Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Do sada nikada nije bilo nikakve poštarine, daj sken priznanice, uputnice.

Po međunarodnim standardima i obavezama, pošta pošiljaoca jedina naplaćuje i prihoduje od pošiljke, dok su ostale pošte dužne ili što bi neko rekao obavezne da pošiljku dostave primaocu bez ikakvih naknada (misli se na poštarinu).

Mozes pisati ti sta hoces, pun thread je vec mesecima kako se naplacuje postarina dodatno van beograda (150 dinara valjda) :(
Ja kazem da rastavimo teoriju nekih i praksu. U prvom postu je lepo napisana praksa, a i ovih 150 dinara van BG je isto praksa. Ako hocete da se zalite slobodno se organizujte i uradite nesto.

Do tada, nemojte smarati u ovom threadu, vecini je bitno da znaju sta ih ocekuje, da znaju na cemu su, a ne sta bi trebalo.

Necu da cimam caleta jos za to da se smara, i cuva priznanice, mada ce ti neko sigurno skenirati svoju, ima ih gomila.

U BGu mi nisu to naplacivali, ovo je bilo za pakete koji idu caletu za Nis.

Kao prvo ima x ljudi koji ne znaju da razdvoje pojmove carina i pdv, pa otvaranje paketa i poštarinu... Dakle trebamo da ti verujemo na reč. Kao nekom ozbiljnom kao što si ti koji je proputovao pola sveta baš mi čudno da si dozvolio tako nešto. Tako ni Beograd nije van vremena i prostora zakona Srbije izti su zakoni koji važe u Beogradu i ostatku srbije.
Ja sam iz "unutrašnjosti" pa mi nikada ne naplatiše famoznu poštarinu. A ne plaćam ništa na reč, tek kada vidim kod poštara listu zaduženja može. To jest imao sam pre par godina situaciju gde je službenica zadužena za pošiljke i zaduženja poštara htela da naplati poštarinu ali se zaje.ala pa popila suspenziju.

Keva primila paket i kaže evo ti papiri i toliko i toliko naplaćeno, pogledam paprire i osim onog neslaganja od 45 din za nalog za uplatu neslaganje za još 275din. Pozovem poštara nađemo se pokaže mi njegovo zaduženje ja slikam i pravac kod radnice zadžene za obradu pošiljki koja je poštaru izdala i listu zaduženja. Namestilo sa da je baš tada imala unutrašnj kontrolu, ja pitam odakle ovaj trošak, ona odgovori pa to je poštarina jer ne moze ona za naplatu postarine da juri tamo nekog kineza a on je nije platio!?!?. Pošto me predhodno poštar uputio na zakone oko dostave pisama i paketa. Objasnim pred unutrasnjom kontrolom da nisam glup i da potražuje ono što joj ne pripada. Pocrvenela propala u zemlju, pita pa šta sada da ja dam iz svog džepa, ja odgovorim ne iz svoga džepa već samo da vratiš ono što si stavila u džep. Kontrolor na licu mesta pita je za neke detalje ali ostao je uzdržan i nije stao ni na moju ni na njenu stranu, sutra me obavestio poštar da su je suspendovali i da nisam jedini koji je prevaren.

Poslednja izmena:
Tako treba, dok se ljudi ne pocnu buniti pa i za 200din nece bagra prestati da krade.

Donno iskrenk tek 3 paketa je cale dobio pa nisam vidjao ranije.
Za dalje od toga neka neko skenira svoj racun posto ja nemam.

Vrlo prosto poštar sme, može, treba da naplati onoliko koliko je zadužen na onim listama gde potpisujemo da nam je paket uručen. Preko toga ni dinar više. Ako je trošak dostavnoj listi veći od stavrnog troška pdv, carnia, pregled pisma, paketa i taksa za uplatu carine, odgovronost je na radniku u pošti koji obrađuje poštu i zadužuje poštare. Sada baš zvah poštara ne bi smelo nikakvih dodatnih poštarina da ima. Takav je međunarodni sporazum. Da kina prosledi danas 100.000.000 paketa, pisama u Srbiju naša pošta je dužna da obezbedi logistiku da se svi dostave primaocima i ne sme da naplati ni dinar od primaoca. I sav prihod poštarine od tih pošiljki ide samo kineskoj pošti tj. pošti pošiljaoca.

Vrlo prosto poštar sme, može, treba da naplati onoliko koliko je zadužen na onim listama gde potpisujemo da nam je paket uručen. Preko toga ni dinar više. Ako je trošak dostavnoj listi veći od stavrnog troška pdv, carnia, pregled pisma, paketa i taksa za uplatu carine, odgovronost je na radniku u pošti koji obrađuje poštu i zadužuje poštare. Sada baš zvah poštara ne bi smelo nikakvih dodatnih poštarina da ima. Takav je međunarodni sporazum. Da kina prosledi danas 100.000.000 paketa, pisama u Srbiju naša pošta je dužna da obezbedi logistiku da se svi dostave primaocima i ne sme da naplati ni dinar od primaoca. I sav prihod poštarine od tih pošiljki ide samo kineskoj pošti tj. pošti pošiljaoca.

Tebi je poštarina besplatna ali nisu dodatni troškovi uslovljeni carinskom procedurom.

Ovde niko ne priča o dodatnim troškovima, ja to upravo i govorim ali izgleda da nisi pažljovo čitao moja zadnja dva ili tri posta. Sve što sam napisao je samo iz razloga što pojedinci tvrde da im je naplaćena poštarina. Dakle kategorični su da nije u pitanju carina, pdv, troškovi manipulacije paketom - pismom (famozno otvaranje) uplatnica tj. da nisu troškovi uslovljeni carinskom procedurom već da je u pitanju poštarina.

Sad sam zvao oca, i izgleda da si u pravu! On ne moze naci od nasih posiljki, jer za 3x300 nije ni cuvao, ali upravo je sestric (isto Nis, zivi pored nas) dobio paket, i stoji ono za carinu - +150, ali nigde racun za tih 150!
Ja sam mislio da stoji na racunima, pa onda nema kako da uzima za sebe radnik, ali kad ga nema na racunu.

Tih 150 je 105din otvaranje i 45din provizija za uplatu to uvek se naplacuje carina tako kaze kad se otvori paket bez obzira ima li pdv ili nema.

Tih 150 je 105din otvaranje i 45din provizija za uplatu to uvek se naplacuje carina tako kaze kad se otvori paket bez obzira ima li pdv ili nema.
Otvaranje je 100 dinara, a 45 dinara provizije se naplacuje samo ako ima carine/pdv-a. Ako nema carine naplacuju samo 100 dinara za otvaranje, bez provizije jer posta otvara pakete

Meni je danas stigao paket 150din a pise ne podleze carini i ulepljena je koverta.
Pakete otvara carina a ne posta.

Poslednja izmena:

Tih 150 imam na racunu - dodatnih 150 nema! Po 300 je naplaceno sva tri puta. I sestricu sada, 150 nema nigde na racunu, a pise tih 100 za otvaranje (nisam pitao da li pise 45 za uplatu, ali uglavnom onaj papir za carinu/pdv/troskove/otvaranje se ne slaze za 150 sa cifrom koja je placena, 4 puta vec)

Ja u BGu, dobijam pakete u dve razlicite poste, nisam nijednom naisao da placam nesto preko onoga na carinskoj deklaraciji, bez obzira na sumu ili da li je carinjeno. (ako se ne carini, nisam placao nista, ni otvaranje, iako su oblepljene..)

Poslednja izmena:
Po 100- put na ovoj temi posta otvara pakete i podnosi carini pakete na uvid i onda zalepe onu zutu traku koja im kosta 100 dinara :D
M7fQJI8.png
slika sa sajta carine, samo sad su druge cene za pismosane posiljke je 100 dinara, a za pakete (preko 2 kg) 300 dinara

Poslednja izmena:
Bio sam danas u posti da ipak platim i preuzmem paket i konacno razresio misteriju sa moje strane. Definitivno nije postarina nego me je Kinez zeznuo. Naime, on je umesto 8 evra, stavio da je vrednost posiljke 12 dolara i zato mi je na kraju bio veci PDV. Da li je racunao kurs od pre godinu dana ili sta, ali cela frka je nastala zbog toga. Dakle na 12 dolara (koliko je on greskom stavio) 262 je PDV, 100 dinara otvaranje i 45 dinara provizija poste, pa je ukupna cena bila 407. Mozda ne deluje da me je puno zeznuo tom greskom (oko 60-70 dinara na ime PDV-a), ali sam 100% ubedjen da je on stavio 8 evra (8,5 dolara), ne bi mi ni otvarali paket, jer do sada sve sto sam narucio bilo je ispod 10 dolara i nikad mi nisu otvarali paket, a evo npr. i danas mi je stigao paket vrednosti 2 dolara i nisu ga otvarali (ukupno 15-20 paketa od kada narucujem preko Alija). Dosao sam do zakljucka da carinici ne otvaraju pakete ispod 10 dolara vrednosti (nesto tipa da saobracajci ne zaustavljaju ako vozis do 10% brze od ogranicenja na putu). Tako da iako deluje da sam bespotrebno platio 70 dinara vise, zapravo smatram da sam zbog te njegove gluposti platio 407 dinara vise. Sad razmisljam sta sam sve mogao kupiti za tih 3,5 evra na Aliju :d

.... a ja kad kazem ljudima da su dali Telenoru 2000 mesecno vise nego sto su trebali, onda nista, to je "bolja mreza"... a on se zali za 407 dinara! aaaaaaaaaa! :)

^ Kod Telenora se uvek zna koliko će šta naplatiti, dok se sa našom carinom nikad ne zna. :)

Dosao sam do zakljucka da carinici ne otvaraju pakete ispod 10 dolara vrednosti

Ma kakvi. Za stvar od 1$ platio sam otvaranje koverte 180din pre par meseci.

Poslednja izmena:
Bio sam danas u posti da ipak platim i preuzmem paket i konacno razresio misteriju sa moje strane. Definitivno nije postarina nego me je Kinez zeznuo. Naime, on je umesto 8 evra, stavio da je vrednost posiljke 12 dolara i zato mi je na kraju bio veci PDV. Da li je racunao kurs od pre godinu dana ili sta, ali cela frka je nastala zbog toga. Dakle na 12 dolara (koliko je on greskom stavio) 262 je PDV, 100 dinara otvaranje i 45 dinara provizija poste, pa je ukupna cena bila 407. Mozda ne deluje da me je puno zeznuo tom greskom (oko 60-70 dinara na ime PDV-a), ali sam 100% ubedjen da je on stavio 8 evra (8,5 dolara), ne bi mi ni otvarali paket, jer do sada sve sto sam narucio bilo je ispod 10 dolara i nikad mi nisu otvarali paket, a evo npr. i danas mi je stigao paket vrednosti 2 dolara i nisu ga otvarali (ukupno 15-20 paketa od kada narucujem preko Alija). Dosao sam do zakljucka da carinici ne otvaraju pakete ispod 10 dolara vrednosti (nesto tipa da saobracajci ne zaustavljaju ako vozis do 10% brze od ogranicenja na putu). Tako da iako deluje da sam bespotrebno platio 70 dinara vise, zapravo smatram da sam zbog te njegove gluposti platio 407 dinara vise. Sad razmisljam sta sam sve mogao kupiti za tih 3,5 evra na Aliju :d

Kinez je stavio najverovatnije 12$ zato što je uračunao i vrednost shipping-a, pošto, ako je za tebe free, ne znači da je i za njega.
Zaključak koji si izveo je pogrešan, i način izvođenja (meni je prošlo 10 paketa ispod te vrednosti, znači da je tako????), ali i sama suština.

I na kraju, prosto ne mogu da verujem na šta se ti žališ?????

Da rezimiramo ipak mnogi ne znaju razliku između, carine, pdv-a, troškova otvaranja pošiljke...

A još bolje od svega što ljudi ne znaju da razgraniče da li im pošiljka poslata kao pismo ili paket.

Pismo ide do 2kg zove se air mail, mail...

Paket = parcel, Air parcel je 2 kg pa na više, a na zahtev može i manje od 2kg kao paket.

Pismo jeftinija poštarina + 100dinara otvaranje od strane pošte.
Paket znatno veći trošak slanja + 300 dinara otvaranje.

Pisma i mogu da se provuku bez carine bila u koverti ili kutiji dok ja ne znam da se nekom paket provukao pez carine.

Poslednja izmena:
Kinez je stavio najverovatnije 12$ zato što je uračunao i vrednost shipping-a, pošto, ako je za tebe free, ne znači da je i za njega.
Zaključak koji si izveo je pogrešan, i način izvođenja (meni je prošlo 10 paketa ispod te vrednosti, znači da je tako????), ali i sama suština.

I na kraju, prosto ne mogu da verujem na šta se ti žališ?????

Ne zalim se za 407 dinara, mogao bi nekad i da procitas do kraja tudji post. Samo sam podelio svoje iskustvo sa clanovima foruma, koje ce mozda nekome i koristitii prilikom donosenja odluke o nekoj buducoj kupovini. U startu se jesam zalio, tj. pitao za pojasnjenje, ali tada nisam znao da je Kinez stavio 12 dolara, pa sam pretpostavio da me je neko tu zakinuo za neke pare, jer se njihova racunica nije uklapala ni sa cim. Nisu to velike pare, ali iz principa ne dam nikome ni dinar mimo zakona, jer oni na takvim poslusnima kao sto si ti, dinar po dinar zarade milione.. Jeste to mozda moja borba sa vetrenjacama, ali ne vidim razlog da sad ti tu kiptis od besa, i razbijas monitor jer te je iznervirao moj post.. Mislim 5 upitnika wtf????? (vidis kako zvuci, bukvalno se cuje krckanje monitora :smash:).
Elem, da ostanem on-topic.. Ako je moj artikal kostao 8 evra, ne vidim razlog da on upisuje cenu svoje postarine u vrednost artikla i da placam PDV na artikal+postarinu, to jednostavno ne pije vodu. Narocito sto to niko od prethodnih 15-20 prodavaca nije uradio. Zapravo, interesantna mi je vasa zelja da opravdavate drzavne dazbine, prakticno radeci protiv sebe, a u korist drzave.. Jos jednom ponavljam primer kada sam u Australiji narucio telefon za 300 evra (tada 450 dolara) iz Kine i nisam platio ni dolar vise (cak ni postarinu). Znaci nije da mora da se placa porez na artikle od 1 evro, nego mi imamo birokratski aparat koji em se ne moze nahraniti, em i ti ljudi, kojih ima 3-4 puta vise nego sto bi trebalo da bude nemaju sta da rade, pa im onda verovatno uvale da pregledaju i te artikle od 1 evro, cisto da se ne bi osecali beskorisno..

Baš nešto i ne verujem to što si napisao za Australiju, kod njih teško da uđe bilo koji uređaj bez C-Tick sertifikacije, a posebno iz kine i to pouzdano znam da su vrlo rigorozni.

1. Žališ se.
2. Pročitao sam do kraja šta si sve napisao.
3. Prinicipi su tvoja stvar, to me ne interesuje.
4. Ne kiptim od besa, prilično sam ravnodušan, ali ne mogu da hvatim da neko toliko gubi vremena zbog tolicnog troška.
5. Nigde niko ne opravdava državu i dažbine, samo pokušavamo da ti objasnimo kako stvari funkcionišu, ali koliko vidim, tebi je Don Kihot uzor, tako da...samo napred!
6. I na kraju, ovo nije Australija, već Srbija, a svaka država je regulisala oblast carina na svoj način.

Meni stigao jedan paket nakon 6 meseci... zalutao u Lebanon, carine me nije zaboravila, tacno su mi procenili isti na 3x vise (auto DVR) :d
Dao bog da im se jednog dana vrati istom merom :)

Čitam sad malo temu da vidim da li se iole ubrzala naša Carina, i ne verujem da na zadnjih pet i kusur strana diskutujete o njegovih 400din... :O

407din :banghead:

Mislim da sve zavisi od posiljke. ja sam narucio mobilni telefon meizu mx4, ocekujuci carinu i pdv vise od 10000din, i na kraju mi stiglo naplata na 1050,00 dinara

Masa i velicina paketa je najbitnija stavka prilikom "carinjenja/PDVisanja", kako ko voli da zove. Sto je manje to je veca sansa da prodje bez otvaranja = bez PDV/carine. Cim se otvara znaci da je PDV u pitanju kako god obrnes.
Nisu to velike pare, ali iz principa ne dam nikome ni dinar mimo zakona, jer oni na takvim poslusnima kao sto si ti, dinar po dinar zarade milione.
A burazeru da te pitam, jesi li platio PDV (sto po zakonu trebas, isto kao sto ga placas na sve zivo u prodavnici kada kupujes) za ostalih 10 paketa sto si narucio? Ajde sad iz principa da ih zoves i pitas za racun na koji da uplatis 20% od ukupne vrednosti svih prethodnih paketa koje si dobijao a da ti nisu novac trazili jer je islo po kratkom postupku jer je carina prebukirana do dana danasnjeg i na dalje ce sigurno biti dok ne pojacaju kapaicitete? Nisu to velike pare, ali iz principa.
Tebi je problem politika i ta negativna nastrojenost (aaa moj dinar nikome ne ide aa necu drzavi da dajem sve vise dajem drzava sve gora aaaa gde ja zivim uuu sto bih hteo platu kao nemac a da radim ko crnogorac valjda sam i ja normalan covek aaa kako oni u dubaiu seici nista ne rade leze na nafti najnoviji telefoni najbolje ribe aaa majko sto me rodi).
Neko ce mozda da pomisli da si dedovinu potrosio da bi narucio artikal od 8e sa aliexpressa.
Elem, da ostanem on-topic.. Ako je moj artikal kostao 8 evra, ne vidim razlog da on upisuje cenu svoje postarine u vrednost artikla i da placam PDV na artikal+postarinu, to jednostavno ne pije vodu. Narocito sto to niko od prethodnih 15-20 prodavaca nije uradio. Zapravo, interesantna mi je vasa zelja da opravdavate drzavne dazbine, prakticno radeci protiv sebe, a u korist drzave.. Jos jednom ponavljam primer kada sam u Australiji narucio telefon za 300 evra (tada 450 dolara) iz Kine i nisam platio ni dolar vise (cak ni postarinu). Znaci nije da mora da se placa porez na artikle od 1 evro, nego mi imamo birokratski aparat koji em se ne moze nahraniti, em i ti ljudi, kojih ima 3-4 puta vise nego sto bi trebalo da bude nemaju sta da rade, pa im onda verovatno uvale da pregledaju i te artikle od 1 evro, cisto da se ne bi osecali beskorisno..
Ostajes ontopic u toj recenici gde kazes "da ostanem on-topic", sve ostalo je off-topic, pominjes neki birokratski aparat, australiju, nagadjas ko gde sta i kako radi za koga kakve su im kvalifikacije itd.

Problem je u sledecem: sto te nisu rebnuli odmah prvu stvar koju si narucio, onda bi ti sve bilo ok po PS-u, i osecao bi se super kada ti ne bi carinili neki paket posle jer bi bio naviknut da placas PDV sto i treba. Ako si toliko moralan uradices ispravnu stvar i preci preko svoje sujete, i napuniti drzavnu kasu, sto naravno neces da uradis, dakle nemas ni morala ni principa. Principi nisu samo kada su tebi na korist.

Ja sam recimo narucivao pre nego sto je PP kod nas i proradio, carina je bila i za banalnije stvari, ali PDV nikad, ali nikad za nista, stotine posiljki sam sigurno imao naruceno, najvise sto je placeno je za neke malo vece pakete (tony hawk skateboard za ps3 bundle, sa zavvija narucen, 10 funti bio, ali je zato glomazan u PM, 2kg ima, i metar ipo sigurno) je 166din, to je postarina za pakete/otvaranje ili sta vec, a i da nije standardan postar nema sanse ono da nosi, ostavio bi mu ja novac ako nista drugo, na kucna vrata doneo isti onaj sto racune nosi.

Posle dosao PP, PDV krenuo na svaku kovertu, kapaciteti njihovi maltene isti, ali sve vise ljudi narucuju, pa sto malo da ne primenjuju zakon. Sad ja treba da se vodim prethodnom logikom da nista ne naplacuju jer tako je moglo pre a nista se formalno nije promenilo u zakonu? Ne, nego lepo cutim i ne narucujem vise ako mi se ne svidja, sto preporucujem tebi od srca. Iz principa ne narucuj, da ne vidi bagra ni kineska ni srpska tvoj dinar, bolje australijska. :D

Otvaranje je 100 dinara, a 45 dinara provizije se naplacuje samo ako ima carine/pdv-a. Ako nema carine naplacuju samo 100 dinara za otvaranje, bez provizije jer posta otvara pakete

To jeste, stigle danas 2x KZ-ED8 slusalice, 100din naplaceno, postara znam decenijama unazad jer je ujedno i komsija, tako da sigurno ne uzima on u dzep. Tako je i pre jedno vreme bilo (pise gore ovo sa skejtom), mada za malo vecu kovertu jeste izivljavanje, ali koga briga, 100din manje vise, ako nam se ne svidja, bojkotujmo pa da ne narucujemo vise nista, njima manje para, nama vise ostane.

Poslednja izmena:
Lopovska posta, iako su svi troskovi transporta placeni, naravno da kad nemamo zemlju svako drpa koliko zeli ako je manopolista... na zaboravite da u posti carine rade radnici poste na sortiranju i otvaranju i zatvaranju posiljki, pa sad su ukapirali da ima posiljku i koje se ne carine aj onda oni da maknu "svoju uslugu" koja im je vec placena

A burazeru da te pitam, jesi li platio PDV (sto po zakonu trebas, isto kao sto ga placas na sve zivo u prodavnici kada kupujes) za ostalih 10 paketa sto si narucio? Ajde sad iz principa da ih zoves i pitas za racun na koji da uplatis 20% od ukupne vrednosti svih prethodnih paketa koje si dobijao a da ti nisu novac trazili jer je islo po kratkom postupku jer je carina prebukirana do dana danasnjeg i na dalje ce sigurno biti dok ne pojacaju kapaicitete? Nisu to velike pare, ali iz principa.
Tebi je problem politika i ta negativna nastrojenost (aaa moj dinar nikome ne ide aa necu drzavi da dajem sve vise dajem drzava sve gora aaaa gde ja zivim uuu sto bih hteo platu kao nemac a da radim ko crnogorac valjda sam i ja normalan covek aaa kako oni u dubaiu seici nista ne rade leze na nafti najnoviji telefoni najbolje ribe aaa majko sto me rodi).
Neko ce mozda da pomisli da si dedovinu potrosio da bi narucio artikal od 8e sa aliexpressa.

Ostajes ontopic u toj recenici gde kazes "da ostanem on-topic", sve ostalo je off-topic, pominjes neki birokratski aparat, australiju, nagadjas ko gde sta i kako radi za koga kakve su im kvalifikacije itd.

Problem je u sledecem: sto te nisu rebnuli odmah prvu stvar koju si narucio, onda bi ti sve bilo ok po PS-u, i osecao bi se super kada ti ne bi carinili neki paket posle jer bi bio naviknut da placas PDV sto i treba. Ako si toliko moralan uradices ispravnu stvar i preci preko svoje sujete, i napuniti drzavnu kasu, sto naravno neces da uradis, dakle nemas ni morala ni principa. Principi nisu samo kada su tebi na korist.

Ja sam recimo narucivao pre nego sto je PP kod nas i proradio, carina je bila i za banalnije stvari, ali PDV nikad, ali nikad za nista, stotine posiljki sam sigurno imao naruceno, najvise sto je placeno je za neke malo vece pakete (tony hawk skateboard za ps3 bundle, sa zavvija narucen, 10 funti bio, ali je zato glomazan u PM, 2kg ima, i metar ipo sigurno) je 166din, to je postarina za pakete/otvaranje ili sta vec, a i da nije standardan postar nema sanse ono da nosi, ostavio bi mu ja novac ako nista drugo, na kucna vrata doneo isti onaj sto racune nosi.

Posle dosao PP, PDV krenuo na svaku kovertu, kapaciteti njihovi maltene isti, ali sve vise ljudi narucuju, pa sto malo da ne primenjuju zakon. Sad ja treba da se vodim prethodnom logikom da nista ne naplacuju jer tako je moglo pre a nista se formalno nije promenilo u zakonu? Ne, nego lepo cutim i ne narucujem vise ako mi se ne svidja, sto preporucujem tebi od srca. Iz principa ne narucuj, da ne vidi bagra ni kineska ni srpska tvoj dinar, bolje australijska. :D

Znaci po tebi je normalno da npr. u Bosni kupis sendvic za put, ne pojedes ga i onda te carinik na ulazu iz Srbije izvuce iz kolone i trazi da platis PDV za taj sendvic? Pa jel sad shavatas koliko nema smisla sve sto si napisao u prvom quoteu? Mozda to zakonski i moze da prodje, ali brate sine to ne ide tako (opet da se vratim na primer da policija ne zaustavlja za prekoracenje brzine do 10% od ogranicenja).

Sto se tice drugog quotea, on-topic je bio citav prvi stih, bar kako jer meni prikazano u browseru, tamo do one reci 'zapravo' :d

I na kraju da dodam, da si promasio citavu sustinu mojih postova. Ja sam samo hteo da isteram na cistac sta je meni naplaceno, jer me je PDV izasao vise nego sto se uklapalo u bilo koju racunicu, pa sam pomislio da se neko tu ugradio. Kada sam preuzeo posiljku i video da je Kinez stavio 12 dolara vrednost posiljke (iako je artikal bio 6,5, a njihova postarina 1,5 dolara , dakle pretpostavke o bismeslenom upisivanju vrednosti artikla po principu vrednost artikla+postarina su odbacene), sve je dobilo smisao. Nakon toga sam prihvatio outcome kao realan, bilo mi je bitno samo da se neko nelegalno ne ugradjuje. Drzava je odradila sve po zakonu, iako i dalje smatram da je retardirano naplacivati PDV na sendvic, pa makar bio i 8 evra. Telefoni, skate bundlovi za ps3 i slicne skuplje stvari su vec druga prica.. Tako da malo pazljivije citajte postove od pocetka do kraja i bice sve ok..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno