Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pod hitno peticija za promenu carinskih zakona i dovođenje u red poštanskih usluga.

A što ne bi pisali peticiju za dovođenje u red cele države?:)

Ne znam gde vi živite ali probudite se, ovo kao što ljudi kažu nije banana nego srbija:mad:

Neko postavio na twiteru. Ako nekog interesuje kako izgleda kad vam traze uvoznu dozvolu za kablove.
Pa sad, rekao bih da je u ovom slučaju reč samo o računarskoj nepismenosti zaposlenih.
Od naručioca se 99% traže samo boldovane stavke, ali se nisu setili to i da navedu. Pogledajte kako izgleda dokument, klasičan primer nabadanja po tastaturi u wordu.

Jutros pristigla 2 paketa.
Jedan iz kine ~5$ kabl za logi misha, konektor koji ide u plocu misa i sa druge strane USB. 0carina+0pdv ne podleze carinskom pregledu. Na koverti standard gift, pc mouse cable, i cena 2$.
Drug paket iz UK-a, majca od nekog benda, privatno lice, oko 14 funti sa sve shippingom, bez navedene cene na paketu, royal mail, fina vakumski-folijska da kazem koverta ali nije ni koverta vise je kesa :D 0pdv+0carina. Isto ne podleze, nije ni otvoren paket, tako da je sadrzina ostala ne iskasapljena. Ja zadovoljan :) Pozdrav

Garant kada je napisana adresa rukom na koverti ne naplacuju nista, cist FW.

http://bananadrzava.files.wordpress.com/2013/05/carina.jpg
Neko postavio na twiteru. Ako nekog interesuje kako izgleda kad vam traze uvoznu dozvolu za kablove.

Meni ništa čudno, s obzirom da su mi isto tražili, doduše, za 3 različite maskice za iPhone, svaka vrednosti 0,99$.
Paketić vraćen u Kinu, meni pare refundirane i svi sretni:D
Šalu na stranu, ali tako je sa online poručivanjem, čist rulet, pa ako prođe, prođe, ja sam se pomirio sa tim i gledam kako da minimizujem rizik, a borbu sa vetrenjačama ostavljam nekom drugom.
Moram samo da priznam da mi je sada malo frka za jedan paket koji je poslat preko USPS-a, bio mi skup shipping sa trackingom, sada se malo kajem što se nisam otvorio za još 10$, nadam se da će stići, a PDV i carinu sam već ukalkulisao, pa ako prođem jeftinije super, samo neka stigne.

Meni stigao prvi od 4 paketa, posle lutanja po carini. Kinez je uredno naveo sadržaj i tačnu vrednost pored svakog predmeta, ukupno 9,60$ i lupio Gift. Na carini zaokružili vrednost na 10$ i uredno nalatili PDV. Sad da vidim šta će se desiti sa preostala 3.

Ево шта се мени десило у последњих пар дана. Стиже ми пакет из кине ДХЛ-ом, вредност 15500 са све брзом поштом. Декларација на њему 60 долара. Јављају ми да је задржан на царини. Кинези навели на декларацији да су семплови. Е ту сад креће весеље. Семплове од пре неколико дана више не могу да примају физичка лица тек тако. Сад треба писана изјава да нећеш да их користиш у комерцијалне сврхе, и административне таксе на то око 1000 дин (харач). После тога унапред пре одређивања вредности пакета од стране царине, одмах мени ДХЛ-оци кажу, мора шпедиција 4000 дин.

Игром случаја нађем другог шпедитера, (нисам намерно хтео да им дајем паре), човек који дуго времена радио на царини и он то одради и на крају одрежу царину са пдв-ом 13.000, срећом успе нешто преко њега да се смањи на 4500. И на крају наплате ми лежарину 2400 дин за пакетић 10х20цм, 300 дин по дану. Наравно све је то намерно развлачено да би се што више платило. Све укупно на 15500, трошкови су ме изашли 12500 и то сам имао среће иначе би били 18500 (или чак и до 20000). :lupko:

После тога још један пакет ми стигне преко Федекса овога пута прави семплови 0 долара плаћени. Опет иста прича, изјава трошкови, ПДВ, само срећом нису ми тражили царину и шпедицију али су рбнули цену пакета нешто сумануто висико иако је коштао 0 долара, наравно то одбијем.

И кад сам их питао зашто се то дешава кад је раније све то пролазило без проблема, кажу " Неком тамо горе је пало на памет да може да се заради тако, и ми сад морамо да радимо ово због тога" и извињава се итд...

Иста прича из ДХЛ-а само што се не извуњавају него на питање што наплаћујете царину на ствари испод 70е кад то није по закону каже "Слажем се али могу да раде шта хоће".

Даље, по закону је 70е граница закона за увоз без царине, АЛИ брзе поште због халапљивости чиновника то сада рачунају на 45е, и то све од момента када је Пејпал почео са радом овде. Само обична пошта рачуна то до 70е. И на брзој пошти цена саме поште улази у бројку која се гледа, на то обратите пажњу.

Значи добили су наредбу да накрцају паре за буџет како знају и умеју преко оваквих легалних превара и малтретирања народа. Раније се пљачкала држава, а сад кад нема више шта, на ред смо дошли ми, раја. :party:

Poslednja izmena:
Даље, по закону је 70е граница закона за увоз без царине, АЛИ брзе поште због халапљивости чиновника то сада рачунају на 45е, и то све од момента када је Пејпал почео са радом овде.

Možeš li da pojasniš odakle im sad pa 45 evra, kad i po zakonu apsolutna minimalna vrednost je do 50 evra od fizičkih lica.

Само обична пошта рачуна то до 70е. И на брзој пошти цена саме поште улази у бројку која се гледа, на то обратите пажњу.

Brojku na koju se računaju PDV i carinski troškovi ili na vrednost koja je limit da li se roba carini ili ne?
Jer ako je ovo drugo, naručivati brzom poštom ispada totalno neisplativo u bilo kojoj varijanti. Naručivao sam sa SD putem DHL-a i troškovi transporta se nisu dodavali u limit, ali opet tamo nisu naplaćivali ni PDV na vrednosti ispod 50 evra. Ili je po sredi najbezočnija anarhija.

Лично сам причао са 2 различита службеника који су ми рекли цифру од 45е после ми је и овај шпедитер потврдио то.

Вероватно је још једна од замки на коју покушавају да накраду паре, јер је то за 50е овако више познато. Ти натемпираш 50е а они ти пукну шпедитера + царину и ПДВ.

Код брзе поште царина и пдв се узима на цену пакета+цену поште.

Наручивао сам и ја пролазило ми је до 80 долара, али шта је било раније било је.

Ово се све дешава зато што се тржиште отвара преко Пејпала и кинеских сајтова за куповину, неком главоњи овде је синуло да неће моћи више да узима 1000% марже на робу па су политички пријатељи решили да заштите интересе монополиста овде, преко отежавања онлајн куповине.

Ima u današnjoj Politici tekst na temu prevelike administracje i nedostatka para da se ista plaća gde se pominje da najveće i najbrže povećanje prihoda u budžet može da se ostvari rigoroznijom carinskom kontrolom, gde je, kao šlag na tortu, pomenuto i da naši ljudi idu u susednu Mađarsku po hranu, povrate tamošnji porez a ovde ne plate ni carinu ni porez. Stiče se utisak da gospodin koji daje ovakve izjave nije svestan da ti isti ljudi samo pokušavaju da malo "dostojanstvenije" prežive i da to ne bi ni radili da su kod nas cene umerenije. U takvoj atmosferi je sasvim normalno da je posle startovanja PayPal sistema automatski uvedeno i oporezivanje svih pošiljki iz inostranstva. Ovo što se provuče je samo zato jer carinici ne mogu da postignu da sve pregledaju.

Poslednja izmena:
Meni ništa čudno, s obzirom da su mi isto tražili, doduše, za 3 različite maskice za iPhone, svaka vrednosti 0,99$.
Paketić vraćen u Kinu, meni pare refundirane i svi sretni:D
Šalu na stranu, ali tako je sa online poručivanjem, čist rulet, pa ako prođe, prođe, ja sam se pomirio sa tim i gledam kako da minimizujem rizik, a borbu sa vetrenjačama ostavljam nekom drugom.
Moram samo da priznam da mi je sada malo frka za jedan paket koji je poslat preko USPS-a, bio mi skup shipping sa trackingom, sada se malo kajem što se nisam otvorio za još 10$, nadam se da će stići, a PDV i carinu sam već ukalkulisao, pa ako prođem jeftinije super, samo neka stigne.
Malo se teze usudjuju da cackaju USPS i RoyalMail, ja nisam imao problema sa takvim posiljkama, bez obzira sto nemaju pracenje u Srbiji.

Poslednja izmena:
@Dule13

Sve je jasno, idu dažbine na sve pošiljke u cilju krpljenja budžeta, samo što kreatori takvih propisa nisu baš bistri ako misle da će na taj način zakrpiti neki deficit.

Ne razumem kako neko može da tumači zakon kako on hoće? Ako piše 50€, to nije ni 55€ ni 45€ već upravo 50€. Ne mogu ni carina ni špediter to da tumače kako oni žele, i ne..kakva god da nam je država..ne može im se. Za to njihovo tumačenje od 45€ i stav da im se može, treba ih tužiti i ići do kraja.

Već vidim ljude u redu kako stoje da ih tuže. Poenta je u tome što znaju da se niko neće ni potruditi da se zeza zbog tih para, pogotovo u Srbiji gde pravni sistem ne funkcioniše. Doduše nije da su oni prvi otkrili te šibicarske fore.

Malo se teze usudjuju da cackaju USPS i RoyalMail, ja nisam imao problema sa takvim posiljkama, bez obzira sto nemaju pracenje u Srbiji.

Usps ne kradu samo priority mail jer ima tracking. Meni su ukrali ovaj bez trakinga. Mislim da je first class mail.

Исправљање криве дрине и неко тужакање са царином? Тешко да би се ту нешто позитивно десило. Коме се исплати за ове мале вредности да улази у неке процесе а сумњам да би ишта и могао покренути. То се решава кроз изборе, а како ствари стоје ко год дође гладан је новца. Овде може да помогне само неки нови устанак као против Турака 1804.

Eto a meni su 2 iPhone-a, doduse 2g i 3gs stigli usps first class bez trackinga pre par godina, ostavio ih postar u sanducetu :D
Ameri napisali broken phone... Nije mi se desilo odavno da nesto ili cela posiljka kalira.

Već vidim ljude u redu kako stoje da ih tuže. Poenta je u tome što znaju da se niko neće ni potruditi da se zeza zbog tih para, pogotovo u Srbiji gde pravni sistem ne funkcioniše. Doduše nije da su oni prvi otkrili te šibicarske fore.

Размишљам се да кажем буразеру да снима разговоре када иде по пошиљке и да гурнемо негде на тв. Можда скратимо једну или две Евице, Веце а можда и ове мало крупније рибе хоштаплерске.

Usps ne kradu samo priority mail jer ima tracking. Meni su ukrali ovaj bez trakinga. Mislim da je first class mail.

Ako je pismo preporuceno ne mora da se vidi na tracking sajtu ali se prati interno i tacno se moze utvrditi gde je zastalo (jedino se bas ona obicna pisma ne mogu tako lako naci) tako da onaj koji je poslao pismo treba da posalje preko svoje poste "potrenicu".

Pa sad, rekao bih da je u ovom slučaju reč samo o računarskoj nepismenosti zaposlenih.
Od naručioca se 99% traže samo boldovane stavke, ali se nisu setili to i da navedu. Pogledajte kako izgleda dokument, klasičan primer nabadanja po tastaturi u wordu.

Bas tako,
ovo je uopsten, standardni papir koji se svima salje cini mi se....
I meni je stigao takav, ja se lepo cuo sa carinom, oni mi objasnili sta im treba, ja poslao preporuceno odstampane slike ekrana i linkove i sve OK....
MIslim, bolje nego da to nisam poslao...
Nisam slao nikakve uvozne dozvole i sl, naravno :)

Прочитах чланак иако мрзим антисрпске новине као што је Бљиц. Не могу да постигну цариници а? До сада нисункшта радили а сада мало више посла а за исту кинту *** не може и то:D.
Углавном знамо већ шта и како поодавно. Чудно је да нема неке колективне организације да се лепо то све избубеца и избаци на видело шта се ради. Пдв и царињење наруџбина од 1$ и отварање пакета, ко им је дозволио да отварају? Какви јадници, ућароши, цела бре земља препуна ућароша одвратних, срамота.

....otvoreno je hiljade naloga, pa ima manjih problema u postupku carinjenja i isporuke naručene robe zbog brojnih pošiljki.....

Obožavam kad se tako pojavi neka pametnica pa krene da zamenjuje teze u medijima. Kupovali su ljudi sa ovih prostora i godinama ranije preko interneta, pa nije bila nikakvih zastoja. Zastoji su počeli onog trenutka kad je neko "gore" skontao da globeći svaku pošiljku sa PDV-om moža da zapušava ionako šupalj budžet, pa i ono što je ranije prolazilo kroz carinu bez ikakvih problema (tj. ispod 50/70 evra) sad se otvara i utvrđuje osnovica za PDV, makar to koštalo i 1$. Tek se onda dolazi da apsurda da ono što je koštalo izuzetno malo na carini naplate 10x pravu vrednost.

Matić je ukazala da je sada situacija normalizovana jer je opao broj pošiljaka preko PejPala "jer su gradjani u prvom trenutku poručili sve ono za šta su se godinama spremali".

Koje pros.......nje, opao je broj pošiljki jer kad su ljudi shvatili da problemi sa kojima se suočavaju prilikom carine prevazilaze granice dobrog ukusa, tako da su mnogi digli ruke.
Idealan članak za dedice i bakutanere kojima su PayPal i internet još apstraktni pojmovi.

Прочитах чланак иако мрзим антисрпске новине као што је Бљиц. Не могу да постигну цариници а? До сада нисункшта радили а сада мало више посла а за исту кинту *** не може и то:D.
Углавном знамо већ шта и како поодавно. Чудно је да нема неке колективне организације да се лепо то све избубеца и избаци на видело шта се ради. Пдв и царињење наруџбина од 1$ и отварање пакета, ко им је дозволио да отварају? Какви јадници, ућароши, цела бре земља препуна ућароша одвратних, срамота.

Šta te briga, ti si u Kanadi:)

Baj d vej, sama izjava gospođe Matić je besmislena samo po sebi i ne zavređuje angažovanje malih sivih ćelija i trošenje istih za badava.

Poslednja izmena:
Bio i na dnevniku danas B92 prilog o carini. Bedno, jadno, podanicki , lazno. Svi prilozi i clanci koji su objavljivani kao da su pisani u istoj kuhinji, ocigledno jedan covek iz kabineta sve to pise. U svakom do jednog citalac, gledalac XY ima problem, nesto mu nije jasno, valjda on jedini ima problem i oni onda stave onog Ocokoljica, samo sto je bio u Uniformi :D valjda to nekog treba da uplasi. Jadno da jadnije ne moze biti. Ceo prilog bio nekakva odbrana carine i napad na Kineze koji varaju nasu postenu raspalu drzavicu.

Ma mi smo bastion pravednosti, to dokazikemo vec 30+ godina, samo sto izgleda svi oko nas nemisle tako!
Dao bog da nam zabrane sve, pa onda da iz kanade pisemu bljuvotine na cirilici kako smo mi uber rasa :p

"Oni samo naplacaju porez i PDV, a ne carinu" - Stvarno su jadni, opljackase celu drzavu pa ce sad da se vade na posiljke od 10$ i knjige...
A mi koji ne placamo preko Paypal-a nego npr. Intesa Web, oce li i nas odokativno da rebnu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno