Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa oni idu na loptu da većina naroda neće da se žali za isnose poreza od uvećae do 500ak dinara i tu ljušte. Razlika na porez između 2$ i 5$ je 52 dinara koliko košta i preporučeno pismo da pošalješ carini, tako da se ne isplati žaliti se!

edit. ovo se odnosi na nas u unutrašnjosti, mada i nije jeftinija ni jedna vožnja busom u Beogradu!

Poslednja izmena:
Prelistajte temu, bas pre neki dan se zalio covek iz Nisa i sve su mu uvazili. Koliko sam pratio jos par njih koji se zalilo je isto tako proslo :)

Naravno, ako imas dokaz...

Bilo im je sumnjivo da je samo 2$, otvorili neku stranicu na net-u, našli cenu od 10$ za takav/sličan kabl i tras, idemo dalje....
Ma kako nisu našli da je cena 9$ ??
Ljudi bre !, ma ne gledaju oni ništa na netu, nemaju vremena, niti hoće. Otud i zaokružene cene 5...10...20... čitajte sve unazad pa vidite i sami šta su ljudi napisali!
No i naravno da ponekad "šaraju" i neki dobiju free (ređe mi iz n.s. i okoline), da nam ne bude suviše sumnjivo !

Carina Novi Sad 99.9% ne gleda na netu, njihov magacin je kao iz I svetckog rata! kompovi P2-ke u magacinu guraju program za evidenciju.... ako nesto gledaju to je u kancelariji i verovatno za specificne i skuplje stvari

Meni su lupali cifre kako im se cefne, ama bas sve carine par paketa sam dobio na kevu ma sve je bilo carinjeno od 5$, gift, itd...

Ima li ko iskustva sa slanjem tehničke robe iz Amerike u Srbiju?

Konkretno telefon, fizičko lice, fizičkom licu. Kolika se carina može očekivati i koja je generalno procedura oko svega toga? Kako najlakše, najbezbednije i najeftinije proći?

Postoji li možda neko sa foruma ko "donosi"?

Someone, anyone, noone?

Ne znam za ovo od skora, ali meni su slali neke tastature, foto aparat i sl, kojih ovde u tom trenutku nije bilo, i nesto se nisam ovajdio :)

primer 1:
logitech tastatura, cena tamo , USPS postarina, pa ovde carine i sl.... dosao sam na cenu kao da sam je ovde uzeo, ali je nije jos bilo kod nas, pa kao aaajde.....
primer 2:
Canon 1diotcic od 300$, slicna varijanta, samo sada trazili dokaz o ceni, drug poslao neki fiskalni iz pound shopa na 32 $ i tako se promakao... na njemu usteda bila skoro 100 e :)

Uzmi u obzir garanciju ( tj nepostojanje iste), postarinu ( zbog brzine dostave /vrednosti telefona/trackinga... to izadje na lepu cifru) pa onda, i carinu i pdv, posto garant neces da se cimas sa telefonom iz USA od 50$ :) pa vidi isplati li se sve to...

Sve ovo je bilo drug drugu, online tamo, pa prepakivanje u bzvz kutije i sl, kao da je polovno i sl....
Sada je to sve jos gore pretpostavljam...
Mada mi je dosao DVD bla bla za kola preko UPS , sa 0 dinara..., ali postarina verovatno oko 100$ ( bila uracunata u cenu, pa nemam informaciju)...

Poslednja izmena:
Ja bih hteo da porucim jednu torbu iz Amerike, cena je 50,99$ jel neko zna kakva je situacija sa takvom robom? Inace pise da je free shiping i za Srbiju al kako se krecu carinske i ostale takse koje idu kod nas? Prvi put porucujem robu iz inostranstva.

Stigle leviske danas iz USA, posiljalac fizicko lice, procenjene na 35$ i naplacen pdv oko 600 din. Posto je posiljalac fizicko lice po zakonu nisu imali osnova da naplate, ali su naplatili. Tako da rade sta im se hoce...

Stigle leviske danas iz USA, posiljalac fizicko lice, procenjene na 35$ i naplacen pdv oko 600 din. Posto je posiljalac fizicko lice po zakonu nisu imali osnova da naplate, ali su naplatili. Tako da rade sta im se hoce...

Sta se cudis meni stiglo lepo pise polovne igracke poklon vrednost 8$ oni procenili 16$ i odrapili...

A bas juce sam procitao jos jedan od 1000 "konacnih" tumacenja i objasnjenja kako se carini i naravno sve je to potpuno nebitno.

Sta se cudis meni stiglo lepo pise polovne igracke poklon vrednost 8$ oni procenili 16$ i odrapili...
A bas juce sam procitao jos jedan od 1000 "konacnih" tumacenja i objasnjenja kako se carini i naravno sve je to potpuno nebitno.

Jer ti kao kupac moraš da budeš svestan da država u kojoj živiš ima takve i takve zakone

svaki dan

anyway, stiglo meni, isto kao pre 2-3 dana, traze 370din a posiljka vredi vise (30 funti) i trebaju da mi uznu vise (za 37 funti mi uzeli 750din)
kome da se zalim sto su pogresno naplatili?

Dobio sam upravo paket. Platio sam ga 12e na BangGood-u, a na carini mi lupili cenu od 52$ da je vrednost paketa i zveknuli mi ukupno da platim sa otvaranjem i cime jos 1050 din.

Otprilike su me zveknuli vise za 650 dinara nego sto bi trebalo samo za PDV.

U pitanju je carinska ispostava Beograd. Zna li neko broj na koji se moze zaliti?

Nazalost ja nisam bio kod kuce pa moji primili, inace ja ne bih primio vec bih rekao da vrate pa bih nosio invoice u carinu.

Poslednja izmena:
Стигла ми је нека роба на царину Београд преко ДХЛ-а и траже ми да започну царински поступак, е сад проблем је што ми из ДХЛ-а траже да им платим шпедитерске услуге 4500 динара. Они кажу да мора шпедитер да ради а упутсво из центра за заштиту потрошача каже да не мора шпедитер.

Зна ли неко шта је истина?

Pa logicno je da ne moraju oni to da rade, barem je to kod nas tako! To je jedan papir koji ispunis sam i nosis ga na carinu da ti udare pecat i posle s tim papirom u dhl preuzimas robu. Kod nas tu uslugu naplacuju 23ipo eura i naravno da mi ne pada na pamet to da im platim :) Ponavljam opet, tako je kod nas u Crnoj Gori (mada ovdje naplacuju mnoge druge stvari)

Ево сад сам се чуо са њима, кажу зато што је брза пошта мора да иде преко шпедитера. И још ће да наплате царину на цену поште + цену пакета онолико колико им се ћефне.

Држава банана, али царине ко да смо стварно држава.

И кажу ми висина цене без царине 45е. На моје питање зашто 45е кад закон каже 70е, каже "Слажем се али могу да раде шта хоће" :wall:

Stigle mi knjige sa bd-a, poslate 1. maja, postar nista nije naplatio, kutija nije otvarana :)

Poslednja izmena:
Ево сад сам се чуо са њима, кажу зато што је брза пошта мора да иде преко шпедитера. И још ће да наплате царину на цену поште + цену пакета онолико колико им се ћефне.

Држава банана, али царине ко да смо стварно држава.

И кажу ми висина цене без царине 45е. На моје питање зашто 45е кад закон каже 70е, каже "Слажем се али могу да раде шта хоће" :wall:

NE mogu da rade sta hoce, zali se, nemaju prava da to rade i nadji broj za zalbu pa obavi poziv do kraja radnog vremena...

Koliko god bili banana drzava, ne moze bas svako da radi ono sta hoce. Zato odmah kontaktiraj carinsku sluzbu DHL-a i neka ti pojasne u cemu je problem. Paket vrednosti ispod 50 evra ne podleze carini i tu je kraj price. Ono sto carina moze da ti kaze da ne priznaju tvoju procenu i da kosta vise, tu ces morati da se cimas sa njima i podneses dokaz o stvarnoj vrednosti. Ako nema carinjenja nema ni usluge spedicije, najgore sto moze da te zadesi je da ti naplate PDV. Opet, ako ti paket ocarine, moras da platis uslugu spedicije jer kao privatno lice ne mozes da se bavis spedicijom, u principu ne bi to morao da bude bas DHL ali onda moras papire da nosis drugom spediteru koji bi ti naplatio istu sumu, tako da za to nemas prakticnog interesa.

Poslednja izmena:
Ako ide preko speditera onda se za osnovu uzima cena paketa+spetiterske usluge. Ako ta cena ne prelazi 50€ onada se udara PDV, a ako prelazi onda se udara i carina i to na cenu paketa+isporuka+spediterski troskovi

Нисам се лепо изразио. Ово питање минималну висину је било само информативно, иначе моја пошиљка прелази 70е али опет кинези су ми послали рачун на 60 долара. Шта ће бити видећемо, идем код другог шпедитера.

То само и ја скапирао да ако признају да је 60 долара, онда нема шпедитера, али фора је што су ДХЛ-овци били у фазону какву год ја потврду о исплати донео, царина ће бити наплаћена.

Poslednja izmena:
Dobio sam upravo paket. Platio sam ga 12e na BangGood-u, a na carini mi lupili cenu od 52$ da je vrednost paketa i zveknuli mi ukupno da platim sa otvaranjem i cime jos 1050 din.

Otprilike su me zveknuli vise za 650 dinara nego sto bi trebalo samo za PDV.

U pitanju je carinska ispostava Beograd. Zna li neko broj na koji se moze zaliti?

Nazalost ja nisam bio kod kuce pa moji primili, inace ja ne bih primio vec bih rekao da vrate pa bih nosio invoice u carinu.

Pa i nisu ti naplatili carinu, to ti je 20%PDV na procenjenu vrednost (52$) + trosak obrade.

I ja sam mislio da narucim jedan quad sa BangGood, kojom postom salju i koliko si cekao da stigne posiljka?

Pa upravo to sam i napisao, da su mi naplatili 650 dinara vise nego sto bi trebali za PDV. Nisam rekao da su naplatili carinu.

Inace sam narucio obicnom postom, nisam dobio ni tracking code jer je cena bila 15$, a oni daju tracking samo za preko 20$.
Proslo je oko 30 dana od narucivanja.

Problem je sto su mi procenili na 5 putas skoro vecu cifru nego sto sam ja i platio. Zato bih se zalio.

Ako ide preko speditera onda se za osnovu uzima cena paketa+spetiterske usluge. Ako ta cena ne prelazi 50€ onada se udara PDV, a ako prelazi onda se udara i carina i to na cenu paketa+isporuka+spediterski troskovi

Ne. Troskovi spedicije nastaju u zemlji uvoza tako da ne ulaze u carinsku osnovicu, niti u PDV osnovicu.

Stigla mi sad majica sa zavvija, otvarana, u sanducetu bez pdv

Stigli mi svi paketi iz HK od 14.04. Nema PDV-a...

Meni danas stigao DAC (digitalno analogni konverter), plaćen 68$, đuture sa shippingom, Kinez markirao cifru 15$, tako da sam platio 368,80 rsd.:banana:

Sa zavvi-ja su mi od 4 paketa, samo jednom nisam platio PDV.
3 paketa su bila od 10 do 15 funti, a nisam platio PDV samo na bokserice koje su kostale 5 funti (3 komada)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno