Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako vam kažem da ovo nije ni za mene i da neću ja platiti tih 2700 onda ćete verovatno biti ljuti na mene. :D Seriosuly, alat je za drugara, koji je na moru, pa sad moram da platim. -.-
Drama ovo drama ono... samo pokušavam shvatiti kako to tačno radi... slično i sa komunalcima i kerovima ni ovde ne postoji konkretno napisan zakon i to je ono što me frustrira. Ja ni dan
danas ne znam šta moram da nosim od papira kad šetam kera, koliko kesica za kakiš treba da imam kod sebe... itd. Mislio sam da ću ovaj put barem naći u nekim od oficialnih vladinih obimnih PDFova naći
neke konkretne informacije.... :D

Ovaj je stvarno pao s' Marsa :D

Mislio sam da ću ovaj put barem naći u nekim od oficialnih vladinih obimnih PDFova naći
neke konkretne informacije.... :D
Na linku koji sam ostavio imaš članove zakona i uredbe na osnovu kojih je taj tekst napisan pa ih potraži. Ako vrednost robe pređe 50 ili 70 evra, osnovicu za carinjenje čini zbir vrednosti robe i troškova transporta.

Protracene dve strane foruma :) Ebay uvek racunaju kao pravno lice, to je neka praksa, naravno kada detaljno gledaju paket. Privatno lice to je zamisljeno da ti salje rodjak i slicno a ne Chag li ili John smit za koga nikada nisi cuo. To sto on nema firmu nije vazno jer to je komercijala znaci trgovina, a kad ti salje Rodjak to bi bio poklon. Zakon bi trebao da bude precizniji , ali je praksa otprilike ovakva.

Ukradena su mi dva paketa na carini, futrola za mob u jednom i baterije sa punjacem za mob u drugom.

ma pusti to - nego, sta bi sa koleginicom u autobusu?!?

Otišao sam i platio sam 2737 dinara. Uzeo sam kutiju u ruke i od svih mogućih opcija (gift, documents, comercial sample, other) je bila označena stavka pod merchandise. Tako da nisam imao nikakve osnove da se bunim, još je u kutiju bio ubačen papir koliko sam platio šipping i koliko vredi sama roba.

@Miglia

Kako mogu sve tretirati kao pravno lice kad nemaju pojma da li je roba sa eBay-a? Možda sam ja protraćio dve strane foruma ali ti si lupio-ama-baš. Šta, jel na paketu piše "bought from eBay"? Lolčina!

Ako je za utehu svugde u eu je ista prica, carine po osecaju. Npr drugaru su u svici naplatili porez i carinu na knjige iz usa, iako ne bi trebali ako je vrednost ispod 200 chf a i onda je porez 2.4 a ne 8% koliko su mu uzeli. Kad je trazio pismeno objasnjenje rekli su mu da je u deklaraciji napisano " printed merchandise" a ne books :) i kad sam popricao sa ljudima iz okruzenja generalni konsenzus je da se uvek spreme na najgore dranje kad narucuju iz usa, pa sta bude. A navodno u nemackoj jos gore klepaju, po principu kupuj domace.
Jedino sto ovde nikad nije zabelezena kradja iz paketa i slicne ciganije.

Ajde jos jednom 3. i poslednji put, mozda sada Shvatis. Ne gleda se na carini svaki paket detaljno, meni u proseku gledaju svaki drugi, ne znam sta ti tu nije jasno.

Drugi deo , sustina koji ti promice i citiras samo mali deo mog posta koji ne sadrzi tu Sustinu, namerno ili slucajno , ja ipak mislim da ne Shvatas i da je Slucajno. Evo otprilke sustine:

Svaka posiljka ima svoga Posiljaoca i on je napisan na paketu. Znaci zar ti nije privukao Paznju onaj deo mog posta gde se pominje Chang Li ili John Smit ???? Kada carina vidi da si ti Pera Peric ili Sandor Kovac svejedno a da ti salje Chang li ili John Smit, po nekom automatizmu izbacuju mogucnost da ti salje Rodjak, plus rodjak ti obicno napise da je u pitanju Poklon i to pise u postu. A ti si na dve strane Penio o nekakvim zalbama, sa raznim Lupetanjima od toga da John Smit nije pravno lice i da ce da ti napise pismo kao dokaz, pa do toga da ces Kukati da si Siromasni Student. Ako to nisu Lupetanja, onda ja ne znam sta znaci ta Rec.

Moj post je Neuspesno pokusao da ti objasni Sustinu rada Carinskih organa i da ti je Svaka Zalba oko kupovine na Ebay-u i podvlacenje te kupovinu pod slanje Fizickog lica, totalno Neosnovana i unapred osudjena na Propast. Ako to iz treceg Pokusaja sa ovako detaljnim objasnjenjem koje bi razumela i deca iz Obdanista i dalje ne mozes da Shvatis, onda ti ne vredi dalje gubiti vreme na objasnjavanje.

A sta mislis zasto postoje dva posta tipa " Ovaj je pao sa Marsa " koji se odnose na tvoje Visokoumne zakljucke u vezi ove teme. Razmisli malo ako Mozes.

Poslednja izmena:
On je još i vizionar, telepatsko čitanje misli itd., zna koliko mu u proseku gledaju pakete na carini. :D Hhahahahha koji su to zaključci!

Ja ne kažem da nisam lupetao, nit ću probati da se branim. Nema potrebe. Ali mi je zanimljiva činjenica ti nikako ne možeš prihvatiti činjenicu da si napisao gluposti. Da te citiram ponovo:

"Ebay uvek racunaju kao pravno lice, to je neka praksa, naravno kada detaljno gledaju paket."

Jer da, sve što kupiš na eBay-u ima posebnu eBay nalepnicu. :D

I mogu opet da te pitam, kako to oni znaju.... Ali ti mi opet nećeš odgovoriti ili možda priznati da si lupio u prazno.... Što je još gore, što više pričaš, to više promašuješ. Prema tvojoj priči jako je bitno ime koje stoji na paketu. Zašto? Ja svakako naručujem na ime i adresu od moje devojke jer je na njeno ime i Paypal nalog. Kakve veze može imati ime pošiljaoca ili primaoca sa carinom? To verovatno samo ti možeš povezati i onda sam ja pao sa marsa. :D Jer inače Šandor Kovač ne postoji u Amerikama, kao ni Kim Yong Li... ne oni postoje samo u Kini ili Mađarskoj. Znači možeš kupiti stvari sa eBay-a ili iz Kine.... jer inače na eBay-u nema stvari iz Kine. I kako to da kinez iz kine može da napiše na paket da je gift iako sam mu debelo platio? Tiiiiiiiiiiii znaš šta je praksa, idi radi u pošti onda.

I citiraću te u svakom mom narednom postu. Dovraga, citiraću te još jednom u ovom postu:

"Ebay uvek racunaju kao pravno lice, to je neka praksa, naravno kada detaljno gledaju paket."

Evo i tebi nešto za razmišljanje... ali bojim se da odgovor od tebe nikada neću dobiti, zato ne moraš ni odgovarati.

Postoji stara mudra misao Knofucija i ja se uvek po njoj ponasam. Jedan njen deo glasi : " Ko Ne zna i Ne zna da Ne zna , G... je kloni ga se . Ja se iskreno nadam da ti spadas pod drugi deo te mudre misli koja glasi " Ko Ne zna i Zna da Ne zna , Dete je poduci ga "

Kako znam da gledaju svaki drugi paket u proseku ??? Stvarno si me nasmejao , jer nisam Vidovnjak nego otprilike na svakom drugom paketu udare Pecat ne podleze Carini, sto bi trebalo da znaci da su gledali i dosli do tog zakljucka, na otprilike polovini nema tog pecata pa predpostavljam da nisu detaljno zagledali.

Znas kako se kaze o Pijanom i plotu, to sto stalno kao Papagaj citiras samo jedan mali deo posta , dokazuje da ne mozes da ga Razumes. NIje njih Briga da li ti kupio na Ebay-u ili nisi, to je tvoja tvrdnja da ces dokazati da je u pitanju E-bay i da ces na taj nacin biti oslobodjen Carine, jer je u pitanju Fizicko Lice.

A jos u prvom postu koji nikako da Procitas , pise da se Trgovina u Praksi ne racuna kao slanje Fizickog lica , pa bio to Ebay ili nesto drugo ili trece. Ti si institirao na Ebay-u , a ne Carina njih nije briga jer cim vide da ti Salje JOHN SMIT automatski odbacuju mogucnost da ti salje fizicko lice, tj. rodjak ili stari drug iz Detinjstva.

Red bi bio da prestanes da izazivas , svojom nemogucnoscu Trezvenog , razmisljanja.

Poslednja izmena:
Ako je za utehu svugde u eu je ista prica, carine po osecaju.<snip>
A navodno u nemackoj jos gore klepaju, po principu kupuj domace.

U Koreji je slicno - barem za Korejance, strancima kao gledaju kroz prste uglavnom.
Sa jednom velikom razlikom naspram Nemacke - u Nemackoj ima SVEGA :) Ko porucuje iz USA za Nemacku, ili ga mrzi da trazi u Nemackoj ili porucuje nesto toliko nebitno da se moze smatrati i vise od luksuza, pa sta ima veze ako se carini :)

Ovde je rec uglavnom o strucnoj literaturi koje nema u eu online knjizarama. Al generalno svi stite svojerziste i nema mnogo prostora za zezanje. Btw ako se u svici primi paket bez oznacene cene (npr gift) carina utvrdjuje vrednost (valjda obican google search) i to posebno naplati :)

Postoji stara mudra misao Knofucija i ja se uvek po njoj ponasam. Jedan njen deo glasi : " Ko Ne zna i Ne zna da Ne zna , G... je kloni ga se . Ja se iskreno nadam da ti spadas pod drugi deo te mudre misli koja glasi " Ko Ne zna i Zna da Ne zna , Dete je poduci ga "

Kako znam da gledaju svaki drugi paket u proseku ??? Stvarno si me nasmejao , jer nisam Vidovnjak nego otprilike na svakom drugom paketu udare Pecat ne podleze Carini, sto bi trebalo da znaci da su gledali i dosli do tog zakljucka, na otprilike polovini nema tog pecata pa predpostavljam da nisu detaljno zagledali.

Znas kako se kaze o Pijanom i plotu, to sto stalno kao Papagaj citiras samo jedan mali deo posta , dokazuje da ne mozes da ga Razumes. NIje njih Briga da li ti kupio na Ebay-u ili nisi, to je tvoja tvrdnja da ces dokazati da je u pitanju E-bay i da ces na taj nacin biti oslobodjen Carine, jer je u pitanju Fizicko Lice.

A jos u prvom postu koji nikako da Procitas , pise da se Trgovina u Praksi ne racuna kao slanje Fizickog lica , pa bio to Ebay ili nesto drugo ili trece. Ti si institirao na Ebay-u , a ne Carina njih nije briga jer cim vide da ti Salje JOHN SMIT automatski odbacuju mogucnost da ti salje fizicko lice, tj. rodjak ili stari drug iz Detinjstva.

Red bi bio da prestanes da izazivas , svojom nemogucnoscu Trezvenog , razmisljanja.

Nuff said. :)

Ne znam što si se uhvatio te rečenice.

Ono što čovek hoće da ti kaže da carinici uglavom kada vide da ti šalje neko ko nije poreklom sa ovih prostora uglavnom mogu da carine kao da šalje pravno lice (ako su ustali na levu nogu), jer se po pravilu ne radi o tvom prijatelju ili šta, već o kupovini preko interneta. To je cela suština.

A svađanje sa carinicima, osim ako se radi o nekom ogromnom propustu može dovesti samo do toga da tvoje ime završi na nekoj njihovoj crnoj listi i da te kasnije drndaju stalno. A tebi su ocarinili otprilike onoliko koliko je po zakonu, tako da neke prevelikog prostora za žalbu nema.

Poslednja izmena:
Nekomercijalne posliljke koje salje fizicko lice u vrednosti do 70 € su oslobodjene carine - znaci ako je racun u paketu, ako je na carinskoj deklaraciji popunjena vrednost posiljke itd. to se carini.

Vrednost posiljke uvek mora da stoji na carinskoj deklaraciji :) U suprotnom nema osiguranja posiljke.

koja je donja granica za carinjenje posiljki? je l' i dalje 50e? mislim na posiljke od firmi?

Da:)
Pri čemu carinik zadržava ekskluzivno pravo da ti i to ocarini, ako "smatra" da nije za ličnu upotrebu.
Po meni je najveći problem što kod nas nema jasnih pravila šta i kako, već je sve ad-hock i kako ti se potrefi. Evo, ja sam juče naručio 2bay enclosure, ali 2 komada (toliko mi treba) i naravno da ću platiti carinu, ali mogu da mi traže uvoznu dozvolu ako carinik "proceni" da mi je 2 komada mnogo i da jedan planiram da prodam, a ne planiram, pogotovo što sam ga dobio po povoljnoj ceni i ušparao na shippingu, a planiram da uradim upgrade postojećeg 4bay koji ne prima hardove veće od 2 TB. Ali kako to dokazati ako se naleti na zadrtog carinika koji smatra da mi ovo nije potrebno.

meni je racun 57e za 2 parfema (muski i zenski)... tako da... izgleda da ce biti carine... :(

Kazi mi, kako narucujes sa ebay-a? imas paypal, pretpostavljam onaj na bosnu? da li jos uvek moze da se regitstruje pp preko bosne?

meni je racun 57e za 2 parfema (muski i zenski)... tako da... izgleda da ce biti carine... :(
Bice carine ako uz paket dodje i racun i + ce ti dodati desetak eura na shipmant pa ce carina biti na taj ukupan iznos.
Mnoge firme ne stavljaju racun u paket ili na zahtev stavljaju manji iznos. Kinezi ti na primer automatski napisu neki manji iznos.
Sledeci put kontaktiraj prodavca za zahtevom da ti ne posalje racun.

Ne mora uopšte da znači da će ti cariniti, čak mislim da neće.
Jedino što moraš da budeš načisto da ništa nije 100% sigurno i da uvek možeš da popiješ iznenađenje:eyebrows:
Što se tiče kupovine... Da, imam paypal, ali na Hrvatsku, otvoren pre više od 3 godine, AmEx kartica Intesa banke. Da li i kako može preko Bosne, iskreno, pojma nemam.

Ma i da mi ocarine, to ce biti 20e carina i porez (sipment je besplatan)... tako da se opet isplati... :)

Ja imam master i visa kartice ali nisam uspeo preko bosne da se registrujem na paypal... probacu preko hrvatske...

Parfemi su luksuzna i akcizna roba - u EU bi te carinili i da je 20e, i to prilicno. Tako da... ovde NE MOZES proci gore nego sto bi tamo.

Ma carina na 57e bi bila oko 20e... tako da se isplati...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno