Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema blecklista.
Ima te u bazi gde postoji cela tvoja istorija sa carinjenja.
Gde ima posebno odvojena stavka zalbe...

Realno mogu da te uzmu na zub ako si problematican i stalno se zalis,pa da ti upucavaju max carinu.

Sta mi mogu. ako mi precene carinu za vise od cene zalbe onda cu da se zalim i tako svaki put. A ne znsm samo sta ce da mi urade sa tom listom. mogu da mi zarezu carinu svaki put i svaki put cu da se zalim pada vidimo ko ce duze da izdrzi.
Jel znaš koje je cimanje oko te žalbe?
Ja rađe ne bi uzeo paket kad precene i tražio refund. Tako sam i radio par puta kad su carinili bez razloga

ironmanbg Ja sam kupovao slusalice i nisu mi carinili. Porucio sam jedne, dobio jos jedne u paketu :) Ne znam dal je njihova greska ili su mi jednostavno poklonili, ali hvala im :) Kostale su 0.98€ :)

Kupovo sam ja par kom već, nisu ni prolazile pored carine, prvi put sad.

Jel kupovao neko neki ruter? Ja razmisljam da uzmem Xiaomi Mi Router. Kosta oko 25€. Hocu neki koji podrzava 2.4/5GHz. Da li ce ga cariniti? Kutija dimenzija 17x15x5cm 500g.

Ne znam tacno koja je procedura, ali znam da kosta oko 400 din i da ljudi uspevaju da posle donosenja potvrde dobiju normalnu carinu. A sta bi uradio ti da si platio posiljku 60 evra a on ti stavi 50 evra carinu? Posto to moze menj lako da se desi posto tablet koji cekam kosta na jednom sajtu 80 evra a na svim ostalim preko 110, a negde i 150... na sam slucajno dobio kupon pa sam spustio cenu. A da ga vracam necu jer mi uredjaj treba. I sad zato sto.necu da se cimam treba da izgubim 20-30 evra. E nece majci. Sto jednostavno svima ne carine po propisu i onda znas na cemu si.
Jel znaš koje je cimanje oko te žalbe?
Ja rađe ne bi uzeo paket kad precene i tražio refund. Tako sam i radio par puta kad su carinili bez razloga

Realno problem su kinezi uz SVAKI paket treba da ide racun u zasebnom djepu na posiljcu! i nema problema, carinici bi jedino trebali da osporavaju tu cenu ako bas primete da je nerealna i tada da zahtevaju dodatne izvode iz banaka, itd

ja bi realno zabranio uvoz iz kine jer ne postuju propise, a ionako samo djubre salju, cast 5% robe koje su izuzetak, koje su ionako visak iz kinesko-zapadnih mega korpoaracija, ovo sto mali kinez proizvede je tesko djubre :-devil-:

Poslednja izmena:
Nema blecklista.
Ima te u bazi gde postoji cela tvoja istorija sa carinjenja.
Gde ima posebno odvojena stavka zalbe...
Baza i istorija carinjenja mi zvuči kao naučna fantastika u našoj situaciji.

Koliko si siguran u to što govoriš?
Čemu služi ta baza i zašto se vodi?

Je l' imao ko ovaj status? En route to DHL eCommerce Distribution Center
Gear, uzeo bez pracenja.

Koji onda mehanizam njih sprečava da zafrkavaju sve redom?

Ni jedan to ide po direktivi samo politicari preko glavno komadujeceg carine posalju faks gde da se pritegne (hint Novi Sad)...ili olabavi itd... znaju oni da je 60-70% sverc vec eto kombinuju jedni treba da zenju a drugi da jedu

Baza i istorija carinjenja mi zvuči kao naučna fantastika u našoj situaciji.

Koliko si siguran u to što govoriš?
Čemu služi ta baza i zašto se vodi?

Bazu i istoriju carinjenja vodi PTT Služba, ne direktno carina (oni vode samo protokol o carinjenju interni dokument). Kada dobiješ carinsku dekleraciju imaš u podacima i broj korisnika (tvoj broj u bazi), a na broj korisnika se dodaje u bazi i broj ptt službenika koji je sačinio carinsku dekleraciju za fizičko lice tj. službenika koji je otvorio paket i predao nadležnom carinskom radniku na dalje postupanje.

Direktno carina ima nešto moderniji softver u odnosu na PTT Službu koja se modernizuje na osnovu postojećeg softvera koji koriste duži niz godina.

Nije uopšte naučna fantastika i skoro pa sve institucije imaju brdo baza podataka o građanima tj. svaka institucija vodi svoje baze podataka i softver prilagođavan prema njihovim potrebama. MUP ima svoju bazu podataka, Socijalno i Penzionu svoju bazu, i tako svaka institucija, grad, opština ima svoje baze podataka, a podaci kod svih institucija su isti, podaci građana + nadogradnje koje imaju za svoje potrebe, a to su dokumenta koja kreiraju u elektronskoj formi za svoje potrebe i potrebe građana (razne potvrde, uverenja...)

Istorija carinjenja i podaci o korisnicima se obrađuju u elektronskoj formi i to nije nikakva tajna i naučna fantastika, svaki uvoznik (pravno ili fizičko lice) ima svoju karticu i svoj broj pod kojim se vodi u Upravi Carine (ovo je za pravna lica), dok Pošta Srbije i carinarnice i njihove ispostave sarađuju i vode evidenciju u ovom slučaju to Pošta radi jer oni predaju kao što sam rekao robu na carinjenje kod carinskog službenika i to je to od prilike.

PS. Nije Srbija u kamenom dobu što se tiče digitalizacije, skoro 95% je digitalizovano, još je ostalo da se svi umreže, a ne da stotine institucija vode svoje neke baze, nego da lepo završiš na jednom mestu :)

Poslednja izmena:
Bazu i istoriju carinjenja vodi PTT Služba, ne direktno carina (oni vode samo protokol o carinjenju interni dokument). Kada dobiješ carinsku dekleraciju imaš u podacima i broj korisnika (tvoj broj u bazi), a na broj korisnika se dodaje u bazi i broj ptt službenika koji je sačinio carinsku dekleraciju za fizičko lice tj. službenika koji je otvorio paket i predao nadležnom carinskom radniku na dalje postupanje.

Direktno carina ima nešto moderniji softver u odnosu na PTT Službu koja se modernizuje na osnovu postojećeg softvera koji koriste duži niz godina.

Nije uopšte naučna fantastika i skoro pa sve institucije imaju brdo baza podataka o građanima tj. svaka institucija vodi svoje baze podataka i softver prilagođavan prema njihovim potrebama. MUP ima svoju bazu podataka, Socijalno i Penzionu svoju bazu, i tako svaka institucija, grad, opština ima svoje baze podataka, a podaci kod svih institucija su isti, podaci građana + nadogradnje koje imaju za svoje potrebe, a to su dokumenta koja kreiraju u elektronskoj formi za svoje potrebe i potrebe građana (razne potvrde, uverenja...)

Istorija carinjenja i podaci o korisnicima se obrađuju u elektronskoj formi i to nije nikakva tajna i naučna fantastika, svaki uvoznik (pravno ili fizičko lice) ima svoju karticu i svoj broj pod kojim se vodi u Upravi Carine (ovo je za pravna lica), dok Pošta Srbije i carinarnice i njihove ispostave sarađuju i vode evidenciju u ovom slučaju to Pošta radi jer oni predaju kao što sam rekao robu na carinjenje kod carinskog službenika i to je to od prilike.

PS. Nije Srbija u kamenom dobu što se tiče digitalizacije, skoro 95% je digitalizovano, još je ostalo da se svi umreže, a ne da stotine institucija vode svoje neke baze, nego da lepo završiš na jednom mestu :)
Hvala ti na objašnjenju. Nismo samo saznali jedan bitan detalj. Za koje namene se pravi i održava baza istorije carinjenja fizičkih lica?
Jasno je da svaka baza košta puno novca i vremena potrebnog za popunjavanje i održavanje i ni jedna, niti najmanja baza se ne vode ukoliko to nije neophodno.

Zašto se vodi baza o istoriji carinjenja fizičkih lica?

Hvala ti na objašnjenju. Nismo samo saznali jedan bitan detalj. Za koje namene se pravi i održava baza istorije carinjenja fizičkih lica?
Jasno je da svaka baza košta puno novca i vremena potrebnog za popunjavanje i održavanje i ni jedna, niti najmanja baza se ne vode ukoliko to nije neophodno.

Zašto se vodi baza o istoriji carinjenja fizičkih lica?

Kako zasto pa ovo je zemlja partokratije, sta je tu cudno, kako bi se obajsnila potreba da je javni sektor veci od privatnog, verovatno smo jedini u uneverzumu
Inace NS carina je celu bazu imala na papiru januar 2015 baza jedino za komulativni izvestaj ostalo sa svim detaljima transakcije samo na papir, mozda je BG modernizovan ili se nesto promenulu za ovih godinu dana

I da objasnjenje carine je bilo da im to oduzima jakooo puno posla, i bas zbog toga gledaju da snize "promet" pogotovo onih sto narucuju konstantno, video sam dokument i stavrno je birkratija i administracija tesko preterivanje, pogotovo sto se i velik deo pisao rukom bas za svaku posiljku pa posle prepisivao i ko zna sta jos
Sta je kasnije islo u racunar ne znam, ali znam da su mi rekli da imaju problem sa starim informacionim sistemom, da su programeri koji su originalan software odradili zbog malih plata davno otisli i da je zato sve tako...da su im racunari katastrofa i cak pojam da ja radim sa racunarima im je izazivao gnev bas zbog istih :d

Poslednja izmena:
Ti si imao problema sa carinom zato što si puno naručivao? Ne znam da li sam te dobro razumeo?

Da te papire su mi predocili, da imaju previse posla zbog papirologije, sluzbenici postanski ih pritiskaju zbog obima posla a kazu i interna kontrola dolazi i proverava te izvestaje i da ne valja ako vide da se necije ime ponovi vise puta...
Video sam i racunare XP + dos programi koje koriste ;)
BG je u to vreme dobio automatizovan skener posiljki tako da su oni drugi svet sigurno

Poslednja izmena:
Da te papire su mi predocili, da imaju previse posla zbog papirologije, sluzbenici postanski ih pritiskaju zbog obima posla a kazu i interna kontrola dolazi i proverava te izvestaje i da ne valja ako vide da se necije ime ponovi vise puta...
Video sam i racunare XP + dos programi koje koriste ;)
BG je u to vreme dobio automatizovan skener posiljki tako da su oni drugi svet sigurno
Da, ali čime su ti pretili? Završi misao.
Pominjao si i servis ranije, ali koliko se sećam sve si radio kao fizičko lice.

Koliko sam ja upoznat, mogu da ti pljunu pod prozor samo i u najgorem slučaju na osnovu te svoje evidencije da ti traže dozvolu za uvoz i da vrate nazad u Kinu ono što ti naručuješ jer de fakto nisi naručivao za lične potrebe.
Čisto sumnjam da vode takve baze podataka da bi nekog mučenika naterali da otvori firmu, uvozi na kontejnere, angažuje špeditere i radi ateste.
Srbija kao država ima samo vajde od online naručivanja. Siguran i stabilan prihod je u pitanju. I onako ih je briga za domaću privredu. Bolje je da naplate neki dinar od ljudi koji naručuju nego da im šleperi prolaze bez ičega na Horgošu.
To je bila poenta mog pisanja i pitanja zašto baza fizičkih lica?

Da, ali čime su ti pretili? Završi misao.
Pominjao si i servis ranije, ali koliko se sećam sve si radio kao fizičko lice.

Koliko sam ja upoznat, mogu da ti pljunu pod prozor samo i u najgorem slučaju na osnovu te svoje evidencije da ti traže dozvolu za uvoz i da vrate nazad u Kinu ono što ti naručuješ jer de fakto nisi naručivao za lične potrebe.
Čisto sumnjam da vode takve baze podataka da bi nekog mučenika naterali da otvori firmu, uvozi na kontejnere, angažuje špeditere i radi ateste.
Srbija kao država ima samo vajde od online naručivanja. Siguran i stabilan prihod je u pitanju. I onako ih je briga za domaću privredu. Bolje je da naplate neki dinar od ljudi koji naručuju nego da im šleperi prolaze bez ičega na Horgošu.
To je bila poenta mog pisanja i pitanja zašto baza fizičkih lica?

Ma covece pricam ti o fizickim licima, da uvozim na slepere ni ne bi islo preko postanske carine zato i prisiljavaju da ih se manes jer ide na tudju grbacu kad ide sleperom, i da taj izvestaj zadrzi sva imena, broj posiljki, sta se nalazilo unutra, vrednost itd... izvestaj se radi svaki dan idu redno posiljke, nema sortirano po imenu, mozda ako su updatovali informacioni sistem i sad sve to prepisuju u komp onda mogu i da sortiraju :)
Takodje rekli su mi da su duzni da te papire sve cuvaju mislim 2 godine i da im je i to problem zbog kolicine istih
Kako se belezi uvoz za firme nemam pojma, jer nisam nista uvozio na istu

Poslednja izmena:
Pa ne mogu ni sa čim da te prisile osim da ti traže dozvole za uvoz a to im je još više posla....ne razumem ipak.

Pa ne mogu ni sa čim da te prisile osim da ti traže dozvole za uvoz a to im je još više posla....ne razumem ipak.

Pa nije jer to im je poruka da vise ne uvozis barem ne preko poste, magacin im je ogroman i bio je pun posiljki koje su u zastoju i cekaju zakonski rok (mesec dana) da vrate nazad ako lice ne dostavi potrebne papire
Donekle mi je i pojasnila proces uvoza sa spediterom i vecih posiljki, gde se svaki spediter ima za koga radi a isti spediter ima rejting (da li je tacan uvek ili pokusava da mulja) i ta roba se prakticno bez vece kontrole pusta ako im je rejting besprekoran, to mi je bio odgovor zasto speditere ne interesuju postanske posiljke jer ako negde naprave gresku u dekleracijama oni tako sebi taj rejting remete, i generalno kako tu ima dosta manje posla nego na nama koji uvozimo djubre od par $ pa koje je jos lose deklarisano sa laznim cenama

Poslednja izmena:
Ok, sada je jasnije. Hvala.

Poslednja izmena:
Dobro si ovo objasnio Zeljko...
Beogradska carina je mnogo naprednija od ostalih pogotovu od kad se carina iz Savske 7 prebacila u novi GPC na altini u Zemunu koji je na nivou evropskih standarda.

Koliko vidim svi mi kukamo na carinu ali retko se zalimo. Po principu, nekada platis vise za neku glupost, nekad manje za nesto skuplje, pa dodje na svoje. A realno, da Kinezi salju racune kao EU/US prodavci, nikada ne bi bilo zaje*avanja sa dazbinama.

Koliko vidim svi mi kukamo na carinu ali retko se zalimo. Po principu, nekada platis vise za neku glupost, nekad manje za nesto skuplje, pa dodje na svoje. A realno, da Kinezi salju racune kao EU/US prodavci, nikada ne bi bilo zaje*avanja sa dazbinama.

Zar ne postoji opcija da im kazes da ti stave racun u paket?

Postoji "opcija" tj. da im lepo kazes da stave fakturu/racun..

Ali kinezi bar ovi sa alija to ignorisu

Postoji razlog zašto je to tako, neko pisao baš ovde na forumu, čini mi se

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno