Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma bezobrazluk jos im placas PDV uvozis ono sto se kod nas ne proizvodi i stoka jos *****ava........

Pa moraju oni nešto da zarade na tome što ja "uvozim"

Ja uzeo za drugara sa ebay-a neki kolekcionarski dzepni noz sa drskom od roga nosoroga. Poslao Svaba i vratio mi pre toga 13€, kaze vi ne treba da placate nase takse, a i mozda vam zatreba u vasoj zemlji oko carine ili nekih taksa. Super rekoh, a juce mi stiglo na kucu u koverti sve, kao preporucena posiljka. Nista se ne placa. Inace cena "nozica" 139€.

" Dobar " neki Svaba, al za malo :D Nemacki PDV koji ne bi trebao da platis je 19 % . Sta je on to tebi obracunao, bar je pola stavio u dzep :)

ova milenija je žena i po :) juče se čuli i paket već danas stiže kod mene :)

Moja greska, pomesao sam cenu futrole sa vracenom sumom :D, i nije svaba nego Austrijanac. Povracena suma je bila 20.8 €.

Dear Nebojsa Xxxxxxxx,

Firma Gertrud Astl just sent you a partial refund of €139.90 EUR for your purchase.

If you have any questions about this refund, please contact Firma Gertrud Astl.

The refund will go to the card you paid with.

To see all the transaction details, please log into your PayPal account. It may take a few moments for this transaction to appear in your account.

Refund to MasterCard Credit Card XXXX-XXXX-XXXX-XXXX: €20.80 EUR

daj sliku noža ako nije tajna? :)

Ovo je nesto slicno, nema vise isti kao sto sam uzeo ovom ortaku. Na istu je foru, samo druga kosta valjda u pitanju, i drugacije pero. Meni se licno ne svidja, moj rescue knife mi deluje kvalitetniji 100 puta, mada ovaj ima dobar sandvik celik za ostricu.

da nije Tomić Melanija? mene je opelješila za neki šorc samo tako, platio ga 6$ ona računala 20$ !!! Kleptomanka neka...

Baš ta, ja sam je nazvao milenija :) Ja sam juče zvao po pozivu i objasnio joj da je to za ličnu upotrebu i malo za poklone (ukupno srebra 45€) i ona rekla ok, samo mi pošaljite neku vašu prepisku, tako da će da mi stavi dpv na tih 45€, što je opet 10€, bolje to nego da mi vrati paket za kinu :)

Mene takođe obradovali na www.t9hobbysport.com kada sam stavo u korpu bila je cena kao na sajtu, međutim prilikom cehckout-a nakon što sam stavio kao zemlju Srbiju cenu su umanjili za iznos VAT-a, jedino mi je čudno što su i za poštarinu skinuli VAT. Kada bi svuda ovako funkcionisalo da ne žališ da platiš carinu i porez.

Naravno ne treba očekivati ovakve stvari prilkom poručivanja i Hong Konga i drugih bescarinskih zona, ali za ostatak sveta bi trebalo da bude praksa.

P.S. Prošle godine sam bio za nemačku da kupim auto, pola sata nakon što sam prošao mađarsku granicu nemac me zove da je dobio obaveštenje da je auto izašao iz eu, i da za jedno sat vremena mogu da odem da podignem iznos poreza koji mi je uplato preko western uniona.

Poslednja izmena:
U Novom Sadu je sad haos, carine ljudi sve ali bukvalno, displej za telefon od 8$, s tim sto ga carine kao da kosta 10$ :) ranije je sve bilo ok za vrednosti do nekih 40 eura! Drugar mi se zalio da su mu ocarinili neku futrolu za telefon 4$ carina nesto oko 200 kinti :)

ovo je tachan info. drugar je uzeo par filmova sa amazona i kad su stigli na NS carinu ocarinili su mu ih po istoj vrednosti koliko ih je i platio. ja sam na svoju NS adresu ranije naruchivao chak po 100 evra vrednosti paketa i niko nishta sad.. sada izgleda da je druga pricha...

ovo je tachan info. drugar je uzeo par filmova sa amazona i kad su stigli na NS carinu ocarinili su mu ih po istoj vrednosti koliko ih je i platio. ja sam na svoju NS adresu ranije naruchivao chak po 100 evra vrednosti paketa i niko nishta sad.. sada izgleda da je druga pricha...

Tako nam i treba tamo radi samo stoka koja je zbog lopovluka sutnuta iz srbije (inside informacija), oni se ovako svete........
Sad mi neke igracke od 20$ vec nedelju dana stoje na carini mora da im nesto nije jasno ili ih bas briga

Iskustvo clanova obi_van i Antonio je po meni kljucna stvar.
To je nacin da se izbegne duplo placanje PDVa i dobije roba za normalne pare.

Na eBay nisam video da nude povracaj VAT-a, ali na svim ozbiljnijim sajtovima u TERMS&CONDITIONS uvek pise da za zemlje van EU ide povracaj u toku chechkout-a.

Ne znam samo da li je bitan iznos kupljene robe. Tipa, minimum je recimo 50 ili 100€ itd.

Poslednja izmena:
Dobro je da posle 200 strana pravimo razliku izmedju CARINE i PDV-a.

I stvarno, kako ih nije sramota. Oporezuju onako kako pise u zakonu, jos, zamisli molim te, oporezuju tacnu vrednost paketa. Pa stvarno su "lopovi".

Oporezuju tačnu vrednost paketa SAMO ako imaš fakturu u paketu i ako ga otvore, u VRLO RETKIM slučajevima poveruju u vrednost napisanu na CN22 obrascu.
Kad naručiš i Kine nećeš dobiti račun/fakturu i moje je iskustvo da carinici onda frljaju cifre kao pikado, u 70% slučajeva precene, 10% prihvate vrednost sa CN22 i 20% podcene, sve zavisi šta je naručeno odnosno da li im to izgleda prepoznatljivo ili nemaju pojma čemu bi dotični predmet mogao da služi.
Naravno, mogao bi da naručim recimo iz nemačke, ali zašto kad je nemac to nabavio isto iz kine pa bi ja platio i njegovu maržu i još mnogo veću isporuku iz DE...

Uglavnom, sve zavisi šta se naruči, telefone, tablete, navigacije (sve to prave kinezi) tu gde nema fakture, precenjuju i to papreno, kupiš tablet od 50$ oni procene na 100$!!! ali ako uzmeš recimo profi lanac za bajs koji košta isto 50$ šta carinik zna kako izgleda campagnolo lanac i lanac za miniku/poniku isl, da piše na paketu 5$ on bi poverovao...

Poslednja izmena:
Oporezuju tačnu vrednost paketa SAMO ako imaš fakturu u paketu i ako ga otvore, u VRLO RETKIM slučajevima poveruju u vrednost napisanu na CN22 obrascu.

Nedavno sam dobio pakete iz USA i UK kao fizičko lice i platio sam PDV prema vrednosti sa CN22, trunck na ceo broj tj. 11,87€ su mi obračunali kao 11, a 51,2$ kao 51$. Paketi NISU otvarani, samo su zalepljene poštine trake, kao da je otvoren, pa zatvoren. Unutra su bili uredno odštampani računi.

S obzirom da mi iz Kine NIKADA nije stigla tačna vrednost na koverti, stvarno ne mogu carini da uzmem za zlo što ne poštuju ono što piše na kovertu.

To ti samo misliš da iz Kine nikad nije stigla tačna vrednost ali pošto, isto kao i carinici, poistovaćuješ celu Kinu sa DXom ili dinodirektom ili aliexpresom dolaziš do pogrešnog zaključka. Kinezi to koriste kako bi uštedeli i zato što im država to omogućava (kako bi zeznuli svu konkurenciju) ali ima tamo i legitimnih prodavaca koji prodaju robu visokog kvaliteta i adekvatne cene, uredno pošalju račun i tačnu vrednost na paketu, rade po evropskim sandardima ali sve je to džaba kad carinik čim vidi neko kinesko slovo na paketu odma donosi zaključak...

Meni treba jedan savet:
naime, narucio od kineza nesto za 30 $, neke zezalice za kola, za koje sam pre narudzbe pitao da li 100% odgovaraju za moj auto, on rece da , 100%.
Stizu delovi, ne uklapaju se, kaze kinez, vrati mi a ja cu da ti uradim refund za cenu i plus postarinu...
E sad, ja platio i porez na 30$ ( to teeeesko da mogu da iskukam :), ali:

Koja je procedura? Ja mu ne bih slao pre refunda nikako, on verovatno ne bi odradio refund pre slanja :) ( pitanje je koliko ce nasi da uzmu za postarinu :)
Sta da radim, posto se slozio da je njegova greska i da : "se kola u Kini I srbiji MOZDA razlikuju" :)

Koliko ja znam, procedura je da odeš u poštu i vidiš koliko će koštati vraćanje nazad, onda to javiš tamo gde si kupio pa ako su oni ok s tim ti pošalješ paket preporučeno, tako dobiješ onaj papirić koji potvrđuje da si paket poslao a takođe to ima i broja za praćenje. Javiš taj broj kinezu i kad broj proradi a to je obično brzo kod nas, dan dva max, on ti uradi refund (ako nije neki "naš" kinez pa uhvati da te zavlači dok ne dobije paket).

Inače na refund pre slanja nemoj da računaš, not going to happen.

O, izvinjavam se planeto, nisam primetio da je ono NIKAD bilo personalizovano sa da mi
ali mislim da ostale članove foruma ne treba dovoditi u zabludu sa onim: "Ja sam 100% siguran da:"
jer sve zavisi šta i od koga kupuješ, Kineske firme sa kojima sam ja sarađivao perfektno znaju engleski,
mailovi im ne počinju sa "Dear friend" a fakture uredno pakuju u pošiljke i iste deklarišu pravom vrednošću.
Jedina razlika u odnosu na evropljane i amere je što se neće naljutiti kao da ste im tražili da nekog ubiju, ako ih
pitate da li postoji mogućnost da ne stave fakturu u paket...

Tako da, sve zavisi gde kupuješ, moje iskustvo kaže da čak i tamo gde pišu netačne iznose kao što je recimo
aliexpres UVEK postoji mogućnost da pre kupovine kontaktiraš prodavca i dogovoriš se s njim oko fakture i
vrednosti na CN22 obrascu. Carinske obaveze svakako uvek spadaju na kupca i to je naznačeno na svim
sajtovima koji internacionalno prodaju a kinezu je bitno da robu proda, šta će pisati na paketu to jako malo utiče
na njega a s obzirom na ponašanje naše carine od uvođenja pp-a nama je u interesu da paket ima fakturu/račun
i tačnu vrednost na sebi jer se inače može desiti da platiš neprijatno veći pdv (a možda i carinu) u odnosu na
ono što bi platio da je bilo fakture...

Meni treba jedan savet:
naime, narucio od kineza nesto za 30 $, neke zezalice za kola, za koje sam pre narudzbe pitao da li 100% odgovaraju za moj auto, on rece da , 100%.
Stizu delovi, ne uklapaju se, kaze kinez, vrati mi a ja cu da ti uradim refund za cenu i plus postarinu...
E sad, ja platio i porez na 30$ ( to teeeesko da mogu da iskukam :), ali:
Koja je procedura? Ja mu ne bih slao pre refunda nikako, on verovatno ne bi odradio refund pre slanja :) ( pitanje je koliko ce nasi da uzmu za postarinu :)
Sta da radim, posto se slozio da je njegova greska i da : "se kola u Kini I srbiji MOZDA razlikuju" :)

Najveci broj prevara na internetu je upravo u vezi ovoga sto tebe zanima. Posaljes prodavcu nazad proizvod i on ti se nikada vise ne javi ili te malo zavlaci u pocetku. Na taj nacin ostajes i bez robe i bez novca. Sve zavisi gde si kupio i od koga. Ali dobro razmisli pre nego sto se upustis u to.

Procedura nije da ides u postu vec na sajtu poste imas kalkulator postarina za sve zemlje, a odaberi kako i Kinezi salju , pismo, a da bi imalo pracenje , kod nas se to zove preporuceno , i odaberi avionom. Na cenu koju dobijes , dodaj jos 50 dinara za onaj koverat sa puckavim najlonom , predpostavljam da ga nemas pri ruci :)

http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp

Najbitnije si zaboravio da spomenes. Da li si uzeo od kineza preko ebaya ili nekog drugog sajta? Ako si preko ebaya lako ces ostvariti refund...

Nisam zaboravio, zato sam i napisao da zavisi gde i od koga je kupio. Ja sam razumeo da nije na ebay-u, ne bi bilo u ovoj temi, vec ili na Aliekspresu ili nekom sajtu.

Za ebay, naravno postoje procedure , redosled dogadjaja i prodavac ne bi rizikovao tek tako da se ne javlja ili da ne vrati novac. I u samoj moderaciji Ebay - Paypal moze da dodje do ovoga tj. vracanja robe radi refunda ali to je ipak pod nekakvom kontrolom, plus manje iznose i ebay pokriva, ali ozbiljni prodavci se ne bi igrali sa tim. Na sajtovima i Aliju je druga prica, posebno sto je Ali pre 10-tak dana opet menjao pravila oko toga , ranije su i oni refundirali a sada vracanje pa refund. To na Aliju su tek menjali, pa ne znam kako jos funkcionise. NA sajtovima samo zavisi od njihove dobre volje i reputacije. DX kada pristane na povracaj tu nema prevara, za ostale veliki oprez.

O, izvinjavam se planeto, nisam primetio da je ono NIKAD bilo personalizovano sa da mi
ali mislim da ostale članove foruma ne treba dovoditi u zabludu sa onim: "Ja sam 100% siguran da:"

U ovoj situaciji su se u zabludi našli samo oni koje mrzi da čitaju cele rečenice.
Za poslednjih 2-3 godine, kao fizičko lice, imam 20-ak paketa iz Kine i da se bar na jednom potrefila vrednost napisana na koverti i vrednost proizvoda, pa da ne napišem 100%, ali ovako, to je apsolutnih 100%. Sve dalje žalbe po ovom pitanju možeš uložiti at your local complaint departmant in Aplha Centauri.

Ebay je u pitanju

E onda si promasio rubriku :D A ovo sto sam pisao neka citaju oni koji nisu kupili sa ebay-a :) Mada bih ja u sve to ukljucio i Ebay, a ne da bude samo izmedju vas dvojice. Uputio bih zvanicni prigovor, a ne da sve bude samo na nivou mejl prepiske.

Poslednja izmena:
Pa jesam malo :)
ova mi tema beshe otvorena pa sam mahinalno :)
Ne javlja se kinez danas, ajde, nedelja je, pa cemo videti sutra...
hvala na odgovorima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno