Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Može jadikovka :)?

Naručen telefon sa merimobiles i sad ću ga nažalost verovatno vratiti. Koja je procedura sa vraćanjem? Ako neko može da napiše korake koji idu bio bih zahvalan. Još samo da ubedim kineze da mi refundiraju povratnu carinu...............

Ako ga ubediš, ti si naš idol.

Ja sam porucio neki mali Bluetooth zvucnik za 5€ 24.januara. 27.januara su ga poslali, stigao 10.februara. Ne verujem da ce mi postar zakucati na vrata sutra, a zbog neradnih dana u pon i uto, ocekujem ga do sl petka. Ne bi trebalo da ga carine...

Ja sam porucio neki mali Bluetooth zvucnik za 5€ 24.januara. 27.januara su ga poslali, stigao 10.februara. Ne verujem da ce mi postar zakucati na vrata sutra, a zbog neradnih dana u pon i uto, ocekujem ga do sl petka. Ne bi trebalo da ga carine...
Ako si u Bg i vidis oko pola 1 veceras da je status pracenja prosao u postu kod zeleznicke, dobijas ga sutra.

Postoji mogucnost i dalje da ce ti stici danas mada nije toliko izvesno.

Pa ko placa to vracanje za Kinu ako kupac nece da preuzme paket zbog previsoke carine?

pa kupac - jer si morao da znas sta te ceka na carini to nije problem pošiljaoca. 99% prodavaca ima istaknuto da takse, carine i sl ne mogu oni da predviđaju i da je to obaveza kupca što je i logično.

e sad što je većini lakse da se ne raspravljaju na paypalu i sl pa im je lakše da ti refundiraju sve - ali i to zavisi od sume. Ako je registrovana pošiljka on ima potvrdu da si obavešten i da u regularnom vremenu nisi podigao paket i on je učino sve što je trebalo

Može jadikovka :)?

Naručen telefon sa merimobiles i sad ću ga nažalost verovatno vratiti. Koja je procedura sa vraćanjem? Ako neko može da napiše korake koji idu bio bih zahvalan. Još samo da ubedim kineze da mi refundiraju povratnu carinu...............
Što ga vraćaš, koji telefon?

Evo ja sam narucio neke slusalice (Shure se215) i telefon (Xiaomi Redmi Note 3) sa AliExpressa, koliko je samo spora bila posiljka za telefon, i napokon je sada na carini. Jel neko narucivao ovaj telefon, jer nesto imam osecaj da ce da me oderu :D, a zivim u nadi da nece jer su kineska slova po kutiji?

Takodje ovo je prvi put da narucujem slusalice ovako, rizikujem sa skoro 3x manjom cenom, ali koliko sam citao kvalitet zvuka je kao na originalu, jel ima neko iskustva i sa tim ? Pise da je OEM sto bi znacilo da zapravo ti driveri idu i u original, a i prodavca sam pitao tvrdi da je original driver.

Ovaj paket je narucen 27. Jan - Sweden post, definitivno za preporuku
2016-02-11 16:04 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2016-02-11 15:40 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
2016-02-02 00:00 SE, Prijem

Ovaj paket je narucen 14. Jan - pomislio sam brodom da ga salju :) mada oni su cak jos i brzi koliko ponekad cekam paket, ali mislio sam s obzirom da je telefon u pitanju da nece trebati preko 3 nedelje - Singapore post
2016-02-11 11:50 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2016-02-11 11:47 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
2016-02-11 11:34 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED

Poslednja izmena:
Očekuj carinu od bar 7000din za Redmi Note 3.
Bolje da si ovde uzeo za 180 jura

Poslednja izmena:
Dakle efektivno tako nešto postoji samo na papiru u nekom stavu 159G uredbe o dopuni zakona blabla, pošto ja još nikad nisam čuo da je neko platio povratnu carinu kad je vraćao nešto nazad za kinu, svi plaćaju samo poštarinu...

Očekuj carinu od bar 7000din za Redmi Note 3.
Bolje da si ovde uzeo za 180 jura

Kakvih bre 7000, kako oni racunaju carinu ? 10% na cijenu telefona pa jos 10% na to jel tako ? ti ne moze nikada da izadje 7000 :zgran:

A koliko vidim status je 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED za oboje sad, tako da je sva prilika da ce da mi naplate carinu i za slusalice. Ma bude li tako ima da odbijem oba paketa.

10% carina, pa sve zajedno još 20[emoji3]

prvo ti naplate PDV na procenjenu vrednost pa onda na sve to još 10% carina ili možda naopačke, uglavnom računaj 32% na procenjenu vrednost pa ako procene na 150eur telefon to ti je onda još oko 50 eur na ime carine i PDV-a, sve po zakonu... a kako je Redmi Note 3 onako velik i lep fensi luking telefon biće sreća ako procene na 150E...
A kad piše "PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED" to garantovano ide na pregled i naplaćuju se pomenuti troškovi (PDV, carina)...

P.S. pošto je u ponedeljak i utorak praznik i carina neće raditi računaj da ćeš paket dobiti tamo posle 22-gog.
BTW, što ga nisi naručio na CG je*o ga ti, tamo ne bi platio ništa!?

Poslednja izmena:
10% carina, pa sve zajedno još 20[emoji3]

Ja sam mislio na telefone i racunarske komponente je 10% a ne 20% ? da sam znao, narucio bi u Podgoricu, do 150 eura je bez carine, a pripremaju uredbu do 430 eura da se ne carini roba... i jos je pdv daleko manji :/ Dje ima Note 3 za 180 eura ovdje btw ? :) da sam znao ne bi se cimao da cekam ovoliko, a kako je krenulo i skuplje ce me izaci :D

prvo ti naplate PDV na procenjenu vrednost pa onda na sve to još 10% carina ili možda naopačke, uglavnom računaj 32% na procenjenu vrednost pa ako procene na 150eur telefon to ti je onda još oko 50 eur na ime carine i PDV-a, sve po zakonu... a kako je Redmi Note 3 onako velik i lep fensi luking telefon biće sreća ako procene na 150E...
A kad piše "PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED" to garantovano ide na pregled i naplaćuju se pomenuti troškovi (PDV, carina)...

P.S. pošto je u ponedeljak i utorak praznik i carina neće raditi računaj da ćeš paket dobiti tamo posle 22-gog.
BTW, što ga nisi naručio na CG je*o ga ti, tamo ne bi platio ništa!?

evo bas pisem i vidim poruku kad sam odkucao post... :D

p.s. Nego ako odbijem paket, on se vraca posiljaocu i dobijam cjelokupan iznos nazad jel tako?

Poslednja izmena:
Jok, verovatno će ti odbiti troškove slanja, sad to koliko je, ne znam...

Gledao sam na internetu klip neki od Cileta(Srpski tutorijali) kao kupovina iz kine... Rece covek da postoji mogucnost da ne ocarine robu uz neki nacin shippinga... Sad gledam ovde da moze i na nacin poklona odnosno gifta da prodje neocarinjeno, ali kako ja to da kazem ovima u oneplusu jer hocu da uzmem Oneplus 2 koji sad na snizenju 349$ a kad na to dodam 32% od toga to izadje kasnije kad se prebaci u jure 410 € mnogo mi je da dam jos 100 € na to...
I kako to sa giftovima funkcionise? Ko je imao iskustva sa mobilnim telefonima iz Kine(posebno OnePlus), interesuje me kako ste prosli na carini?

Ne postoji pravilo. Recimo, ta fora sa giftom sto pominjes meni nikad nije upalila, uvek su mi carinili. Vecina prodavaca stavi Gift, sto u nekim zemljama upali, ali ne svaki put. Moj savet ti je da pitas prodavca da ti stavi invoice ili fakturu u kutiju na koji ti zelis iznos da si platio tel, pa da probas tako malo da ustedis, mada ja kad sam ih pitao rekli su da ce staviti, a zapravo nikad ne stave. Mozda ces imati vise srece. Sto se tice posta koje salju posiljke, tu su razne singapurska, kineska, holandska, svedska itd. Porucio sam preko 10tel do sad i samo jednom kada mi je tel dosao preko svedske poste, nisam platio carinu (prodavac je stavio vrednost tel 52$).
Mislim da na to, da li ces i koliku carinu platiti, u mnogome zavisi od samog carinika kod koga paket dodje na pregled. Evo bas u tom slucaju, stigao mi je pre toga jedan tel preko svedske poste koji sam platio carinu, a taj drugi put nisam. Cuvam sve te papire i mailove pa znam.
Sto se tice visine carine, nikad mi nisu precenili tel, tj.uvek su mi carinili na manji ili simbolican iznos. Moja neka procena za tvoj tel je da ce ti ga cariniti na oko 150$. U 90% ce ti naplatiti carinu, pa budu spreman na nekih 50€ da das za to.

Uzeo patosnice za auto, 17 funti, podnosenje na carinski pregled, pa stvarno nemam reci..

Ne postoji pravilo. Recimo, ta fora sa giftom sto pominjes meni nikad nije upalila, uvek su mi carinili. Vecina prodavaca stavi Gift, sto u nekim zemljama upali, ali ne svaki put. Moj savet ti je da pitas prodavca da ti stavi invoice ili fakturu u kutiju na koji ti zelis iznos da si platio tel, pa da probas tako malo da ustedis, mada ja kad sam ih pitao rekli su da ce staviti, a zapravo nikad ne stave. Mozda ces imati vise srece. Sto se tice posta koje salju posiljke, tu su razne singapurska, kineska, holandska, svedska itd. Porucio sam preko 10tel do sad i samo jednom kada mi je tel dosao preko svedske poste, nisam platio carinu (prodavac je stavio vrednost tel 52$).
Mislim da na to, da li ces i koliku carinu platiti, u mnogome zavisi od samog carinika kod koga paket dodje na pregled. Evo bas u tom slucaju, stigao mi je pre toga jedan tel preko svedske poste koji sam platio carinu, a taj drugi put nisam. Cuvam sve te papire i mailove pa znam.
Sto se tice visine carine, nikad mi nisu precenili tel, tj.uvek su mi carinili na manji ili simbolican iznos. Moja neka procena za tvoj tel je da ce ti ga cariniti na oko 150$. U 90% ce ti naplatiti carinu, pa budu spreman na nekih 50€ da das za to.
Pa kako da trazim od OnePlusa da mi posalje sa telefonom fakturu sa manjom cenom i koliku cenu da mi stave? Vidim da imas iskustva sa tim. Ja sam racunao da ce me izaci 410€ a sam telefon je 310€, a ti koliko vidim mislis da ce da procene na 150$ telefon, ako to bude tako bog ih blagoslovio!

Telefone i tablete carine u 99% slučajeva.
Uzeo patosnice za auto, 17 funti, podnosenje na carinski pregled, pa stvarno nemam reci..
Po zakonu svaki paket bi trebao da ide na carinski pregled, i onaj što je koštao 1 eur/funtu/dolar ali zbog obima posla neke pakete puštaju bez pregleda jer bi inače došlo do zagušenja carine, više paketa stigne nego što su oni u mogućnosti da pregledaju, zato puštaju sitnije pakete.

Pa kako da trazim od OnePlusa da mi posalje sa telefonom fakturu sa manjom cenom i koliku cenu da mi stave? Vidim da imas iskustva sa tim. Ja sam racunao da ce me izaci 410€ a sam telefon je 310€, a ti koliko vidim mislis da ce da procene na 150$ telefon, ako to bude tako bog ih blagoslovio!
Nema šanse da pošalju lažnu fakturu, to nije prodavac sa aliexpresa, to je firma koja drži do svojih proizvoda i tržišta, neće se igrati izvan nezakona i to za jedan telefon...
Najbolje je uvek računati najgoru moguću situaciju dakle 32% na stvarnu vrednost proizvoda, ako je u takvim okolnostima proizvod i dalje privlačan onda treba pazariti a ako se desi da ga carina proceni na manje to je čisti dobitak...

Poslednja izmena:
@Miksaj
mozes ti i kinez staviti sta oce, pa kako ti se zalomi ali ne ocekuj da ce jeftino proci
na kutiji lepo pise kako se zove, ukuca na google i carina odma vidi cenu

Poslednja izmena:
Čak iako kupiš na akciji i realno platiš manje, i stave ti 10 faktura unutra na pravu vrednost tu koju si platio, carinik ima pravo i cesto će proceniti telefon na veću vrednost koja je najčešća na netu. Dakle, ako iskopaš one plus one negde na nekoj akciji za 100$ manje. Platićeš carinu na veći iznos. Sve ovo posebno važi za One plus one jer su imali 3 modela ukupno ako se ne varam.

Ako misis na kineske sajtove da.... te cene sto oni pisu niko ne uzima za ozbiljno
na EU, USA u 99.99% slucajeva se uvazava faktura

Imam dilemu oko plaćanja poreza na granici za uvezenu robu pa da ne otvara zasebnu temu bzvz.

Platio sam porez i carinu pri prelasku granice. Ono što me buni jeste što je vrednost koja je uzeta u obzir za carinjen bila vrednost sa porezom. Možda grešim, ali zar ne bi trebalo da se uzme za osnovu "vrednost robe - EU porez" i onda 10% carina + 20% PDV?

I pošto imam sve račune i dokumentaciju, pretpostavljam da treba da odem na NBG da uložim žalbu ako sam u pravu?

ako ti nije skinut EU VAT tu nemozes nista, firma koja ti salje je duzna/treba da ti naplati bez istog (na posiljci i u racunu da navede cenu koji si platio bez VAT-a)... carina nema nista sa njihovim porezom, oni naplacuju pdv+carina na vrednost koju si ti platio, a da li je EU vat uracunat ili nije to njih nije briga

Potvrdjujem, prodavac nije trebao da ti naplati EU Vat pošto mi nismo član EU...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno