11. Поручио сам артикал из Кине, који је плаћен око 20$. Када је артикал стигао на царину, она је одредила основицу од 100 долара и оцаринила га, па је требало да се плати скоро 2.000 дин за артикал који је плаћен доста мање. Контактирао сам царину телефоном и речено ми је да пошаљем предрачун или фактуру или извод из банке како би се утврдило колико је плаћено. Исти дан сам поштом на адресу царине послао извод из ПејПала, наруџбеницу са сајта, предрачун и фактуру, па и извод из банке за износ плаћања. Без икаквог образложења пар дана касније пакет је враћен у Кину, што значи да очигледно није прихваћено ништа?
Пошиљке из Кине долазе на пошту царињења без назначеног садржаја у пошиљци, а у опису робе увек стоји реч “поклон“, робу никада не прати фактура, због тога царински службеници примењују методе вредновања предвиђене члановима 39-45 Царинског закона, ради утврђивања царинске основице.
У наведеном случају, царински службеници по окончању царињења, никако нису могли да сугеришу странци у поступку да приложи накнадно доказ о вредности робе, јер је обрачун дажбина већ извршен.
Странка има право да изрази своје неслагање са износом процењених дажбина и уложи приговор на налаз царинарнице у погледу врсте, каквоће, количине и вредности робе, те у управном поступку мора изнети све чињенице и околности и поднети исправе и друге доказе значајне за доношење одлуке (предрачун, рачун, извод из банке, извод о плаћању преко Pay Pal...).
Обзиром да странка није поднела приговор на налаз царинарнице у року од пет дана, одредишна пошта враћа пошиљку пошти царињења као неуручену, те се иста враћа пошиљаоцу на назначену адресу.
Рокови лежања пошиљки предвиђени су Правилником о општим условима за обављање поштанских услуга Службени гласник РС број 24/10.
17. Када могу да се жалим на висину увозних дажбина?
На то имате право пре преузимања и наплате увозних дажбина. Пошта је дужна да примаоцу стави на увид Увозну поштанско царинску декларацију и да га обавести да пре преузимања пошиљке може поднети приговор на налаз царинарнице. Тако да ће у случају подношења приговора, пошта неотворену пошиљку вратити пошти царињења, заједно са декларацијом, спроводницом и приговором примаоца ради спровођења поновног поступка царињења.
22. Уколико прималац пошиљке сматра да је вредност пошиљке процењена нереално, коме и како може да се жали?
Уколико прималац пошиљке, сматра да је вредност пошиљке од стране царинских органа процењена нереално, неопходно је да се захтевом обрати царинарници у којој је оцарињена поменута роба.
Царинарница ће увидом у документацију поднету уз захтев, а имајући у виду околности под којима је извршен њен увоз донети одговарајућу одлуку о основаности захтева.