Evo i mene kao sto obecah, vezano za vracanje paketa carini i zalbe na ocenu i cenu paketa i sve ato uz to ide...
Idem potanko i od pocetka...

pa ako nekoi izvadi neku pouku , odlicno
Narucen Android box sa tastaturom, sa Alija, placen 58$, sto je ispod 50/70 kako god da okrenes...
( BTW, Carina Nis robu sa alija svrstava u onu 50E kategoriju, mada nigde ne pise da je sa Alija i kinez stavio neke hijeroglife

, , znaci nigde se na pominje firma, pravno lice i sl... ali ipak je nekako u 50E kategoriji, objasniju kasnije kako sam dosao do zakljucka
Stize paket posle X dana, nebitno, postar, moj komsija, me zove kaze imas paket i 2020 din da platis... ( UTORAK )
MOLIM???? najdem se sa njimm, pogledam paket, kaze na nalepnici Android ( cekam nekoliko paketa, pa nisam bio siguran sta je stiglo)...
Odbijem da preuzmem i kazem mu da vrati to na Carinu...
Na onom propratnom papiru pise 72$ vrednos, pa carina pa pdv i ona otvaranja i sl.... 2000 dinara...
Istog trenutka zovem carinu nis, predstavljam se, objasnjavam problem, zena kaze, lepo fino kulturno, da je kinez stavio da to kosta 35$ ( stvarno toliko i pise), ali mi znamo da to kosta vise, pa smo pogledali na Aliexpress i nasli da taj box sa tastaturom kosta 72$ i na toliko smo carinili.... ( iako ne pise nigde, oni su pogledali na ALI )
Ali gospodjo, ja sam to platio 58$, imam izvod iz banke, imam na svom nalogu koliko sam platio i sve to, mogu da dokazem, ne zelim da se vrati kinezu jer on nista nije kriv, i hocu da platim PDV ALI NA 58$, i ne necu da platim 670 dinara carinu , pa na sve to i PDV, ili onih oko 2000...
Kaze zena, vratite paket i posaljite nam dokaz.
OK , dajte mi mail...
Nemamo mail...

posaljite nam slike , nesto .....
OK, slikacu odstampati i poslati, moze?
Moze...
odem kuci, slikam telefonom, odstampam Ali porudzbine i izvod iz banke sa istim datumom kao na Aliju i to lepo spakujem i posalkjem preporuceno njima u Carinu...
U petak ( tri dana kasnije) zovu me sa carine:
Stigao paket, ali nema dokaza kao sto smo se dogovorili....
Ja objasnim da sam poslo preporuceno u utorak ili sredu, stici ce..., ali pomenem da mogu da se uloguju na moj nalog i da provere..... zena nece, to ne praktikujemo telefonom, ( rade ako dodje covek licno pa se uloguje na njihovom racunaru...), ali na moje insistiranje ja dam user i pass , ona se uloguje, udje u sve porudzbine i nadje pravu cenu.... Kaze OK, prepravicemo to i poslacemo paket...
Ok, hvala lepo
Evo ga danas stigao Android na 1000 PDV i sve ono sto ima u paketu, pregled i sl....
Uz malo cimanja i sve bez lazi i prevare, sa dokazom, naplaceno koliko bi i trebalo po novom ( ne svidja mi se, ali sta je tu je)
Prosle nedelje sam dobijao paketice sa zaheftanom uplatnicom , popunjenom, sa sve cifrom za placanje, ovaj danas sam platio postaru na ruke..... tako da se ni to ne zna da li postaru ili da idem u banku ... ( i platim jos parking i proviziju banci
Eto moje pricice za danas
BTW, kroz razgovor je zena pomenula da oi imaju po 4 minuta po paketu, i da nemaju vremena da jure po Internetu najnizu cenu, nego znaju verovatno par mesta i odmah probaju na tih par mesta da nadju cenu i to je to...
PS:

Danas su me zvali sa carine za neke canbus sijalice za kola da im kazem cenu jer nisu mogli da nadju cenu, nesto 50 centi po komadu, 10 komada... Mada meni za kola treba i vise od 10, ali ajde ( da ne kaze neko aha imas 10, to je za preprodaju )

Pa naravno da cu uzeti 10 komada kad ovde traze na KP po 300-400 din po komadu