributivnog centra u Srbiji, značilo? Za početak, skratio bi se rok isporuke robe sa 17 dana na 17 sati."

Izmedju ostalog, a ostatak mozete procitati u samoj vesti.

Ja ništa tu ne razumem, šta znači: "logistički centar alibabe" i kako to skraćuje vreme isporuke?

Alibaba ništa ne prodaje.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

To znaci da ce dobar deo te robe biti u ovde izgradjenom skladistu Alibabe i da ce ti odavde slati, kao sto imaju svoje centre u Rusiji, HokgKongu i na jos par mesta mislim da jedan mali logisticki centar imaju i u SAD.

Kako mislis Alibaba nista ne prodaje?
Bato moj prodaju dnevno bar milku dolara.

To znaci da ce dobar deo te robe biti u ovde izgradjenom skladistu Alibabe i da ce ti odavde slati, kao sto imaju svoje centre u Rusiji, HokgKongu i na jos par mesta mislim da jedan mali logisticki centar imaju i u SAD.

Kako mislis Alibaba nista ne prodaje?
Bato moj prodaju dnevno bar milku dolara.
Alibaba je posrednik tj ima mnogo malih nezavisnih prodavaca koji prodaju robu.
Jedina prodavnica koja je u njihovom vlasništvu je tmall. Tj. Ako naprave skladište to će biti tmall, za ostale prodavce se ništa neće promeniti.

Poslednja izmena:
Da li neko zna do kog datuma su ovi carevi sa BGcarine stigli sa carinjenjem?

Meni jedan paket stigao u Srbiju jos 24 novembra i od tada ni traga ni glasa od njega,nema ni novih statusa.....

Meni je juce stigao paket koji je u Srbiji od 21. ili 22. novembra.

Nema ni meni promene statusa od petka 2.12. Paket inace stigao 27.11.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Imam problem narucio sam sa jednog foruma laptop u pitanju je thinkpad r61i laptop sam platio 100e na kutiji stoji 45e ocarinili su mi 7591 din sta da radim?

Da uzivas, platis sta si duzan drzavi a za resto sto su te castili, ti da castis drustvo i svi zadovoljni a ti ponajvise.
Edit
Evo sad citam peti put tvoj post, pa se mislim da nisi hteo reci da si platio 100€ a pise na paketu 45(sto je totalno nebitno), a oni ti za carinu i pdv traze tih 7000+ dinara, ako je tako to je druga stvar, malo si dvosmisleno onda napisao pa te nisam najbolje shvatio.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno