Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel se pošiljke poslate DHL-om carine na vrednost koja stoji na paketu ili i te pošiljke carinici otvaraju i procenjuju kako njima odgovara?

Ja sam imao DHL pošiljku iz Engleske. Račun je bio u kutiji. Verovatno su uzeli u obzir tu vrednost, jer nisam ništa dodatno platio u Srbiji.

Poslednja izmena:
Mozda je offtopic, tj svakako jeste, ali porucio sam sociva sa sajta u poljskoj i ****** umesto -2.25 porucim +2.25 acuve oasys i sad evo imam ta sociva, pa ukoliko neko nosi sociva ove marke i dioptrije neka se javi u inboks da vidimo nesto...
Sa kog sajta si uzimao? Kako si prošao sa carinom i jel si zadovoljan kvalitetom?

Prosao mi paket u subotu carinu. Juce poslat u lokalnu postu. Danas nije dolazio postar i ako sam bio kuci i sad vidim da pise da je uruceno. Ovo je za poludeti. Sutra cekam do 12 ako ne dodje idem u postu da vidim kako su
Ako piše uručeno, i tvoje ime, što znači da nije bio lažni treking, onda si "primio", džaba čekaš...
I u toj situaciji moguće je da ti je poštar stavio u sanduče, mrzelo ga da dolazi do vrata, i sam se potpisao, što naravno ne sme... A onda pošiljka dobila noge...
Meni se to desilo, ali mi poštar platio pošiljku, bolje nego da ga prijavljujem, izgubio vreme, ali zadržao pare, i od tada više ne ostavlja u sandučetu...

Ja nesto bas nemam srece sa ovom carinom (BG) --

Porucio neki telefon i posle 5-6 dana na carini stize mi pismo da im posaljem fakturu. Ja posaljem prosle nedelje na e-mail, vidim nista se ne desava.

Zovem u ponedeljak, oni mi kazu da im ne radi stampac i da ne mogu da stampaju mejlove (???), da pozovem opet za koji dan.

Ja reko OK, odstampacu onda ja i poslati vam preporuceno, to ionako stize za dan.

Al ne lezi vraze, izgleda da nisu primili pismo i da se vraca meni :)

rTUetqG.png

Jel slao neko fakture postom na carinu, jel su prihvatali to? Mozda sam lose adresirao?

Napisao sam:
CI Pošta (za Ime Prezime)
Ugrinovačka 210b
Zemun
11080 Beograd 80

Jel se pošiljke poslate DHL-om carine na vrednost koja stoji na paketu ili i te pošiljke carinici otvaraju i procenjuju kako njima odgovara?

DHL pošiljke ne carine se direktno na carini nego špediterske službe izrađuju potrebnu dokumentaciju (obrasci, racuni i dr.) i to nije jeftino tj reda 5000 dinara za ove male pošiljke. Pošto se DHL smatra normalnom kompnijom obučno se uzima vrednost na paketu sem ako je sumnjiva pošiljka :) a mislim da DHL to sebi ne bi dozvolio ali ipak nikad se ne zna

posiljke preko kurirske službe i poštanske pošiljke kod carinika nisu u istoj kategoriji !!! tj sve preko kurirske a preko dozvoljene vrednosti ide na špediciju pa carina

evo mogu da potvrdim iz licnog iskustva da sad neke posiljke iz kine stizu ekspresno - maltene za 2 nedelje max, i manje. porucena maska za telefon 28og, 29tog poslato po koverti se vidi, jutros stiglo. a maska je za xiaomi telefon koji je narucen 24og i jos preko svedske poste nije ni updateovan tracking da je poslat :D gran shou
vecina posiljci sa ebaya isto tako, za 20ak dana mozda cak i manje, u odnosu na ono od pre gde mesec ipo je potrebno, izuzetno veliki napredak

Pozdrav svima.
Koristio sam pretragu ali nisam došao do željenog odgovora.
Devojci je stigla narudžbina sa aliexpress-a. E sad, mnogo su cepnuli carinu ~ 5000 rsd. Ona je odbila da primi paket. Šta se dalje dešava? Na papiru koji je dobila piše da će paket biti u pošti 5 dana. Ja sam na forumu našao da bi trebalo da bude 3 dana, pa ga vraćaju nazad pošiljaocu.
Mene interesuje da li je neko imao iskustva sa odbijanjem pošiljke, pa da može da mi kaže da ki će dobiti REFUND od aliexpressa? Oni verovatno vraćaju robu kao neuručenu, ali nisam siguran da li dobijamo refund ili ne? Vidim da se ne isplati mnogo žaliti se na carinjenje robe, pa se ne bismo upuštali u to.

Trazi refund pa ce dobiti ceo ili deo jer vide da je odbila prijam

Pozdrav svima.
Koristio sam pretragu ali nisam došao do željenog odgovora.
Devojci je stigla narudžbina sa aliexpress-a. E sad, mnogo su cepnuli carinu ~ 5000 rsd. Ona je odbila da primi paket. Šta se dalje dešava? Na papiru koji je dobila piše da će paket biti u pošti 5 dana. Ja sam na forumu našao da bi trebalo da bude 3 dana, pa ga vraćaju nazad pošiljaocu.
Mene interesuje da li je neko imao iskustva sa odbijanjem pošiljke, pa da može da mi kaže da ki će dobiti REFUND od aliexpressa? Oni verovatno vraćaju robu kao neuručenu, ali nisam siguran da li dobijamo refund ili ne? Vidim da se ne isplati mnogo žaliti se na carinjenje robe, pa se ne bismo upuštali u to.
Šta je kupila i koliko je platila?

DHL pošiljke ne carine se direktno na carini nego špediterske službe izrađuju potrebnu dokumentaciju (obrasci, racuni i dr.) i to nije jeftino tj reda 5000 dinara za ove male pošiljke. Pošto se DHL smatra normalnom kompnijom obučno se uzima vrednost na paketu sem ako je sumnjiva pošiljka :) a mislim da DHL to sebi ne bi dozvolio ali ipak nikad se ne zna

posiljke preko kurirske službe i poštanske pošiljke kod carinika nisu u istoj kategoriji !!! tj sve preko kurirske a preko dozvoljene vrednosti ide na špediciju pa carina

Ako je iz kine vazi pravilo da nema pravila. Ako im se ne dopadne cifra odbice fakturu i uradice "odokativno" carinjenje. Plus fixna taxa DHL od 4000 dinara, ukratko isplati se samo za skupe proizovde i ako vam je hitno.

Poslednhih 20 paketa za svaki sam platio porez/carinu na dva sam platio vecu carinu nego sto je bila vrednost paketa.. prso sam na srbiju i njihove sisteme.

Šta je kupila i koliko je platila?
Pa kupila je tronsmart mini pc. Cena 131$, a oni ga ocarinili 5000 din. Razmišljam šta da radimo, ali na kraju će verovatno platiti, pošto joj treba pc, a i ne bi se igrao posle sa time da li će vratiti novac ili ne. Inače u Nišu je carinjeno. Do sada smo naručivali bar 10 stavri preko 100$. Nikada nije stiglo više od 500din za carinu.

neznam sta si ocekivao, Nis je pustao tako godinama dok je NS derao sad eto pljujemo svi NS pa su videli tako da ce sad derat sve :d
a nisu naduvali carinu tu je negde

Poslednja izmena:
Očekivao sam da bude do 3500. To je ok. Ali 5000 je mnogo. No šta da se radi, tako je kako je.

pa malo vise od 30% plust otvaranje paketa 300din i tu si blizu 5000

Pa da. Nije strašno, zato ćemo i da platimo :). Koliko vidim ima mnogih koji su mnogo gore prošli :-(.

Pošto ovde ima i ljudi koji su u EU, ajde da pitam:
Jel isplstivo da naručim nešto pa da stigne u recimo Rumuniju, tj. Jel mi to garantuje makar "pošteno" carinjenje.
Npr. ako je roba ispod ovdašnje granice za carinjenje, pa da ne bi ovi domaći procenili na više i otkinuli me za carinu?

Meni je iz Hong Konga stigla posiljka za 7 dana i sam sam se iznenadio,nije imala pracenje

Ako je iz kine vazi pravilo da nema pravila. Ako im se ne dopadne cifra odbice fakturu i uradice "odokativno" carinjenje. Plus fixna taxa DHL od 4000 dinara, ukratko isplati se samo za skupe proizovde i ako vam je hitno.

carinjenje paketa stiglih preko kurirske službe spadaju pod špediterske poslove, dok paketi preko pošte idu po ubrzanom carinskom postupku i tu carinici mogu sami da se igraju koliko god hoce.

nema DHL nikakvu fiksnu taksu to su usluge spedicije

https://sr.wikipedia.org/sr/Ugovor_o_%C5%A1pediciji

to ne moras da platis DHL možes da angažujes i drugog speditera ako hoćes samo što je obično uvek brze preko DHL :smash:

^Usluga carinjenja je kod DHL-a fixno oko 4000 din. Neki spediteri je uopste ne naplacuju a kod nekih je oko 8000-9000 din ako se ne varam (UPS i Fedex, ne secam se koji od njih naplacuje a koji ne). Inace ako hoces da ti neki drugi spediter to uradi kod DHL-a otkup dokumentacije (tj. placas ih da ne urade nista) je oko 1500 din.

Stiglo mi za 8 dana iz Kine od trenutka od kad su poslali. Ne mogu da verujem :) Ima li neko informaciju sta je ona poruka upozorenja? To mi je za drugi paket.

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk

ne može DHL da carini to radi carina !!! DHL radi samo usluge špedicije. Očito imate problem sa pojmovima

DHL naplacuje uslugu spedicije koja ide na njihov racun. Carina i PDV se uplacuju na drugi racun.

DHL-faktura.png

Poslednja izmena:
evo mogu da potvrdim iz licnog iskustva da sad neke posiljke iz kine stizu ekspresno - maltene za 2 nedelje max, i manje. porucena maska za telefon 28og, 29tog poslato po koverti se vidi, jutros stiglo. a maska je za xiaomi telefon koji je narucen 24og i jos preko svedske poste nije ni updateovan tracking da je poslat :D gran shou
vecina posiljci sa ebaya isto tako, za 20ak dana mozda cak i manje, u odnosu na ono od pre gde mesec ipo je potrebno, izuzetno veliki napredak

Nešto se čudno dešava sa švedskom poštom - jedan paket mi je poslat negde polovinom februara (nakon kineske nove godine) i jutros je stigao do carine, dok je drugi poslat 18. marta i još uvek je u transportu. Inače su mi pošiljke preko švedske pošte uvek stizale u roku od 7 dana od trenutka kada napuste Kinu.

Interesantno - za ovu drugu pošiljku jedna od stavki prilikom trackinga je 'zbog skorašnjih terorističkih aktivnosti u Evropi znatno je pooštrena kontrola, zbog čega vaša pošiljka može da kasni'.

Pored toga poslata mi je pošiljka iz Japana standardnom poštom i stigla je za 6 dana (sada čeka carinu - odlepiću ako budem morao da čekam 2 nedelje). Da li iko zna da li postoji mogućnost da odem sa PayPal računom u carinu i predam im to kako bi malo ubrzali postupak? Ili mora uvek da se čeka red? Rekao bih da im se više isplati da odmah uzmu pare na bazi pravog računa, nego da rade sami procenu (za slučaj da je Japanac lagao o ceni) - par puta su mi prošle pošiljke koje vrede 100+ dolara bez carine.

I ja imam problem sa paketom poslatim preko svedske poste. Polovinom februara je poslat i i dalje je u tranzitu.

I ja imam problem sa paketom poslatim preko svedske poste. Polovinom februara je poslat i i dalje je u tranzitu.

Jesi li probao da pratiš pošiljku na Direct Link sajtu (pretpostavljam da je poslata preko njih)? Daje više informacija nego 17track.net

http://directlinktrackedplus.com/multipletrack-client2.php

Primer gde pominju kašnjenja zbog terorističkih aktivnosti:
http://directlinktrackedplus.com/mu...postal_ref_mode=1&postal_ref_no=RE846907460SE

Prvi paket mi je stigao do carine 21 dan nakon poruke 'Order departed from sorting hub'.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno