Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najgore je što nisu zakoni problem nego se traže krivine za lako uzimanje para i jednostavno nema brzog mehanizma da se nateraju na bilo šta i to se obilato koristi. Ko je dovoljno uporan mogao bi da istera stvar ali se plašim da bi to trajalo godinama možda bi se čak išlo i na sud...a onda slanje pošiljke iz inostranstva gubi smisao u svakom pogledu...

Poslednja izmena:
A da malo pročitate zakone i propise ili bar ovaj topik od početka. Sve kurirske sluzbe moraju da rade sa špedicijom i carinom po carinskim listama. Samo pošiljke preko pošte i EMSa se carine pojednostavljenom procedurom i jedinstvenom carinskom stopom

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Cini mi se da ste ti ili Dejan? bas postavili misljenje ministarstva nekog u kome stoji da ne moraju, tj. da gradjanin moze da bira brzi postupak i preko njih.
Imam ga na drugom telefonu, ali ne radi mi ekran :(

Ajmo ovako vidiš neki i čitaju zakone, a i radili su ili rade u ustanovama tog tipa pa ću ti savetovati da pročitaš član 107 Zakon o carini (http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/zakoni/2015/Carinski zakon.pdf) pogotovo obrati pažnju na član 107.Dakle gde tu piše da se odnosi samo na poštu Kako se pozivaš na forum molim te da pogledaš isti jer je pre jedno godinu dve ovde neko okačio i tumačenje neke državne institucije koja kaže da kuriri mogu da carine po skraćenom postupku....naravno jasno je što neće...a da ako se pozivaš na neku uredbu žao mi je ali uredba je ništavna u odnosu na zakon. Ali naravno sve te stvari kada žele da se ospore idu teško i ko će to da radi kada je prosečna cena paketa između 50 i 100 evra...tako da eto lepe krivine za sve u lancu...jedino što vlada može da ograniči vrstu robe i vrednost ali ako to nije slučaj onda nema špedicije....sem ukoliko to fizičko lice ne traži.

Poslednja izmena:
Da još dodam neki kuriri su do te mere drski da tvrde kako eto oni ne rade sa fizčkim licima već samo sa pravnim pa eto zato mora da se radi špedicija....a evo i opet da pomenem da su na najbezobrazniji način neki kuriri od mene pokušali da naplate DDP paket kao da to nije plaćeno unapred (samo što nisu baš svi neinformisani mada me je to koštalo debele opsturkcije i kašnjenja u isporuci)....lepo je uzeti 3-8 hiljada dinara uz minimalni napor i trud...još jednom ponavljam nekada je isplativije koristiti "regularno" carinjenje ali to je jedna druga priča....

Poslednja izmena:
Nisam razumeo. Link koji je postavljen je dokument o tome da možete da tražite da umesto jedinstvene carinske stope da vam se roba carini po carinskom tarifniku. Tesko da se to isplati sem ako je roba iz evrope onda je carinska stopa 0%.

Ali kakve to ima veze sa kurirskim službama?
U tekstu se pominje samo poštanski operateri a to su pošta i EMS da mogu da carine jedinstvenom stopom što i rade u 100% slučajeva [emoji41]

Da još dodam neki kuriri su do te mere drski da tvrde kako eto oni ne rade sa fizčkim licima već samo sa pravnim pa eto zato mora da se radi špedicija....a evo i opet da pomenem da su na najbezobrazniji način neki kuriri od mene pokušali da naplate DDP paket kao da to nije plaćeno unapred (samo što nisu baš svi neinformisani mada me je to koštalo debele opsturkcije i kašnjenja u isporuci)....lepo je uzeti 3-8 hiljada dinara uz minimalni napor i trud...još jednom ponavljam nekada je isplativije koristiti "regularno" carinjenje ali to je jedna druga priča....
Da ih imenujemo - DPD. Pre par dana sam vratio paket jer su mi tražili 7000 za špediciju robe vrednosti 35EUR.

U, da, oni rade ASOS sada valjda.

DDP naplata valjda ne radi kod nas?

Nisam razumeo. Link koji je postavljen je dokument o tome da možete da tražite da umesto jedinstvene carinske stope da vam se roba carini po carinskom tarifniku. Tesko da se to isplati sem ako je roba iz evrope onda je carinska stopa 0%.

Ali kakve to ima veze sa kurirskim službama?
U tekstu se pominje samo poštanski operateri a to su pošta i EMS da mogu da carine jedinstvenom stopom što i rade u 100% slučajeva [emoji41]

Prva 4 pasusa su osnov za mišljenje (zakoni), dok je samo peti objašnjenje a odnosi se kao što piše "PRIMENA JEDINSTVENE CARINSKE STOPE U POSTUPKU STAVLJANJA U SLOBODAN PROMET EKSPRESNIH POŠILJAKA".

Poštanskih operatora u Srbiji ima daleko više http://rapus.ratel.rs/kontakt/linkovi/postanski-operatori

Imajući napred navedeno u vidu, ukoliko poštanski operatori koji ispunjavaju uslove propisane
Zakonom o poštanskim uslugama i na osnovu toga obavljaju poštanske usluge u unutrašnjem i
međunarodnom poštanskom saobraćaju, mogu vršiti carinjenje ekspresnih pošiljaka po
jedinstvenoj stopi
carine iz člana 107. Carinskog zakona, ako te pošiljke sadrže robu koja ispunjava
uslove propisane carinskim propisima.

To se odnosi samo na ekspresne posiljke u postanskom saobracaju tj EMS a ne kurirske sluzbe [emoji20]

To se odnosi samo na ekspresne posiljke u postanskom saobracaju tj EMS a ne kurirske sluzbe [emoji20]

Poštanski saobraćaj nije isto što i javno preduzeće pošte Srbije.
Ako imaš vremena na bacanje pročitaj zakon, ili mnogo jednostavnije pogledaj registar poštanskih operatora koji sam već okačio

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Pruzaoci univerzalne postanske usluge
d1c57fdd82cecf1e274281e7162c6f21.jpg

U vezi čega?

Poslednja izmena:
ispunjavaju uslove propisane

Zakonom o poštanskim uslugama i na osnovu toga obavljaju poštanske usluge u unutrašnjem i

međunarodnom poštanskom saobraćaju,
mogu vršiti carinjenje ekspresnih pošiljaka po

Eto zasto

Znaci ne oni koji samo rade ekspresne usluge nego sve usluge i ekspresne

U, da, oni rade ASOS sada valjda.

DDP naplata valjda ne radi kod nas?
Ne, ovo nije bio ASOS, time je iznenadjenje bilo neprijatnije. DExpress je naplatio i carinio robu sa ASOS-a ali su bili korektni u smislu da nisam platio nikakvu špediciju, već samo carinski dug, tako da i od lošeg ima gore :).

Poslednja izmena:
ispunjavaju uslove propisane

međunarodnom poštanskom saobraćaju,
mogu vršiti carinjenje ekspresnih pošiljaka po

Eto zasto

Znaci ne oni koji samo rade ekspresne usluge nego sve usluge i ekspresne

Jednostavno možež da spinuješ koliko hoćeš to rade i kurir ali kao što sam rekao nema načina da se brzo reaguje na to spinovanje tako da oni teraju svoje...i to je to. Ja se ovde odjavljujem što se tiče ovoga jedino što mogu da kažem jesta da tražite svoja prava neko će da istera ista neko neće...

Poslednja izmena:
Ne, ovo nije bio ASOS, time je iznenadjenje bilo neprijatnije. DExpress je naplatio i carinio robu sa ASOS-a ali su bili korektni u smislu da nisam platio nikakvu špediciju, već samo carinski dug, tako da i od lošeg ima gore :).

Ja sam u zadnjih 40 dana 3 puta poručivao od ASOS-a i svaki put mi je poštar donosio pakete. Nikad DExpress.

Narucio sam dva paketa i dobio kodove za pracenje. Prvi kod je tipa
S000021097892 i ne vidim ga na postexpresu. Drugi je tipa RH---------TR i njega takodje ne vidim na postexpresu. Moze li neko da mi kaze da li ce ti paketi doci preko pošte i da li drugi paket sobzirom da je na kraju TR doći iz turske iako sam ga kupio preko aliexpressa i ocekivao ga iz Kine. Da li cu moci u nekom trenutku da ih pratim preko postexpresa.

RH....TR se meni redovno video na posta pracenje. Prati stanje na 17Track

Poslednja izmena:
Narucio sam dva paketa i dobio kodove za pracenje. Prvi kod je tipa
S000021097892 i ne vidim ga na postexpresu. Drugi je tipa RH---------TR i njega takodje ne vidim na postexpresu. Moze li neko da mi kaze da li ce ti paketi doci preko pošte i da li drugi paket sobzirom da je na kraju TR doći iz turske iako sam ga kupio preko aliexpressa i ocekivao ga iz Kine. Da li cu moci u nekom trenutku da ih pratim preko postexpresa.

zašto bi ovej brojev pratio na postexpressu???
gledaj na http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp
- ovaj drugi - prvi broj i nije praćenje internacionalno

ili na nekom drugom stranom sajtu ili mobilnoj app :-devil-:

Znam da ne može tehnički ništa preko 3 da se uveze bez firme, ali me interesuje kako je u praksi :)

Treba mi ovo a uzeo bih 4-8 komada. Relativno mi je hitno pa sam mislio da platim praćenje, ali mi se ne bi isplatilo da za 3 puta plaćam praćenje (skoro ista cena ispadne za praćenje i proizvod).
Da li ovoga možda ima negde kod nas?

Da li je neko uzimao filtere aktivnog ugljenika (veličina za kuhinjski aspirator) i da li bi to prošlo carinu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno