Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne opravdavam ja krađu, ali ovo nije krađa ako postoji takvo tumačenje nekog člana zakona, odredbe ili šta već... Nisu ranije naplaćivali, sada naplaćuju i - šta sada?
Gledam samo lično: sada i ja mogu da kupujem sa neta, ne treba mi lokalni posrednik preprodavac i ako mi se isplati sve sa carinom i porezom - platiću. Ako mi ukradu na carini, žaliću se. Ali da kukam posle 100 paketa kako me odjednom kradu, jer su promenili pravila - to je meni jadno.

Ajde da ipak bude da ne razumes. Ali ipak jos jednom napisi da kada nesto kupis i platis 12 $ , i zakon kaze da traba da platis 20 % , A Bahati carinik, napise ti deklaraciju na kojoj pise da ON to procenjuje na 30 $ i da treba da platis 20 % na 30 $ . Ako to nije carinska kradja, onda sve u redu, ti si u pravu.

To da li Zeljko ima 100 paketa ili nema njegova stvar. JA sam imao jedan pa su me ovako pokrali na carini.

Poslednja izmena:
Vidiš, koristim PP da platim premium nalog za WoT, da kupim na SD, da kupim neku sitnicu sa eBay.

zavisi koliko cesto kupujes te sitnice sa eBay-a......racunaj da ces na svaku sitnicu morati da dodas jos 20% zbog PDV-a.....ako kupujes nesto sto kosta 1,2,5 dolara i nije tako strasno..........

ali ako npr kupis bar jednom nedeljno nesto sto kosta npr 50ak dolara.....pa carinik iz nekog njemu znanog razloga proceni da to kosta 85 dolara,ne gine ti carina i PDV.....i tako taj trosak puta 3,4,5 puta mesecno.....to vec nije tako mali kesh koji moras da das nasoj budjavoj drzavi,carini ili kome vec,a daleko si od onog sto uvozi sleper kojecega iz kine....tj,daleko manje od njega kupujes preko interneta...

Ajde da ipak bude da ne razumes. Ali ipak jos jednom napisi da kada nesto kupis i platis 12 $ , i zakon kaze da traba da platis 20 % , A Bahati carinik, napise ti deklaraciju na kojoj pise da ON to procenjuje na 30 $ i da treba da platis 20 % na 30 $ . Ako to nije carinska kradja, onda sve u redu, ti si u pravu.

To da li Zeljko ima 100 paketa ili nema njegova stvar. JA sam imao jedan pa su me ovako pokrali na carini.

To je po meni razlog da se žališ, i ako to budu svi uradili, možda prestanu.

Jeste , to bi trebao da bude razlog za zvanicnu zalbu. Samo sto zalba kosta 380 +45 dinara, a da budem iskren nisam jos cuo da je neko dobio pozitivno resenje, da mu vracaju novac i slicno. Zalis se istom tom organu koji te je pokrao. Da sam ja jedini koji je ovako prosao , verovatno ne bi ni pisao o tome, ali to je sistem ako ti ukradu 400-500 dinara da li ces uloziti bespovratno jos 425 da povratis ukradenih 400 ??

I nije to kuknjava, nego razotkrivanje sistematske pljacke koja se najcesce upravo i krece u ovim okvirima da osteceni nema materijalni interes da pokrece zvanicne procedure oko zalbi. Tako da meni PDV nije naplacen 20 % nego skoro 60 % . I trebao bi da sa neizvesnim ishodom ulozim jos 425 din, pa da me onda sve jos vise kosta. To je sistem, nije slucajnost, to tamo neki polupismeni carinik koji se zaposlio preko veze , predhodno provodeci vreme cuvajuci ovce nije mogao sam da smisli.

Eno ti sladoled sa mesom, njemu je prošla žalba.

Miglia tu taksu za zalbu NE placas ako odmah podneses istu odbivsi paket, nisi pratio na casu, placas samo kad preuzes paket od postara/kurira plativsi trazeno pa posle ides da se zalis!

Danas stigla 3 zaostala paketa u isto vreme. nisam pohvatao ni kako su obracunali troskove. na 2 paketa pise da su ocarinjena (iako je vrednost ocigledno manja od 50e, sto stoji i na njihovim papirima, gde je vrednost obracunata lose), a jedan ima pecat da nije. Papiri koje sam dobio ne sadrze informaciju o carini vec samo o naplacenom pdv i ako na to dodam otvaranje paketa onda dobijam otprilike iznos koji mi je postar naplatio. dakle, carina izgleda nije naplacena.
Ono sto je cudno je sto na jednom od papira, kao stavka na koju se placa pdv, stoje 2 stvari iz dva razlicita paketa.
sumirano: 3 paketa, prvi i drugi carinjeni (bar po pecatu), a drugi i treci zajendo obracunati za pdv.
Cena prvog paketa je 25e, obracunato za cenu 40$. drugi paket kosta 12$, treci 13$, zajedno obracunati kao 40$.

I jos bih hteo da kazem da je carinica Snezana Miljkovic (korisnik 11509) jedna nepismena *****ka.

Sve u svemu, ostecen za nekih 500 dinara.

uh da, zamalo da zaboravim. Auto na daljinsku kontrolu, koji je bio u jednom od paketa je stigao polomljen. Kao da je neko zgazio na njega. Na carini su to morali da vide kada su otvorili paket, ali nisu nista napisali o tome tako da cu pretpostaviti da su to oni polomili prilikom otvaranja, te bih gore pomenutoj Snezani hteo i ovom prilikom da...

Evo i mene kao sto obecah, vezano za vracanje paketa carini i zalbe na ocenu i cenu paketa i sve ato uz to ide...
Idem potanko i od pocetka... :) pa ako nekoi izvadi neku pouku , odlicno :)

Narucen Android box sa tastaturom, sa Alija, placen 58$, sto je ispod 50/70 kako god da okrenes...
( BTW, Carina Nis robu sa alija svrstava u onu 50E kategoriju, mada nigde ne pise da je sa Alija i kinez stavio neke hijeroglife :), , znaci nigde se na pominje firma, pravno lice i sl... ali ipak je nekako u 50E kategoriji, objasniju kasnije kako sam dosao do zakljucka :)

Stize paket posle X dana, nebitno, postar, moj komsija, me zove kaze imas paket i 2020 din da platis... ( UTORAK )
MOLIM???? najdem se sa njimm, pogledam paket, kaze na nalepnici Android ( cekam nekoliko paketa, pa nisam bio siguran sta je stiglo)...
Odbijem da preuzmem i kazem mu da vrati to na Carinu...
Na onom propratnom papiru pise 72$ vrednos, pa carina pa pdv i ona otvaranja i sl.... 2000 dinara...
Istog trenutka zovem carinu nis, predstavljam se, objasnjavam problem, zena kaze, lepo fino kulturno, da je kinez stavio da to kosta 35$ ( stvarno toliko i pise), ali mi znamo da to kosta vise, pa smo pogledali na Aliexpress i nasli da taj box sa tastaturom kosta 72$ i na toliko smo carinili.... ( iako ne pise nigde, oni su pogledali na ALI )
Ali gospodjo, ja sam to platio 58$, imam izvod iz banke, imam na svom nalogu koliko sam platio i sve to, mogu da dokazem, ne zelim da se vrati kinezu jer on nista nije kriv, i hocu da platim PDV ALI NA 58$, i ne necu da platim 670 dinara carinu , pa na sve to i PDV, ili onih oko 2000...
Kaze zena, vratite paket i posaljite nam dokaz.
OK , dajte mi mail...
Nemamo mail... :) posaljite nam slike , nesto .....
OK, slikacu odstampati i poslati, moze?
Moze...

odem kuci, slikam telefonom, odstampam Ali porudzbine i izvod iz banke sa istim datumom kao na Aliju i to lepo spakujem i posalkjem preporuceno njima u Carinu...

U petak ( tri dana kasnije) zovu me sa carine:
Stigao paket, ali nema dokaza kao sto smo se dogovorili....
Ja objasnim da sam poslo preporuceno u utorak ili sredu, stici ce..., ali pomenem da mogu da se uloguju na moj nalog i da provere..... zena nece, to ne praktikujemo telefonom, ( rade ako dodje covek licno pa se uloguje na njihovom racunaru...), ali na moje insistiranje ja dam user i pass , ona se uloguje, udje u sve porudzbine i nadje pravu cenu.... Kaze OK, prepravicemo to i poslacemo paket...
Ok, hvala lepo

Evo ga danas stigao Android na 1000 PDV i sve ono sto ima u paketu, pregled i sl....

Uz malo cimanja i sve bez lazi i prevare, sa dokazom, naplaceno koliko bi i trebalo po novom ( ne svidja mi se, ali sta je tu je)

Prosle nedelje sam dobijao paketice sa zaheftanom uplatnicom , popunjenom, sa sve cifrom za placanje, ovaj danas sam platio postaru na ruke..... tako da se ni to ne zna da li postaru ili da idem u banku ... ( i platim jos parking i proviziju banci :)

Eto moje pricice za danas :)

BTW, kroz razgovor je zena pomenula da oi imaju po 4 minuta po paketu, i da nemaju vremena da jure po Internetu najnizu cenu, nego znaju verovatno par mesta i odmah probaju na tih par mesta da nadju cenu i to je to...

PS: :)
Danas su me zvali sa carine za neke canbus sijalice za kola da im kazem cenu jer nisu mogli da nadju cenu, nesto 50 centi po komadu, 10 komada... Mada meni za kola treba i vise od 10, ali ajde ( da ne kaze neko aha imas 10, to je za preprodaju ) :)
Pa naravno da cu uzeti 10 komada kad ovde traze na KP po 300-400 din po komadu :)

Evo i mene!
Stigla 2 suplementa sa bb.com , jedan platio drugi dzabe, platio sve $62 dolara, od toga je 27 slanje,
doneo postar i ostavio da sutra podignem u posti, ispada me 775 kinte sve od troskova, cime sam zadovoljan. Verovatno su naplatili samo pdv na vrednost paketa koji je oko 35$ sto je znaci oko 7$ i verovatno jos nesto od sitnih dodataka tipa otvaranje paketa i sl... :)

dok citam ove zadnje 2 strane mislio sam lepo svakog da quoteujem gde ono sto onaj prethodni reko osporava, iz licnog iskustva a iz nekog drugog izvora gde se pominjao zakon (news site, itd), i kako god okrenes svodi se bre na isto

nema zakona
tj. ima ali kako za koga i kako za koga od kog carinika
negde moze
negde ne moze
negde moglo pre a sad ne moze
po zakonu trebalo i pre da ne moze al' opet moglo
nekom i sad moze a i pre moglo
neko pre nije ni narucivao pa ne zna

okreni obrni, bojkot neke vrste je potreban, ali oni se i nadaju za ovo.
sto bi nama jadnima dali paypal a da nemaju koristi.

inb4 neckerman forice i ostalo
shvatam ja da treba zakon da bude uredjen i napravljen tako da se zna ko travu kosi ko vodu nosi i pod kakvim uslovima, ali ocigledno ljudi koji rade tamo a i ljudi koji donose zakone ne znaju kako da primenjuju i to je to, a dolazi i do toga da se neki delovi uredba protive drugim delovima, pa cariniku se ostavlja na volju da deli sakom i kapom carine PDVove od 10 pa do 50%, da katalogise, da se ljudima daju paypal id i pw da bi oni rekli da je to validno, jer bi ti mogao da editujes jel' invoice koji ne moze da se prati jedinstvenim brojem transakcije (koji bi ovi nasi trebali da imaju na uvid kako god obrnu, zbog toga neki prodavci i stavljaju invoice vec u paket, da ne dodje do slobodnog tumacenja).

ej ljudi, kad moram da dajem nekom na uvid id/pw od naloga koji je #1 za ne-davanje jer moze sa njim da radi sta god hoce i kako god hoce, da bi dokazao da ne foliram i ne lazem da nesto ipak moze jeftinije u inostranstvu da se nabavi nego u srbiji, onda nema poente za dalje razgovaranje

svaka cast ljudima koji se cimaju sa tim i isteruju pravdu, shvatam ja da ti ljudi koji rade na carini i nisu toliko losi, ali pola njih ne zanima jer godinama sve isto rade, stampaju pecatiraju itd, ja bi se ubio da to radim ceo zivot majke mi, a pola njih i ne zna kako treba da se tumaci, ali imaju odredjenu dozu slobode, pa to rade.

znaju oni, zbog toga i dalje rade posao na pola, ne gledaju da nekog oderu maksimalno, ali ne gledaju ni da prodju bez problema, da ispune neku normu.

onda za sta ce nam zakoni, kad im se daje tolika sloboda da ipak mogu preko zakona
realno.

jednostavno se toliko stvari overlappuje i kontradiktorna iskustva kao i stari/novi zakon od pre paypala i posle paypala, iako bi trebalo da vazi isto vec godinu dana unazad, ali ne, nije do sad.

ne znam, mislim, ne nabedjujem nikog, nisu carinici bogovi niti njima plata raste ako mene ili tebe odrape za par stotina vise nego sto treba, ali je glupo da se ne zna ko pije ko placa, ili bar kad se vec zna da mi placamo, dajte bar kazite kad porucimo nesto da bude standardno oporezivano i naplacivano, univerzalno, da znamo sta da spremimo pare, da li uopste treba da ih spremimo ili kako vec to funkcionise.

imam jedan paket koji je na carini od 14. maja, zavrsno sa danasnjim danom cirka nedelju dana visi tamo... guzva ili razlog za brigu? ima li jos ko situaciju da mu se paket zadrzao 5+ dana?

^
Nema razloga za brigu, paket ce stici, ali moras da cekas i nemas cemu da se nadas po pitanju vremena. Stici ce kada se najmanje budes nadao. Paketi duze stoje na nasoj carini nego sto predju pola sveta da iz kine dotle stignu. Pogotovo sada kada se vrsi otvaranje svakog paketa. Ranije su kako tako i propustali za ove gomile malih paketa iz kine, ali sada sve kidaju, i to zubima i djonovima.

Da li je neko narucivao nesto preko dhl-a do 50e,a da nije sa SD-a i da li se placa pdv na to ?

Miglia tu taksu za zalbu NE placas ako odmah podneses istu odbivsi paket, nisi pratio na casu, placas samo kad preuzes paket od postara/kurira plativsi trazeno pa posle ides da se zalis!

Ma pratio sam ja na casu , jer sam mnoge i ja vodio :D Al ovo kod mene ti je Beograd , Velegrad. Nije to tamo neka Lomnica, ne znam koja je u pitanju tacno, ima njih vise, pa ni Jagodina gde sve to obidjes pesaka za 15 minuta. Pa ni Nis jeste velik, al da se neko ne naljuti ne moze p od prineti Beogradu od velicine. Plus ja sam zaposlen , ne mogu tek tako u radno vreme da idem i da obijam pragove nekakve carinarnice, pa jos ako je tamo guzva, neko vec ceka u nekakvom redu, a oni su tada radili samo prepodne, nesto sam nacuo da mozda pocnu i popodne da rade, jer ne mogu da postignu. Nije to tako lako izvesti u realnosti , kako izgleda na papiru.

Evo i mene!
Stigla 2 suplementa sa bb.com , jedan platio drugi dzabe, platio sve $62 dolara, od toga je 27 slanje,
doneo postar i ostavio da sutra podignem u posti, ispada me 775 kinte sve od troskova, cime sam zadovoljan. Verovatno su naplatili samo pdv na vrednost paketa koji je oko 35$ sto je znaci oko 7$ i verovatno jos nesto od sitnih dodataka tipa otvaranje paketa i sl... :)

lepo, imas srece...
ja sam izgleda jedini platio i carinu na 59$, za carinsku osnovicu ispod 50e, iako je uredno prihvacena vrednost sa paketa...

^
Nema razloga za brigu, paket ce stici, ali moras da cekas i nemas cemu da se nadas po pitanju vremena. Stici ce kada se najmanje budes nadao. Paketi duze stoje na nasoj carini nego sto predju pola sveta da iz kine dotle stignu. Pogotovo sada kada se vrsi otvaranje svakog paketa. Ranije su kako tako i propustali za ove gomile malih paketa iz kine, ali sada sve kidaju, i to zubima i djonovima.

kk thx. nedavno sam primio 2 paketa, i to je bilo u roku od 4-5 dana od prispeca na carinu pa se setih onog zakonskog roka od 5 dana da mogu da zadrze, pa cisto da proverim ;)

Pošto su naša naftna polja siromašna i slaba... Moramo "jačati" carinu. :d:D,)
Pisao sam već, kako kad odalame, bukvalno nema pravila. To su barem moja iskustva koja datiraju od 2009 godine.

Poslednja izmena:
Carina je i pre ove uredbe godinama unazad bila najveći punilac budžeta, tako da tek sad ne postoje šanse da je neko nadmaši.

Inače da li ste primetili da je tekst o carini linkovan na par strana unazad misteriozno nestao?

Poslednja izmena:
I ja čekam neke pošiljke još od pre desetog aprila. Bez treking broja. Oni sa tr.br. su svi stigli.
Svako veče sednem za ebay i licitiram neku glupost, pa ako kupim-kupim ... uvek zatreba neki kablić, adapter ... sve to ima i u Pančevu na pijaci po istoj ceni, možda za drk većoj ... tako sam na ebay kupio (izlicitirao) led baterijsku lampu za 8$ i onda na najlonu vidim istu takvu za 800.din. Da mi je ta lampa sada stigla sigurno bi carina to vrednovala za najmanje 10$ i naplatili mi ukupno 170+110.din.
Iako je samo jedan komad u pitanju, iako je cena ispod 70€ u najskupljoj prodavnici.

Velika većina tih sitnih paketića-koverti kinez napiše ... ma ne napiše, nego je pozadi već unapred odštampano 3$ ...5$ ...10$ .. iako je manje plaćeno... a naša carina to sve duplo proceni. Hoću reći da često bude veća vrednost na koverti nego je plaćeno. naravno da ima i suprotno, ali kod malo skupljih paketića, ali i to malo skuplje se potroši u ceger kada se ode na zelenu pijacu.

Čuvam sve koverte sa selotejpom zalepljenim carinskim deklaracijama i jasno se vidi da carina duplira iznose i pritom zaokružuje na 5 ...10..20 $
Nekoliko računa koje sam im odneo su uvažili i napisali (oporezovali) na pravu vrednost. Na nekima od njih je i na koverti CN22 bila veća vrednost nego sam platio. S obzirom da zakonodavci "prate" šta se dešava na tržištu mogli su i ovo uzeti u obzir, a ne optužiti kineze za laž, jer nije uvek tako.
Sledeće je da su to obični ljudi koji se skupe i kupe veću količinu robe iz fabrike pa je podele i prodaju dalje online da bi sebi zaradili za život. Ako kupujete češće sigurno ste primetili da različiti prodavci imaju isti asortiman robe.
Naši zakonodavci kao da ne znaju za to, a znaju sve ostalo. Ma znaju (samo se prave grbavi) oni samo to šta njima ide na ruku, pa su zato i tako servirali novost paypal na sva zvona, a prećutali da će naplatiti pdv na robu koja vredi 2$ za 5.
Zašto carina procenjuje na okruglo?

Zašto je carina krajem aprila zadržala, nije isporučivala pristigle pošiljke?
Zašto su prvo otvarali pošiljke koje su imale treking broj, a one bez tr.br. su ležale negde u budžaku?
Na sve ovo imam i jasne dokaze o datumima slanja i datumu carinskog oporezivanja.

Vi mislite da oni šaraju po internetu za svaku kovertu i traže koliko košta? Ma da, kako da ne... otud i ona zaokruživanja.
Kako se sada carina javlja na telefon i kako su sada kulturni i ljubazni sagovornici ? To nije bilo tako ranije. Oni koji češće kupuju online to znaju.
Kako svi carinici imaju istu priču da pretražuju na webu cene na Aliju, pa to su pisali ovde članovi širom Srbije, a i meni su isto rekli.
Ma neki od njih ne znaju ni da koriste tastaturu bre..
Pre neki dan u jednom razgovoru sa njima rekli su mi da oni nemaju vremena da šaraju po internetu. Malo sam pričao sa njima i eto gde je završio razgovor.
Mogu samo da zaključim da su "dobili još jedan dopis" u kome im je naređeno da zaokružuju cene i da odgovaraju na pitanja "Aliexpress" ... Na 80% mojih pošiljki je zaokružena procena vrednosti. Na Aliju nema niti jedna cena okrugla za ono šta ja kupujem.

Smešno je i žalosno što naplaćuju pdv na sitnice koje su plaćene 2-3-5 dolara .. to samo dokazuje koliko smo nisko pali i dogurali ..
Bolje da su umesto što su nam ovo smislili, da su angažovali te ljude da istraže tržište u Srbiji i pokrenu industriju .. ne, to se neće dogoditi ..

Kupio sam prošle godine u USA ćeri neku majicu za čini mi se 7-8 USD, +poštarina bila 7$ .. Pokušajte da odavde pošaljete u ameriku majicu ... hahahaa.. nema šanse za te novce .. pokušajte na sajtu pošte da izračunate troškove slanja ! .. nema šanse ..

Na nekoliko koverti težine 40-100gr. iz kine (HK) bile su zalepljene markice. Sećam se da sam na jednoj preračunao vrednost i iznosila je oko 50.din .. znate kada ćemo mi nekome nešto prodati napolje? NIKADA !

ps. na svim markicama su samo ptice !

Poslednja izmena:
Danas stigla 3 zaostala paketa u isto vreme. nisam pohvatao ni kako su obracunali troskove. na 2 paketa pise da su ocarinjena (iako je vrednost ocigledno manja od 50e, sto stoji i na njihovim papirima, gde je vrednost obracunata lose), a jedan ima pecat da nije. Papiri koje sam dobio ne sadrze informaciju o carini vec samo o naplacenom pdv i ako na to dodam otvaranje paketa onda dobijam otprilike iznos koji mi je postar naplatio. dakle, carina izgleda nije naplacena.
Ono sto je cudno je sto na jednom od papira, kao stavka na koju se placa pdv, stoje 2 stvari iz dva razlicita paketa.
sumirano: 3 paketa, prvi i drugi carinjeni (bar po pecatu), a drugi i treci zajendo obracunati za pdv.
Cena prvog paketa je 25e, obracunato za cenu 40$. drugi paket kosta 12$, treci 13$, zajedno obracunati kao 40$.

I jos bih hteo da kazem da je carinica Snezana Miljkovic (korisnik 11509) jedna nepismena *****ka.

Sve u svemu, ostecen za nekih 500 dinara.

uh da, zamalo da zaboravim. Auto na daljinsku kontrolu, koji je bio u jednom od paketa je stigao polomljen. Kao da je neko zgazio na njega. Na carini su to morali da vide kada su otvorili paket, ali nisu nista napisali o tome tako da cu pretpostaviti da su to oni polomili prilikom otvaranja, te bih gore pomenutoj Snezani hteo i ovom prilikom da...
Hoćeš li se žaliti na taj polomljeni auto..ako nisu zaveli nigde da je došao polomljen, onda su ga oni polomili..?

Ovo sa naplatom PDV-a je SMEJURIJA ( naravno alavoj državi nije, jer treba budzet nesretni da se puni). Lak za nokte, gumica za kosu, pakovanje salveta i slicna "luksuzna roba" sve podleze naplati PDV-a? Ma idi begaj.

Pa negde moraju da nadoknade za šlepere sa milkom i suhomesnatim proizvidima iz mađarske koji svakodnevno pođu kroz carinu kao da su tone tih artikala nevidljive.

Hoćeš li se žaliti na taj polomljeni auto..ako nisu zaveli nigde da je došao polomljen, onda su ga oni polomili..?

Naravno da cu se zaliti, ali se ne nadam previse da ce nesto biti od toga. Samo jos ne znam gde tacno da se zalim.

Trebalo bi ga i proceniti bar na desetostruku vrednost prilikom traženja odštete :d

pa to. bas me zanima kako bi ocenili kad treba da se refundira.

Jbem ti koji haos u ovoj zemlji..svako radi kako hoće

Da li se još nekome desio sledeći slučaj?

Evo šta je bilo - danas mi poštar donosi paketić iz Hong Konga, sa OTG kablićem, i naplaćuje mi 66 dinara (ili beše 67, ne sećam se tačno). To sam i očekivao, jer znam da naplaćuju carinski pregled, istu sumu sam platio i za pošiljku sa nekim strujnim adapterom.
Ali onda sledi moje iznenađenje - na koverti nalazim da je zalepljena popunjena uplatnica sa mojim podacima kao uplatioca, svrha uplate PDV i primalac Carinarnica Niš. Tu je i poziv na broj popunjen, ma sve. Samo da odnesem i uplatim.
Nisam iznenađen što treba da platim PDV, nego me zbunjuje što sam dobio uplatnicu. Ja sam mislio da u slučaju naplate PDV-a ili carine sve plaćam poštaru, na vratima. Ovako je ispalo da sam platio poštaru samo carinski pregled, a PDV mi ostaje da uplatim preko uplatnice?! Otkud to?
I šta mogu da mi rade ako jednostavno budem ignorisao ovu uplatnicu? Imaju moje podatke, mogu li da me tuže? Znam da nije neka suma (oko 130 dinara), ali me interesuje iz principa.

Btw, prodavac iz HK umesto 0.99$ koliko sam stvarno platio kablić, napisao je da je vrednost paketa 8$! Kakav tupav lik! Znam da ponekad prodavci smanjuju realnu vrednost, ali da je povećaju to još nisam čuo. I to osam puta! Zato je i ispao PDV od 130 dinara.
Nisam tražio od vog lika da menja vrednost, nikada to ne radim i najviše volim da napišu pravu cenu. Ali ovaj prodavac je na svoju ruku rešio da popunjava budžet Republike Srbije.

Po mom iskustvu ako imas na paketu pecat ocarinjeno i tu uplatnicu, bice da je postar propustio da ti naplati taj pdv i da ti ne platis platice on iz svog dzepa. Posto je mali iznos vidi sa postarom, budi korektan

Poštar je maksimalno OK čovek, tako da svakako ne bih njemu natovario da plati nešto moje. Ne bih to učinio ni bilo kome drugome.
U svakom slučaju, platiću. Nije neka suma, a svakako neću da se natežem sa državom i da negde stoji moje ime kao neko ko nije platio porez, pa da mi zaračunavaju kamate i ostale gluposti.
Više me je zbunila sama situacija, da ja ne platim na vratima već da dobijem spremljenu uplatnicu.

EDIT: Posebno je smešno što sam kabl platio 1 dolar sa uračunatim slanjem (tj. vrednost oko 85 dinara), a sada sam u situaciji da platim još oko 250 dinara (carinski pregled plaćen poštaru + PDV od cca 130 dinara + taksa koju ću da platim u pošti ili banci kad predam uplatnicu). Dakle, dažbine su u vrednosti od 300% cene proizvoda. Ludilo.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno