Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ide sa carinom na robu koju donosiš sa sobom, npr. iz USA? Konkretno, drugar bi doneo 2 iPhone-a i Nexus 7 tablet. Na koji način izbeći carinu na ovo? Ako nekim slučajem ipak mora da plati carinu i pdv, koliko bi mogli da ga oderu? Uzeću primer Nexus-a: 200e vrednost + 10% carina + 8% pdv = 238e. Da li je ovo dobra računica?

meni su juce stigli parfemi iz USA, 4komada, lupili pecat: posiljka ne podleze carini

Odakle si narucio i kako je bilo poslato?

Meni su poslali preko DHL-a 2 parfema iako sam izabrao USPS (bio je free shipping, akcija neka, pa su odabrali DHL kao najsigurniju opciju, iako ih je transport kostao 30$ tako...) posiljka je bila vredna 57e... Ja sam se iznervirao jer sam ocekivao u tom slucaju i carinu i spediciju... A na kraju nije nista bilo naplaceno... Nije podleglo carini (samim tim ni spedicije nije bilo), racun nije bio u paketu...

meni su juce stigli parfemi iz USA, 4komada, lupili pecat: posiljka ne podleze carini
Dobro si prosao, ja mislim da parfeme vole da carine samo tako (a i po nekom zakonu i kod nas cak, verovatno usaglasenom sa EU se vode kao akcizna/luksuzna roba pa podlezu carini cim vrede vise od ~20e).

Kako ide sa carinom na robu koju donosiš sa sobom, npr. iz USA? Konkretno, drugar bi doneo 2 iPhone-a i Nexus 7 tablet. Na koji način izbeći carinu na ovo? Ako nekim slučajem ipak mora da plati carinu i pdv, koliko bi mogli da ga oderu? Uzeću primer Nexus-a: 200e vrednost + 10% carina + 8% pdv = 238e. Da li je ovo dobra računica?

PDV je 20% i za tablete i za telefone. Jedino sto ce verovatno priznati racun koji im dostavi, ukljucujuci _mozda_ i racun od operatera recimo gde stoji 200$. Carina na aerodromu je mnogo strozija oko toga da li da se carini (jer su snimani), ali je mnogo korektnija po pitanju priznavanja racuna - priznavali su mi eBay racune.
Ali naravno.... ako je Mali Medved podrignuo Orionu nocas a njemu sinoc nije dala, moze biti obratno :) Ali, posto ih tamo snimaju, mnogo manje zezaju.

Cini mi se da parfemi do 50ml ne podlezu carini tj ne spadaju u luksuznu robu (carine se ako je vrednost one granice za carinjenje)...

Nekoliko parfema da ne bude barem 50e?

Meni su samo 1 carinili parfeme (za više od 100 evra vrednosti), inače ne, ali i ja skromno poručim, do 2-3.

PS

Kako je sa Fedexom situacija, jel još uvek naplaćuju troškove špedicije i još štošta?
Kupio bih ovako nešto
http://www.blacklapel.com/
http://www.indochino.com/

Poslednja izmena:
nisam siguran sta pitas... :)
kazem da parfem od 100ml ako kosta 30e ide na carinu jer je luksuzna roba... parfem od 50ml koji je 30e se ne carini... po zakonu... u praksi je ocigledno drugacije (hvala Bogu)...

PDV je 20% i za tablete i za telefone. Jedino sto ce verovatno priznati racun koji im dostavi, ukljucujuci _mozda_ i racun od operatera recimo gde stoji 200$. Carina na aerodromu je mnogo strozija oko toga da li da se carini (jer su snimani), ali je mnogo korektnija po pitanju priznavanja racuna - priznavali su mi eBay racune.
Ali naravno.... ako je Mali Medved podrignuo Orionu nocas a njemu sinoc nije dala, moze biti obratno :) Ali, posto ih tamo snimaju, mnogo manje zezaju.
Zar nije do nove godine PDV 8% za tablete?

A ja baš kupjem ova veća pakovanja parfema (100ml), jer mi tako jeftinije.

Nisam siguran, ali koliko sam skapirao na laptop i tablet racunare je PDV opste stope a ne snizeni...

Odakle si narucio i kako je bilo poslato?

sa nekog Americkog sajta, vrednost cele posiljke je oko 55 eura, samo sam otisao u postu,dao papir onaj za podizanje paketa,dalli mi paket i cao .... 4 parfema je stiglo, i oko 100ml bih rekao da su... sad nisam kuci ne mogu da proverim

Ko bi rekao da ovoliko ljudi narucuje parfeme od preko :) .

Posto kod nas skoro pa i da nema ponude kuhinjskih nozeva, mislio sam da narucim neke, pa ako je neko narucivao isto, jel to sme uopste da se narucuje, mislim jel prolazi carinu bez problema?
Ako i jeste narucivao, odakle ste to radili? Ja sam nesto mislio direktno sa messermeister sajta, pre koji mesec sam ih pitao da li salju u srbiju, odgovorili su mi da narucim pa ce da vide :) .

Nije bas adekvatna tema mozda za ovo pitanje, ali stvarno nemam ideju gde bih drugo upitao.

sa nekog Americkog sajta, vrednost cele posiljke je oko 55 eura, samo sam otisao u postu,dao papir onaj za podizanje paketa,dalli mi paket i cao .... 4 parfema je stiglo, i oko 100ml bih rekao da su... sad nisam kuci ne mogu da proverim

interesuje me sa kog tacno sajta? cisto da uporedim cene...

Pa, pazi, kod nas jedan parfem (najjeftiniji) od 100ml kosta 70evra minimum, u parfimeriji... Ja sam za 50e uzeo 2 od po 100ml... A saneri koji imaju originale nemaju ono sto bih ja hteo i sve je manji izbor i ponuda originala... a cene su iste kod sanera kao i kod amera ako ne i vise... U zadnjih godinu dana se pojavilo toliko "sanera" sa falsifikatima da je to strasno... svi imaju sve parfeme i svi parfemi kostaju 30e... pogledao sam preko 100 takvih parfema sve od razlicitih ljudi... ni jedan, ali ni jedan nije bio ni blizu originala...

Sto se tice nozeva... pa i ako na sajtu ne salju u srbiju, uvek mozes da se dogovoris sa njima...

Poslednja izmena:
evo: http://www.fragrancex.com/

narucio sma 4 JOVAN parfema kojih vise kod nas nema jedno 25 godina a ni u Evropi nesto mnogo, original AMericki su, cena ukupno 40 i nesto eura plus na to dodajte posiljku od 15ak eura i eto ukupne sume.... i drze miris po 3 dana bez problema!

Ko bi rekao da ovoliko ljudi narucuje parfeme od preko :) .

Posto kod nas skoro pa i da nema ponude kuhinjskih nozeva, mislio sam da narucim neke, pa ako je neko narucivao isto, jel to sme uopste da se narucuje, mislim jel prolazi carinu bez problema?

Umeju i odlicni nozevi da se istupe :( Iz iskustva.. uzeo sam po 2 komada u UK, AT i KO (20e najjeftiniji). Sta vise, korejski od 10e su najbolji bili :)
Predlazem da uzmes obicne i ostris ih s vremena na vreme :)

evo: http://www.fragrancex.com/

narucio sma 4 JOVAN parfema kojih vise kod nas nema jedno 25 godina a ni u Evropi nesto mnogo, original AMericki su, cena ukupno 40 i nesto eura plus na to dodajte posiljku od 15ak eura i eto ukupne sume.... i drze miris po 3 dana bez problema!

A zašto plaćaš poštarinu kad je besplatna ?!

@alfaunits

Obicne imam, i ostrim ih sa vremena na vreme :) , i nisam zadovoljan kvalitetom.

Najbolji kojeg imam, a i najskuplji je wmf-ov, http://www.amazon.com/WMF-Classic-Chefs-Knife-8-Inch/dp/B0057U06OI . Moze fino da se naostri ali vidi se da je osnovna serija nozeva. Ostali wmf skuplji modeli imaju bolster koji ne podnosim inace bih bez razmisljanja uzeo njih.
Koliko ja znam kod nas ima to malo wmf-a, ima fissler, i to je to sto ima u prodavnicama. Dick moze da se naruci, nema po prodavnicama, ali ionako mi se ne svidjaju. Ukratko krajnje ocajan izbor.

Ovakav bi mi fino legao http://www.messermeister.com/8-Inch-Chefs-Knife/ .

Elem, ono sto me buni je sto da bih narucio sa tog sajta, moram da uplatim poprilicnu svotu novca na racun, da narucim, i sta se onda desava ako ne mogu da posalju? Oni verovatno vrate celokupnu sumu, ali koliko ja gubim u svemu tome, verovatno neke provizije banke kod placanja, mozda i prilikom podizanja novca, ne znam, a nisu male pare da se igram napamet. Iskustva nemam, jedino sto sam placao preko neta je voipbuster kredit, i to je sve.

Poslednja izmena:
da, da
vrate ti sve... i ne skidaju ti pare sa kartice dok ne posalju...

Da placas preko wire-a??? To je ludost :) 15e ti je slanje min. a povracaj zavisi od slucaja do slucaja.
Valjda primaju kreditne... to je isplativije! Naplate, ako ne mogu da salju, nikom nista - kreditnom bi trebali samo da rezervisu, ne moraju ni da skidaju dok ne uvide da li mogu da salju. A i ako skinu novac, a ne mogu da salju povracaj je sam po sebi bez troskova (ako im je cena u dolarima moze biti razlike jer ce dolare naplatiti i vratiti)

Ma da, primaju kartice, nego mislio sam moram da uplatim prvo pare na racun, svoj racun internet kartice, da bi platio njima, nisam mozda dobro napisao.

Nisam znao za to da ne skidaju pare dok ne posalju, hvala na informaciji. To bi onda trebalo da nije problematicno, eventualno znaci kursna razlika i banka ako nesto uzme sitno, ali rizikovacu. Bude im popust valjda nesto oko thanskgiving-a, pa cu naruciti onda i vidicemo kako je proslo.

pa placa se posiljka nekih 15ak eura... tako pise na sajtu... a otkud ti to da je free?

Pise na vrhu stranice - free international shipping za preko $65

slanje je besplatno... promocija neka... nisam platio postarinu koja je dhl-om bila oko 30$...

Trebao si prilikom kupovine da uneses kupon kod free69 ili tako nesto...

Free je oduvek, samo što može samo 1 kupon-popust da se koristi, ili ono 10-15% na cenu ili free shiping.
Inače ja naručujem sa strawberry.net, mnogo su brži, bolji odnos sa kupcima, brže dobijaš popuste, popust na količinu...isto besplatno slanje, ako ubaciš i neku šminku, uvek daju nešto gratis... i na kraju, ako ti ovde naplate carinu, refundiraju (provereno u praksi).

Poslednja izmena:
Sta i kako refundiraju?

Pa carinu ako ti naplate, dobiješ onaj papir, to skeniraš i pošalješ, tako je bilo, dal je još uvek nisam siguran.
Meni su refundirali, vrate pare na karticu, ne treba paypal, Intesina visa je ok.

Ma... sta ti vrate? Iznos carine/PDV-a?

Ne znam tačno, davno je bilo, mislim carinu.

U stvari, ono što ti ovi naplate, odokativno, jer ovi ne šalju invoice, već kao gift.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno