Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma treba imati vezu na carini, da samo rukom mahne (prolazi)...taj ko ima je car!

Ma car je onaj koji zna lika iz Absolutely Anything.

Ma ne, car je onaj čija je ono kuca.

Car sam ja ! ! !

Edit:
Bilo bi dobro da uvedu onu foru kao sto je kod rusa cini mi se.. Mozes godisnje da uvezes stvari do 500$ vrednosti. Posle te cifre ide pdv ,carina itd itd.

Neko je pisao o tome ranije..

Poslednja izmena:
Ne mogu da uvode takvu foru jer po zakonu pdv se placa na sve.

Donesu neki novi zakon koji odradjuje taj deo uvoza..
Zakone menjaju kao carape pa cenim da bi im to bio najmanji problem.

Poslednja izmena:
Zasto bi menjali kad ovako vise ubacuju u budzet para, evo gledam sad Premijera na tv bas prica da nema para u budzetu i da carina lepo puni budzet ali da ocekuje jos vecu uplatu u budzet.
Pa vi sami procenite....

Lupa gluposti. Ista ta carina svojim nesavesnim radom prazni budzet na izgubljenim tuzbama i sporovima.

Treba da porucujem deo za auto iz UK u vrednosti od 380£ tj oko 540€ sa sve shippingom, slanje DHL express jer prodavac samo to podrzava za Srbiju. Sta mogu da ocekujem? Po mojoj racunici je 1% carina a 20% pdv, ovde citam da i nije bas tako za fizicka lica tj da ce biti standardnih 10% i 20%, plus spedicija jer ide preko DHLa, samo ne znam koliku spediciju da ocekujem za taj iznos?

Ne nalazim preko tapatalka mnogo informacija sem iz FAQa i par postova gde se pominje DHL, zato reko da pitam ako neko ima iskustva. Deo je specifican i ne mogu ovde da ga nabavim. Ne bih imao nista protiv da dazbine platim kako je propisano, ali ako carinski sluzbenik taj dan ustane na pogresnu nogu pa proceni da deo vredi vise, plus full carina, plus spedicija... Onda cu razmisliti o nekoj alternativi.

Poslednja izmena:
Meni su u DHL pre par nedelja za spediciju trazili malo manje od 4000 din. Prilicno sam siguran da je to fiksna cifra, tj ne zavisi od cene robe. Carina i porez se obracunavaju na sumu cene robe i postarine.

Poslednja izmena:
У свакој пошти имаш контролора који контролише рад запослених, обично седи иза шалтерских радника у шалтер сали. Какав год проблем да имаш са радницима обрати се њему и он ће све решити.

Апсолутно свака пошта има контролора, ако у твојој пошти ради један радник онда је тај радник шалтерски радник/контролор/благајник/управник. Било кога да питаш он ће морати да реши проблем .

Sta, kontrolise sam sebe kako radi ? I ovo za upravnika nije tacno, upravnik u mom gradu ima samo jedan u glavnoj posti u ostalim postama su mahom samo radnici, kontrolora nikakvih nema ( pricam za moju postu ne znam za bas sve poste u gradu posto ih nisam sve obisao, mozda negde i ima kontrolora sta znam ), obicni salterski radnici a ako hoces da se zalis, ides pa se zalis glavnom upravniku u gradu.

Lupa gluposti. Ista ta carina svojim nesavesnim radom prazni budzet na izgubljenim tuzbama i sporovima.
Kojim tuzbama? Dal je ovde iko pisao zalbu, mozda jedan iako svi samo pricaju o tome i na kraju krajeva kad se vrati na procenu ponovnu samo se dakle umanji malo da bude posteno i to ti je, pa ne placaju oni tebi nikakvu odsteu sto su pogresno carinili.

Treba da porucujem deo za auto iz UK u vrednosti od 380£ tj oko 540€ sa sve shippingom, slanje DHL express jer prodavac samo to podrzava za Srbiju. Sta mogu da ocekujem? Po mojoj racunici je 1% carina a 20% pdv, ovde citam da i nije bas tako za fizicka lica tj da ce biti standardnih 10% i 20%, plus spedicija jer ide preko DHLa, samo ne znam koliku spediciju da ocekujem za taj iznos?

Ne nalazim preko tapatalka mnogo informacija sem iz FAQa i par postova gde se pominje DHL, zato reko da pitam ako neko ima iskustva. Deo je specifican i ne mogu ovde da ga nabavim. Ne bih imao nista protiv da dazbine platim kako je propisano, ali ako carinski sluzbenik taj dan ustane na pogresnu nogu pa proceni da deo vredi vise, plus full carina, plus spedicija... Onda cu razmisliti o nekoj alternativi.

Procitaj obavezno prvi post ove teme.
Ko sto rece pera post ispod tvog dhl za spediciju uzima tih 4000.
Kad vec uzimaju mogli bi da to carine u redovnom postupku sa 1% umesto po ubrzanom postupku gde je 10% carina.
Naglasavam mogli bi ali uopste ne znaci i da hoce.
Koliko se ja prisecam pisanja od ranije, moguce je da DHL zovne pa pita da li hoces da ti carine ili da vrate, najave cenu, dazbine... ovo treba proveriti i potvrditi.
Nazovi ti DHL ovdasnji pa pitaj i nemoj samo onog sto na telefon odgovara vec trazi da ti daju broj nekoga sto radi spediciju i obracun dazbina pa njih pitaj.
Ako zovu telefonom pre obracuna, onda verovatno mozes traziti redovan postupak.
Ne znam da li mozes podneti zalbu pa traziti redovan carinski postupak, ne znam kad je taj trenutak da trazis umesto ubrzane tu redovnu carinsku proceduru.

Poslednja izmena:
Ajde malo da upotpunim odgovor.... Kada stigne posiljka nazovu te na telefon i kazu da ti je stigla posiljka koja treba da se carini. Kazu da oni za to uzimaju 4k din i pitaju te da li hoces da to odradis il da vracaju (mene recimo nisu pitali da li hocu da neko drugi radi spediciju, a to se svakako u principu nikad ni ne isplati...). Ako kazes da hoces, pitaju te za mail i posalju ti dva dokumenta da popunis (izjavu i nalog), i da im pored toga dostavis porudzbenicu koju si dobio na mail ili izvod iz banke, i kopiju licne karte a ako lk ima cip onda i iscitanu lk. Ti to posaljes i posle par dana kada carina izracuna svoje dadzbine oni te opet nazovu i i kazu koliko treba ukupno da se plati i ako se slazes posalju ti racun za uplatu. Kad im legnu pare oni tek valjda tada odrade carinjenje, tj pregled i posle toga ti stize paket.
U principu, sa DHLom ne treba da se petlja niko, osim ako ga bas muka natera.

Poslednja izmena:
Ajde malo da upotpunim odgovor.... Kada stigne posiljka nazovu te na telefon i kazu da ti je stigla posiljka koja treba da se carini. Kazu da oni za to uzimaju 4k din i pitaju te da li hoces da to odradis il da vracaju (mene recimo nisu pitali da li hocu da neko drugi radi spediciju, a to se svakako u principu nikad ni ne isplati...). Ako kazes da hoces, pitaju te za mail i posalju ti dva dokumenta da popunis (izjavu i nalog), i da im pored toga dostavis porudzbenicu koju si dobio na mail ili izvod iz banke, i kopiju licne karte a ako lk ima cip onda i iscitanu lk. Ti to posaljes i posle par dana kada carina izracuna svoje dadzbine oni te opet nazovu i i kazu koliko treba ukupno da se plati i ako se slazes posalju ti racun za uplatu. Kad im legnu pare oni tek valjda tada odrade carinjenje, tj pregled i posle toga ti stize paket.
U principu, sa DHLom ne treba da se petlja niko, osim ako ga bas muka natera.

Kao fizičko lice imaš pravo da tražiš da ti carine po skrećenom postupku i onda nema špedicije i trebalo bi da imaš pravo izbora (da li hoćeš redovan postupak ili skraćeni) bez obzira što na i na carinskom sajtu piše drugačije...naravno oni zgodno tu opciju prećute ili rade sa pozicije sile pošto znaju da ovde 99% ljudi ne može ili nema kome da se žali. Pisano je to na ovoj temi više puta

Kojim tuzbama? Dal je ovde iko pisao zalbu, mozda jedan iako svi samo pricaju o tome i na kraju krajeva kad se vrati na procenu ponovnu samo se dakle umanji malo da bude posteno i to ti je, pa ne placaju oni tebi nikakvu odsteu sto su pogresno carinili.
Tuzbama pred sudom po raznim osnovoama i za razne propuste. Jedno je zalba drugo je tuzba. Svaki dan na poslu gledam gomile takvih predmeta gde se skidaju sredstva sa racuna budeza - direktan korisnik Ministarstvo finansija - Uprava carina, ali to je vec off, nego samo kad vidim da oni pune budzet nasmejem se ;). Pune ga ali isto toliko i prazne na gluposti.

Poslednja izmena:
Sta, kontrolise sam sebe kako radi ? I ovo za upravnika nije tacno, upravnik u mom gradu ima samo jedan u glavnoj posti u ostalim postama su mahom samo radnici, kontrolora nikakvih nema ( pricam za moju postu ne znam za bas sve poste u gradu posto ih nisam sve obisao, mozda negde i ima kontrolora sta znam ), obicni salterski radnici a ako hoces da se zalis, ides pa se zalis glavnom upravniku u gradu.
Свака Пошта мора да има уравника, контролора, благајника и шалтерског радника, у неким поштама све то обавља један човек (у једној пошти је на све то тај радник и поштар па пола времена ради на шалтеру, а пола на терену). Питај на шалтеру, ако ми већ не верујеш. Једино уговорне Поште немају управнике и контролоре већ се њихов рад проверава у најближој правој Пошти. То што ти причаш је немогуће.

@P307
Procitao sam prvi post, hvala za pojasnjenje o vrstama carinskog postupka. Razmislicu da li cu zvati DHL posto kad sve sagledam ispadne skuplja dara od mere.

@petarboj
Hvala na detaljnom iskustvu, to mi je trebalo. Ako se odlucim za DHL, da spremim zivce i papirologiju. Sve bi bilo lakse da narucujem ja, ali posto sestra ima master povezan na paypal za sve ovo bih morao da cimam nju, a to mi se ne radi.

Kao fizičko lice imaš pravo da tražiš da ti carine po skrećenom postupku i onda nema špedicije i trebalo bi da imaš pravo izbora (da li hoćeš redovan postupak ili skraćeni) bez obzira što na i na carinskom sajtu piše drugačije...naravno oni zgodno tu opciju prećute ili rade sa pozicije sile pošto znaju da ovde 99% ljudi ne može ili nema kome da se žali. Pisano je to na ovoj temi više puta
Ovo bi onda znacilo (ako carine po skracenom postupku) da bi carinu naplatili 10% iako spediciju ne bi naplatili? Ako je tako, onda se za veci iznos vise isplati regularni postupak jer carina od 1% plus spedicija zbirno izadje manje od 10% carine.

Ne postoji opcija carinjena po skrcenom postupku kod DHL-a, jedino mozes da uzmes nekog drugog speditera ili da probas sam da zavrsis papire.

Malo offtopic, inače, nešto me je uhvatilo, pa sam izdvojio malo vremena da sastavim ovaj članak. Pa ko god želi, može da pregleda, jer ste svi ovde puni iskustva, a članak je namenjen onima koji prvi put kupuju preko interneta, peripetije oko carine i tako to. Svaki komentar je dobrodošao, naravno ili na sajtu ili ovde kao PP, da ne spamujemo temu. Pozdrav
http://www.programazer.com/internet/internet-kupovina/

Kod carine mislim da imaš grešku. Ako je preko 50€ prvo se carini pa se na sve udara pdv. Ne može da se carini pdv već se oporezuje carina. Ništa strašno ali bolje biti što precizniji.

U pravu si, eto, posle toliko kupljenih stvari preko neta, ja permutujem :) Hvala na informaciji, izmenjeno

05.12.2015 10:16:48 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
05.12.2015 11:56:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
07.12.2015 08:23:55 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
08.12.2015 07:45:07 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
09.12.2015 08:20:09 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
10.12.2015 16:20:42 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
10.12.2015 16:24:44 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

S' obzirom da sam u oktorbru cekao 22 dana prijatno sam se iznenadio :)

02.12.2015 19:42:00 NL - NLAMSE Prispeće
07.12.2015 09:35:14 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
08.12.2015 07:45:07 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
09.12.2015 08:20:09 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
10.12.2015 07:55:52 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
11.12.2015 11:36:00 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
11.12.2015 13:40:45 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
11.12.2015 13:48:59 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
12.12.2015 04:21:56 10200 GPC BEOGRAD - 11160 Beograd 74 Otprema

Izgleda da su malo ubrzali...cekam ponedeljak da vidim koliko ce da me "rebnu" za 2 komada Teclast X98 Air III tableta.

04.12.2015 15:37:39 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
04.12.2015 17:50:19 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

I od 4.12. nista se ne desava, nikakav novi status. Kakva su vasa iskustva? Relativno sam nov u ovome.

29.11.2015 16:54:00 CN -
02.12.2015 15:43:00 CN - CNBJSA Otprema
11.12.2015 09:21:51 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
12.12.2015 09:47:45 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED

Ne znam cime je putovalo iz kine :D

Iskustva su vidis kod mene iznad, sad ce to na carinu, carina ce da odluci sta ce da radi, i sledeci status tebi bitan je kada krene sa carine :) Verovatno ti je na carini paket, samo ne ponavaljaju statuse.

Mislim da je tada otprema 11000 Beograd

Moze neko da mi objasni ovo?
c3547c2a81c057e4c80c7a5ee8a93cfe.jpg

Da, da i nema nista. Nije mi samo ovaj paket tako. 3-4 mi na sajtovima pise da su stigli u Srb vec danima i nista od tada.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno