Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E živote lutalico, samo u Srbiji. Ko zna, možda obrne još koji krug tamo........

Paket sa zavvi-ja stigao do carine i vracen (nemam pojma zasto).
Zavvi, cim je paket stigao u njihove skladiste, refundirao mi je novac.

U celoj transakciji sam zaradio 0.03 evra :)

Stavice nas uskoro svi na crne liste , pa ce Evica i Mladja da budu srecni. Evica ce da jaca domacu "privredu" koja je davno upokojena :D a Mladja svoje tajkune. Vidim da mnogi forumasi u svojim postovima ovu nasu raspalu drzavicu nazivaju Bananom, sto je velika uvreda za samu Bananu i slicne Drzave sveta koje to jesu.

Nekako mi za ovu nasu vise odgovara izraz Septicka jama. Ja tu prvi spadam jer zajedno sa svima vama cutimo i gledamo sta nam rade. Sve je u medijima i Marketingu. Da su one originalne Dahije iz 1804. imale ovakvu propagandnu masineriju kao ove Nove na vlasti, jos bi vladali nad Rajom. Licno mislim da to i ne bi bilo lose jer je danas Turska za nas Amerika, i Japan zajedno plus Mars, koliko su daleko ispred.

Poslednja izmena:
Aj ja nisam citao sve - ko je Evica .. ? :)

Ministarstvo finansija pod čijim je krovom nogom i slično Uprava Carine ima dva različita mišljenja tj. kako god neko protumačio jedni kažu validno drugi uzimamo sa rezervom, iako sam nabrojano puta pričao o tome i rekao upravo onu poznatu rečenicu (Mogu da rade šta hoće) to se pokazalo kao i istinito, pa između ostalog ponovo ću citirati validnost elektronskog dokumenta tj. računa koji carina ni nakon preporuke Min.Finansija ne uvažava...

10. Како се врши доказивање трансакцијске вредности робе у поштанској пошиљци када не постији рачун у папирном облику, него је рачун послат у електронској форми?
Законом о електронском документу („Службени гласник РС”, број 51/09) прописано је да се електронском документу не може оспорити пуноважност или доказна снага само зато што је у електронском облику.

Имајући у виду да је царинским прописима предвиђена могућност спровођења царинских формалности употребом система електронске размене података, то је несумњиво да рачун послат у електронској форми представља валидан документ у поступку утврђивања царинске вредности.

Oni koji koriste Twitter imate aktuelnog predstavnika vlasti Mlađana Dinkića na istom, pa možete slati primedbe tj. skretanje pažnje da nije sve isto kao što se priča, prevod već poznat...

Takođe između ostalog i ovo treba rastumačiti, tj. šta spada pod kontrolu ako je to otvaranje paketa i pregled onda se to ne naplaćuje kao i carinski postupak opet nova kontradiktornost u odnosu na Min.Finansija...

Који су трошкови царињења поштанских пошиљки, у погледу царинских органа?
Царински орган не наплаћује накнаду за обављање царинске контроле, као и у осталим случајевима примене царинских прописа за време редовног радног времена.

Законом о републичким административним таксама („Службени гласник РС”, број 50/11) укинута је такса за прихватање поштанске царинске исправе.

Трошкови који се тичу услуга поштанских оператера нису предмет регулисања царинских прописа.

Poslednja izmena:
@Dzekson
Ona cije se ime ne spominje. Iako ne deluje tako. Bolje je za tebe sto ne znas ko je, veruj na rec. Njen potpis ne obecava nista dobro :). Cini nas laksim.

Stigao deo za espresso masinu vrednosti oko 30 evra. Ne podleze carini lupljeno na koverat, a nisam platio ni PDV. Pametan nisam vise...

Broj pristiglih paketa je obrnuto proporcionalan broju zaposlenih radnika u carinskoj ispostavi, pa su uvek dobrodosli izuzeci i te kako moguci. Drzim da se svodi na to. Verovatno su zaguseni i ne zele da se zainteresuju za svaku zamislivu posiljku.

@bSecurity
Gde iznalazis sve te povoljne propise :)? Ne, stvarno, hajde, mora da se plati PDV - u redu - ali ta pausalna procena vrednosti sadrzine paketa, sta reci...

Naručio sam neke kablove i adaptere preko DX i preko tracking broja dobijem ovo:

19.05.2013 07:51:58 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
25.05.2013 09:39:47 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
25.05.2013 10:28:24 61200 CARINA GPC BEOGRAD - Otprema
25.05.2013 12:25:46 11200 GPC BEOGRAD - 11003 IZMENIČNA POŠTA Otprema
27.05.2013 11:05:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
27.05.2013 12:56:10 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Sa carine ponovo na carinu? U čemu je štos?
Zovi i pitaj, moze biti da vracaju paket nazad.

Upravo tako. Cim ti je post u mnozini, kablove i adaptere, ovi sa Carine samo cekaju da imas 2-3 necega iste vrsta pa da to proglase za trgovacku kolicinu. Tako je bilo uvek ali su sada izgleda i to poostrili, pa sve cesce citamo o oduzetim paketima. Znaci zovi telefonom , proveravaj, pa kako se snadjes, al moze da bude i ovo. Ne znam sta posle DX radi, ako mu se i vrati, paket, mada ja jos uvek mislim da Carina to pleni, pa preprodaje sa ostalom oduzetom robom na onim licitacijama.

Al ako se slucajno vrati DX-u , dal oni vracaju novac ili propalo ??

Како је могуће да дотичној Евици или Мици или Веци нико досад није изломио прсте?:sly:

Zovi obavezno, moze da se desi jer je neko "radio" svoj posao pa ti vracaju paket

'bem li ga, na trackingu imam sad i

62200 CARINA GPC NOVI SAD - 23200 PC Zrenjanin

Inače živim u severnom Banatu, nekako mi se pošiljka približava.

Nego, narode, zar samo tako vrate paket? Nista obavestenje, informacija i slicno? Odnosno, da nema tracking mislio bi da mu nikad nije ni stigla posiljka i to je to?

@Thierry Henry
Zato sto one, ma koliko mrzeo da to procitam, samo rade svoj posao, zato sto to nista ne resava i zato sto nije problem u sluzbenicima koji funkcionisu u ocajnim uslovima iz doba jure vec u sistemu koji je iznasao varijantu da dozvoli PP i onda "zabrani" sve posiljke sebi svojstvenim manevrom. Ja prosto ne znam kako dalje posto mi je odvec mrsko da im prepustam nesto sto nije njihov deo kolaca, a tek ako bih se nasao na udaru proizvoljne procene vrednosti posiljke - ubili bi me u pojam. Prinudjen si da prvo pronadjes sajt koji salje u ovu Budzumburu, cesto platis solidan iznos za postarinu, tamosnji PDV, ovdasnji PDV, carinu ako si narucio nesto u vecoj vrednosti od 50 evra i onda ce jos neko ofrlje da ti odrapi iznos koji on hoce... Sto je mnogo, mnogo je. I za to nisu krive "nase 3".

@SlobaL
Ako je tako, onda valjda nemas razloga za brigu. Deluje da je promasio destinaciju, pa su ga oni prosledili tim vasim kozoderacima.

Poslednja izmena:
svako zakonsko isterivanje pravde pada u vodu automatski kada procitas zakon o carini koji sam na prethodnoj strani okacio ... najbitniji je clan 39 koji je napisan tako da MORA da omoguci carini izmisljanje sopstvene procene vrednosti, dakle:

Carinska vrednost uvezene robe je transakcijska vrednost, odnosno stvarno
plaćena cena ili cena koja treba da se plati za robu koja se prodaje radi izvoza u
Republiku Srbiju, a po potrebi usklađena sa odredbama čl. 46. i 47. ovog zakona,
pod uslovom da:
1) nema ograničenja za kupca u pogledu raspolaganja robom ili njenom
upotrebom, osim ograničenja koja:- 19 -
- su uvedena ili se zahtevaju na osnovu zakona ili koja zahtevaju državni
organi Republike Srbije,
- ograničavaju geografsko područje na kom roba može ponovo da se
proda, ili
- bitno ne utiču na vrednost robe;
2) prodaja ili cena nisu predmet nekih uslova ili nekog ograničenja čija
vrednost ne može da se utvrdi u odnosu na vrednost odnosne robe;
3) nikakav prihod od naknadne preprodaje, raspolaganja robom ili njene
upotrebe od strane kupca neće uticati neposredno ili posredno na prodavca, osim
ako može da se izvrši odgovarajuće usklađivanje u skladu sa članom 46. ovog
zakona; i
4) kupac i prodavac nisu međusobno povezani ili, ako su povezani, da je
transakcijska vrednost prihvatljiva za carinske organe u smislu stava 2. ovog člana.
Radi procene uslova iz stava 1. tačka 4. ovog člana, primenjuje se sledeće:
1) prilikom utvrđivanja da li se transakcijska vrednost može prihvatiti, činjenica da su kupac i prodavac međusobno povezani neće sama po sebi biti dovoljan
razlog da se transakcijska vrednost smatra neprihvatljivom. Carinski organ, po
potrebi, ispitaće okolnosti pod kojima je izvršena prodaja i prihvatiće transakcijsku
vrednost, ako taj odnos nije uticao na cenu. Ako na osnovu podataka koje je dobio
od deklaranta ili na osnovu drugih podataka, carinski organ sumnja da je taj odnos
uticao na cenu, o tome će obavestiti deklaranta i daće mu mogućnost da odgovori.
Carinski organ, na zahtev deklaranta, navešće razloge i dostaviti odgovor u pismenoj
formi;
2) kada se prodaja vrši između međusobno povezanih lica, prihvatiće se
transakcijska vrednost i vrednost robe će se utvrditi u skladu sa stavom 1. ovog
člana, kad god deklarant dokaže da je ta vrednost približno jednaka jednoj od
sledećih vrednosti koja je važila u isto ili približno isto vreme:
- transakcijskoj vrednosti istovetne ili slične robe radi izvoza u Republiku
Srbiju, kod prodaje između kupaca i prodavaca koji nisu međusobno povezani,
- carinskoj vrednosti istovetne ili slične robe, prema odredbama člana 43.
ovog zakona, i
- carinskoj vrednosti istovetne ili slične robe, prema odredbama člana 44.
ovog zakona.
3) Prilikom primene kriterijuma iz tačke 2) ovog stava vodi se računa o
postojećim razlikama između komercijalnih nivoa, količine, elemenata nabrojanih u
članu 46. ovog zakona, kao i o troškovima prodavca prilikom prodaje u kojoj
prodavac i kupac nisu međusobno povezani, a koji nisu uračunati od strane prodavca
prilikom prodaje u kojoj su on i kupac međusobno povezani.
4) kriterijumi navedeni u tač. 2) i 3) ovog stava primenjuju se na zahtev
deklaranta samo radi poređenja, pri čemu se ne mogu utvrđivati druge vrednosti.
Pod stvarno plaćenom cenom ili cenom koju treba platiti podrazumevaju se
sva plaćanja koja je izvršio ili koja treba da izvrši kupac prodavcu ili u korist prodavca
za uvezenu robu i obuhvata sva plaćanja koja je kupac izvršio ili koja treba da izvrši,
kao uslov za prodaju uvezene robe, prodavcu ili nekoj trećoj strani da bi se ispunila
obaveza prodavca. Nije neophodno da oblik plaćanja bude prenos novčanih
sredstava. Plaćanje može da se izvrši akreditivima ili prenosivim instrumentima
plaćanja i može da se izvrši neposredno ili posredno.- 20 -
Stvarno plaćena cena ili cena koja treba da se plati odnosi se na cenu
uvezene robe. Prenos dividendi ili druge isplate kupca prodavcu, koje se ne odnose
na uvezenu robu, nisu deo carinske vrednosti.
Marketing i druge aktivnosti koje preduzima kupac na sopstveni račun, osim
onih za koje je članom 46. ovog zakona predviđeno usklađivanje vrednosti, ne
smatraju se posrednim plaćanjem prodavcu, čak i ako se mogu smatrati da su u
korist prodavca ili da su preduzete u dogovoru sa prodavcem, i njihovi troškovi neće
biti obuhvaćeni cenom koja je stvarno plaćena ili koju treba platiti kod utvrđivanja
carinske vrednosti uvezene robe.

ceo trik je u tome da kupac u drzavi srbiji treba da pokusa da zaobidje ovaj clan 39 koji je napisan tako da je jednostavno nemoguce. TREBA da se uracuna transakcijska vrednost ali sve vam je jasno kad procitate tacku 1, clana 39, gde je tekst takav da i malo dete moze da "izmisli" povod da predmet ne bude carinjen po transakcijskoj verdnosti bilo da je elektronski ili papirni dokument potvrde, vec kako se njima dune ... sva dalja prica je suvisna, dok bude postojao clan 39-45 u carinskom zakonu.

Jedan moj paket je vracen sa carine (ili vec odnekle) pa je odmah poslat ponovo. Konkretno, radi se o tmart.com. Pretpostavljam da bi isto bilo i sa dx.com

@slobal
mislim da je paket vracen na carinu zato sto su shvatili da ti nisu pokidali kablove pa da se isprave brze bolje

@Dzekson
Ni oni se bas ne pridrzavaju svih tih odredbi kao pijan plota. Da je to slucaj, ne bi se desavalo da odredjeni procenat paketa prodje bez bilo kakvog pregleda i dodatnih troskova, ali u sustini niko ne moze da ti garantuje da ce bas s tvojim, mojim ili cijim god biti tako. Koliko do juce situacija je delovala neuporedivo povoljnije, a sad je prilicna koma. Vise puta je napisano i po medijima objavljeno, a neko je cini mi se i ovde link umetao da ce, primera radi, PP racun biti tretiran kao validan dokaz za vrednost posiljke, sto su zapravo potvrdili i oni, iz Uprave carina. Koliko citam komentare nekih ljudi na vesti u novinama vec nema nista od toga. Odnosno, razrezivali su im namete po drugom osnovu, recimo nekom od tih koje i sam navodis. Trenutno je jasno koji su scenariji u igri, pa kako ko prodje.

@bSecurity
Gde iznalazis sve te povoljne propise :)? Ne, stvarno, hajde, mora da se plati PDV - u redu - ali ta pausalna procena vrednosti sadrzine paketa, sta reci...

Što bi ljudi rekli to mu dođe zvanično od Min.Finansija sve kako bi rekli crno na belo, a kako se ono kaže "tražimo ljude sa iskustvom, diploma nije presudna"...

@ Antonio, orckristeg zahvaljujem na odgovorima

@ Liverpul22 ne sumnjam da nema namere da se oštećuje roba, ali kada dobijes robu sa gravurom nije ti više bitno da li je postojala namera ili je samo po sredi bahatost. I okolnosti su se promenile, zato i pitam...

Poručio sam samo neke majice preko ebay-a, za sada, da proverim oštrinu skalpela, ako uopšte i stignu zbog "količine" (3 kom :D )

Nego, narode, zar samo tako vrate paket? Nista obavestenje, informacija i slicno? Odnosno, da nema tracking mislio bi da mu nikad nije ni stigla posiljka i to je to?

@Thierry Henry
Zato sto one, ma koliko mrzeo da to procitam, samo rade svoj posao, zato sto to nista ne resava i zato sto nije problem u sluzbenicima koji funkcionisu u ocajnim uslovima iz doba jure vec u sistemu koji je iznasao varijantu da dozvoli PP i onda "zabrani" sve posiljke sebi svojstvenim manevrom. Ja prosto ne znam kako dalje posto mi je odvec mrsko da im prepustam nesto sto nije njihov deo kolaca, a tek ako bih se nasao na udaru proizvoljne procene vrednosti posiljke - ubili bi me u pojam. Prinudjen si da prvo pronadjes sajt koji salje u ovu Budzumburu, cesto platis solidan iznos za postarinu, tamosnji PDV, ovdasnji PDV, carinu ako si narucio nesto u vecoj vrednosti od 50 evra i onda ce jos neko ofrlje da ti odrapi iznos koji on hoce... Sto je mnogo, mnogo je. I za to nisu krivе.
Добро сам упућен како раде тај свој посао, имао сам доста искуства до пре пар година. Службеници/це су рак рана овог ретардираног система(свака част изузецима). Зашто се уопште плаћа 2 пдв-а? Зашто се уопште царине поклони? То нема нигде. Управо због тог закона и због тих службеника који очигледно уживају док себи вероватно сређују без тих дажбина од којих је царина да кажемо обавезна осим у случају поклона. Ако толико људи наручује и редовно буде заврнуто због смрадова зашто ћутите? Замисли када проради пријем новца преко ПП шта ће банке да одједном направе. Нове законе и одредбе што се тиче примања.

Ja cu da ostavim svoje iskustvo, da znate tacno sa kim imate posla:

1. One X poslao prijatelj iz legije 22 marta. telefona nigde. nazalost, covek ima socijalnu postu u kasarni (La poste) gde mu nije ni objasnjeno da postoji tracking number, niti je on znao. Sasvim jasna situacija je da su oni CIM su videli da paket NEMA tracking number, momentalno izotvarali uzeli i napravili se blesavi. Dakle to su ljudi jako spremni da sakom i kapom uzimaju uredjaj od 250+ evra u paketu, kada vide da im se jednostavno moze.

2. Iz firme mi posalju gift vaucer za Adidas (HK). Tacno u vrednosti vaucera ja sebi uzimam Adidas Crazy Shadow 2 Jrue Holliday patike za basket. istog trenutka ja zamolim prijatelja iz HK-a da on podigne umesto da mi ih Adidas posalje da ne bi dosao u bas tu situaciju ko sa One X. Paket stize posle samo nedelju dana, u moju postu, al ne lezi vraze: Kutija iskasapljena, patike izvadjene pertle i ulosci. Bole njih sto ta kutija NE MORA da se sece jer je to kutija za patike, flip cover, ali neee oni su uzeli i iskasapili sve unutra. Dakle panflet knjizica u kutiji je bila isecena. Meni je poslata nova stvar u besprekornom stanju, dobio sam je zbog njihove bahatosti gore nego polovnu a da ni ne spominjem sto ambalaza u svetu ima odredjenu vrednost koja ide uz sadrzaj ... Carinu mi nisu naplatili za divno cudo ali su mi naplatili na cupriji time sto su unistili sadrzaj paketa.

Добро сам упућен како раде тај свој посао, имао сам доста искуства до пре пар година. Службеници/це су рак рана овог ретардираног система(свака част изузецима). Зашто се уопште плаћа 2 пдв-а? Зашто се уопште царине поклони? То нема нигде. Управо због тог закона и због тих службеника који очигледно уживају док себи вероватно сређују без тих дажбина од којих је царина да кажемо обавезна осим у случају поклона. Ако толико људи наручује и редовно буде заврнуто због смрадова зашто ћутите? Замисли када проради пријем новца преко ПП шта ће банке да одједном направе. Нове законе и одредбе што се тиче примања.

Pa vec uveliko banke te maltretiraju kad primas novac iz inostranstva,kum mom klincu za rodjendan mi uplatio na devizni 100 erva,zvali me iz banke da idem da dam pismenu izjavu ko odalke i za sta mi je taj novac uplacen u tom trenutku sam se osetio kao da sam Eskobar.

Pa vec uveliko banke te maltretiraju kad primas novac iz inostranstva,kum mom klincu za rodjendan mi uplatio na devizni 100 erva,zvali me iz banke da idem da dam pismenu izjavu ko odalke i za sta mi je taj novac uplacen u tom trenutku sam se osetio kao da sam Eskobar.

Sve je tu u sklopu zakona spečavanju pranja novca i finansiranju terorizma http://www.apml.gov.rs/REPOSITORY/286_1_zospnft-ćir-19032012.doc cimaju vas i slične vama i podnose izveštaje upravi http://www.apml.gov.rs jer ste "sumnjivi" čisto da se vidi da rade nešto. Ustvari na jedan taj izveštaj ne napišu 10 za slučajeve za koje bi trebalo da urade isto.

Meni samo nije jasno zasto se u ovom threadu stalno i iznova vredjaju banane... One su pristojno juzno voce sa dobrom reputacijom i stvarno mislim da nema potrebe to raditi.
Hvala

Nesto je tu cudno ako traze za jedan kablic...
A ja mislio da mu stiglo jedno 5km hdmi kablova pa mu zato traze :d

Znači, koliko sam ih ja naručio, meni će verovatno i rektoskopiju da rade........

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno