Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Bukinjo: Phase8 2lb je $29.xx, shipping je $23.xx sto mu dodje oko $53. Postar je doneo paket, velika kutija, uzeo 560din tacno, sto mu dodje 20% od onih $29.xx plus neki troskovi. Mozda kod nas mozes da nadjes casein po slicnoj toj ceni (racunaj da sam dobio dve kutije po ceni od tih $53) ali ne tog kvaliteta a veruj mi ni ukusa (vec sam narucivao phase8 ranije, ukus jagode je bolji nego shejkovi u mcdonaldsu :D). Poslato mi je bilo 15tog aprila stiglo juce. Medjutim imam jos par paketa poslatih 9tog aprila a jos nijedan nije stigao :(...desava se da na carini otvaraju pakete i carine ih ne redom kako je koj stigao, vec koj prvi do'vate =]
Inace ok imam iskustva sa bb.com, kao i svuda u Americi u warehousu rade retardirani ljudi (nije uvreda na niciji racun, ali ja sam takva iskustva imao), pa se desi da ne posalju porudzbinu i ako ti stigne mail sa obavestenjem da je poslato...ukoliko u roku od 24h od primanja maila sa obavestenjem o slanju nisi dobio i mail za DHL tracking odma se zali da to isprave (uvek to urade ali moze da potraje neki dan, a onda hoce i kao izvinjenje da ti besplatno posalju UPSom i stize ti za 3 dana, AKS na vrata ti donosi paket).
Najvise se naravno isplate sitne stvari, 1+1 i 2+1 promocije. Whey se nikako ne isplati zbog shippinga niti casein i slicne stvari, ali eto meni merak bio :)

Izvinjavam se zbog offtopica, mozemo pricu da nastavimo na pm :)

P.S. Za one koji se razmisljaju da naruce sa bodybuilding.com-a ili od svercera iz madjarske isti proizvod, pogledajte supplement facts obavezno, velika je razlika u sastavu istog proizvoda za US i EU trzista...(uvek se vise isplati US verzija)

Hvala na odgovoru :).
Nisam znao da ima svercera iz Madjarske :D. Aj a pp :).

Kazi mi samo, ono sto ne kapiram, narucio SSS, kao najjeftiniji, DHL mi salje iz USA do granice, a onda ostalo nasa osta radi? Znaci nasa posta donosi na prag? U kom slucaju DHL donosi do mojih vrata i dodatno mi naplacuje uslugu?
Kapiram da u nasem slucaju donosi postar? :)

Otvorio sam PayPal nalog u kombinaciji sa Banca Intesa Visa Electron karticom. Hteo bih da naručim preko eBaya ovaj MP4 plejer - http://www.ebay.com/itm/COWON-C2-TOUCH-MP3-BUNDLE-PMP-4COLORS-w-CASE-FILM-8G-8GB-/220862656899?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item336c70b183

Interesuju me sledeće stvari.

1. Na linku piše free shipping (iako ga šalju iz Južne Koreje u Srbiju, bože moj), međutim pored FREE stoji Expedited Int'l Shipping odnosno fast shipping, a u čitao sam da se posebno carine pošiljke brzom poštom. Ima li neko iskustva sa ovim? Koliko dodatno može da me izađe to, ako znam da je regularna carina 10%?

2. Da li može da se provuče "kompjuterski" PDV od 8% (umesto od standardnih 20%), s obzirom da je ovo gadget/player?

Pretraživao sam forum i stvarno se nadam da se nisam (mnogo) ponavljao, hvala unapred na odgovoru!

Poslednja izmena:
Opa, vrh :D
Ako niko nije kući, gde idem po paket? (ili da ponovim, da li bi kurir provozao 1,5km do moje firme?)
Kurir ce te nazvati da pita da li da isporuci paket na shipping adresu,pitaj ga da ti donese na posao...

@bukinjo Donosi ti na vrata postar nas, ako nisi tu ostavlja ti obavestenje da ides u postu da pokupis. Kod bb.com postoji jos i onaj brzi shiping koji radi UPS i stize za 3 dana u Srbiju tj Bgd, nakon toga kad prodje carinu AKS ti besplatno donosi na kucnu adresu, mada ta usluga prvobitno kosta poprilicno :)

To moraš platiti svakako, u ovom slučaju je to mogao da ti odradi dhl. U slučaju da ti se paket dostavlja preko pošte, oni će to ponuditi da rade.

!!??? U jeee...

Ako sam dobro skapirao,onda kod sve robe kod koje se naplati carina ide i ta izrada carinske dokumentacije, ali nije valjda i kod Pošte oko 4 hiljade!? Javljali su se ovde neki da im je naplaćen i pdv i carina i otvaranje pošiljke, ali nisu spominjali te troškove izrade dokumentacije... mislio sam da je to samo kod DHL-a.

Stani malo ja sam sa SD-a narucio robu vrednosti 33 evra+16 evra postarina. Placa se PDV na tih 33 evra. Nemoj bre da me plasite:S: da moram sad jos i da placam nesto DHL-u.

Ako se nešto carini, mora ta dokumentacija da se radi. Meni je pre 3-4 godine, kada sam naručio tastaturu i miša iz UK pošta radila to sve, nije toliko izašlo, možda 1500-2000, ali baš se ne sećam. Ima nekoliko stavki koje naplaćuju, najjača mi je bila "Usluga otvaranja pošiljke", a dezintegrisali kutiju :d, dobio sam je isečenu na froncle, i ogrebali su i tastaturu, pretpostavljam makazama dok su sekli kutiju.

Posta zvanicno ima tarifu za spediciju ali nisam video da je nekom fizickom licu naplacena.
EDIT: haha pajz sad post iznad :p

Poslednja izmena:
Stani malo ja sam sa SD-a narucio robu vrednosti 33 evra+16 evra postarina. Placa se PDV na tih 33 evra. Nemoj bre da me plasite:S: da moram sad jos i da placam nesto DHL-u.
Ovde niko ništa ne čita... :)
DHLu plaćaš ~4000din samo ako platiš carinu. To su neki troškovi špedicije, obrade carinski papira ili ne znam ni ja čega. Ako platiš samo PDV, to ne utiče na dodatna plaćanja DHLu.

Mislim da sam našao te troškove izrade carinske dokumentacije koju naplaćuje Pošta:
http://www.posta.rs/dokumenta/cenovnici/Cenovnik usluga postanske spedicije.pdf

Sreća pa se ne drže svojih propisa, inače bi i za uvoz koji je oslobođen carine naplatili 1200 din (+500 neki pregled),ako sam ja ovo dobro protumačio. Za robu na koju se plaća carina bi bilo 3500din. Lepo.
Verovatno će se jednom i setiti da primene poneki propis,pa će nekog stvarčica od 2$ iz Kine izaći :2$+0.2$PDV+~110din otvaranje koverte+ 1200din špedicija= ~15$ uz free shipping
Sa 2$ na 15$. Nadam se da sam nešto pogrešio, da ne bi bio ovakav apokaliptični scenario kada bi se držali propisa ko pijan plota.

edit: pogledajte samo razliku u ceni između Bg-a i Niša, nisu normalni,hahahaha

Poslednja izmena:
Ovde niko ništa ne čita... :)
DHLu plaćaš ~4000din samo ako platiš carinu. To su neki troškovi špedicije, obrade carinski papira ili ne znam ni ja čega. Ako platiš samo PDV, to ne utiče na dodatna plaćanja DHLu.
Ma citam ali me bre uplasiste.:)

Da dodam ja svoje iskustvo...pre nekih 6 meseci sam narucio robu u vrednosti od 120 usd iz usa, slanje je islo ups-om i kostalo 67usd. Carinjenje je obavio UPS i nije nista dodatno naplacivao, carina i pdv me je kostala oko 6000din. Papirologiju sam dobio, gde se vidi kako su sta carinili (ovo 20% ono 22% u pitanju je sportska odeca) i onda na sve to zajedno sa shippingom je preko doso pdv i to sve je bilo oko 6k i nesto preko. Sad je to malo izmenjeno, ali eto cisto da podelim sa vama iskustvo sa ups-om.

@stevan83
kapiram da cu biti na poslu,
to je u ovu glavnu postu? kod bankera? :D

Svaka posta drzi posiljke za svoj reon, za moj je Posta 3 na Durlanu (za Pantelej), ne idi u glavnu sem ako ti bas ne kazu.

Nemoj. Osim PDV i carine platices i spediciju DHL-u (oko 4000din) a osim toga moraces da im saljes pet-sest papira oko same kupovine. Ne zelis sebi da komplikujes zivot.

Ne zelim :D
Videcu jos oko tog SDa jer recimo kad bi hteo samo patike (lupam) oni naplate 16e postarinu. A kad ukucas na google SD izadje neki lik na fb koji za patike naveo da ti naruci za dodatnih 7e pored cene patika. Pa ako budem hteo samo patike onda narucim kod njega i ne cimam se.
Hvala na informaciji, svasta sam ovde naucio ali nisam skontao da ima jos troskova kad se carini ;)

Poručio sa SD, nacentrirao na 49.5€, prvi put mi odbijen Paypal nalog, Slovenački, kažu ne šalju u Srbiju, ali primaju i običnu Visa karticu.

Vrstise mi neku lemilicu nazad za Kinu. Kazu to je profesionalna oprema. Nije za kućnu upotrebu. Treba mi uvozna dozvola. Kostala 45 evra sa postarinom. Poslao im paypal racun sli dzaba. Stoka!
Ne mogu da razumem da se drzavi bolje isplati da vrati nego da ja to dobijem i da platim carinu. Ovako smo svi na gubitku.:banghead:

5ajuze6y.jpg

Makar znam šta me čeka xD

Ranije nisam dobijao ove čestitke unapred.

Kakve veze ima post express pošiljka sa carinom i pošiljkama iz inostranstva?

Kada ste narucivali sa Sportsdirect-a, da li postoji mogucnost ako ne budem kuci da naknadno preuzmem paket kod DHL-a kada narucujem sa SD-a ili kako vec to ide? Jer je problem sto radim svakim danom do 16h pa zbog toga. I da li su vam naplatili carinu i PDV za pakete do 50€ ili to nema pravila? :)

Par pitanja
Recimo da poručim sat koji košta 92$ sa popustom dok je regularna cena po netu 115-130$
-kolike sušanse da mi carine sat na plaćenu vrednost a kolike da ošinu na najvišu cenu sa interneta i da li je pametno zamoliti prodavca da stavi manju vrednost pošiljke
-da li sve dazbine (carina + pdv) plaćam u pošti prilikom preuzimanja sata.
-kakva su vaša iskustva sa kupovinom satova preko interneta, u smislu da li carina kad vidi da je u paketu sat obavezno otvara paket i proverava vrednost sata.

Hvala unapred

- Država će da naplati namete na tu sniženu cenu, ako samo ona piše. Ako ima dokumentovana elaboracija šta je puna cena, pa popust, pa snižena cena i carinik je revnosan, naplatiće ti namete na punu cenu. To je pomenuo i V.O. u jednom od intervjua. To je i logično, jer bi uz te popuste svako mogao da se provuče mimo carine (Spustiš cenu na ispod 50 evra za najnoviji model laptopa, makar na pošiljci).
- Da, jer je preko 50 evra. Tačnije: [(puna cena sata + troškovi slanja) * 10% jedinstvene carinske stope] * 20% PDV + ako ima sitnijih troškova otvaranja paketa i sl.
- Nemam iskiustva.

@Ninoslav1983

Zanimljivo. Mozda ce neko da bezi od kuce zbog tih cestitki :D

A bilo bi dobro kad bi tako poceli svima da salju pa kad nismo zadovoljni da odma pripremimo racune od robe ili da ih preduhitrimo pa odma na carinu da se zalimo :D

Carina je nepredvidiva, slicno kao kad standardno svercujes nesto, mozes da prodjes da ne provale da imas a nesto a mogu i da te odvale kad nadju a nisi prijavio...

Stigao mi je i drugi paket. U pitanju je shorts za kupanje, vrednost 10$+6$ shipping. Poslato u posebnoj plastificiranoj koverti, 0.2kg, iz Kine. Stavljeno da je gift, i total value 10$. Samo su lupili pechat "NE PODLEZE CARINSKOM PREGLEDU". PDV = 0din, Carina = 0din, Postar = 0din. Inace postar mi je doneo na posao (znam coveka a i posao mi je preko puta zgrade). Sve u svemu potpisao sam i ni dinara nisam dao. Videcemo kako cu proci sa ostalim paketima :)

Kada ste narucivali sa Sportsdirect-a, da li postoji mogucnost ako ne budem kuci da naknadno preuzmem paket kod DHL-a kada narucujem sa SD-a ili kako vec to ide? Jer je problem sto radim svakim danom do 16h pa zbog toga. I da li su vam naplatili carinu i PDV za pakete do 50€ ili to nema pravila? :)
Ja sam narucio nekoliko majci za 33 evra +16 evra postarina i na putu mi je posiljka. Zvao ove nase u DHL-u i rekli mi da ih sutra zovem pa cu snati da li je roba u Beogradu vec sutra ili u ponedeljak jer vikendom ne rade. A carina se ne placa vec samo PDV.

Kod mene za carinu stiglo 7og i jos uvek ne pise otprema, kao da su malo prebukirani :d

556capture.jpg

Mene buni to što su mi dva paketa otišla sa carine juće tokom pre podneva. Jedan sam preuzeo jutros u pošti a drugi je još uvek u statusu
11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
i ne mrda iz Beograda

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno