Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja takodje imam posiljku koja ne stize, poslata 08.04. iz HK. Razmenio sam par mailova sa prodavcem (on se interesovao zbog feedbacka) i vidim da je spreman da posalje ponovo ukoliko ne stigne. Sacekacu jos jer sam siguran da je zastoj kod nas, nema potrebe da prodavac ima trosak zbog nasih nesposobnih carinika.

Ovo mi je prva posiljka u proteklih 5-6 godina koja ovoliko kasni.

Poslednja izmena:
Moji postovi nisu vezani za Ebay. Jesu za PP. Na žalost, znam da su offtopic u ovoj temi, ali su potekli od priče o Carini, pa sam hteo da nastavim tok priče...

Nezma za ebay, tek sam par sitnih posiljki uzeo sve stize jedino je problem jer uglavnom za sitnice nema tracking-a :(
Sto se tice alij-a tu treba paziti kinezi tamo bar njih 7-8% su lopurde i lazovi teski, inace imao sam jedan dispute poslao mi neke gluposti i prosao bez problema sad cekam povracaj kesa koji valjda traje ~10 dana, ali je case odradio za 6-7 dana, iako se svi zali na aliexpress eto sa mnom su bili maksimalno korektni

EDIT: Posebno je smešno što sam kabl platio 1 dolar sa uračunatim slanjem (tj. vrednost oko 85 dinara), a sada sam u situaciji da platim još oko 250 dinara (carinski pregled plaćen poštaru + PDV od cca 130 dinara + taksa koju ću da platim u pošti ili banci kad predam uplatnicu). Dakle, dažbine su u vrednosti od 300% cene proizvoda. Ludilo.

Jer ti kao kupac moraš da budeš svestan da država u kojoj živiš ima takve i takve zakone

quoteovacu every day until you like it

Nijedan kinez me nikada nije prevario, ali englez jeste.
Alija se treba paziti :) tamo baš nisu svi prodavci "čisti" -- hoće da napišu jedno, a pošalju drugo.
Sve ostalo podržavam što je RingRaja napisao i upravo je baš tako.
Imao sam slučaj da pošiljka stigne nakon 3,5 meseca, a prodavac mi je odavno refundirao, jer i ja pokrećem case zadnji dan, a onda se ima još mesec dana fore. Imao sam i dosta slučajeva da 45-ti dan pokrenem case, a sutradan stigne pošiljka.

Poslednja izmena:
Meni leviske iz USA stigle posle 8 meseci :D Pare odavno vracene, ja i zaboravio na to. Kad su mi moji rekli da su stigle leviske trebalo mi da skontam koje jer sam poslednje narucio 8 meseci ranije :D Gde su one bile sve to vreme ko zna...

I meni je jedno 5-6 puta paket stigao posle 3+ meseci, isto mi trebalo vremena da skontam šta i kako, pogotovo što mi je, u mislim bar 2 slučaja, prodavac poslao još jednom istu stvar (ovaj put jednu sa trackingom, dok je druga bila poslata i prvi put sa trackingom, pa je nestala na potezu EU - Srbija) i ja sam dobio paket koji je drugi put poslat, pa nisam skontao da je ustvari stigao onaj "izgubljen".
Obe stvarčice sam prodao i po prodaji refundirao novac prodavcu, ne želim da raspolažem sa novcem za koji znam da nije moj - šta ću, takav mi princip (inače, jedno je bilo, koliko se sećam, neka futrola za iPhone 4, reda veličine 5-6$, dok je u drugom slučaju bilo napajanje za iMac 27", oko 220$ cifra, malo sam čak i zaradio, ali sam refundirao 220$ Ameru, nije mogao da veruje čovek, kaže da mu nikada ovo nije neko uradio, pa mi je kao znak zahvalnosti poslao poklon po želji).

^Saglasan sam sa principom. I ja ću tako da uradim kada do toga dodje (ne znam samo kako ću da doniram web prodavnici), ali ne želim da ostajem bez novca. Da li je otišla dva puta do Maldiva ili u džep nekome, nije moga krivica niti greška i ne želim da snosim posledice.

Ima li ko iskustva sa slanjem tehničke robe iz Amerike u Srbiju?

Konkretno telefon, fizičko lice, fizičkom licu. Kolika se carina može očekivati i koja je generalno procedura oko svega toga? Kako najlakše, najbezbednije i najeftinije proći?

Postoji li možda neko sa foruma ko "donosi"?

@RingeRaja dobih jos 2 update-a za posiljku danas, vezano za pricu o posiljkama od 14. xD
22.05.2013 16:17:48 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
22.05.2013 16:52:28 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 34200 PC Kragujevac Otprema
e sad prvi put imam ovu stavku "Od carine", pa mi nesto smrdi na to da su mi nesto ocarinili ili samo paranoisem? :D prethodne 2 posiljke sa trackingom nisu imale tu stavku i nije mi naplacen niti pdv a ni carina, pa rekoh da pitam :D dal da spremam love za carinu hm? xd

Sad više nema praćenja promenjen je tracking broj na VV što bi rekli vrednosna pošiljka. Spremi pare u najboljem slučaju samo za porez.

Poslednja izmena:
Vise mu i ne treba pracenje jer mu paket stize sutra... To sto menjaju broj u VV je potpuno nebitno

Kako nebitno ako ne prome broj na VV porez mu ne gine.

cek cek :D kako znate da je promenjen u VV i sta znaci porez? pdv ili pdv+carina? nemoj da me plasis :D

cek cek to si utvrdio na osnovu onog statusa sa postinog sajta? ili ja ovde nesto ne vidim :D

Jednoj od pošiljki koje sam dobio su dodelili VV tracking i platio sam samo 66din otvaranje paketa, tako da nema pravila.

ma sve to ok al ne odgovoriste mi kako znate da je dobio novi tracking code?

ma sve to ok al ne odgovoriste mi kako znate da je dobio novi tracking code?

Jednostavno kad pise Otprema, nakon 2-6h trebad da vidis dalje kretanje paketa ako tracking nije promenjen, tebi ako i sad pise samo jedna otprema 99% ti je promenjen broj u VV, ili posta bas kasni sa sistemom

Nije problem da prebacim poruke, ali će tamo nastaviti da se priča o PayPal-u, a ovde o veličini majica i Ebay-u.

paket stigao malopre, isto postar koga znam doneo na posao gde radim inace je naruceno na kucnu adresu. paket (naocare za sunce) 59$+20$shipping nalepnica oslobodnjeno, samo sam platio 100din za otvaranje tj 66din ostatak do sto sam ispao dzek :D inace brat kines stavio samo gift i nigde ne mogu da vidim da je napisao vrednost tako da ne znam po kom osnovu su oslobodili pdv-a i carine... na onoj air mail markici je napisano markerom V sad ne znam dal je to neko drugi uradio ili ovi nasi. inace nigde ne pise taj nas VV tracking code sem onog njihovog iz HK-a. to bi bilo to od prilike

Malocas stigao paket iz HK, narucen 11.4. Postar nije ni zvonio, samo sam nasao u sanducetu. Pise gift, ali i vrednost 10$. Koliko vidim nema tragova nase carine, nisu ni otvarali paket, a nema ni njihove deklaracije da je oslobodjeno pdv-a, troskovi otvaranja...Dakle nikakvi troskovi, jos da zatvorim case, posto sam kontaktirao prodavca nakon 30 dana.

Mnogo nam stvari kasne, vidim ja da cemo ubrzo biti na crnoj listi zbog nase carine :D , bice i njima posle veselo kad ne bude ni carine ni pdv-a :)

Kod mene danas stigao jedan paket poslat 15.04, jos par komada cekam od 14og, mozda su se smilovali da krenu da rade malo vise nego obicno.

paket stigao malopre, isto postar koga znam doneo na posao gde radim inace je naruceno na kucnu adresu. paket (naocare za sunce) 59$+20$shipping nalepnica oslobodnjeno, samo sam platio 100din za otvaranje tj 66din ostatak do sto sam ispao dzek :D inace brat kines stavio samo gift i nigde ne mogu da vidim da je napisao vrednost tako da ne znam po kom osnovu su oslobodili pdv-a i carine... na onoj air mail markici je napisano markerom V sad ne znam dal je to neko drugi uradio ili ovi nasi. inace nigde ne pise taj nas VV tracking code sem onog njihovog iz HK-a. to bi bilo to od prilike

A kad si porucio?
Ja juce obavio prvu kupovinu preko ebaya :D ima da se obradujem kad mi to stigne kao poklon u septembru za rodjendan :D

A kad si porucio?
Ja juce obavio prvu kupovinu preko ebaya :D ima da se obradujem kad mi to stigne kao poklon u septembru za rodjendan :D

Ovo je poruceno 20. a poslato je posle 5 dana tj 25. i RS stiglo na carinu 14. maja i od tad do juce je cucalo kod njih... iz belog sveta do nas x2 tako racunaj vreme, posto nasima treba isto tolko vremena po svemu sudeci da otvore i da procene dal da roknu neke dazbine ili ne...

Juče, odnosno 22.05. mi je stigla futrola za fon, naručena 18.04.

Plaćena 3,80 USD, prodavac na omotnici napisao gift, ali i value 5,00 USD. Ocarinjeno je na vrednost od 5,00 USD i naplaćeno 86,00 RSD.

Poštar kada je doneo, naplatio je okruglo 200,00 RSD, što je bilo upisano samo hemijskom olovkom na koverti. Pretpostavljam da je to onih 100+ RSD za poštansku uslugu/pregled/štaveć, ali bih voleo da i to vidim kao stavku izlistanu na nekom izvodu.

Sve u svemu, za prvu kupovinu, iako se oteglo na preko mesec dana, generalno sam zadovoljan.

Stigao mi paket sa kablom za telefon ja platio 2$ sa posiljkom a na carini mi naplisali vrednos 10$ i lupili su pdv i otvaranje paketa 280rsd.
Po kojem osnovu oni odredjuju cenu predmeta i da li da se zalim,tj da li imam osnova?Nije mi zbog 200rsd naravno nego imam potrebu nekog dobro da napus...
Jel ovako svako moze da lupa cenu kako mu se prohte!
Izvinjavam se ako je bilo slicno pitanje.

Bilo im je sumnjivo da je samo 2$, otvorili neku stranicu na net-u, našli cenu od 10$ za takav/sličan kabl i tras, idemo dalje.
Ako misliš da se žališ (a nisi preuzeo paket), to možeš free kod čika i teta koji su te opalili za taj iznos... Ako si već uzeo paket zaboravi (ustvari, zaboravi kako god).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno