Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potreban savet, smart TV box Sa gearbesta placen 15$,Carina I pdv 1130rsd,da li da platim ili sta ciniti,procenili ga izgleda na 50$

Sad sam proveravao na sajtu poste, i uslo je konacno u Srbiju. Narucio sam Raspberry Pi 2, 39$ placen. Koliko mogu da ocekujem dazbine?

Sad sam proveravao na sajtu poste, i uslo je konacno u Srbiju. Narucio sam Raspberry Pi 2, 39$ placen. Koliko mogu da ocekujem dazbine?

Ako računaju na tu cenu mogu da ti naplate samo PDV od 20% + otvaranje. Ali uvek može da se desi ovo što se desilo brankoni33-ju (da procene na više), ili da ti ne naplate baš ništa ako im se tako ćefne. Nema pravila...

Znaci mogu da ocekujem oko 1000-1200din. Ako se desi npr. 2000-2500, kakva je procedura onda da mi vrate pre, tj. da dokazem koliko sam platio i kome uopste? Jel ja platim postaru pa se onda teram sa njima, ili ne prihvatim paket uopste?

Bio u posti,prilozio prntscreen ove Plato 440 dindzi pa Sta bude.Necu mnogo dobiti ali neka bude Sta biti mora :)

Pozdravljam. Hvala ti u ime svih nas. Ti lično nećeš dobiti mnogo, možda ništa, ali si svakako ispravno postupio. Jedino ispravno si uradio.

Dobar dan, da li neko moze da mi kaze sta ovo znaci. Da li ce mi naplatiti carinu za glupavi uvijac za kosu od 26 dolara :trust: Da li mogu da strajkujem nekako ako se desi? :smash: Untitled.jpg

Znaci da ti je uvijac na carini i da ce ti biti naplacen pdv(po zakonu) a carina ti nece biti naplacena.
Naravno MOZES strajkovati po zakonu samo moras to prijaviti predhodno policiji ukoliko mislis da zatvaras ulicu svojim strajkom :)

My Samsung S6 sent this

Znaci mogu da ocekujem oko 1000-1200din. Ako se desi npr. 2000-2500, kakva je procedura onda da mi vrate pre, tj. da dokazem koliko sam platio i kome uopste? Jel ja platim postaru pa se onda teram sa njima, ili ne prihvatim paket uopste?

Kada sam ih jednom pitao u pošti u vezi sa ovim rekli su da moram da primim pošiljku (i da platim koliko treba), pa tek onda da se prebijam sa carinom. Ne znam da li su me lagali.

Možda brankoni33 može da pomogne? Jesi li primio paket, pa im onda dao print screen-ove i žalbu (ili kako god to da se radi), ili uopšte nisi primio pošiljku?

Plašim se ako ne primiš pošiljku da će biti vraćena, a ne zadržana negde dok se ne dogovoriš sa carinom koliki treba zaista da budu troškovi.

Inače, nekada davno na nekom forumu našao sam poruku lika koji je podneo dokaz o tome koliko je zaista plaćena pošiljka (PayPal račun) i dobio umanjenje troškova (mislim da su mu dali keš) - tako da treba malo prošvrljati po Google-u. :)

PS. Lagali su me u pošti. Pošiljku ne treba prihvatiti, i ne treba platiti ništa (osim troškova podnošenja žalbe), već samo napisati žalbu i dostaviti dokaze o uplati.

http://www.carina.rs/lat/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

Tačke 11, 17. i 22.

11. Поручио сам артикал из Кине, који је плаћен око 20$. Када је артикал стигао на царину, она је одредила основицу од 100 долара и оцаринила га, па је требало да се плати скоро 2.000 дин за артикал који је плаћен доста мање. Контактирао сам царину телефоном и речено ми је да пошаљем предрачун или фактуру или извод из банке како би се утврдило колико је плаћено. Исти дан сам поштом на адресу царине послао извод из ПејПала, наруџбеницу са сајта, предрачун и фактуру, па и извод из банке за износ плаћања. Без икаквог образложења пар дана касније пакет је враћен у Кину, што значи да очигледно није прихваћено ништа?

Пошиљке из Кине долазе на пошту царињења без назначеног садржаја у пошиљци, а у опису робе увек стоји реч “поклон“, робу никада не прати фактура, због тога царински службеници примењују методе вредновања предвиђене члановима 39-45 Царинског закона, ради утврђивања царинске основице.

У наведеном случају, царински службеници по окончању царињења, никако нису могли да сугеришу странци у поступку да приложи накнадно доказ о вредности робе, јер је обрачун дажбина већ извршен.

Странка има право да изрази своје неслагање са износом процењених дажбина и уложи приговор на налаз царинарнице у погледу врсте, каквоће, количине и вредности робе, те у управном поступку мора изнети све чињенице и околности и поднети исправе и друге доказе значајне за доношење одлуке (предрачун, рачун, извод из банке, извод о плаћању преко Pay Pal...).

Обзиром да странка није поднела приговор на налаз царинарнице у року од пет дана, одредишна пошта враћа пошиљку пошти царињења као неуручену, те се иста враћа пошиљаоцу на назначену адресу.

Рокови лежања пошиљки предвиђени су Правилником о општим условима за обављање поштанских услуга Службени гласник РС број 24/10.

17. Када могу да се жалим на висину увозних дажбина?

На то имате право пре преузимања и наплате увозних дажбина. Пошта је дужна да примаоцу стави на увид Увозну поштанско царинску декларацију и да га обавести да пре преузимања пошиљке може поднети приговор на налаз царинарнице. Тако да ће у случају подношења приговора, пошта неотворену пошиљку вратити пошти царињења, заједно са декларацијом, спроводницом и приговором примаоца ради спровођења поновног поступка царињења.

22. Уколико прималац пошиљке сматра да је вредност пошиљке процењена нереално, коме и како може да се жали?

Уколико прималац пошиљке, сматра да је вредност пошиљке од стране царинских органа процењена нереално, неопходно је да се захтевом обрати царинарници у којој је оцарињена поменута роба.
Царинарница ће увидом у документацију поднету уз захтев, а имајући у виду околности под којима је извршен њен увоз донети одговарајућу одлуку о основаности захтева.

Poslednja izmena:
Ne podizati paket, ako podignete I platite nista od ponovnog carinjenja.Na posti ptedati zalbu na cifru I priloziti racune +420 dinara I to je to

Pa dobro, valjda nece da ispadne 50 eura sa sve pdv-om onda mogu slobodno da ga vrate u Kinu a ja cu vec naci nacin da ga se ponovo dokopam. Imam jos jedno pitanje, da li postoji nacin da se produzi ocekivani rok isporuke posto tracking imam jos 11 dana. Pisalo je na Aliju ali imam toliko informacija u glavi da vec ni subaru ne mogu da nosim kolika mi je glava pa ako ima neko ko zna bila bih jako zahvalna da ne bauljam (ovo je momenat kada zensko trepce 1500 puta u sekundi) :d

Poslednja izmena:
Kad odes u tu porudzbinu imas u tekstu pod tackom 3 ' Request to extend Purchase Protection '

Jel zna neko kako stoji BG carina, do kog su dana stigli sa obradom?

Послато са SM-T365 уз помоћ Тапатока

Jel zna neko kako stoji BG carina, do kog su dana stigli sa obradom?

Послато са SM-T365 уз помоћ Тапатока
Sinoć su mi rekli da su juče radili 4. april, i da moja pošiljka koja je došla na carinu 5. aprila treba da bude ocarinjena danas. Inače otišao sam sa računom PayPal-a sa nadom da će otvoriti paket na licu mesta i predati mi ga odmah, ali su samo prikačili račun uz pošiljku i rekli da je dobro što sam ga doneo i da će ga cariniti kad dođe na red. Pošto je pošiljka vredna $116 verovatno sam pogrešio što sam im predao račun, možda bi carinili na manji iznos. :)

Interesantna stvar mi se dogodila danas(mozda i nije bas ali meni se licno ovo nije desilo ranije).

Paket iz Los Andjelesa poslat 5. Aprila, stigao danas, 4 dana kasnije, vrednost robe 37$ + troskovi slanja 53$, poslato UPS Expedited-om preko Amazon.com, na racunu uredno stoji cena paketa 37$ bez troskova dostave, nigde nema trake Poste Srbije, pecat oslobodjen od carine i tome slicno, paket direktno isporucen sa Aerodroma Beograd AKS kurirskom sluzbom, na njihovom tiketu naznaceno da su u pitanju dokumenta i da je tezina 1KG (iako je u pitanju tehnicka roba tezine sigurno oko 3kg i u ocigledno povecoj kutiji), troskovi slanja 1RSD i stoji da ih je platio posiljalac.

Dakle gde su tu PDV i ostale zezalice sto ova drzava jedva ceka da ugrabi, pa cak i na mnogo jeftinije posiljke ? Bas me interesuje...

EDIT: U cenu Shippinga je bila ukljucena i stavka Import Fees Deposit to Serbia ali ko to uopste kasnije regulise izmedju prodavca i nase carine ako ja to unapred kobajagi platim ? Mislim da je i ranije to pisalo za neke artikle ali sam svakako carinu i ostale dazbine morao naknadno da platim pri dostavi paketa...

Poslednja izmena:
Ako je import fees veci od onoga sto platis na amazonu za shipping i fee ne doplacujes nista. Ako su manji, amazon ti vraca razliku na karticu.

Amazon to regulise sve, olaksali su to dosta.

Poslednja izmena:
Ovo su dodatne 2 stavke koje sam platio preko cene samog artikla:
AmazonGlobal Shipping +$29.99
Estimated Import Fees Deposit +$22.14

Za sada mi niko nista nije vratio na karticu.

Ono sto mi nije jasno kako sam izbegao bilo kakav harac od strane ovih nasih i otkud netacno obelezavanje paketa od strane kuriske sluzbe koja je jos i privatna a uvek sam dobijao pakete iz inostranstva samo preko poste?

Znam da se niko ne bi bunio ali eto radoznao sam kako tako nekad prodjes extra a nekad ti zakinu i na posiljci od par dolara cak iako ima racuna. Ocekivao sam da ce se ogrebati bar malo s obzirom da je ukupna cena paketa sa shippingom oko 90$.

Posto je vrednost robe ispod 50e nema carine.

U tih 22.14 su svi troskovi pdv i carine i svega, to je amazon uveo da se sad placa kod njih da olaksaju.

Znaci oni procenili na 22.14 - da su nasi rekli da je 30, amazon bi doplatio, ne ti.

Medjutim, mislim da ne mogu da se *****avaju i carine drugacije vec bude ili 22.14 ili manje, ako bude manje amazon ti vrati za koji dan.

https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=201117970

Poslednja izmena:
Ne bi pisalo oslobodjeno carine ako se iskoristi Import Deposit. Tj. ne bi smelo.
Proveri sa Amazon Customer support da li ce/kada vratiti taj deposit.

If the actual Import Fees are less than the Import Fees Deposit collected by us on your behalf, you'll automatically be refunded the difference to the payment method you used for the order. You'll receive a notification e-mail confirming the amount of the refund. The process takes 60 days from the shipment date.

po ovome oni treba prvi da posalju email

Ovo su dodatne 2 stavke koje sam platio preko cene samog artikla:
AmazonGlobal Shipping +$29.99
Estimated Import Fees Deposit +$22.14

Za sada mi niko nista nije vratio na karticu.

Ono sto mi nije jasno kako sam izbegao bilo kakav harac od strane ovih nasih i otkud netacno obelezavanje paketa od strane kuriske sluzbe koja je jos i privatna a uvek sam dobijao pakete iz inostranstva samo preko poste?

Znam da se niko ne bi bunio ali eto radoznao sam kako tako nekad prodjes extra a nekad ti zakinu i na posiljci od par dolara cak iako ima racuna. Ocekivao sam da ce se ogrebati bar malo s obzirom da je ukupna cena paketa sa shippingom oko 90$.

AmazonGlobal Shipping koristi mnogo dostavljaca. Tebi je dopao UPS Expedited koji izgleda ima ugovor sa AKSom za dostavu po Srbiji.
Nema trake Poste Srbije zato sto nije otvarano u PS. Uopste, nema potrebe da se otvara posiljka ako je prati verodostojna dokumentacija (citaj: nije Kina sa nekim gluposcu u carinskoj deklaraciji)
Ako ti je carinjeno, dobices sa carine kovertu (ja sam dobio za 7 dana) sa potvrdom da je carinjeno.

Poucen dosadasnjim iskustvom sa iherba preko dhl ako imam 2 paketa sacekam bar dan izmedju porucivanja, jer su mi jednom zdruzili pakete na carini pa sam odbio da ih primim....i tako sad uradim, medjutim gledam tracking ovi mi ladno zdruze u Lajpcigu oba paketa i u isti minut ih prosledili ovamo:banghead:

Sad ce da me oderu a hitno mi je moram ih podici

Pa ako je poslato odvojeno tako se i carine... nisu valjda toliko prosti da se prave ludi i da saberu i rade spediciju ako su zajedo preko 50e

Ako su odvojeni računi, radice se posebno carinjenje.

Sent from my iPad using Tapatalk

Posto je vrednost robe ispod 50e nema carine.

Danas stigao paket 125 grama sa naznacenom vrednoscu od 28e, traka Posta carinjenja svuda okolo, na carinskoj hartiji iznos za placanje PDV-a 700din - 850din sa dostavom. Isto sve uredno naznaceno itd, paket poslat iz UK Royal Mail-om, nisu kinezi....

Dakle to da li ce da se ogrebu zavisi od sluzbe kojom prodavac salje i da li ti unapred naplate troskove carine kao sto amazon radi ?

Pozdrav svima, imam jedno pitanje. Do sada mi se ovo nije desilo, pa rekoh da pitam ovde. Stigla su mi dva paketa danas poštom, oblepljena žutom trakom. Oba su bila iste vrednosti i pdv za jedan sam platio 680 (na papiru piše 540, ali kontam prenos novca, žuta traka, bla bla...)... A u drugi mi je bila spakovana uplatnica, tj. nalog a uplatu na cifru od 540 din. To mi se do sada nije desilo. Je l' imao neko iskustva sa ovim. Šta treba da uradim, samo da odem da uplatim to ili?

Ako si dobio paket, to je to, postar ce se vratiti da trazi ako je zaboravio da naplati :D
Ako tek trebas uzeti paket, nece ti ni dati bez da platis sta treba ;)

Nista sam ne placas!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno