Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je isteklo 45dana za neke sitnice, nisam pokretao spor ako nestigne za 2-3 meseca kontaktiracu prodavca pa ce dobiti negativnu ako je to moguce nakon 2-3 meseca...

Danas stigao paket-pismo iz Amerike. Vrednost oko 7,5$. Isto nije otvaran, samo udaren pečat da ne podleže carinskom pregledu i ništa nije naplaćeno.
U subotu mi je na carinu pristigao paket sa satom iz Singapura pa ću videti kako ću da prođem u tom slučaju. Tu će biti povuci a boga mi ga i potegni.

Plasticne elise za helikopter, vrednost 4$, na koverti pisalo 3$.
Placen PDV na 3$ + 110din postaru za trud.
Novi Sad

Nisu oni stoka lopovska i ne carine pošiljke male vrednosti, ali dosledno sprovode preporuku ministarstva i lupaju pdv bez obzira na vrednost, za šta možeš i ti, a i mi sa tobom da im pljunemo pod prozor, jer rade sve po zakonu. To što Beograd ne carini toliko dosledno kao Novi Sad je samo puka sreća (ili nešto drugo) nas koji ovde živimo i ništa više.
I neka se prekine već jednom brkanje pojmova carina i pdv.
Porez se plaća na sve, bez obzira na vrednost, a carina preko cifre od 50 evra.

Poslednja izmena:
Plasticne elise za helikopter, vrednost 4$, na koverti pisalo 3$.
Placen PDV na 3$ + 110din postaru za trud.
Novi Sad

Ovakva stvar me vise nervira nego pdv i carina na vece sume. ima dosta tih gadgeta koji se mogu kupiti za manje od 10$ cija cena se dize za 10% ili vise samo zbog gluposti kao sto je otvaranje paketa. Nista od toga nije neka velika cifra, ni pdv na jeftin paket ni otvaranje paketa, ali ako kupim nesto od 300 din, oni mi uzmu jos 40% od toga bez razloga. A kada se tako gleda, onda uopste nije malo, pogotovo ako neko te sitnice uzima redovno ili ako pogledate ukupnu kolicinu paketa koji prodju carinu.

Jeste glupo, ali nije bez razloga, tj. po zakonu je.
Sad... Što smo se mi navikli ovih godina da gomila paketa prolazi kroz carinu bez ikakvog plaćanja je sasvim drugi padež. Danas kad poručuješ nešto moraš da računaš na najgoru varijantu i takvu kalkulaciju praviš, pa ako prođe bez nečega super, ali nije ozbiljno ne računati naknadu za otvaranje paketa i pdv, a za skuplje pakete i carinu.

Jeste glupo, ali nije bez razloga, tj. po zakonu je.
Sad... Što smo se mi navikli ovih godina da gomila paketa prolazi kroz carinu bez ikakvog plaćanja je sasvim drugi padež. Danas kad poručuješ nešto moraš da računaš na najgoru varijantu i takvu kalkulaciju praviš, pa ako prođe bez nečega super, ali nije ozbiljno ne računati naknadu za otvaranje paketa i pdv, a za skuplje pakete i carinu.

novosadski zakon?

Nije istina da u BG ne zvekecu.U cetvrtak stiglo kartonce da idem u postu i da ponesem pare,poslao kum(nije Ćajna konektion)vec iz Austrije jos lepo upakovao u papir za poklone zveknuli na polovan Fixni bezicni telefon da kazemo da je nov 30 Evra porez (600 i kusur din.+112 za postare) 715 dinara.Samo sam pogledao izvestaj sa carine i rekao postaru vracaj nazad posiljaocu,na to mi je postar odgovorio vi ste cetvrti ove nedelje koji vraca posiljku.

Poslednja izmena:
Nema tu Novosadski ili Beogradski.
Zakon kaže da se pdv plaća na sve. Do sada ga nisu sprovodili dosledno, od uvođenja PP to rade doslednije, a Novosađani su izgleda istrajniji u toj nameri, pa je procenat naplaćenog pdv-a izgleda preko Save veći (ili je manje pošiljki, što im daje više vremena u odnosu na kolege iz Beograda da otvore veći % pošiljki i rebnu više svojih sugrađana).
I nemojte da se sada svi pravimo kao nevešti i ne kapiramo odakle sad odjednom ovo... Pdv svaka država gleda da naplati maksimalno što može, a pogotovo ova naša jadna tvorevina, s obzirom da je od povećanja pdv-a sa 18 na 20% prihod u kasu drastično pao, tako da je svaki dinar zauvar.

Vala...

Ne znamo se i ne bih da ga kritikujem, sto kao iskusnijeg forumasa, sto kao istrajnog narucioca. Uostalom, on je covek koji je, ako se dobro secam iz ranije procitanih postova, preziveo pakao susreta s individuama zaposlenim u carini poput Evice "ubice" i slicnih, a to samo po sebi nije lako. Uz to, redovno pomaze savetima svim propratnim dosadijama i, sto je najgore po sve, u pravu je u vezi sa svim sto je napisao, ali ipak i pored navedenog ne mogu da podnesem kad ih "brani" :). Da oprostimo drzavi i godine i pubertet, ali zar treba i sedlanje nas, kumica... Koja je to sad onanija s carinjenjem, pardon PDV-ovanjem paketa od par dolara i, jos veca, kad odrape vrednost posiljke po sopstvenoj proceni. A sve je stiglo kad i PP. Da izgubis dobijeno. Sistematsko ubijanje u pojam. Zasluzuje nekakvu peticiju barem zbog izuzetno velikih 50 evra limitne vrednosti za pakete, ako vec moramo da progutamo ogromnu knedlu i pristanemo na dvostruki PDV koji raskalasno bogati Srbi placaju svojim i tudjim zemljama.

Moje pitanje:

Kako je moguce zakonski, da ako neko posalje jedan predmet nekome u srbiju i jasno napise Gift, da carinik mimo toga naplati i obracuna carinu .. ? mislim znam da je ovo srbija, al ne znam na osnovu kojeg pravnog odnosa neko moze paket deklarisan kao gift da carini .. ? Nije valjda da negde u zakonu stoji "ako carinik posumnja da paket koji je deklarisan kao poklon (poklon - pravni termin u imovinskom pravu deklrisan cak i ustavom) u stvari nmije poklon, i to kako mu dune, on moze da ocarini taj paket po svom nahodjenju" .. ?

Iako ne bih znao sta tacno pise u zakonu, ako je posiljka od pravnog lica, pa jos prelazi "dozvoljenu" vrednost (da sad napravimo jasnu distinkciju izmedju PDV-a i carine) od famoznih 50 evra, sumnjam da bi trebalo da ih zaplasi jedva primetna oznaka GIFT na posiljci. U praksi znam da su mi periodicno stizali paketi na kojima je bilo naznaceno da je u pitanju GIFT i tad nije bilo dodatnih troskova, ali ih u to zlatno doba Holivuda nije bilo ni na ostalim paketima koji su bili u podrazumevanim vrednosnim okvirima, pa ne mogu da razdvojim jedno od drugog.

Znam i za slucajeve da su ljudi placali par funti vise da im se paketi zapakuju u ukrasni papir i tako tu i tamo uspevali da izbegnu njihovo "oporezivanje" u to vreme, iako su premasivali dozvoljeni iznos, ali sumnjam da je bilo koja od tih taktika trenutno svrsishodna.

Jednostavno receno, sad je stvarno najbolje imati u vidu najgori scenario, a nadati se najboljem i tesko je porediti aktuelnu sa situacijom koja je bila na snazi do pre neki dan. Ja sam na ranijih 50+ paketa (odokativno receno) platio dvaput carinu i jednom otvaranje posiljke (jednom su u paketu bila dva blu-ray diska, sto mi E. nije oprostila i jednom ih je nesto intrigiralo, treceg slucaja se ne secam).

E sad, ako si mislio na posiljke od fizickih lica s tim vec nemam iskustva posto apsolutno nikog ne znam ko zivi u inostranstvu i da je pri tom raspolozen da mi nesto posalje.

pa pitam na osnovu cinjenice da kinezi za koje radim, jedan od prijatelja je glavni menadzer u firmi kome ja podnosim racune, i rado bi mi poslao sve sto hocu da kupim umesto da mi salje online firma. A ceo problem je da ako i firma napise "poklon" i onda carinik ocarini, isto moze da uradi i za fizicko lice koje bi mi poslalo paket .. ? Nije mi jasno preko kog to zakona idu kada je "poklon" pravni termin pa sve da mi ga je poslao Bin laden licno. Cariniti poklon je tesko krsenje ustava i izigravanje ruglu celog pravnog sistema i bukvalno isto ko onaj baja iz hronike sa 134 krivicne a na slobodi ...

majko mila rodjena ...

CARINSKI ZAKON DRZAVE SRBIJE

http://www.rpkns.com/~rpknsco/images/stories/privredni_sistem/Carinski_zakon.pdf << PDF, skinuti ili otvoriti sa Chrome

clan 39 do clan 45

da vam prevedem ukratko:

clan 39:

cariunska vrednost je transakcijska vrednost OSIM u slucajevima kada:

1. nema ogranicenja u raspolaganju osim

- su uvedena ili se zahtevaju na osnovu zakona ili koja zahtevaju državni organi Republike Srbije,
- ograničavaju geografsko područje na kom roba može ponovo da se proda, ili
- bitno ne utiču na vrednost robe;

(ceo ovaj pasus se prevodi u smislu da carina moze da se pozove na neatestiranu robu (zakon srbije) i da te prevede na sledeci clan)

2. prodaja ili cena nisu predmet nekih uslova ili nekog ograničenja čija vrednost ne može da se utvrdi u odnosu na vrednost odnosne robe;

(u prevodu - bilo koja stvar iz inostranstva)

3. nikakav prihod od naknadne preprodaje, raspolaganja robom ili njene upotrebe od strane kupca neće uticati neposredno ili posredno na prodavca

(zastita od copyright-a rebrendovanja i slicno, sto se inace mahom radi u drzavi srbiji. prim-prev - Sprint skuteri)

4. kupac i prodavac nisu međusobno povezani ili, ako su povezani, da je transakcijska vrednost prihvatljiva za carinske organe

(prevod - ako ste ortaci, carina ima pravo da izmisli stope za carinjenje jer cete vi ortaklukom bez papira da prevarite drzavu)

onda ide gomila teksta o tome kako ce carina kao detektiv da provali u kom ste odnosu prodavac i ti kao kupac (clan 39>1>4) , manje vise im se daju apsolutna prava da rade sta oces

-----------------------------------------

clan 40

Ako se carinska vrednost ne moze utvrditi clanom 39, carinskom vrednoscu se smatra transakcijska vrednost istovetne robe

(primera radi kupis Huawei Honor 2 koji je u kini 270 evra, carini ti se po ceni od 400 evra kolko je u srbiji u maloprodaji, te sa carinom od 20% i PDVom placas otprilike jos 100nak evra)

clan 41

Ako ne moze da se utvrdi clanom 39 i clanom 40 vrednost robe, onda se carinskom vrednoscu smatra transakcijska vrednost SLICNE robe u pribliznom vremenskom periodu carinjenja

(prevod - carinski sluzbenik koji ima 3 razreda osnovne skole, sada ima apsolutno pravo da "po svom nahodjenju" odredjuje sta je slicno a sta nije, u svakom segmentu trgovinske robe. dakle, on sad laćana moze da ti naplati carinu za recimo ubodnu testeru Einhel od realne vrednosti 20 evra ako kojim slucajem nije atestirana, po transakcijskoj vrednosti Makite koje idu do 300 evra)

clan 42

ludilo mozga. onaj ko je pisao zakon je za psihijatrijsko lecenje. evo vam u spojleru

Ako se carinska vrednost uvezene robe ne može utvrditi u skladu sa čl. 39,
40. i 41. ovog zakona, carinska vrednost se utvrđuje u skladu sa članom 43. ovog
zakona.
Ako se carinska vrednost uvezene robe ne može utvrditi u skladu sa članom
43. ovog zakona, carinska vrednost se utvrđuje u skladu sa članom 44. ovog zakona,
osim u slučaju kada podnosilac deklaracije zatraži da se promeni redosled primene
odredaba čl. 43. i 44. ovog zakona.

clan 43 i 44

Ako carina ne provali sta je to sto si uvezo, onda ide brdo teksta da se ipak nekako odredi vrednost, "procena vrednosti materijala upotrebljenih za pravljenje tog sto si uzo" i "usaglasavanje sa vredboscu robe po cenama u zemlji proizvodjaca" citiram jednu hit recenicu kao reprezent intelekta autora zakona:

"carinska vrednost robe za koju se utvrđuje carinska vrednost, utvrđuje se na osnovu..."

clan 45

ako ne moze ni po jednom clanu ozgor, onda se primenjuju "medjunarodni zakoni za izracunavanje carinske vrednosti" sta god to bilo.

u jednoj recenici: autor ovog zakona je omogucio carini da radi sta god oce.

pravni pojam "poklon" ne postoji u pomenu ovog zakona. stvarna praksa od pojave paypal-a nam manje vise daje jasnu sliku kako se nakaradno zakon i primenjuje. a ja se obradovao ko buudala ...

Vala...

Ne znamo se i ne bih da ga kritikujem, sto kao iskusnijeg forumasa, sto kao istrajnog narucioca. Uostalom, on je covek koji je, ako se dobro secam iz ranije procitanih postova, preziveo pakao susreta s individuama zaposlenim u carini poput Evice "ubice" i slicnih, a to samo po sebi nije lako. Uz to, redovno pomaze savetima svim propratnim dosadijama i, sto je najgore po sve, u pravu je u vezi sa svim sto je napisao, ali ipak i pored navedenog ne mogu da podnesem kad ih "brani" :). Da oprostimo drzavi i godine i pubertet, ali zar treba i sedlanje nas, kumica... Koja je to sad onanija s carinjenjem, pardon PDV-ovanjem paketa od par dolara i, jos veca, kad odrape vrednost posiljke po sopstvenoj proceni. A sve je stiglo kad i PP. Da izgubis dobijeno. Sistematsko ubijanje u pojam. Zasluzuje nekakvu peticiju barem zbog izuzetno velikih 50 evra limitne vrednosti za pakete, ako vec moramo da progutamo ogromnu knedlu i pristanemo na dvostruki PDV koji raskalasno bogati Srbi placaju svojim i tudjim zemljama.

Hvala na "podršci", ali ja ih uopšte ne branim, već samo iznosim činjenično stanje.
Da je pedersk1, jeste, ali im ne možemo ništa, pošto je zakon takav kakav je, do sada ga nisu revnosno sprovodili, a od 12.04. su dobili upozorenje da se prizovu pameti i malo revnosnije to rade (a ovo iz carinske ispostave NS to rade, na žalost Novosađana, to znatno revnosnije nego ovi iz BG-a).

Meni je čak Evica svojevremno rekla da bi ona, da se pita (a na njenu žalost se ne pita) udarila carinu toliko visoku da nikome ne padne na pamet da bilo šta kupi, zato što se tako samo odlivaju devize iz ove zemlje, umesto da se ovde kupuje i tako se pomaže privreda. Nema šta, patriotski...:D

Uostalom, Majkl Džekson iznad je sve rekao, pa ako vam i posle ovoga neke stvari nisu jasne, ne znam šta više da napišem...

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa vraćanjem pošiljki, ne sećam se da sam to pročitao do sada, na čiji račun ide vraćanje (pošto i to košta, jel'), na račun države/carine, pošte ili onoga koji nam je poslao (ili nas !?) ?

I kakva su skorašnja iskustva sa pošiljkama garderobe, a da nije SD, dakle kombinacija carina i obična pošta, jel' i dalje ima sečenja stvari ?

O čemu mi pričamo ovde kad samo jedna šleper sportske opreme koji prodje carinu bez kontrole je ravan svim carinama i pdv svih nas sa internet plaćanja. Sticajem okolnosti znam da su do skora Miškovi šleperi (a možda i dan danas) prolazili bez kontrole i niko nije smeo da ih dira. A znate li koliko je ovakvih kao Miško???? Zato neka ova naša draga država trenira strogoću negde drugo. Prvo Evice tamo gde treba pa onda ova sitna boranija kao sto smo mi. Uostalom stocajem okolnosti naručivao sam sa ebay u Italiju i Crnu Goru više puta i nikad ni jedan jedini trosak osim carinskog pregleda od 1 euro. Pitanje je onda čije interese štiti Evica i društvo?

HAHAHA, ona bi htela da niko nista ne kupuje van zemlje. Koja lujka. Pa i ja bih zeleo da nista ne moram da kupujem van zemlje. Sigurno da mi je bolje da imam garanciju i da mogu da uzmem odmah i da vidim sta kupujem. Ne kupujem ja u inostranstvu zato sto volim da mi drzava propada, nego zato sto je jeftinije. Podrzavam placanje pdv-a, ali isto tako bih voleo i da domaci prodavci ne pljackaju narod.
Carisnki limit od 100e za pravna i 150 za fizicka lica i pdv na sve pakete bio po meni bio sjajan odnos. Onda kada domaci prodavci shvate da vise nisu konkurentni, oni smanje cene pa me opet bace u dilemu gde bih da uzimam.
Znam da ovu zemlju ovako nesto zvuci suludo, ali drzava bi trebala da se bori za svoje gradjane i njihove interese. Trebalo bi da sami zele da mi ucine maksimalno, a ne da se ja borim da smanjim zlo na prihvatljiv nivo.

^^^Ono što pouzdano znam je da po nekom međunarodnom poštanskom zakonu pošti zemlje iz koje je pošiljalac ostaju svi novci od usluge, a da je pošta primaoca dužna da o svom trošku izvrši uslugu u svojoj zemlji. Bez ikakvog reciprociteta.

Nisam siguran ali ne bi trebalo niko da plaća povraćaj pošiljke po polazištnu adresu.

Poslednja izmena:
I kakva su skorašnja iskustva sa pošiljkama garderobe, a da nije SD, dakle kombinacija carina i obična pošta, jel' i dalje ima sečenja stvari ?

Pristigla je meni neka jakna na carinu pre 2 dana, pa cu ti preneti utiske cim stigne, dal sam dobio redizajniranu jaknu sa fronclama ili onako kako je naznaceno na sajtu prodavca :D

Update (ne mogu da nadjem edit pa pisem novu poruku): pre 10min stigao shorts za kupanje, 20$ free shipping, 0pdv+0carina, koverta malo iskasapljena pa zalepljena, ali je proizvod ne taknut, tako da nisam dobio iskasapljen shorts :)

Ne rade oni to namerno, planski i proracunato vec se samo ponasaju nonsalantno i tad zna da se dogodi da to izgleda kasapski. Ne znam da li je gori taj scenario ili kad paketi neocekivano dobiju noge. Sad je situacija postala totalno neizdrziva. Nema valjane varijante sem te najmanje ocekivane 0+0. Imas mogucnost da posiljka ni ne stigne, da stigne ostecena uz jos vecu verovatnocu nego ranije (posto tad definitivno nisu otvarali sve - a sad je procenat takvih paketa svakako znacajno manji), pogotovo ako je delikatnijeg tipa poput odece, a o nametima je vec dovoljno receno. Do juce su mogli da opstanu i bez toga, a sad kokaj...

@Antonio
Ja ne znam nista pouzdano, ali je sasvim jasno da od postarina koje mi platimo inostranom posiljaocu nasa posta ne vidi ni cvonjka. Kao sto ni inostrane ne vide od paketa koje mi saljemo u beli svet. Ovo drugo, vezano za povrat, mi se jos nije desavalo. Super ako se bar bezbolno vraca zbog onih koji ce imati tu potrebu.

@subtractor
Ovde pali samo kuka i motika. Nisam ni ja zaboravio gde smo. Ocekivati od ove drzave da servisira nas, njene gradjane u XXI veku svakako nije nerealno, ali je ovde potpuno izlisno.

@boooki
Dobijao sam ranije odecu sa Zavvi-ja i nije joj falila ni dlaka s glave mahom i zato sto u to doba nisu ni otvarali pakete. Jos i nisu bili nesto zapakovani. U tanku, crnu kesicad, kao za leseve. Da je neko nepazljivo zasekao, caskom bi nastala steta.

@RingeRaja
Znam, co'ce, nego mi tesko da se pomirim s tim da smo do juce mogli da udahnemo, a od "danas" ni to. Naravno, za to niste krivi ni ti, ni oni koji samo rade svoj posao. Jednostavno ne mogu vise (a moram posto nemam kud) da svarim surovu realnost bitisanja u ovoj sredini - cak i te neke "podzemne" izvore zadovoljstva su uspeli da uskrate obicnom coveku (a sto ne uspeju oni, sredi SD - nisam nista ni narucio preko njih, ali mi je bilo drago zbog drugih). Vise ne mogu da se obradujem ni igri od 15 funti staroj XY meseci posto ce da me kosta umereno do znacajno skuplje u zavisnosti od procene. Bukvalno su maksimalno otezali svaku ideju o narucivanju. Inace, ma kako da je surovo, cinjenica je da mogu da nam rade sta hoce. Oduvek je tako i bilo. I za to ne krivim neposredno zaposlene vec zakon, ali sam tacno znao, a evo i ti potvrdjujes da je E. predana svom poslu za svaku pohvalu. To mi je postalo jasno onog trenutka kad me je rebnula ni za sta.

Doslo je zadnje vreme. Eno citam kako u tamo nekom Kosjericu, svi odusevljeni pa ko 45-te izasli da glasaju valjda za novog TITA, jer u svim medijima Vristi o borbi protiv korupcije i Kriminala, a na ulicama gradova , nikad vise Mafije i Kriminala. Valjda u tom Kosjericu niko nije ni cuo za Carinu.

Al cuce i oni kada stupe na snagu novi zakoni o porezima , za koji ce ovi carinski biti sala. Bas da ih vidim dal ce se tada radovati , kada svakom poljoprivredniku stigne 10 puta veci porez nego do sada , a i za nas koji imamo stan ocekujte povecanje.

Naručio sam neke kablove i adaptere preko DX i preko tracking broja dobijem ovo:

19.05.2013 07:51:58 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
25.05.2013 09:39:47 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
25.05.2013 10:28:24 61200 CARINA GPC BEOGRAD - Otprema
25.05.2013 12:25:46 11200 GPC BEOGRAD - 11003 IZMENIČNA POŠTA Otprema
27.05.2013 11:05:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
27.05.2013 12:56:10 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Sa carine ponovo na carinu? U čemu je štos?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno