A burazeru da te pitam, jesi li platio PDV (sto po zakonu trebas, isto kao sto ga placas na sve zivo u prodavnici kada kupujes) za ostalih 10 paketa sto si narucio? Ajde sad iz principa da ih zoves i pitas za racun na koji da uplatis 20% od ukupne vrednosti svih prethodnih paketa koje si dobijao a da ti nisu novac trazili jer je islo po kratkom postupku jer je carina prebukirana do dana danasnjeg i na dalje ce sigurno biti dok ne pojacaju kapaicitete? Nisu to velike pare, ali iz principa.
Tebi je problem politika i ta negativna nastrojenost (aaa moj dinar nikome ne ide aa necu drzavi da dajem sve vise dajem drzava sve gora aaaa gde ja zivim uuu sto bih hteo platu kao nemac a da radim ko crnogorac valjda sam i ja normalan covek aaa kako oni u dubaiu seici nista ne rade leze na nafti najnoviji telefoni najbolje ribe aaa majko sto me rodi).
Neko ce mozda da pomisli da si dedovinu potrosio da bi narucio artikal od 8e sa aliexpressa.
Ostajes ontopic u toj recenici gde kazes "da ostanem on-topic", sve ostalo je off-topic, pominjes neki birokratski aparat, australiju, nagadjas ko gde sta i kako radi za koga kakve su im kvalifikacije itd.
Problem je u sledecem: sto te nisu rebnuli odmah prvu stvar koju si narucio, onda bi ti sve bilo ok po PS-u, i osecao bi se super kada ti ne bi carinili neki paket posle jer bi bio naviknut da placas PDV sto i treba. Ako si toliko moralan uradices ispravnu stvar i preci preko svoje sujete, i napuniti drzavnu kasu, sto naravno neces da uradis, dakle nemas ni morala ni principa.
Principi nisu samo kada su tebi na korist.
Ja sam recimo narucivao pre nego sto je PP kod nas i proradio, carina je bila i za banalnije stvari, ali PDV nikad, ali nikad za nista, stotine posiljki sam sigurno imao naruceno, najvise sto je placeno je za neke malo vece pakete (tony hawk skateboard za ps3 bundle, sa zavvija narucen, 10 funti bio, ali je zato glomazan u PM, 2kg ima, i metar ipo sigurno) je 166din, to je postarina za pakete/otvaranje ili sta vec, a i da nije standardan postar nema sanse ono da nosi, ostavio bi mu ja novac ako nista drugo, na kucna vrata doneo isti onaj sto racune nosi.
Posle dosao PP, PDV krenuo na svaku kovertu, kapaciteti njihovi maltene isti, ali sve vise ljudi narucuju, pa sto malo da ne primenjuju zakon. Sad ja treba da se vodim prethodnom logikom da nista ne naplacuju jer tako je moglo pre a nista se formalno nije promenilo u zakonu? Ne, nego lepo cutim i ne narucujem vise ako mi se ne svidja, sto preporucujem tebi od srca. Iz principa ne narucuj, da ne vidi bagra ni kineska ni srpska tvoj dinar, bolje australijska.